SkyscraperCity Forum banner

[Przewozy ponadregionalne] FlixBus

59457 Views 297 Replies 74 Participants Last post by  michal90
Skoro Flix wchodzi do Polski przejmując PolskiegoBusa jednak dedykowany temat winien istnieć. Dla porządku:

Markę PolskiBus zastąpi niemiecki przewoźnik FlixBus - poinformowały obie firmy podczas wspólnej konferencji prasowej. Zapewniają jednak, że to nie przejęcie, a współpraca.

Formalnie firma PolskiBus nadal będzie działać, jej autokary zostaną jednak przemalowane w barwy FlixBusa. Przedstawiciele przewoźnika zapewniają, że zmiany nie będą gwałtowne. Marka PolskiBus będzie funkcjonować jeszcze do połowy przyszłego roku.

- Wszystkie bilety sprzedane przez PolskiBus mają ważność, wszystkie połączenia zostają, nikt niczego nie zamyka. Wszystko będzie działać nie tylko do świąt Bożego Narodzenia, ale nawet Wielkanocnych. To nie przejęcie, a współpraca.To, co się zmienia, to marka. Dla pasażera zmieni się z kolor z czerwonego na zielony. Autokary najpóźniej do połowy 2018 będą już jeździć barwach FlixBusa - mówi Michał Leman, dyrektor zarządzający Flixbus.

Przedstawiciele FlixBusa zapewniają, że nie po to wchodzą we współpracę, by wprowadzać cięcia. W planach mają rozwój. - Chcemy mieć co najmniej kilkunastu partnerów w Polsce. Przed majówką powinna być nowa siatka połączeń. Jaka? Będziemy rozwijać siatkę połączeń krajowych - zapewnia Michał Leman.

Zmiany dotkną wnętrz autokarów. Mają zostać "odchudzone". Zniknie 6 foteli, żeby pasażerowie mieli więcej miejsca na nogi. Do dyspozycji podróżnych będzie internet i gniazdko przy każdym fotelu. Internet ma być dostępny również po przekroczeniu granicy.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/polskibus-flixbus,210,0,2394066.html
dkzg said:
FlixBus zaczyna budować struktury w Polsce i w sumie bez większego rozgłosu (co mnie dziwi) powiększa swoją siatkę w Polsce. Przewiduję, że w dłuższej perspektywie zakupi PolskiegoBusa. Linie jakie obsługują w Polsce (pomijając współpracę z PB):

057: Berlin - Szczecin
110: Tübingen- Kraków - mimo takiej relacji linia kurusuje tylko na terenie Niemiec.
149: Szczecin - Flensburg
249: Szczecin - Hamburg
911: Budapeszt - Wrocław (p. Kraków, Katowice)
913: Kraków - Praga (p. Katowice)
N20: Essen - Kraków (p. Wrocław, Katowice)
N83: Warszawa Wrocław - Monachium (p. Zgorzelec) - mimo takiej relacji autobusy kursują na trasie skróconej.
N121: Monachium - Wrocław (p. Bolków, Jelenią Górę, Gryfów Śląski) - do/z Wrocławia cztery razy w tygodniu
N183: Praga - Warszawa (p. Wrocław, Łodź) - cztery razy w tygodniu
N910: Budapeszt - Warszawa (p. Częstochowę, Łódź)
N911: Budapeszt - Wrocław (p. Kraków, Katowice) - to samo co linia 911, ale kursuje w nocy.

Ciekawostka, najdłuższa linia jaką udalo mi się znaleźć to bezpośrednie połączenie Lizbony z Luksemburgiem. Przejazd trwa 31 godzin i 15 minut. Bilet na następną sobotę, jedyne 115€.

Pytanie do Was, wiecie może gdzie FlixBus ma swoje bazy/zajezdnie? Na pewno w Berlinie i Monachium, ale to stanowczo za mało na tak wielką sieć.
Już niedługo zobaczymy takie wozy, foto robione na początku grudnia we Wrocławiu
1 - 20 of 298 Posts
Flixa widziałem już kilka razy na dworcu w Krakowie, więc taka zupełna nowość to to nie będzie.
Chodziło mi o to, że na masową skalę.
Po co drugi wątek, biorąc pod uwagę że PolskiBus płynnie przejdzie w markę FlixBusa? To jest pole do dubli dyskusji w dwóch wątkach, przynajmniej przez kilka najbliższych miesięcy. Lepiej dopisać "FlixBus" do tytułu wątku o Polskim Busie.
Tylko, że FlixBus swój wątek już miał.

