SkyscraperCity banner

1 - 20 of 357 Posts

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts


----------------------------------------------------
IDEILE GENERATOARE
----------------------------------------------------


Intreaga retea este conceputa in jurul a 3 noduri principale:

Gara Brasov
Centrul Civic
Livada Postei

Ideile de baza au fost urmatoarele:


> deservirea tuturor zonelor cu o densitate mare a populatiei

>legarea zonelor care genereaza trafic mare de persoane (centru istoric, centru civic, platforme comerciale, gara, stadion/stadioane) posibilitatea de a ajunge direct sau cu un singur schimb in majoritatea punctelor deservite de retea (exista cateva exceptii detaliate mai jos)

>decongestionarea traficului atat prin oferirea unei alternative rapide, de mare capacitate, cat si prin implementarea unui sistem park&ride in statiile de capat ale retelei

>realizarea unei legaturi rapide aeroport-gara-centrul istoric (cu un tren aeroport-gara si tramvai cu interval de succedare mic se poate ajunge de la ghimbav in piata sfatului in maxim 45'Zonele aflate la maxim 500 m in linie dreapta de o statie de tramvai:----------------------------------------------------
FAZELE DE DEZVOLTARE
----------------------------------------------------


Reteaua va dispune de 2 depouri de tramvaie, unul in zona Rulmentul, celalalt in zona Noua-Darste. Aceste doua depouri si liniile pe care le deservesc definesc si fazele dezvoltarii retelei.
Primele 4 linii (T1, T2, T3 si T4) vor fi deservite de depoul Rulmentul, iar T5, T6 si T7 de depoul Noua-Darste. Pentru ambele depouri exista terenuri libere de o marime corespunzatoare. O varianta de amplasare a unui depou poate fi si un teren din zona Bartolomeu-Stadionul MunicipalIn Faza 1 se va realiza depoul de tramvaie din zona Rulmentul si o parte a viitoarei linii T3 (intre depou si Gara). Nodurile subterane se vor construi tot in aceasta faza. Desi cheltuiala initiala cu aceste lucrari este substantiala, ea va simplifica toate extinderile ulterioare si va degreva sistemul de eventuale riscuri generate de instabilitate politica sau alti factori. Cum piesele cheie ale sistemului vor fi deja construite, singura solutie rationala va fi dezvoltarea in continuare a retelei. Practic, odata cu punerea in functiune a liniei T1, aproape toate lucrarile subterane necesare intregii retele vor fi deja executate. Singurele lucrari complexe ramase vor fi ramificatia subterana spre Bd Grivitei (racordata la nodul deja existent) si pasajul suprateran catre Bartolomeu.

Linia T1 Gara Brasov-Livada Postei va fi prima linie completa a sistemului, urmata de linia T2 spre Piata Unirii.

Ulterior se va completa linia T3 cu tronsonul Gara-Calea Bucuresti, ajungand astfel la configuratia sa finala (in mare parte similara fostei rute 101)

Pentru punerea in functiune a liniei T4 vor fi necesare lucrari pe Bd 13 Decembrie, Bd Independentei si Str Castanilor.Faza 2 va debuta cu realizarea celei mai lungi linii ale sistemului, T5, Darste-Bartolomeu. Pentru aceasta va fi necesar si un pasaj suprateran pe care tramvaiele vor trece peste liniile de cale ferata din Bartolomeu. In paralel se va construi depoul de tramvaie Noua-Darste.

Linia T6 Darste-Livada Postei nu va presupune lucrari de infrastructura noi. Aceasta va utiliza doar liniile existente intre Darste-Centrul Civic-Livada Postei

Ultima linie, T7, va marca si deschiderea statiei Centrul Civic-2----------------------------------------------------
NODURILE DE TRANSPORT
----------------------------------------------------


Pentru a evita complicatii de reorganizare a traficului rutier la suprafata, pentru nodul din Centrul Civic am ales solutia realizarii unei statii subterane, cu 2 nivele, primul de distributie a fluxurilor pietonale, al doilea dedicat peroanelor propriu-zise. Realizarea unui nod intre liniile de tramvai in centrul civic la suprafata ar presupune fie reorganizarea completa a fluxurilor rutiere fie multiple intersectii semaforizate + situatii in care tramvaiul ar fi singurul care ar merge in sensul contrar traficului auto. Nodul subteran permite si pastrarea spatiilor verzi la suprafata la sfarsitul lucrarii si ofera avantajul ca toate macazurile sunt ferite de zapada si inghet, reducand posibilitatea unor defectiuni in timpul iernii.

Nodul de la Centrul Civic va fi pus in functiune in doua etape, desi pentru a simplifica lucrarile subterane, toate vor fi executate intr-o singura faza. Statia Centrul Civic-2, destinata liniei T7 va fi folosita temporar ca remiza/spatiu tehnic pana la darea in exploatare a liniei T7. Singura parte care poate fi realizata separat este ramificatia liniei T5 spre Bd Grivitei (cu mentiunea ca macazurile vor fi instalate de la bun inceput pentru ca lucrarile de extindere sa nu incurce traficul pe liniile aflate deja in exploatare).

Acest nod este si cea mai complicata lucrare din cadrul intregii retele si cu siguranta si cea mai costisitoare, insa o consider vitala pentru buna functionare a intregului sistem.----------------------------------------------------

Nodul de transport Livada Postei este a doua statie subterana a retelei. Si aici se va realiza o statie cu 2 nivele in subteran. Solutia este impusa de necesitatea de a pastra la suprafata terminalul RATBv intr-un spatiu de dimensiuni limitate si cu o sistematizare a traficului rutier si asa destul de complicata.
Tunelul de intrare va fi amplasat incepand din zona Scolii Populare de Arte. Distanta mica de ajungere la nivelul -2 este compensata de o diferenta substantiala de nivel intre intrarea in tunel si platoul de la Livada Postei.
Tunelul de iesire va fi amplasat spre Modarom-Prefectura. Statia va dispune de 3 intrari. Prima (si cea mai importanta) in fata Rectoratului, a doua in fata Bibliotecii Judetene si ultima pe insula pe care se afla Casa Armatei.Ambele noduri de transport subterane vor fi echipate cu escalatoare si lifturi pentru persoane cu dizabilitati. Atat in cele 2 noduri subterane cat si la Gara si in Piata Unirii vor exista puncte de informare turistica.----------------------------------------------------

Al treilea nod major al retelei este cel de la Gara. Acesta va fi realizat integral la suprafata prin reconfigurarea pietei din fata garii. Aici se va face legatura intre 4 linii, T1, T2, T3 si T7.----------------------------------------------------
LINIILE
----------------------------------------------------
Linia T1 pleaca de la Gara, pe Bd Victoriei, ajunge la nodul Centrul Civic 1 si apoi mai departe spre Aula, Primarie si are capatul in nodul subteran de la Livada Postei. Se intoarce apoi pe la Teatrul Dramatic-Patria. Impreuna cu T2, va fi importanta in special pentru turisti, legand Gara de Centrul Istoric si de linia 20 spre Poiana Brasov.

