SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 520 Posts

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
U poslednje vreme imamo lavinu odbijenih projekata, luksuz koji je Beograd sebi dozvolio.

Besix Tower Blok 26
Odbijen veoma ozbiljan investitor koji gradi najvisu zgradu na svetu u Dubaiju zarad konkursa na kojem je pobedio rad koji predvidja nekoliko kula ali bez investitora.Delta Autokomanda

Planirana izgradnja zgrada od 192 metra na Autokomandi pala u vodu, dozvoljena duplo manja visina.Na delu zemljišta oko petlje na Autokomandi, između autoputa, Bulevara oslobođenja i planirane trase unutrašnjeg magistralnog poluprstena, trebalo je da bude izgrađen atraktivan poslovno-tržni centar visok skoro 200 metara, ali Urbanistički zavod Beograda nije odobrio izgradnju neboderki na tom mestu.Na ovom prostoru, da podsetimo, "Delta M" planirala je da gradi dva solitera od po 40 spratova, koji bi bili visoki po 192 metra, što bi ih učinilo najvišim zgradama u gradu. Umesto toga, arhitekti Urbanističkog zavoda, stavili su ograničenje po kom zgrade mogu da odu u visinu najviše 21 sprat, s obrazloženjem da više zgrade nisu primerene ovom prostoru.


Terazijska Terasa


ODLUKA PALA PRE RASPRAVE
Nekoliko dana pre javnog predstavljanja nagrađenih radova, gradski čelnici odlučili da na Terazijskoj terasi ništa ne grade.


Delta Blok 20

Sa kopanjem temelja novih nebodera moglo bi da se započne i pored "Deltine" poslovne zgrade u 20. bloku. Želja investitora je da u rupi nadomak ove staklene poslovnice podignu visoku zgradu sa najmanje 30 spratova. Grad ipak nije "aminovao", jer je maksimum do kojeg se može dosegnuti zgrada od 26. spratova. Pregovori su na početku, pa će se o rezultatima tek raspljavati.


Centrotekstil
Planirano:


Uradjeno:
Centrotextil Building Expansion
Bobić:
Bio sam nekoliko dana na odmoru pa sam tek sada video komentare oko zgrade Centrotekstiila. Gornja slika sa četiri sprata nadogradnje je bio pokušaj investitora ali sam pre godinu dana uspeo uz pomoć Komisije za planove da se ne gradi na takav način i da se taj projekat stavi van snage, uostalom nije bio u skladu sa važećim planom. Projekat koji se sada izvodi (dogradnja središnje kule i povučenog jednog sprata) je stari projekat u skladu sa planom koji je iz osamdesetih godina i po tome je još pre desetak godina data građavinska dozvola. Interesantno je da su oba projekta delo jednog uvaženog beogradskog arhitekte člana Akademije nauka što treba imati na umu kada već govorimo o kompetentnosti arhitekata i bensendinima.
Ja mislim da prvobitni projekat koji se sada izvodi je dobro rešenje jer na prihvatljiv način završava zgradu i potencira ugao na ulasku u Knez Mihailovu ulicu. Može se naravno diskutovati o estetici tog poduhvata i uticaju nove forme na okruženje. Ja sam rekao šta sam imao o tome.


Beogradski Laki Metro

Beskonacno se odlaze i pomera pocetak izgradnje jos od 2005.


Prokop

Prokop je trebalo da bude glavna beogradska železnička stanica, kako bi se oslobodio takozvani „savski amfiteatar”. Gradski arhitekta Đorđe Bobić, međutim, smatra da je sada vreme da se preispita opravdanost tog projekta, jer se za trideset godina grad dosta izmenio i funkcionalnost Prokopa je dovedena u pitanje.

„Ta stanica u ovoj situaciji nema dobar kontakt sa gradom i deluje pomalo kao ostrvo. Potpuno je neopremljena u ovom trentuku i nema dovoljnu infrasturkutru i saobraćajne priključke“, kaže Bobić.

