SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2992 Posts

·
.......
Joined
·
6,743 Posts
Discussion Starter #1
Limak-Airport de Lyon gets the concession for PIA

Turkish-French consortium "Limak-Airport de Lyon" was announced on Friday the winner of the bid for 20-year concession of Pristina International Airport.

The concessionaire is committed to invest €100 million at the airport, while the Kosovo budget will benefit 23 – 55% of the revenues.

Government of Kosovo says that through private investments in Prishtina International Airport it aims to provide modern infrastructure, an improvement of commodities and services in global level as well as to benefit from the operation efficiency and transparency.

The announcement of the winner was made during a public ceremony and broadcasted live.

Limak/Aerport de Lyon has been awarded the contract because the Government has been offered an average of 39.42% of gross revenues, in exchange for concession rights.

IC Frapport Havamanli ICTAS, the second-placed bidder has offered an average of 30.37% of gross revenue.

Limak Holding and Airport de Lyon will be asked to modernize and expand the International Airport of Prishtina, invest over € 100 million in new infrastructure, including the construction of new terminal building, to offer enhanced services and increase levels of quality. Republic of Kosovo will retain 100% ownership of airport assets.

http://www.eciks.org/english/lajme.php?action=total_news&main_id=1022
 

·
.......
Joined
·
6,743 Posts
Discussion Starter #2
The consortium will upgrade and expand the airport by investing over €100 million in new infrastructure, including the construction of:

- A new Terminal (25.031 m2)
- A new Control Tower and related buildings
- A new Platform
- A new Parking facility
- A new area for the deployment of buses and taxis
- A new landing lane
- A new Water Treatment plant
- Airport equipment (that will support the installation of bridges for boarding the aircraft)
- Wing Expansion (to accommodate code E type aircrafts)

http://www.mtpt.org/?page=25&lang=2&item=166
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
Nënshkruhet kontrata për Aeroportin


Nga Nebih Maxhuni më 12.08.2010 në ora 15:00

(E plotësuar) Qeveria e Kosovës dhe Konzorciumi Limak - Aeroports de Lyon, nënshkruan sot kontratën për dhënien me koncesion të Aeroportit Ndërkombëtar të Kosovës, për 20 vitet e ardhshme.

Kontrata është nënshkruar nga ministri i Ekonomisë dhe i Financave, Ahmet Shala dhe ai i Transportit dhe Telekomunikacionit, Fatmir Limaj, si dhe nga përfaqësuesit e dy kompanive ndërkombëtare.

Kjo është kontrata e parë e dhënies me koncesion të një kompanie të madhe publike dhe Qeveria e Kosovës beson se ajo do të hapë dyert për investime të ngjashme nga jashtë.

“Kjo është një ditë e madhe. Për herë të parë në Kosovë, po nënshkruhet një marrëveshje e tillë, nëpërmes koncesionimit”, tha ministri Limaj, i cili u bëri thirrje edhe kompanive të tjera të mëdha që të investojnë në Kosovë.

Në konferencën për gazetarë, pas nënshkrimit, Konzorciumi Limak - Aeroports de Lyon, përsëriti zotimin se deri në vitin 2012 do të investojë rreth 140 milionë euro.

Zëvendëskryetari i Bordit udhëheqës të Limak-ut, Sezai Bacaksuz, shpalosi synimin që numri i udhëtarëve nga 1.5 milion sa janë aktualisht, të rritet në 4 milionë në vit.

Në mesin e investimeve parashihet zgjerimi i terminalit prej 27 mijë metrash katrorë. Do të zgjerohet edhe vendparkimi për automjete, Kulla e kontrollit të trafikut ajror do të modernizohet etj.

Përfaqësuesit e konsorciumit, të cilët nga sot e marrin në menaxhim Aeroportin, përsëritën zotimin se punëtorët, të cilët aktualisht janë duke punuar, nuk do të preken.


Havalimani i Prishtinës
Nga Arben Hyseni
Ministri i Ekonomisë dhe i Financave, Ahmet Shala, dhe ai i Transportit, Fatmir Limaj, do të nënshkruajnë sot kontratën për dhënien me koncesion të Aeroportit Ndërkombëtar të Kosovës. Kjo është kontrata e parë e dhënies me koncesion të një kompanie aq të madhe publike. Ajo do të mbetet në pronësi të Kosovës, por për 20 vjet do ta shfrytëzojë dhe investojë në të Aeroporti i Francës - Limak.