Ratiune: Conectarea garii cu Livada postei, legatura directa Gara/Centrul Civic-20-Poiana Brasov

----------------------------------------------------Linia T2 va traversa Centrul Istoric, urcand pe Strada Muresenilor pe langa Piata Sfatului si continuand spre Piata Unirii. Linia va cobori apoi pe sub Poarta Schei spre Star-Patria. Intre Statia Maternitate si statia Poarta Schei poate fi construita o linie de bypass care sa scurteze traseul in anumite perioade. Si aceasta este o linie importanta pentru turisti.
La statia Rectorat se face legatura cu nodul subteran de la Livada Postei si cu linia 20 spre Poiana Brasov.
In zona istorica poate fi luata in calcul utilizarea solutiei APS, de alimentare a tramvaielor fara catenara, pentru a nu afecta aspectul zonei. Studii mai aprofundate vor stabili daca o astfel de solutie este justificata si care este tronsonul pe care ea trebuie utilizata.
Desi ratiunile estetice ar favoriza aceasta solutie, exista dezavantaje legate de interoperabilitatea cu celelalte linii (nu vor putea fi mutate tramvaie non-aps pe T2). In acelasi timp nu stiu daca sistemul APS poate fi utilizat in zone cu zapada. Totodata, sistemul APS are un cost mai ridicat fata de cel clasic.

Ratiune: Legatura directa Gara/Centrul Civic - Centrul Istoric - Schei, transport eficient intre Schei si restul orasului

----------------------------------------------------Linia T3 reface intr-o mare masura traseul liniei 101 cu mentiunea ca T3 este prelungita spre platforma comerciala de pe Calea Bucuresti. Aceasta pleaca de la Depoul Rulmentul, vireaza spre Gara la Faget si apoi continua spre Alexandru Vlahuta, Gemeni si Cosmos. Este singura linie care va fi deschisa in 2 segmente, primul pana la Gara (situatie descrisa anterior) si ulterior pana la Calea Bucuresti. Linia T3 este singura cu traseu 100% la suprafata. Statia Depoul Rulmentul este amplasata foarte aproape de soseaua de centura, drept urmare aici va fi construita o parcare Park&Ride.
T3 traverseaza zone cu o denistate ridicata a populatiei, pe care le leaga de cele mai mari platforme comerciale ale orasului si de Gara. In acelasi timp, zona Tractorul-Coresi este in plina dezvoltare, ceea ce va creste si mai mult numarul de calatori.

Ratiune: Legatura directa intre marile platforme comerciale, zone dens populate si gara

----------------------------------------------------Linia T4 leaga cartierul Tractorul de Livada Postei. Linia pleaca de la statia 1 Decembrie si strabate cartierul Tractorul pe toata lungimea sa. Permite schimbarea rapida cu T3 spre Coresi-Rulmentul sau spre Gara. Capatul celalalt al liniei este la nodul subteran Livada Postei.

Ratiune: Legatura directa Tractorul-Centrul Istoric (Livada), legatura (cu 1 schimb) Tractorul-Gara/Tractorul-Coresi

----------------------------------------------------


large: link

Linia T5 este cea mai lunga din sistem, traversand aproape diametral orasul. Plecand din zona depoului de tramvaie Noua-Darste, linia va strabate cartierul Noua, intrand apoi pe coridorul ocupat in trecut de fostele linii uzinale ale Autocamioane Brasov. Linia strabate Calea Bucuresti spre Centrul Civic, apoi continua pe Bd Grivitei, prin fata Stadionului Tineretului si Stadionului Municipal. Urmeaza apoi pasajul suprateran spre Bartolomeu si statia de capat din zona Avantgarden Bartolomeu.La statia Stadionul Municipal se face legatura cu terminalul RATBV. Tot aici va fi construita o parcare Park&Ride. O parcare similara va fi construita si la capatul din Darste al liniei

Ratiune: Legatura intre un cartier relativ izolat (Noua), o zona dens populata (Calea Bucuresti-Steagul) - Centrul Civic si Grivitei (alta zona densa) - Bartolomeu (zona in dezvoltare/extindere)

----------------------------------------------------


large: link

Linia T6 leaga Noua-Darste de Livada Postei. Pana la Centrul Civic 1 are linie comuna cu T5, apoi linie comuna cu T1 spre nodul Livada Postei, unde se afla celalalt capat.

Ratiune: Legatura directa Noua-Steagul cu Centrul Istoric (Livada) utilizand linii deja existente

----------------------------------------------------Linia T7 leaga cartierul Valea Cetatii de Centrul Civic si de Gara Brasov. Pentru aceasta linie este necesara statia Centrul Civic-2, pentru a evita alte intoarceri si manevre complicate. Linia strabate intreg cartierul Valea Cetatii, coboara apoi pe Bd Carpatilor iar de la Spitalul Judetean are linie comuna cu T5 si T6 spre Centrul Civic. La iesirea din statia Centrul Civic-2, linia are traseu comun cu T1 si T2 spre Gara Brasov.