Prema njegovim rečima, alternativa je da Glavna železnička stanica bude na Novom Beogradu (pored Otvorenog tržnog centra), a da Prokop bude protočna. S druge strane, zadržao bi se saobraćaj i na sadašnjoj glavnoj železničkoj stanici, ali za gradski prevoz i budući metro.

Iz intervjua sa Džordžom Bobvošom, direktorom „Trigranita“ u Blicu oko toga zasto nije krenula izgradnja Prokopa:

Najviše se pričalo da „Prokop“ stoji zato što se sporite sa Gradom o visini naknade za gradsko građevinsko zemljište.
- Nismo ni došli do pregovora sa Gradom. Sreli smo se sa gospodinom Bobićem, ali nije bilo pregovora o naknadi za gradsko građevinsko zemljište. Ozbiljan investitor, kao što smo mi, najpre rešava koncept, kako će on izgledati i koja će kvadratura da se zida, što je tema za pregovore sa Železnicom. Tek na trećem mestu dolazi naknada za gradskjo građevinsko zemljište. Ali, sa Gradom postoji drugi problem, koji nije naš. Grad je dosledan, oni od početka govore da da su bili protiv tendera za „Prokop“, da ih niko ništa nije pitao kad je tender raspisivan, da oni uopšte ne žele izgradnju Glavne gradske železničke stanice na tom prostoru već u Novom Beogradu.


Red na rekama

План који регулише постављање пловних објеката на делу обале и воденог простора на територији Београда, усвојен на седници Скупштине града почетком године, биће реализован тек догодине, рекао је Ђорђе Бобић, градски архитекта и председник комисије задужене за његово спровођење. Према његовим речима, реч је о веома значајном пројекту за град на који се дуго чекало, па није ред да се због журбе тај посао не уради како ваља.


Uređenje Bulevara dr Zorana Đinđića

„Imel grup“ pokušava već duže vreme da ubedi gradsku i opštinsku vlast da se deo Bulevara dr Zorana Đinđića, između ulica Milentija Popovića i Proleterske solidarnosti, uredi, ulepša i obezbedi 250 novih parking mesta za rastuće potrebe sve većeg broja zaposlenih u tom delu Novog Beograda.
- Siguran sam da bi umesto izgorele trave i pasa lutalica koji se sada tu skupljaju, bilo mnogo lepše da dobijemo uređenu površinu sa drvoredima, fontanom i 250 novih parking mesta.
Investicija se procenjuje na oko 15 miliona dinara. „Imel grupa“ je još 2004. svoju ideju prenela nadležnima.

Gradski arhitekta Đorđe Bobić kaže za „Blic“ da donacija ne može da bude prihvaćena jer zavisi od plana postavljanja šina za laki šinski metro.

Insistiranje na behaton kockama za popločavanje koje su se još od 2002. godine pokazale kao loše rešenje

Betonske kocke na trotoarima, postavljene pre nepunih godinu dana, u Bulevaru kralja Aleksandra, rasklimane su ili napukle. Oštećene ploče, usled obilnih padavina, kao sunđer upijaju vodu i stvaraju veliki problem šetačima kojima se noge smoče posle samo nekoliko koraka. Takođe, Beograđanke koje šetaju popločanim ulicama moraju da vode računa jer štikle veoma lako mogu da se zaglave između rasklimanih kocki.

Ništa bolja situacija nije ni u Kralja Milana, Kosovskoj i Nemanjinoj ulici gde su takozvane "behaton" kocke uglavnom natopljene vodom.
Popločavanje Bulevara kralja Aleksandra koštalo je 80 miliona dinara, a posao je obavljen za 40 radnih dana. Iz Skupštine Grada tada su objašnjavali da je njihov rok trajanja mnogo duži. Izvođač radova, "Beograd put", popločao je 583 metara Bulevara i dao garanciju na dve godine. Prve "behaton" ploče postavljene su još 2002. godine u Ulici kralja Milana.