Konzorciumi Limak - Aeroports de Lyon do të marr nën administrim për 20 vjet aeroportin kosovar. Kushtet e caktuara janë që ky konzorcium të investojë rreth 100 milionë euro për ndërtimin e një terminali të ri dhe për rregullimin e infrastrukturës së aeroportit. Premtimet janë që do të ofrohen edhe shërbime më të mira për të gjithë udhëtarët. Dhe, 39.42 për qind të hyrave të aeroportit, kompania fituese do t`i japë buxhetit të Kosovës për 20 vjet rresht.

Endrit Shala, këshilltari i ministrit Fatmir Limaj, tregoi se kontrata do të nënshkruhet në një ceremoni solemne të organizuar nga Qeveria e Kosovës, ku do të marrin pjesë gjithë krerët e shtetit dhe ambasadorët e huaj në Kosovë. Ai tha se edhe pse kontrata nënshkruhet sot, konzorciumit De Limak i duhet të plotësojë kriteret e parapara në kontratë në afat kohor prej 180 ditësh.

“Disa nga këto kushte përfshijnë transferimin e punonjësve të ANP`së te operatori i ri, miratimin e dizajnëve për terminalin e aeroportit dhe përmbylljen financiare”, tha Shala.
Tregoi gjithashtu se plotësimi i të gjitha këtyre kushteve pritet të kryhet deri në fund të këtij viti. Njësia e Partneritetit Privato Publik është në fazën e përmbushjes së kushteve paraprake. Zyrtarë të njësisë së PPP`sa patën treguar më herët se procesi për privatizimin dhe transferimin e ANP`së nga prona publike në atë menaxhim privat ka shkuar mirë.

Kontrata në thelb përmban transferimin e kompetencave në menaxhimin dhe operimin e ANP-së te konsorciumi Limak-Lyon, i përbërë nga operatorë francezë të aeroportit, Aéroports de Lyon dhe kompania turke e ndërtimit Limak Construction, të cilat i kishin ofruar të paguanin përqindjen më të lartë të të ardhurave bruto për qeverinë në këmbim të koncesionit.

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës, gjatë viteve të pasluftës, ka qenë një prej kompanive më me afera korruptive në Kosovë. Së pari e kanë drejtuar ndërkombëtarët e më vonë duke kaluar në duart e vendorëve.

Për këtë kompani, raport patën krijuar edhe Kombet e Bashkuara, të cilat e patën cilësuar si një prej kompanive ku lulëzon korrupsioni dhe krimi i organizuar.

Një prej drejtorëve të saj edhe është arrestuar.

Drejtori i fundit i Aeroportit, Agron Mustafa, tregon se në ANP janë investuar me miliona euro. Thotë se është investuar edhe në personel dhe çdo segment tjetër të saj.

“Aeroporti ka përjetuar edhe periudhën e artë të tij, por mendoj se ka qenë koha për ta dhënë me koncesion kompaninë”, tha Mustafa.

Konsorciumit Limak-Lion i është dhënë kontrata më 14 maj, pasi që i ka ofruar Qeverisë së Kosovës një mesatare prej 39.42 për qind të të ardhurave bruto në këmbim me të drejtën për koncesion. Koncesionari do të operojë me aeroport, duke ofruar shërbime të zgjeruara në nivel të cilësisë së lartë. Kosova do të mbajë 100 për qind të pronësisë së pasurive të aeroportit.

Qeveria e Kosovës synon që përmes investimit të kapitalit privat në aeroport të sigurojë infrastrukturë moderne, përmirësim të komoditetit, shërbime të klasës botërore, përfitime nga efikasiteti në operim si dhe transparencë të shtuar në operimin dhe financimin e aeroportit. Përmes këtij koncesionimi, pati deklaruar ministri i Transportit, Fatmir Limaj, Kosova do të përfitojë investim të huaj direkt me vlerë rreth 100 milionë euro si dhe përqindje nga të hyrat bruto të ANP`së.

http://www.gazetaexpress.com/web/index.php?/artikujt/lexo/36401/C4/C14/
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
Rehatohet Aeroporti

Për 20 vjetet e ardhshme, koncesionohet Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës. Konzorciumi “Limak Aeroports de Lyon Consortium” premtoi se deri në vitin 2012 do të investojë 140 milionë euro. Qeveria e Kosovës përfton 39.42% të të hyrave bruto. Për dy dekadat e ardhshme, buxheti i Kosovës përfiton rreth 400 milionë euro


Nga Nebih Maxhuni më 13.08.2010 në ora 8:02

Qeveria e Kosovës dhe konzorciumi “Limak Aeroports de Lyon Consortium” kanë nënshkruar kontratën për dhënien me koncesion të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës (ANP) për 20 vjetet e ardhshme.