Ratiune: Legatura directa intre un cartier dens (Valea Cetatii) si Gara, plus legatura directa cu Centrul Civic - schimb catre alte destinatii

----------------------------------------------------
LEGATURILE INTRE LINII
NUMARUL DE SCHIMBURI NECESARE
----------------------------------------------------


NOTA: segmentul asta e scris inainte sa adaug statia de capat Bartolomeu, peste liniile cfr, asa ca inlocuiti mental "Stadionul municipal" cu "Bartolomeu"

Gara Brasov [T1][T2][T7]

Gara - Livada Postei : Direct
Gara - Piata Unirii : Direct
Gara - Centrul Civic : Direct
Gara - Valea Cetatii : Direct
Gara - Depou Rulmentul : Direct
Gara - Calea Bucuresti : Direct
Gara - 1 Decembrie : 1 schimb la Faget/Parcul Tractorul/Spitalul Tractorul
Gara - Stadionul Municipal : 1 schimb la Centrul Civic 1
Gara - Darste : 1 schimb la Centrul Civic 1
sau
1 schimb la Autocamioane/Calea Bucuresti

------------------

Livada Postei [T1][T4][T6]

Livada Postei - Gara : Direct
Livada Postei - Centrul Civic : Direct
Livada Postei - Piata Unirii : Direct (Statia rectorat, corespondenta cu Livada Postei)
Livada Postei - Valea Cetatii : 1 schimb la Nicolae Titulescu/Spitalul Judetean
Livada Postei - Darste : Direct (Direct si spre Calea Bucuresti)
Livada Postei - Stadionul Municipal : 1 schimb la Grivitei
Livada Postei - 1 Decembrie : Direct
Livada Postei - Depou Rulmentul : 1 schimb la Faget/Parcul Tractorul/Spitalul Tractorul
Livada Postei - Zona Cosmos/Gemenii : 1 schimb la Autocamioane

------------------

Centrul Civic 1/Centrul Civic 2

Centrul Civic - Gara : Direct
Centrul Civic - Livada Postei : Direct
Centrul Civic - Piata Unirii : Direct
Centrul Civic - Valea Cetatii : Direct
Centrul Civic - Darste : Direct (Direct si spre Calea Bucuresti)
Centrul Civic - Stadionul Municipal : Direct
Centrul Civic - 1 Decembrie : 1 schimb la Grivitei
Centrul Civic - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Gara
Centrul Civic - Zona Cosmos/Gemenii : 1 schimb la Autocamioane
sau
1 schimb la Gara


------------------

Piata Unirii [T2]

Piata Unirii - Gara : Direct
Piata Unirii - Centrul Civic : Direct
Piata Unirii - Darste : 1 schimb la Centrul Civic 1 (idem spre Calea Bucuresti)
Piata Unirii - Valea Cetatii : 1 schimb la Centrul Civic 2
Piata Unirii - Zona Cosmos/Gemenii : 1 schimb la Gara
sau
1 schimb la Autocamioane
Piata Unirii - Stadionul Municipal : 1 schimb la Centrul Civic 1
Piata Unirii - 1 Decembrie : 1 schimb la Star
sau
1 schimb la Patria
Piata Unirii - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Gara
Piata Unirii - Livada Postei : Posibil cu 1 schimb la Centrul Civic 1 dar mai rapid via Bus

------------------

Depoul Rulmentul [T3]

Depoul Rulmentul - Calea Bucuresti : Direct
Depoul Rulmentul - Gara : Direct
Depoul Rulmentul - Livada Postei : 1 schimb la Spitalul Tractorul/Parcul Tractorul/Faget
Depoul Rulmentul - Centrul Civic : 1 schimb la Gara
Depoul Rulmentul - Stadionul Municipal : 1 schimb la Spitalul Tractorul/Parcul Tractorul/Faget + 1 schimb la Grivitei
Depoul Rulmentul - Valea Cetatii : 1 schimb la Gara
Depoul Rulmentul - Piata Unirii : 1 schimb la Gara
Depoul Rulmentul - Darste : 1 schimb la Autocamioane/Calea Bucuresti

------------------

1 Decembrie [T4]

1 Decembrie - Livada Postei : Direct
1 Decembrie - Centrul Civic : 1 schimb la Grivitei
1 Decembrie - Piata Unirii : 1 schimb la Aula Universitatii/Iuliu Maniu/Primarie
1 Decembrie - Valea Cetatii : 1 schimb la Spitalul Tractorul/Parcul Tractorul/Faget + 1 schimb la Gara
sau
1 schimb la Grivitei + 1 schimb la Centrul Civic 2/Nicolae Titulescu/Spitalul Judetean
1 Decembrie - Darste : 1 schimb la Grivitei
1 Decembrie - Calea Bucuresti : 1 schimb la Spitalul Tractorul/Parcul Tractorul/Faget (idem spre Gara)
1 Decembrie - Stadionul Municipal : 1 schimb la Grivitei
1 Decembrie - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Spitalul Tractorul

------------------

Valea Cetatii [T7]

Valea Cetatii - Gara : Direct
Valea Cetatii - Centrul Civic : Direct
Valea Cetatii - Livada Postei : 1 schimb la Centrul Civic 1
Valea Cetatii - Piata Unirii : 1 schimb la Centrul Civic 1
Valea Cetatii - Darste : 1 schimb la Spitalul Judetean (idem spre Calea Bucuresti)
Valea Cetatii - Stadionul Municipal : 1 schimb la Centrul Civic 1
Valea Cetatii - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Gara
Valea Cetatii - Zona Cosmos/Gemenii : 1 schimb la Gara
Valea Cetatii - 1 Decembrie : 1 schimb la Gara + 1 schimb la Faget/Parcul Tractorul/Spitalul Tractorul

------------------

Darste [T5][T6]

Darste - Gara : 1 schimb la Centrul Civic 1
sau
1 schimb la Centrul Civic 2
sau
1 schimb la Calea Bucuresti/Autocamioane
Darste - Centrul Civic : Direct
Darste - Livada Postei : Direct
Darste - Piata Unirii : 1 schimb la Centrul Civic 1/Aula Universitatii/Iuliu Maniu/Primarie
Darste - Valea Cetatii : 1 schimb la Spitalul Judetean
Darste - Stadionul Municipal : Direct
Darste - 1 Decembrie : 1 schimb la Grivitei
Darste - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Calea Bucuresti/Autocamioane

------------------

Calea Bucuresti [T3]

Calea Bucuresti - Darste : Direct
Calea Bucuresti - Centrul Civic : Direct
Calea Bucuresti - Livada Postei: Direct
Calea Bucuresti - Stadionul Municipal : Direct
Calea Bucuresti - Gara : Direct
Calea Bucuresti - Depoul Rulmentul : Direct
Calea Bucuresti - Piata Unirii : 1 schimb la Centrul Civic 1/Aula Universitatii/Iuliu Maniu/Primarie
Calea Bucuresti - Valea Cetatii : 1 schimb la Spitalul Judetean
Calea Bucuresti - 1 Decembrie : 1 schimb la Faget/Parcul Tractorul/Spitalul Tractorul

------------------

Stadionul Municipal [T5]