Zeleni Venac


Februar 2007: Obnovljena pijaca Zeleni venac sa svojih 6.600 kvadratnih metara i 410 tezgi nudiće isključivo poljoprivredne i prehrambene proizvode ...
Decembar 2007:Веш и фармерке поново на тезгама пијаце „Зелени венац”

Ubedljivo najgora vest do sada

Среда, 29. децембар 2010.
Усвојена Студија високих објеката Београда

Скупштина града Београда усвојила је на данашњој седници Студију високих објеката Београда.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове поверио је Урбанистичко заводу Београда израду посебне студије високих објеката, као резултат стручне и јавне расправе измена Генералног урбанистичког плана Београда 2021. године. Основни разлог за израду студије су ограничења висинске регулације Генералног плана Београда 2021, односно потреба да се утврде зоне могуће изградње високих објеката у Београду.

– Ово је изузетно важна студија за Београд, прављена скоро годину и по дана. Изменама Генералног урбанистичког плана Београда 2021. године предвиђено је да у зонама високих објеката спратност није ограничена, али планом нису предвиђене и зоне у којима могу да се граде такви објекти. Ова студија нема карактер планског документа и не представља основу за издавање било какве локацијске или друге дозволе или изградње, али даје основу за израду планова детаљне регулације – рекао је члан Градског већа Оливер Глишић.

Студијом су заштићена и природна добра искључена као потенцијални простори за изградњу високих објеката, осим у девет централних блокова Новог Београда. Најповољније локације за изградњу високих објеката су оне које покривају сви саобраћајни системи, а предност треба да имају локације које су на трасама масовног и капацитетног јавног превоза.

Објекти високи до 50 метара могу да се граде у Новом Београду (између улице Париске Комуне, Булевара Михаила Пупина, Саве и Тошиног бунара), уз важне градске саобраћајнице, као што је Булевар краља Александра, и на дунавском приобаљу, предвиђеном за тоталну урбану трансформацију. Објекти до 100 метара углавном могу да се граде у Новом Београду, као и на јужном ободу централне зоне и уз аутопут. Једина зона за изградњу објеката до 150 метара је новобеоградски Блок 42.

Студијом је закључено и да у Београду не треба планирати екстремно високе објекте, више од 150 метара.
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Pa ne bih otvorio da ne verujem da je ovo samo pocetak :lol: Ovi vladaju do 2008. a do tad jos uvek mogu da skresu i ovu novu kulu kod Jugoslavije da ne daju dozvolu Veranu i da naravno potpuno zabrane izgradnju Deltinih stanova kod Zvezdinog stadiona. Mogu i da proglase stadion Partizana kulturnim dobrom zbog sletova i da zabrane rusenje. Ihaa ima tu jos da se radi dok ne upalance Beograd do kraja :D
 

·
Registered
Joined
·
3,901 Posts
Meni je samo žao autokomande, to je jedini projekat koji mi se baš sviđao. :badnews:
Za Besix sam u startu rekao da je komedija, jer to i jeste. Ogromna masivna zgradurina, bez ikakvog arhitektonskog kvaliteta, i to tako među nekim osmospratnicama, mislim to stvarno nikako ne ide. Svet bi nam se smejao da je tako nešto prošlo + još treba dodati da taj investitor baš i nije bio tako jako zagrejan kad je video kakvo je stanje u zemlji.

Ovaj predlog Terazijske terase još nisam vidao, extra je, mogli su to napravati, oni ostali mi se ne sviđaju, ne volim preterivanja sa tržnim centrima bez ikakvog zelenila.

 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Discussion Starter · #11 ·
^^
Da ali Bobic je zapravo i par dana pre rekao da mu se dopada ideja o uredjenju parka kao zelene povrsine jednog od dva predloga koji je bio jedan od tri dostavljene ideje. Sto znaci da je recimo react dao 3 ideje gde je jedna bila trg a treca park i njemu se ta zelena verzija svidja.
 