Kontrata është nënshkruar nga dy ministra të Qeverisë së Kosovës, Fatmir Limaj nga Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit, dhe Ahmet Shala nga Ministria e Ekonomisë dhe Financave, si dhe Sezai Bacaksiz nga zëvendëskryetari i Bordit udhëheqës të “Limak Aeroports de Lyon Consortium.

Ministri Fatmir Limaj ka thënë se në këtë kontratë parashihet ndërtimi i një terminali të ri më një investim prej 140 milionë eurosh.

Sipas tij, përveç kësaj shume që do të investohet në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës, buxheti i konsoliduar i Kosovës për 20 vjetet e ardhshme do të përfitojë edhe 400 milionë euro të tjera nga kjo kontratë.

Të dy ministrat e qeverisë kanë thënë se kjo është hera e parë që Republika e Kosovës po nënshkruan një kontratë me një konsorcium ndërkombëtar, i cili më pas do të bëjë investime strategjike dhe afatgjata në infrastrukturën publike.

Sipas zyrtarëve të qeverisë dhe atyre turq e francezë, në ANP do të investohet rreth 100 milionë euro në infrastrukturën e re, përfshirë këtu ndërtimin e terminalit të ri me gjerësi 27 mijë metra katrorë.

Ata kanë thënë se përveç kësaj, kontrata obligon edhe ndërtimin e kullës së re kontrolluese dhe ndërtesat e reja të ndërlidhura, platformën e re, parkingun e ri për automobila, një zonë e re për vendosjen e autobusëve dhe taksive, një central të ri për trajtimin e ujit, pajisje të aeroportit, përfshi midis tjerash urat për hyrje në aeroplan, zgjerimin e krahëve të shtigjeve për të akomoduar aeroplanët e kodit E dhe hapësira të tjera të domosdoshme përcjellëse.

“Në këmbim për të drejtat e tij koncesionari do t’i paguajë Qeverisë së Republikës së Kosovës një mesatare prej 39.42 % e të hyrave bruto të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës për 20 vitet e ardhshme në formë të tarifës vjetore të koncesionit. Varësisht nga rritja e numrit të pasagjerëve që planifikohet të arrihet mbi 2 milionë për 20 vitet e ardhshme, kjo tarifë mund të arrijë shumën deri 400 milionë përfitime për vendin tonë”, ka thënë ministrit i Transportit, Fatmir Limaj.

Pas nënshkrimit të kontratës, ku të ftuar kanë qenë ambasadorë të akredituar në Kosovë, zyrtarë të USAID, Bankës Botërore, ICO e të tjerë, autoritetet kontraktuese do të kenë edhe 180 ditë të tjera për përmbushjen e të gjitha kushteve paraprake për hyrjen në fuqi të kësaj kontrate.

Zëvendëskryetari i bordit udhëheqës të “Limak Aeroports de Lyon Consortium”, Sezai Bacaksiz, është zotuar se do të ndërtohet një aeroport modern që i ka hije Kosovës dhe Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës do të jetë një qendër ku do të zhvillohet trafiku ajror.

Duke rikujtuar se konzorciumi Limak është treguar i suksesshëm edhe në ndërtimin dhe menaxhimin e Aeroportit Ndërkombëtar të Stambollit “Sabiha Gokçen”, Bacaksiz ka thënë se do të jetë një investim prej 140 milionë eurosh në ndërtimin e terminalit të ri në ANP dhe ka premtuar se ky terminal do të përfundojë në vitin 2012.

“Me një investim prej 140 milionë euro synojmë që projektin ta përfundojmë në vitin 2012. Me këtë investim do të i kemi 27 mijë metra katrorë të hapësirës, do të ndërtojmë një terminal modern dhe 1750 vetura do të jetë kapaciteti i parkingut”, ka thënë Bacaksiz.