Stadionul Municipal - Livada Postei : 1 schimb la Centrul Civic 1
Stadionul Municipal - Piata Unirii : 1 schimb la Centrul Civic 1
Stadionul Municipal - Centrul Civic : Direct
Stadionul Municipal - Valea Cetatii : 1 schimb la Centrul Civic 1/Nicolae Titulescu/Spitalul Judetean
Stadionul Municipal - Gara : 1 schimb la Centrul Civic 1
sau
1 schimb la Centrul Civic 2
Stadionul Municipal - Darste : Direct (idem spre Calea Bucuresti)
Stadionul Municipal - Zona Cosmos/Gemenii : 1 schimb Autocamioane
Stadionul Municipal - Depoul Rulmentul : 1 schimb la Grivitei
Stadionul Municipal - 1 Decembrie : 1 schimb la Grivitei + 1 schimb la Faget/Parcul Tractorul/Spitalul Tractorul

------------------
------------------

Destinatii directe din statia Gara Brasov

Centrul Civic
Livada Postei
Piata Unirii
Valea Cetatii
Calea Bucuresti
Depoul Rulmentul

------------------

Destinatii directe din statiile Centrul Civic 1 si Centrul Civic 2

Gara
Livada Postei
Piata Unirii
Valea Cetatii
Darste
Calea Bucuresti
Stadionul Municipal

------------------

Destinatii directe din statia Livada Postei

Centrul Civic
Gara
Piata Unirii
Darste
1 Decembrie

----------------------------------------------------
POSIBILITATI DE EXTINDERE A RETELEI
----------------------------------------------------
In functie de dezvoltarea viitoare a orasului, exista posibilitatea extinderii unor linii sau a construirii altor linii noi. Putem presupune ca pe terenurile libere existente in jurul orasului vor aparea in timp investitii imobiliare. Sa speram ca in urma unui masterplan.

----------------------------------------------------
TRAMVAIE SI INTERVALE DE SUCCEDARE
----------------------------------------------------


Am efectuat o serie de calcule (ce-i drept, destul de rudimentare) pentru a avea o idee orientativa despre necesarul de vehicule pentru intregul sistem.
Viteza medie luata in calcul a fost de 15 km/h (din ce am citit despre alte retele, incluzand opririle in statii). Probabil in realitate va fi mai ridicata.

Am studiat necesarul de tramvaie daca pe toate liniile intervalul de succedare ar fi de 10 minute, si apoi de 5 minute. Pentru peak-load cred ca un interval de succedare de 5 minute este absolut decent daca se aleg tramvaie de capacitate mare si daca traficul auto nu incurca garniturile de tramvai (semaforizare cu prioritate pentru tramvai, politia rutiera la datorie). Am luat in calcul si tramvaie de noapte, cu intervale de succedare intre 30 si 40 min.

Pentru un interval de succedare de 5 minute pe toate liniile necesarul ar fi de 71 tramvaie. Daca includem rezerve, vehicule de intretinere/reparatie si tramvaie scoala e posibil ca la final parcul de material rulant sa ajunga la cca 90 vehicule.

Daca luam in calcul documentul [acesta], reteaua TBV ar avea nevoie de cca 50-51 tramvaie (dupa media EU-15). Pentru calcule am aproximat numarul final la 60.Am realizat si o schema cu o posibila repartizare a tramvaielor pe linii/depouri. Din nou, n-am pretentia ca aceste calcule sunt exacte, ele oferind doar o imagine generala, un punct de plecare.----------------------------------------------------
CALEA DE RULARE SI ELECTRIFICAREA
----------------------------------------------------


Calea de rulare va avea ecartament standard de 1435 mm.
Alimentarea se va face prin linie catenara, la 750V DC. Sistemul de electrificare trebuie sa permita franarea regenerativa a tramvaielor.
In zonele in care liniile de tramvai se intersecteaza cu piste de biciclete, se va utiliza un sistem care sa asigure siguranta biciclistilor
[link]

Pentru a preveni deranjamentele pe perioada iernii, macazurile aflate la suprafata vor fi incalzite cu rezistente electrice.Solutia pentru care am optat (dar care, evident, e open to debate) este aceea de a amplasa liniile de tramvai pe prima banda, langa bordura. Cred ca o astfel de solutie poate fi implementata fara a fi necesara reconfigurarea completa a intersectiilor cu sensuri giratorii, previne parcarea pe prima banda, permite folosirea benzii si de catre automobile si in acelasi timp face posibila realizarea de statii mari, confortabile, amplasate pe trotuar (fata de cele foarte inguste amplasate pe refugii in mijlocul strazii).
Am vazut live solutia asta aplicata in Zagreb, mi s-a parut o idee foarte buna. Elimina si depasirea tramvaiului prin dreapta pe strazi inguste si asteptarea in statii pana tramvaiul inchide usile.Contraargumente in afara de posibile blocaje *daca* politia nu isi face treaba...sincer nu vad.

Indiferent de solutia aleasa (langa bordura sau in centrul strazii) va fi necesara semaforizarea cu prioritate pentru tramvai in intersectiile importante.

----------------------------------------------------
TRAMVAIELE
----------------------------------------------------


Nefiind vorba de o retea "legacy" care sa impuna un anume gabarit, consider ca se poate opta pentru tramvaie de 2.60 m latime, cu o capacitate mai mare. Tramvaiele vor fi 100% low-floor. Avand in vedere rampele de coborare si urcare la nodurile subterane, tramvaiele cu toate boghiurile motoare sunt de preferat (in Ierusalim spre exemplu permit inclinatii de 9%). Data fiind arhitectura sistemului, faptul ca statiile sunt amplasate pe trotuar si mai ales faptul ca principalele capete (Gara si Livada Postei, dar si Piata Unirii) sunt prin natura lor bucle, nu cred ca este justificata utilizarea tramvaielor bidirectionale. Tramvaiele monodirectionale sunt mai ieftine, dispun de mai mult spatiu pentru pasageri si, in acelasi timp, situatia din teren permite realizarea de bucle de intoarcere fara complicatii. This, again, is open to debate.
In mod evident, toate garniturile vor fi echipate cu AC.
Lungimea peroanelor va fi de 65-70 m (impusa in mare parte de nodul subteran de la Livada Postei)

----------------------------------------------------
$ $ $
----------------------------------------------------


Reteaua are 28.5 km lungime totala (liniile simple sunt/2)
Investitiile necesare si preturile estimative

Constructii linii (la 10 mil E/km) : 28.5x10=285 mil
Nod Centrul Civic : 55 mil
Nod Livada Postei: 30 mil
Pasaj Bartolomeu: 10 mil
Depou Rulmentul: 7.5 mil
Depou Noua: 9 mil
Tramvaie (3 mil E/tramvai) 60x3=180 mil

Total: 576 mil E

Cu alte lucrari necesare, estimam un cost total al intregii retele, cu vehicule cu tot, de 600 mil E.
O suma imensa raportata la bugetul local, insa
1. este o investitie esalonata pe circa 6-8-10 ani
2. poate fi finantata in mare parte prin fonduri UE pentru proiecte de transport urban, asemenea multor altor proiecte:

via: [link]

Sigur, poate nu atat de extins, poate cu anumite comasari de linii, dar am convingerea ferma ca o retea de tramvaie in Brasov este fezabila si finantarea sa prin fonduri UE obtinute cu un proiect bine gandit si bine promovat este mai mult decat posibila.

