SkyscraperCity Forum banner

Pseudo-maurski stil gradnje u BiH | Pseudo-Moorish architecture in B&H

59913 Views 151 Replies 46 Participants Last post by  LordMarshall
2
Moorish Revival Architecture

Moorish Revival or Neo-Moorish is one of the exotic revival architectural styles that were adopted by architects of Europe and the Americas in the wake of the Romanticist fascination with all things oriental. It reached the height of its popularity after the mid-nineteenth century, part of a widening vocabulary of articulated decorative ornament drawn from historical sources beyond familiar classical and Gothic modes. Little distinction was made in European and American practice between motifs drawn from Ottoman Turkey or from Andalusia.
Source: Wiki

Kao specifičan stil isprepletenih kulturno historijskih bogatstava naše zemlje nastao je pseudo-maurski stil. Autohton Bosansko-Hercegovački stil A-U perioda, nešto što okolne "bogatije i kulturnije" zemlje nemaju. :lol:

Mostarska gimnazija

Medresa u Mostaru
See less See more
1 - 20 of 152 Posts
Svidja mi se, dosta bogati reljefi! Podseca na srpsko-vizantijski stil ova vecnica u Brckom.
Zgrada u Pseudo-Marskom stilu na ulazu Bosanski Novi iz pravca Bihaca

Stvarno steta sto je ne renoviraju :bash:

See less See more
2
Jedna od poznatijih zgrada u Sarajevu građena u pseudomaurskom stilu je ona Fakulteta islamskih nauka u Ćemerlinoj. Također, većina medresa u BiH je izgrađeno u tom stilu.

See less See more
Drago mi je da vam se tema dopada, mislim da je ovaj tip BH arhitekture nepravedno zapostavljen :eek:hno:

Ulaz u staru tuzlansku medresu

Ima li itko slike Muzičke škole u Mostaru???
See less See more
Drago mi je da vam se tema dopada, mislim da je ovaj tip BH arhitekture nepravedno zapostavljen :eek:hno:

Ulaz u staru tuzlansku medresu

Ima li itko slike Muzičke škole u Mostaru???
Hotel Neretva i dio muzicke skole:
See less See more

@B&H ukrao sam ti ovu sliku sa mostarskog topica, rastura :banana:
See less See more
2
Medresa u Bihacu (destroyed)

.
See less See more
5
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu na Baščaršiji

Jos par slika:)

Jedna od poznatijih zgrada u Sarajevu građena u pseudomaurskom stilu je ona Fakulteta islamskih nauka u Ćemerlinoj. Također, većina medresa u BiH je izgrađeno u tom stilu.

Vijecnica

U avgustu počinje sanacija Vijećnice

Nakon trećeg javnog poziva za izbor izvođača radova za građevinsko-zanatske radove - faza arhitektonske obnove Vijećnice prošlo je pet domaćih firmi "Unigradnja", GP "Bosna", "Butmir", "In" i "Ans drive". Prema riječima gradonačelnika Alije Behmena, ove firme do 30. jula Gradskoj upravi moraju dostaviti svoje ponude u kojima će stajati koliko će radovi koštati te rok za završetak radova.

- Nakon odabira jedne firme, sačekat ćemo žalbeni rok te potpisati ugovore. Otprilike u drugoj polovini avgusta, ako sve bude teklo po planu, trebali bi početi radovi na fasadi te stolariji Vijećnice. Sve firme koje su prošle pretkvalifikacije su kvalitetne, a uvjet za odabir bio je da su već obavljali slične poslove, da nisu u dugovima... - rekao je Behmen.

Novac za ovu fazu obnove Vijećnice je obezbijeđen, a prema prvim naznakama radovi bi mogli trajati godinu.
See less See more

@B&H ukrao sam ti ovu sliku sa mostarskog topica, rastura :banana:
Ova dio grad je meni najljepsi, jos kad se obnovi hotel i muzicka.
Jeste ima dobre objekte, Vijecnica na primjer je extra. A ne sklapa se uvjek sa modernom arhitekutorom. Tako treba se gradit gdje pase, a historicne objekte i zbog taj vrijednost posebno. Ovaj primjer u Mostaru mi se svidja (sa znaka za "hotel pellegrino").
kako dugo traje proces obnavljanja ?
Hotel Neretva bi trebao biti gotov do juna 2010.
Muzicka skola mozda isto tako da godinu dana.
1 - 20 of 152 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.