Ai ka treguar se synimi i tyre është që të rritet edhe më shumë numri i pasagjerëve.

“Synojmë që të rrisim numrin e udhëtarëve prej 1.5 milionë në 4 milionë udhëtarë. Uroj që ky projekt të jetë i mbarë për Republikën e Kosovës dhe qytetarët e saj”, ka thënë Bacaksiz.

Sipas tij, pas investimeve që pritet të ndodhin në Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës do të krijohen vende të punës edhe për qytetarët e këtij vendi.

Ndërkohë, ministri Fatmir Limaj ka siguruar punëtorët e ANP-së të ndihen të sigurt nga ky investim, sepse siç ka thënë ai, ata do të vazhdojnë të qëndrojnë sipas obligimeve që ka kontrata me konzorciumin.

Ministri i Ekonomisë dhe i Financave, Ahmet Shala, ka ftuar të gjithë investuesit e huaj që të investojnë në Kosovë. “MEF bashkë me institucionet e tjera ka futur në rrugën e saj për të realizuar edhe projekte të tjera të partneritetit publiko-privat dhe ne do të ecim edhe në sektorin e energjisë dhe në sektorët e tjerë. Shfrytëzoj rastin t’i ftoj investitorët nga të gjitha anët, nga Franca, nga Turqia, nga të gjitha vendet e tjera të botës që të hedhin syrin publikimet që kemi dhe të mbajnë afër kontaktet me institucionet tona”, ka thënë ai.

Kjo është kontrata e parë e nënshkruar ndërmjet Qeverisë së Kosovës dhe një firme të madhe për koncesionimin e njërës ndër ndërmarrjet më fitimprurëse në vend.

Fakte:
140 milionë investime deri në vitin 2012. Buxheti i Kosovës pritet të përfitojë 400 - 450 milionë nga kjo kontratë. Konzorciumi do t`i paguajë Qeverisë së Kosovës 39.42 % të të hyrave bruto të Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës për 20 vjetet e ardhshme. Do të zgjerohet ndërtesa e terminalit, ajo e kullës së trafikut ajror, vend parkimi për automjete e shumë investime të tjera.

http://www.gazetaexpress.com/web/index.php?/artikujt/lexo/36455/C4/C14/
 

·
Registered
Joined
·
3,059 Posts
Turkish company to build Kosovo's new gateway to the world

Friday, August 13, 2010
GÖKHAN KURTARAN
PRISTINA - Hürriyet Daily NewsLimak Holding, a Turkish group with operations in tourism, energy, cement, technology and aviation, on Thursday signed a Public Private Partnership, or PPP, agreement with the Republic of Kosovo regarding expansion and operation of Pristina International Airport for 20 years.

With the agreement Limak becomes the first foreign company to obtain a contract since privatization started in the Republic of Kosovo. The agreement foresees an investment of 140 million euros. It will cover a modern, 27,000-square-meter terminal building that will provide world-class passenger comfort, a 77,000-square-meter apron and runway, a new traffic control tower, car park facilities with capacity for 1,750 vehicles and fuel tanks, and refurbishment of airport access roads.

Limak will be responsible for operating and maintaining the passenger terminal, car park, ground handling, fuelling and cargo areas, as well as the runway and apron facilities. The consortium will pay rental fees based on usage to the Republic of Kosovo in addition to its investments.

“We will do our best to support the growth of international investors in Kosovo,” Kosovo Minister of Economy Ahmet Shala told the Hürriyet Daily News & Economic Review. “I am pleased to see that with this investment nearly 39 percent of the revenue will be paid to the Republic of Kosovo per annum.”

Target: 4 million passengers

“Our aim is to increase the number of passenger from 1.5 million to 4 million annually,” said Sezai Bacaksız, deputy chairman of Limak, at the press conference held at the Ministry of Economy in Pristina. “I want this project to bring prosperity to the Republic of Kosovo and its citizens."

Minister of Transportation and Telecommunication Fatmir Limaj, Shala and executives from Limak and Aeroports de Lyon attended the signing ceremony hosted by Prime Minister of Kosovo Hashim Thaci.

“The Limak Group of Companies, with 35 years of experience mainly in construction and infrastructure and with a strong track record in the fields of aviation, energy, cement, tourism and food production, has proven itself with success in the design, construction, financing and operation of the projects it has undertaken,” Bacaksız said.