Daca cineva e mai competent decat mine in business management il rog sa vina cu sugestii despre cum ar putea fi organizata compania.

----------------------------------------------------
ASPECTE ESTETICE
----------------------------------------------------


Last but not least,

sa vorbim si de latura placuta ochiului.
Am conceput un logo usor de recunoscut, vizibil, usor de interpretat, minimal si care consider ca transmite destul de bine scopul retelei de tramvai, acela de a te duce in orice punct al orasului, din orice punct de plecare.Font: Helvetica Neue LT65 Medium

Am conceput si o schema de culori simpla si (consider eu) eleganta pentru tramvaiele TBV.Am vrut sa evit atat ceva predominant alb (banal + se murdareste usor) cat si un cliseu cu tramvaie verzi pentru ca transport ecologic. Am optat pentru o solutie eleganta si sobra. Berna are o schema de culori similara. Avand in vedere ca majoritatea liniilor ajung in zona istorica, am evitat orice solutie care "sare in ochi" sau e prea stridenta, pentru ca tramvaiele, desi frumoase, nu trebuie sa distraga atentia de la monumentele de arhitectura.

Cateva imagini relevante pentru statiile de suprafata
Nodul de la Gara Brasov poate beneficia de o abordare speciala
insa trebuie luata in considerare si posibilitatea ca in viitor cladirea actuala a garii sa fie inlocuita de alta. Fie nod de tramvaie spectaculos si integrat cu gara existenta in ideea in care doar se vor adauga acoperiri peste peroane, fie nod de tramvaie cu o arhitectura mai retinuta, in ideea in care e posibila modificarea lui in viitorul nu foarte indepartat. Ramane de vazut.Pentru statiile subterane cred ca Metroul din Porto se apropie cel mai mult de spiritul proiectului TBV.
[link1]
[link2]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Multumesc pentru atentie, sincere felicitari celor care au avut rabdare sa citeasca tot romanul, astept cu interes orice comentariu, critica, sugestie si propunere.
Btw, are cineva 600 mil euro?


PS: pentru cine vrea sa se joace cu harta, download link
CAD, i cannot into illustrator
 

·
hmmmm
Joined
·
1,502 Posts
:applause:
Bravo pentru proiect, acum avem o baza solida pe care sa dezbatem.
Prima adaugire ar fi necesitatea de a conecta Sacele , Sanpetru , Codlea-
ghimbav, Rasnov-cristian de brasov prin linii de tramvai.Ar sacadea traficul auto la ore de varf foarte mult, mai ales pe relatia sanpetru.
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #3
Ma gandeam si la astea, spre Sanpetru se poate prelungi usor T3, iar spre celelalte se poate face un tram-train system folosind liniile CF existente sau cu minime completari.
Will do. Aici merge cu bidirectionale.
 

·
Registered
Joined
·
476 Posts
@MelcToxic

Once again : unul dintre cele mai bune aprofundate comentarii si idei vazute pe threadurile din Romania.
Poate cel mai bun din threadul de Brasov.
Felicitari inca o data, MelcToxic !

Asa cum am spus, daca ai nevoie de ceva din partea mea, te ajut cu cea mai mare placere.
+ Daca il cream ca o prezentare propriu-zisa o sa incerc sa o trimit catre ceva factori decizionali si sa o promovez cat mai mult cu putinta.
Cred ca este realizabil macar o parte din el, si atunci cred ca putem face ceva OK si sa ne impingem ideea.
Hai sa iasa ceva fain din toata comunitatea asta de pe SSC.

Lateredit : am mixat userii intre ei. Imi cer scuze.
 
  • Like
Reactions: MelcToxic

·
Registered
Joined
·
1,019 Posts
Felicitari MelcToxic, cat a durat tot proiectul?

Dupa ce am citit tot, brusc m-a luat o durere profunda de cap.

1) Cum pla mea nu sunt in stare toti incompetentii din PMB, Ministerul Transporturilor, orice alta institutie de stat de rahat sa faca niste grafica calumea? Face un om lucruri d-astea in timpul liber dar ei nu sunt in stare sa faca o coperta.. E chiar atat de greu? De scheme de culori pentru tramvaie si trenuri, etc.. nu cred ca e cazul sa vorbim.
2) Polonia - 3 miliarde fonduri europene, Ungaria - 1,5 miliarde Romania - 92 milioane. Great. ******* great. Noi avem transport public la pamant dar tot cu coada pe sus stam.
3) In cate orase din Romania ar merge o retea de tramvaie? Probabil in foarte multe... Ce impact ar avea asupra PIB-ului (ca sigur va avea) un program national de construire si modernizare a retelelor de tramvai? Ce impact ar avea asupra calitatii vietii in orase (aici avem poluarea, poluarea fonica si avantajul adus oamenilor)?

Eu cred ca toate lucrurile astea vor avea rezultate pozitive, dar fireste, visam..

Apropo, good joke aia cu 2030 Winter Olimpics. Pana in 2030 poate termina studiul de fezabilitate (desi in mare parte il gasesc acilisa pe forum).

LE: Cam care ar fi costurile de utilizare ale retelei? Care ar fi un pret decent per calatorie? Nu ma astept sa se poata intretine singuri, dar nici sa nu ia 90% subventie).
 

·
Registered
Joined
·
325 Posts
Urmeaza un roman despre tramvaie.
[...]
Multumesc pentru atentie, sincere felicitari celor care au avut rabdare sa citeasca tot romanul, astept cu interes orice comentariu, critica, sugestie si propunere.
Absolut remarcabil eseul, bine fundamentat şi în special bine editat grafic. Felicitări!