W sumie należałoby tu jeszcze poprzenosić tamte stare posty o FlixBusie.
FlixBus, w przeciwieństwie do Polskiego Busa, który realizował przewozy z punktu do punktu, chce dać pasażerom więcej możliwości przesiadek. Na wzór modelu hubowego stosowanego przez linie lotnicze, chcemy utworzyć trzy huby przesiadkowe – w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. W zależności od sezonu MDA może być nawet numerem jeden wśród tych miast, jeśli chodzi o liczbę połączeń.
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,...polskiego-busa-zielony-flixbus-z-hubem-w.html
  • Like
Reactions: dkzg
Pozwoliłem sobie uaktualnić spis linii przejeżdżających przez nasze miasta.

Zmiany w stosunku do poprzedniego:
-linia 110 zmieniła numer na 184 i zaczęła kursowanie w Polsce.
-nowe linie:
-220: Wrocław - Manheim
--916: Kraków - Wiedeń (p. Katowice)
--918: Warszawa - Wiedeń (p. Łódź, Katowice)
--919: Wrocław - Wiedeń
--N84: Kraków - Ostenda (p. Katowice) - relacja wpisana, ale nie ma żadnych kursów do Polski.
--N890: Praga - Kijów (p. Katwoice, Kraków, Rzeszów)
--N899: Monachium - Kraków (p. Katowice)
--N918: Warszawa - Wiedeń (p. Łódź, Częstochowę)
-a także linia N914: Praga - Warszawa (p. Łódź) - relacja wpisana, ale brak jakichkolwiek kursów na trasie.

Całość wygląda następująco:
057: Berlin - Szczecin
149: Szczecin - Flensburg
184: Tübingen- Kraków - (p. Katowice)
220: Wrocław - Manheim
249: Szczecin - Hamburg
911: Budapeszt - Wrocław (p. Kraków, Katowice)
913: Kraków - Praga (p. Katowice)
916: Kraków - Wiedeń (p. Katowice)
918: Warszawa - Wiedeń (p. Łódź, Katowice)
919: Wrocław - Wiedeń
N20: Essen - Kraków (p. Wrocław, Katowice)
N83: Wrocław - Monachium (p. Zgorzelec)
N84: Kraków - Ostenda (p. Katowice) - relacja wpisana, ale nie ma żadnych kursów do/z Polski.
N121: Monachium - Wrocław (p. Bolków, Jelenią Górę, Gryfów Śląski)
N183: Praga - Warszawa (p. Wrocław, Łodź) - cztery razy w tygodniu
N890: Praga - Kijów (p. Katowice, Kraków, Rzeszów)
N899: Monachium - Kraków (p. Katowice)
N910: Budapeszt - Warszawa (p. Częstochowę, Łódź)
N911: Budapeszt - Wrocław (p. Kraków, Katowice)
N914: Praga - Warszawa (p. Łódź) - relacja wpisana, ale brak jakichkolwiek kursów na trasie.
N918: Warszawa - Wiedeń (p. Łódź, Częstochowę)

Miasta w których można wsiąść do zielonego autobusu, alfabetycznie:
-Bolków
-Częstochowa
-Gryfów Śląski
-Jelenia Góra
-Katowice
-Kraków
-Łódź
-Rzeszów
-Szczecin
-Warszawa
-Wrocław
-Zgorzelec
  • Like
Reactions: zbychooo
Regulamin też już jest po polsku i można usystematyzować pewne informacje:

Stroną umowy w przypadku odpowiedniej umowy przewozu jest, w zależności od informacji podanej w trakcie procesu rezerwacji, określony w niej przewoźnik. Przewoźnikami są właściciele odpowiednich licencji na obsługę linii. Stroną umowy odpowiedzialną za przewód osób są spółki Flix (2.2.1.) lub współpracujący partnerzy (2.2.2.). Nie przysługuje prawo do przewozu w konkretnych autobusach przewoźnika. Przewozem bezpośrednim zajmuje się jedna z firm partnerskich, która otrzyma zlecenie od przewoźnika. 2.2.1. Spółkami Flix są:
FlixBus DACH GmbH
FlixBus CEE GmbH
FlixBus Italia S.r.l.
FlixBus France SARL
FlixBus B.V.
FlixMobility GmbH
FlixBus Danmark ApS
FlixBus Sverige AB

