8,621 Posts
In interviul pe care l-am urmarit, pozitia era mult mai nuantata. Nu critica densitatea urbana ca concept, ci:Cum e posibil ca într-un oraș în care simțim cu toții că s-a construit prea dens încă din epoca comunistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea orașului?
Eu nu stiu cum se poate, in anul 2021, sa pui la indoiala beneficii ale oraselor compacte si dense...
Adică nu suntem suficient de aglomerați în trafic, hai să ne densificăm și mai mult, să construim și mai mult pe metru pătrat în orașul acesta
Eu cred ca doar la Bucuresti am auzit teoria asta dupa care "nu putem construi mai mult pentru ca traficul e prea aglomerat".
Daca mediul de transport dupa care iti basezi urbanismul orasului este masina personal, evident ca densificarea nu merge. Atunci, ai nevoie de ras tot orasul construit si sa faci autostrazi urbane cu 12 benzi pe sens cu o iesire directa din autostrada catre fiecare imobil si, chiar atunci, traficul va fi tot aglomerat.
Nu stiu cine recomanda pe domnul primar in materie de urbanism, dar trebuie sa se puna putin la actualitate.
- Construirea blocurilor intre alte blocuri pe spatii verzi retrocedate in anii de Est Salbatic > cred ca toti suntem de acord ca aia e no no
- Construirea cartierelor dense de la zero fara nici o infrastructura de calitate - e.g. fara scoli, fara o retea stradala logica, cu strazi mult prea inguste nici macar ca sa aiba trotuare > aici cred ca toti suntem de acord ca fara o planificare spatiala decenta creezi ghetouri
- Construirea de blocuri pe terenuri greenfield care in PUG din anul 2000 erau identificate ca spatii verzi > aici cred ca suntem cu totii de acord ca avem nevoie de parcuri noi de la zero, mai ales la perifierie
- Nu neg ca exista un curent anti “blocurile de 28 etaje” - asta cred ca provine de la originea miscarii in activism. Aici nu sunt 100% de acord, consider ca multe zone merita densificate (ND probabil ar fi de alta parere), dar cred ca dezbaterea trebuie facuta pe un PUG de calitate, nu ad-hoc la fiecare cladire individuala cum se intampla azi si pe SSC.
Insa mai important decat orice mi se pare ca orasul trebuie sa se extinda cu transit based development - cel mai probabil linii de tramvai noi, separate de trafic care sa faca legatura cu cel mai apropriat nod major intermodal - e.g. in nord, nu ar trebui construit Cartierul Padurea Baneasa fara o linie de tramvai care sa il lege de Laromet sau Straulesti.
Din pacate vad ca ND se axeaza foarte mult pe metroul de suprafata ca solutia minune. Personal am indoieli majore.