Pentru că nu dispun acum de prea mult timp, doresc să adaug doar câteva observaţii generale.

1) Tramvaiul, ca orice sistem de transport pe şine, asigură capacităţi mari de transport, ceea ce îl face rentabil pe fluxurile mari de călători. Din punct de vedere al exploatării, ar trebui să existe minim 1-2 linii care să corespundă cu fluxuri mari (pragurile valorice sunt definite în literatura de specialitate). În plus, se pot dezvolta ramificaţii ale trunchiurilor de bază - chiar pe fluxuri mai mici - dar care să permită atingerea unei anumite mărimi a parcului de vehicule, astfel încât depoul / baza de exploatare să poată susţine activităţi de mentenanţă în flux continuu.

2) Tensiunea de alimentare de 750V nu este uzuală în Europa de Vest, de aceea şi la Braşov s-a trecut din 2008 la tensiunea de alimentare de 600V (pentru troleibuzele rămase). Chestiuni de compatibilitate a componentelor etc... În Braşov există mai multe substaţii electrice de alimentare pentru transport electric, cu o capacitate instalată însumată foarte mare, dar care nu sunt din păcate folosite în prezent. Ele ar putea practic acoperi electrificarea întregului oraş. Necesită doar îmbunătăţiri în sensul posibilităţii de preluare a energiei recuperate la frânare (cazul vehiculelor economice moderne).

3) Ecartamentul normal de 1435 mm este cel care tinde să se generalizeze, dar exemplele date (Zagreb) nu sunt relevante în acest sens (acolo fiind ecartament "metric"). Avantajele ecartamentului de 1000 mm erau buna accesibilitate în zone cu gabarit redus de trecere (lăţime mai mică necesară pentru platformă şi raze minime de viraj mai mici). Sunt însă multe dezavantaje privitoare la achiziţia de vehicule pe ecartament metric.

4) Curbele din calea curentă şi buclele de întoarcere vor trebui să aibă raze de viraj mult mai mari decât sunt desenate, cu consecinţele de rigoare (peste 17,5 m). Eventuale întoarceri prin rebrusment necesită vehicule bidirecţionale, mult mai costisitoare.

5) Fluxuri care să justifice măcar parţial costurile de construcţie şi de mentenanţă a unei căi de rulare există în Braşov doar pe secţiunile Livada Poştei - Centru Civic - Calea Bucureşti şi pe Bulevardul Saturn - Gară. Atât timp cât transportul public în Braşov nu va fi unul cu bună popularitate şi cât stagnarea/regresul demografic şi economic vor continua, nici nu sunt de aşteptat minuni în acest sens. Totuşi, cu o ofertă corespunzătoare şi cu măsuri complementare de îngrădire a accesului vehiculelor individuale în centru (parkinguri limitate şi cu cost sporit), s-ar putea recâştiga rapid călători pentru transportul public urban. Politica ar trebui însă atunci schimbată la 180 grade faţă de cea actuală (făcută în favorul firmelor de taxi).

6) Dacă nivelul fluxurilor de călători este mic în oraş, el este absolut minuscul în zona metropolitană... Orice dezvoltare de acest fel ar fi falimentară din start, cel puţin un deceniu de acum înainte. Tramvaiul nu este microbuz care lucrează la negru. El poate fi construit cu finanţări, dar are şi mari costuri de mentenanţă ulterioară.

7) Cel puţin în etapa actuală, pare mai profitabilă pentru buget reintroducerea troleibuzului, alături de eventual 1-2 linii de tramvai pe direcţia majoră (traversarea oraşului pe DN1), cu ramificaţii şi interconectări la gară - unde este de dorit a se crea adevăratul nod intermodal (în opoziţie cu experimentul jalnic cu capetele de linii amplasate forţat, de acum doi ani).
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #7
Felicitari MelcToxic, cat a durat tot proiectul?
spiritual a inceput in noiembrie 2006.
Mestereala propriu-zisa a inceput prin decembrie anul trecut si s-a intensificat in ultimele saptamani.

LE: Cam care ar fi costurile de utilizare ale retelei? Care ar fi un pret decent per calatorie? Nu ma astept sa se poata intretine singuri, dar nici sa nu ia 90% subventie)
eh, daca la scheme de culori, logouri si arhitectura ma mai pricep, la business management, not so much. De aceea pentru a impinge mai departe proiectul intr-o forma fezabila, avem nevoie si de oameni cu skilluri in aceasta zona. Oricum vom avea nevoie de niste studii de trafic (si nu numai) care nu vor presupune "am facut in timpul liber" :lol:

+ Daca il cream ca o prezentare propriu-zisa o sa incerc sa o trimit catre ceva factori decizionali si sa o promovez cat mai mult cu putinta. Cred ca este realizabil macar o parte din el, si atunci cred ca putem face ceva OK si sa ne impingem ideea.
o sa ii dau zilele astea o forma prezentabila in format pdf, care sa contina informatiile postate aici puse intr-o forma putin mai coerenta. Shit, va trebui sa-i pun diacritice... :|

Apropo, good joke aia cu 2030 Winter Olimpics.
nu m-am putut abtine la faza aia, nici la "Airport Express"

-------

Multumesc tuturor pentru aprecieri, povestea continua :)
 

·
Registered
Joined
·
1,019 Posts
Airport Express e relativ realist..

Oricum, ar fi interesant de vazut asa ceva pentru Bucuresti, dar acolo cred ca trebuiesc combinate toate 3 formele de transport importante (adica tren suburban, metrou si tramvai) pentru a obtine o imagine corecta, si probabil e un proiect foarte stufos. Totusi, ar fi interesant.
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #9
Airport Express e relativ realist..
el in sine da, practic e o garnitura pendula, aeroport-gara bartolomeu-gara brasov, poate electrificata, poate pe linie dublata in viitor. Nothing special.

Thing is, there has to be an "airport" to have an airport express :lol:
 

·
Registered
Joined
·
1,019 Posts
Bine, nici sa nu fim prea carcotasi. Aeroport se va face, si nu in viitorul extrem de indepartat (hai sa zicem, guvernarea PSD + 2 ani).
 