·
Banned
Joined
·
888 Posts
Kad bolje pomislim, onaj render TT koji je postavio ivicasu je sa neke strane nego one gigantske stepenice. Mislim da toliki brisani prostor izgleda lepo na renderu iz pticje perspektive ali to ce biti mnogo vece nego sto izgleda, tako da je ova "gusca" verzija bolja.
neko je postavljao slike vec nije to ni toliki prostor kao sto se cini na ovim renderinzima
 

·
Welcome to Belgrade
Joined
·
1,599 Posts
ODLICAN THREAD ! ! !

Ako se nastavi ovakva agonija i bezumlje sa aktuelnim gradskim arhitektom i njegovim simpatizerima u Urbanisitickom zavodu, Beograd ce stvarno MNOGO izgubiti !!!
Znaci ne verujem da su i za blok 20, skresali limit na 26 jeb**nih spratova !

Ovaj thread ce biti istorijskog znacaja, koji ce mladim generacijama biti pokazatelj koliko je jedan deo odvratne gradske garniture gradskih arhitekata i urbanista, koja se nazalost pita za sve, UMALO upropastila Beograd na pocetku 21. veka.....

Jer verujte mi...nece Bobic jos dugo... :)
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Bobic zaista zivi u proslosti. Dokaz

Sa sajta pozorista:
Народно позориште и град Београд су 1986. године одлучили да се започне још једна, неопходна реконструкција. Ова, последња обнова до сада, трајала је непуне две године. Свечано отварање ”новог” позоришта било је 15. октобра 1989. године, а прва представа, Есхилова Орестија, одиграна је 10.новембра исте године.

Sa Bobicevog bloga 17 Maj, 2007:
Što se tiče starog centra grada moram priznati da ste me iznenadili. Predlažem da se malo prošetate i pogledate šta je tu učinjeno i urađeno proteklih nekoliko godina. Iznenadićete se prijatno. Narodno pozorište je pre neku godinu uređeno i dograđeno.STA UOPSTE OCEKUJEMO OD NJEGA?
 

·
SpaleSCG
Joined
·
122 Posts
Neznam samo po kojoj logici odredjuju tu spratnost, a pogotovo onaj sistem da zapravo visina nije bitna. Pa treba neko iz inata da sagradi jednu cetvorospratnicu od jedno 250m. Prosto ne mogu da verujem kakvim nakazama su po gradu dozvolili da budu izgradjene a svim ovim projektima koji su daleko lepsi i kvalitetniji prave bespotrebne komplikacije. Pa ja bih prvi odusta da sam neka firma koja hoce da izgradi nesto kvalitetno u regionu. Automatski bih to ponudio nekoj od prestonica okolnih drzava. Mani te me one price mi smo na raskrscu balkana, u blizini najbitnijeg koridora i ovi stranci prosto neznaju sta bi bez nas. Pun mi je sesir tih nekih komisija koje odlucuju o NASOJ sudbini, pogotovo kad vidim neke face kao sto je Velja Ilic (Da se ne lazemo, coveku viri jedan KAPITALNI praziluk iz dupeta da ne kazem zadnjice). A za ovog Bobica, on verovatno kad udje u arheoloski muzej misli da je dosao na sajam tehnike i dostignuca. Covek je verovatno kupio krdo krava pa hoce od beograda da napravi livadu da moze da ih napasa. I slucajno da ne nikne neka zgrada visa od usca da mu ne zakloni sunce jer mu trava onda nece dobro rasti a kravice ce mu ostati gladne. Mislim da je u tome problem:nuts:
 

·
Super Moderator
Grad Oblakodera
Joined
·
39,468 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Bobic je banana :lol:

BANANA (an acronym of Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything or possibly Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anyone) is a term most often used to criticize the ongoing opposition of certain interest groups to land development.

The apparent opposition of some activists to every instance of proposed development suggests that they seek a complete absence of new growth. Compare with acronym NIMBY, which describes development stymied by those who do not want the development in "their backyard".
 
1 - 20 of 520 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top