Jeśli przewoźnikami są spółki Flix, w ich przypadku również obowiązują następujące Ogólne warunki handlowe i Szczególne warunki przewozu. 2.2.2. Partnerami współpracującymi są:
Blaguss Reisen GmbH
Brioni.d.d.
Desilvesto Taxi e Viaggi S.r.l.
Dr. Richard Linien GmbH & Co KG
Fudeks
Grandi Navi Veloci s.p.a. („GNV”)
PolskiBus
Prijevoznički Obrt Josip Knežević
S.A.P.S. S.r.l
Samoborček
Slavonija Bus d.o.o.
TAXI-MINIBUS-AUTOBUS PANIZZA FLAVIO
Umbrella Coach & Buses s.r.o.
Verkehrsverbund Rhein-Sieg GmbH
Vincek d.o.o.
Volánbusz Zrt.
WESTbus GmbH

Jeśli przewoźnikami są partnerzy współpracujący, w ich przypadku obowiązują wyłącznie ich własne Ogólne warunki handlowe i Szczególne warunki przewozu. Te dokumenty można przejrzeć w witrynach internetowych wyżej podanych partnerów współpracujących. Mogą one być dostępne wyłącznie w języku angielskim. W przypadku partnerów współpracujących przewóz nie odbywa się przy wykorzystaniu marki FlixBus, oprócz trasy 96 Wiedeń – Graz oraz połączenia X96 Port lotniczy Wiedeń – Graz, które jest obsługiwane przez firmę Dr. Richard Linien & Co KG.

Stroną umowy w przypadku odpowiedniej umowy przewozu jest, w zależności od informacji podanej w trakcie procesu rezerwacji, określony w niej przewoźnik.
FlixTrain GmbH
Leo Express GmbH
WESTbahn
^^ ^^ Północ Polski nie istnieje (poza szczecińskimi ogryzkami)
A oni nie mają takich rozkładów jak polskibus, żeby sprawdzić ogólnie jak dana linia jedzie?
Mają, ale starannie ukryte na stronie działającej pod inną domeną, linii tam kilkaset więc nie da się wszystkiego wyłapać ot tak.
Tak starannie ukryte, że ja je jakoś, w swoim czasie, sam znalazłem. Ale by do tego dojść, trzeba znać historię FlixBusa :)

Dlaczego w regulaminie wśród partnerów współpracujących nie wymieniają Interglobusa?

A swoją drogą - uczestniczy w tym też np. węgierski Volanbusz, a to państwowa spółka. Taki PKS, ale specjalizujący się chyba tylko w przewozach dalekobieżnych.
No mnie się też udało, trafiłem tam jakoś po wpisaniu "flixbus timetables" w googlu, ale nie był to pierwszy wynik i w ogóle nic nie sugerowało, że uda się odkopać takie cudo ;)

Faktycznie, dziwne, że nie ma tej firmy, powinna być zwłaszcza iż w odpowiedniej tabeli piszą, że to on jest przewoźnikiem na tej linii.
Ja po prostu trafiłem kiedyś na tę stronę po Meinfernbusie, zauważyłem, że oni jeszcze tamten adres trzymają, i znalazłem tam rozkłady.
Tutaj jest aktualna rozpiska: https://meinfernbus.de/de/unser-angebot/verbindungen.html

Chyba aktualna, ale jak podają rozkłady na konkretne dni w sensie dat, to nie sądzę, by było inaczej.
Dla potomności:

Pierwsze pojazdy w barwach Flixbusa. Niestety z siedzeniami po staremu czyli kiepsko.
Mógłby ktoś otagować "kraków" ? Ś.p. Polski Bus jest tak oznaczony i tu by się przydało. Thanks from mountain :)
A potem będziemy dodawać wszystkie inne miasta? A jeśli nie to dlaczego?
Może warto połączyć topiki o PB i Flixbusie? Skoro ten ostatni zastępuje Soutera to oczywistym jest, że oba topiki osobno nie mają sensu :banana:
1 - 20 of 298 Posts