·
Moderator
I own a PC computer
Joined
·
11,768 Posts
Bine, nici sa nu fim prea carcotasi. Aeroport se va face, si nu in viitorul extrem de indepartat (hai sa zicem, guvernarea PSD + 2 ani).
Adica in ~5 ani crezi ca vor zbura avioane de acolo, cand el astazi nici macar nu e proiectat? Cand nici macar nu s-a apucat cineva de el, sa caute bani, firme, studii, chestii? Si mai ales cand nici nu se ocupa cineva activ de asta?
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #12
cred ca va fi gata pentru Brasov Winter Olympics 2030, o sa vedeti voi de n-a fost ala foreshadowing

meanwhile, am gasit si un graphic designer priceput la brosuri si materiale pentru print, ca sa dau o forma cat de cat unei brosuri pdf pentru tramvaie.
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Foarte tare proiectul.

Eu personal o sa fiu un pic mai critic si o sa prezint cateva mici mentiuni/intrebari pe care le am relativ la proiect :grandpa:

1. Care este costul de intretinere/functionare al unui astfel de sistem? Este mai mare decat cel actual al RATbv? Dar fata de o solutie asemanatoare cu a ta dar bazata pe troleibuze? Subventii pentru tramvaie se ofera?
2. Nu se justifica sa ai tramvaie decat pe rutele unde un autobuz/troleibuz articulat nu face fata fluxului de calatori la orele de varf (asta daca si are o frecventa suficient de mare).
3. Sa introducem o noua necunoscuta in ecuatia traficului brasovean poate avea anumite dezavantaje. Interactiunea mai multor tipuri de trafic cu regimuri de circulatie diferite duce la un "amalgam de noi reguli" care vor avea cu siguranta un impact asupra traficului (Cu toate acestea daca lumea incepe sa renunte la masina personala impactul va fi per total pozitiv)


Am sa prezint si viziunea mea (mult mai sumar prezentata). Dar in viitorul nu foarte indepartat sper sa pot venii cu o prezentare decenta si bine documentata.

Principalale componente:
1. Troleibuze + autobuze electrice (pentru rutele cu o frecventa mai mica)
2. Transport feroviar metropolitan.

1. Troleibuzele/autobuzele electrice:
- Necesar de autovehicule: 100-150 -> Pret: 50-70 mil euro
- Lungime linii troleibuz: ~ 50 km -> Pret: 30-50 mil euro
- Harta:
Negru=Linii troleibuz
Verde=Autobuze electrice


2. Transport feroviar metropolitan
- necesita o centura feroviara in afara orasului (e cu roz pe harta). De asemenea "pe" aceasta centura ar trebui construite si terminale intermodale (patratele verzi de pe harta, ar merge unul si in zona aeroportului). Iar odata cu toate aceste modificari vom putea desfinta depoul, sau ce este ala de langa CET.
- trebuie facute noi statii, unele din ele cu sisteme park&ride (bulinele portocalii, amplasamentul lor este orientativ pe harta)
- necesita electrificarea caii lor ferate si dublari in anumite zone
- se pot face de asemenea noi ramificatii de CF (De exemplu se poate construii o ramificatie spre Bran)
- Cost total: ??? (Depinde cat de complex vrem sa fie)
L.E. Am uitat sa "desenez" si calea ferata spre Intorsura Buzaului...
Negru=CF neelectrificata
Rosu=CF electrificata
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #15 (Edited)
^^
La partea cu transportul feroviar nu ma bag, aia e o componenta diferita a sistemului.
La o centura feroviara care sa scoata tranzitul de marfuri de prin oras m-am gandit si eu cand am elaborat ideea cu tramvaiele.

------

legat de transportul in oras

Autobuzele trebuie sa se duca. Aia cred ca putem fi de acord din start. Motorul diesel in zonele urbane are zilele numarate in UE. In acelasi timp, la capitolul fiabilitate, autobuzele pierd fara drept de apel in fata tramvaielor. Exista in europa tramvaie bine intretinute care functioneaza ok dupa 50 de ani de activitate. Un autobuz dupa 15 ani e ca si mort. 20, cu intretinere exemplara. MAN-urile introduse in 2007 daca nu ma insel sunt deja semi-cazaturi (ma rog nici fauna locala a ratbv nu le-a ajutat prea tare). Multe din problemele de fiabilitate ale autobuzelor sunt mostenite natural si de troleibuze, desi nu toate. Mai longevive, insa tot mult sub tramvaie.

Desigur o retea proiectata rational va imbina cele doua mijloace de transport. Am mai spus, solutia propusa de mine este "best case scenario". O solutie 100% viabila va avea probabil modificari (nodurile de la Livada Postei si din Centrul Civic le consider vitale insa in orice situatie).

In autobuze electrice iti spun sincer ca nu cred. Am enuntat [aici] motivele principale. Tramvaiele si troleibuzele pot imparti o parte din infrastructura de alimentare cu electricitate (statiile electrice) si n-au nevoie sa care dupa ele o baterie. Apoi, daca pornim de la ideea ca vom avea tramvaie pe unele rute si troleibuze pe altele, cred ca solutia optima este limitarea la 2 tipuri de vehicule. Un model de tramvaie, un model de troleibuze simple, acelasi model, insa varianta articulata. Intretinerea flotei e vitala pentru un sistem eficient, si aici o diversitate minima in dotare ajuta foarte mult. Ar mai fi dubii legate de comportamentul bateriilor pe timpul iernii, o chestie care in BV chiar conteaza.

Legat de costurile de operare, mai am de sapat la capitolul asta, si am mai spus ca niste economisti ar fi bineveniti.
Montpellier, de exemplu, a ajuns la aceste concluzii:

la "operating costs" tramvaiul bate clar autobuzul, chestie care nu-i de mirare. per calator, autobuzul are costuri de operare de 2x mai mari. Evident, tramvaiul e o investitie mult mai mare. In cazul nostru, un proiect bine facut poate fi finantat de UE (de fapt, asta este elementul fundamental al proiectului, altfel never ever in viitorul apropiat nu va avea BV bugetul necesar pe cont propriu). Vestea buna e ca, asa cum am si oferit exemple, o astfel de finantare este posibila daca sunt depuse eforturile necesare.

Un alt avantaj al tramvaiului este ca poti implementa pentru el semnalizare prioritara. Apropierea tramvaiului comanda semafoarele, "automated green light system".
In acelasi timp, chiar si daca ai pentru ele o banda dedicata, va avea 2.30-2.60 m latime fata de 3.50 m cat ar avea o banda dedicata de autobuz/troleibuz. pe 2 benzi (dus-intors) economisesti 1.8-2.4 m, fix cat sa ai si benzi pentru biciclisti.