“Limak is highly reputable with its strong capital and management structure, its diligence in just-in-time completion of both local and international projects and world-class technology,” he said. “We strongly believe our success in the construction and operation of Istanbul’s Sabiha Gökçen International Airport will be replicated in this project, which has high importance both for the Republic of Turkey and the Republic of Kosovo, where it is the first of its kind in Kosovo.”

Strategic way to Europe

Bacaksız said: “We also reckon that the project will create a high level of added value for the regional economy. We are proud of signing the concession agreement with the Republic of Kosovo covering 20 years of operation and expansion of the Pristina Airport. Kosovo will be our strategic gateway to Europe.”

Pristina Airport has a strategic role in Central Europe, with its high international traffic providing connections to many countries including Germany, Switzerland, Austria, Turkey, the UK, Hungary and Italy. Currently Turkish Airlines, Swiss Air, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings and many other major airlines use Pristina Airport.

A consortium of Limak, GMR Infrastructure Limited and Malaysia Airports Holding Berhad has been operating Istanbul Sabiha Gökçen International Airport since 2008 under the buy-operate-transfer model with a 20-year concession period. Sabiha Gökçen is the youngest greenfield airport in Europe and recorded the highest growth rate on the continent between 2002 and 2009. Sabiha Gökçen's new international terminal was constructed in a record time of 18 months.

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkish-company-to-built-kosovos-new-gateway-to-the-world-2010-08-13
 

·
Registered
Joined
·
285 Posts
The exterior design does not look that great but it looks simple, functional, and bigger than most airports in the region. Maybe we will like it more when they provide more details/renders.
 

·
Smart User
Joined
·
3,132 Posts
It's to small and plain. Plus no jet bridges
Are you kidding? Just for comparison purposes, do you have any idea how big is Tirana Airport's new terminal building? It's 8,500 square meters, my friend.

Now, imagine Tirana International Airport terminal building and multiply it by 3 than add an additional 1,500 meters square... that's how big is 27,000 meters square.
Rest assured, with this new terminal building Pristina International Airport will unquestionably become the biggest Airport in the region (including Belgrade and Zagreb Airports).

Also, look at the project closer, you will notice three jet bridges. :bash:

But not only the size matters in this case because no matter how much PIA invested inside the current terminal building, from the outside the building is an utter nightmare.
The added parts after the war are not in any way matched to the existing structure of the building so now we have an architectural disaster very similar to gipsy houses.

To make a long story short, the new terminal building is a MUST for PIA and we should all hope that it starts to get built as soon as possible.

Let's not forget, Airport is not just a gateway to the outside world... its also the first impression foreigners receive when they visit our Country!
 

·
.......
Joined
·
6,743 Posts
Discussion Starter #19
To be fair, the structure does look rather bland. No creative thought was put in the design process.

do you have any idea how big is Tirana Airport's new terminal building? It's 8,500 square meters
Surface area of the current terminal including the baggage handling facility is 13.333 m2 and can accommodate up to 1.8 million passengers a year.

Now, imagine Tirana International Airport terminal building and multiply it by 3 than add an additional 1,500 meters square... that's how big is 27,000 meters square.
Rest assured, with this new terminal building Pristina International Airport will unquestionably become the biggest Airport in the region (including Belgrade and Zagreb Airports).
TIA 2025 Masterplan envisions the expansion of the terminal's surface area by up to 31.413 m2.http://www.hintan.com/project/airport/ap_tiamaster.html
 

·
Registered
Joined
·
3,085 Posts
Are you kidding? Just for comparison purposes, do you have any idea how big is Tirana Airport's new terminal building? It's 8,500 square meters, my friend.

Now, imagine Tirana International Airport terminal building and multiply it by 3 than add an additional 1,500 meters square... that's how big is 27,000 meters square.
Rest assured, with this new terminal building Pristina International Airport will unquestionably become the biggest Airport in the region (including Belgrade and Zagreb Airports).
Ok relax. I'm one of the biggest critics of TIA when it comes to its size, but PRN is not going to be much larger, if any. I don't care what we hear and read here, I guarantee you that LIMAK will build a terminal about the same size as TIA or maybe slightly larger. As for PRN becoming the largest airport in the region (and by region I assume you mean ex-YU), BEG and ZAG and LJU are quite ahead of PRN and will continue to be so for a long time.
 
1 - 20 of 2992 Posts
Top