Insa tramvaiul are si avantaje "intangibile", mai greu de cuantificat. In tarile cu transport public civilizat (excludem carcasele din bucuresti) lumea prefera tramvaiul in detrimentul autobuzului/troleibuzului. O fi o chestie de perceptie, culturala, god knows. Insa vrem un mijloc de transport care sa-l faca pe om sa lase masina in parcare. Pentru asta, pariul sigur este tramvaiul. O calatorie nu e doar mers din punctul A in punctul B, este si ce experimentezi in timpul deplasarii.

Ce face tramvaiul insa excelent, si autobuzele/troleibuzele, fie ele si dedicated BRT lines, mai deloc: contribuie la regenerarea urbana. Ca mod de imbunatatire a aspectului orasului, a spatiilor publice si a vietii urbane, tramvaiul este la ani-lumina in fata celorlalte alternative de suprafata.

Tot de la francezi, via [LINK]
si de aici [LINK]Tramvaiul, pe langa scopul sau evident de a fi un mijloc de transport de mare capacitate, are de-a face si cu alte aspecte ale vietii urbane. Devine si o parte din identitatea orasului. Tramvaiele rosii din Berna, cele albastre din Zagreb, tramvaiele din Lisabona, tramvaiul etajat din HongKong, tramvaiele din Milano sau Viena, toate sunt parte integranta a imaginii orasului. LE: Am uitat si de tramvaiul din Taksim, si de cel din San Francisco. Singurul autobuz care-mi vine in minte e cel londonez...and that's about it. Brasovul este in top 3 destinatii turistice din Romania, prima fiind capitala (evident) si #2 fiind Constanta ca nr de turisti pentru ca litoral. La capitolul turisti straini suntem #2. Cred sincer ca beneficiile unei retele de tramvai (completate, desigur, de o retea de troleibuze) vor depasi pe termen lung in mod substantial efortul initial.

O alta chestie pe care o poti face in proiectul asta (nu ca poti, trebuie) e sa il faci transparent, consultand comunitatea, vorbind cu oamenii din zonele prin care va trece tramvaiul, aducandu-i aproape, ascultandu-le propunerile si integrandu-le in dezvoltarea proiectului. Asa ai calatori fideli inainte de plecarea primului tramvai din depou.

Again, 100% pentru troleibuze in rest, inclusiv pe ce linii/parti de linii din proiectul meu se dovedesc nejustificate in studiile aprofundate.

 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Eventualele linii de troleibuz trebuie sa vina in completarea retelei de tramvaie, intersectarile sau suprapunerile celor 2 mijloace de transport ar cam trebui evitate.
De asemenea cred ca se ofera niste subventii din partea statului (buget national , nu primarie) inclusiv pentru tramvaie, iar asta poate fi un mare avantaj.

Transportul feroviar metropolitan ar aduce un mare plus intregii zone metropolitane, ar fi un fel de metrou ce ar putea deservi o buna parte din cei peste 450 mii de locuitori ai zonei metropolitane. Este interesant totusi ca linia de tramvai 101 era proiectata sa deserveasca exact zonele ce nu erau "acoperite" de caile ferate existente, cu "planuri de dezvoltare" pana in Sacele si poate in zilele noastre s-ar fi gandit sa o prelungeasca si spre Sanpetru. (sau poate e doar o coincidenta ca urmare a densitatii mai mari a populatiei din acele zone si a amplasamentului fostelor mari uzine ale Brasovului)
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Aia cred ca putem fi de acord din start. Motorul diesel in zonele urbane are zilele numarate in UE. In acelasi timp, la capitolul fiabilitate, autobuzele pierd fara drept de apel in fata tramvaielor.
Perfect de acord :cheers:

Desigur o retea proiectata rational va imbina cele doua mijloace de transport. Am mai spus, solutia propusa de mine este "best case scenario". O solutie 100% viabila va avea probabil modificari (nodurile de la Livada Postei si din Centrul Civic le consider vitale insa in orice situatie).
Trebuie foaarte mare atentie la "imbinari", intersectarile dintre troleibuze si tramvaie pun destul de multe probleme dpdv tehnic, iar existenta ambelor "sisteme" (tramvai+troleibuz) chiar si pe distante foarte scurte este aproape imposibila (asta daca tramvaiul merge pe langa bordura, dar daca nu il faci sa mearga pe langa bordura pierzi alte avantaje).
In concluzie prefer un "ultra best case scenario" (cat mai multe tramvaie, sau deloc si folosim troleibuze)...

Nu stiu cat de relevant e costul cand altii toaca miliarde de euro din bugetul national pentru metrou :2cents: ... noi de ce nu am avea dreptul sa facem acelasi lucru pentru "sistemul nostru de transport"?!
 

·
Registered
Joined
·
4,870 Posts
Discussion Starter #18
Nu stiu cat de relevant e costul cand altii toaca miliarde de euro din bugetul national pentru metrou
nono, lasa metroul, gandeste-te ca Drumul Taberei are o populatie mai mare decat Brasov cu totul, la scara si densitatea aia metroul este absolut necesar. Apoi, nici o lucrare de infrastructura urbana facuta inteligent nu toaca bani...iar pentru M5 chiar nu imi fac griji ca va merge gol.

Drumul Taberei are o legatura la fel de buna cu orasul cum are Tractorul pe sub podul CFR, doar ca pui X10 la tot ce tine de marime.

Costul oricum este foarte relevant, pentru ca ce sistem faci acum trebuie sa intretii dupa.

noi de ce nu am avea dreptul sa facem acelasi lucru pentru "sistemul nostru de transport"?!
nu cred ca ne impiedica cineva, adica nu e niciodata us vs them, vezi graficul ala din postul initial, cu ce finantari a obtinut fiecare tara pentru transport urban. Trebuie sa vrei si sa faci un proiect competent.
 

·
Registered
Joined
·
1,019 Posts
Oare daca s-ar forma o companie nationala de transport in comun cu management externalizat, ar avea mai mari sanse sa obtina fonduri europene si sa utilizeze banii de la stat (ca sa se auto-intretina nici vorba, dar macar sa nu toace banii degeaba) in mod eficient?
 

·
Registered
Joined
·
45 Posts
Prin cost ma refeream la strict la costul constructiei, costul de intretinere este foarte important.

Daca putem ajuta cu ceva, nu ezita sa ne zici... sper sa vedem un sistem de transport decent implementat cat mai curand in Brasov. :horse:
 
1 - 20 of 357 Posts
Top