SkyscraperCity banner

1401 - 1420 of 2333 Posts

·
Registered
Joined
·
7,806 Posts
O fi bine, o fi rau ? Cert e ca avem o premiera in Romania:

”Primăria Cluj-Napoca este prima din România care achiziţionează şi pune în circulaţie autobuze electrice. Am finalizat licitaţia pentru achiziţionarea a maximum 30 de autobuze electrice într-un interval de 3 ani, aceasta fiind adjudecată de constructorul polonez Solaris. Primele 11 autobuze vor sosi în Cluj-Napoca în următoarele 9 luni, până în martie 2018, preţul unui astfel de autobuz fiind de aproximativ 500.000 de euro. Finanţarea primelor 11 autobuze este asigurată din fonduri elveţiene, restul urmând să fie cumpărate din fonduri locale şi europene. Este un transport verde, ecologic, nepoluant care va încuraja clujenii să folosească transportul în comun“, a spus Boc, conform Mediafax.

http://www.stiridecluj.ro/politic/cluj-vin-autobuzele-electrice-cate-vor-fi-cumparate[Solaris cred ca e cea mai buna varianta posibila. Asta chiar e o veste buna, dupa multe vesti rele. Ca o mentiune, as vrea ca aceste autobuze sa fie dotate cu unitati de aer conditionat cu capacitati adecvate, la cele lungi observandu-se un deficit de BTU.]
 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Pentru orase fara infrastructura pentru trolebuz, eu zic ca e foarte bine.

In rest, comparabil cu trolebuzele, sunt mai scumpe, necesita mentenanta mai scumpa si pretentioasa (unde noi suntem deficitari) si nu se stie durata de viata reala si costurile de inlocuire a bateriilor.
 

·
Registered
Joined
·
497 Posts
Inca suntem departe pt a folosi autobuze electrice. Tot ceea ce tine de partea electrica reduce simtitor autonomia unei baterii: aer conditionat, afisaj electronic, monitoare, radio lumini, camere de luat vederi etc. Probabil pariul se va da intre autobuze fara aer conditionat cu autonomie extinsa si cele dotate cu aer conditionat, dar cu o autonomie redusa. In plus, autonomia bateriei scade odata cu temperatura de-afara. (probabil vor fi folosite de la -5 - 0 grade in sus). Iar in ceea ce priveste autonomia de 105 km (maxima, fara a risipi curent pe altceva)... tinand cont si de costurile pe fiecare autobuz in parte... consider ca trebuie asteptate vremuri mai bune....
 

·
Registered
Joined
·
527 Posts
1) Sa nu uităm prețul plătit de primărie pe un autobuz electric:75 000 euro!!! ( 85% fonduri europene)
2) un oraș mai mare, Bucureștiul, nu are inițiative decât la cel mai mare mic și cel mai lung cârnaț - și la poezii despre cele 400 de autobuze pe MOTORINĂ(?!?! când motoarele Diesel încep să fie INTERZISE în tot mai multe capitale) .... cu licitații cu dedicație.
 

·
Registered
Joined
·
6,469 Posts
Ar fi relevant doar daca fondurile ar fi destinate exclusiv cumpararii de autobuze electrice. Altfel, primaria Cluj-Napoca sau alta primarie putea cumpara un numar triplu de trolebuze.

Despre licitatia de la Bucuresti nu pot comenta, dar probabil autobuzele electrice nu erau o optiune tocmai din cauza numarului mare necesar. Totusi in locul celor de la RATB m-as orienta catre motoare pe gaz natural sau ceva mai putin poluant decat Diesel-ul.
 

·
Registered
Joined
·
5,587 Posts
Altfel, primaria Cluj-Napoca sau alta primarie putea cumpara un numar triplu de trolebuze.
aici ar fi durerea.
Am senzatia ca troleibuzul are agatate asa niste prejudecati de coada, ba ca sar captatorii (nu daca e intretinut totul cum trebuie) ba ca e specific ariei ex sovietice (bullshit) ba ca una, ba ca alta.
Cred ca e o chestie de fita asa la primari, sa para fiecare mai hip si trendy, am luat autobuze electrice, suntem pe val, tesla&shit, nu troleibuzele alea vechi si demodate. Nu m-ar mira sa fie si asta o explicatie.

Totusi in locul celor de la RATB m-as orienta catre motoare pe gaz natural sau ceva mai putin poluant decat Diesel-ul
in mizeria asta de oras unde 70% din poluare e de la autovehicule o primarie normala ar avea o politica de eliminare a tuturor vehiculelor din dotarea ratb care au motor cu ardere interna de orice fel, in favoarea troleibuzelor si tramvaielor.
Da' pentru asta e necesar niste creier, ceea ce principesa de voluntari nu poseda.
 

·
Registered
Joined
·
3,522 Posts
aici ar fi durerea.
Am senzatia ca troleibuzul are agatate asa niste prejudecati de coada, ba ca sar captatorii (nu daca e intretinut totul cum trebuie) ba ca e specific ariei ex sovietice (bullshit) ba ca una, ba ca alta.
Cred ca e o chestie de fita asa la primari, sa para fiecare mai hip si trendy, am luat autobuze electrice, suntem pe val, tesla&shit, nu troleibuzele alea vechi si demodate. Nu m-ar mira sa fie si asta o explicatie.
La Cluj s-au achizitionat 20 de troleibuze noi articulate Iveco Urbanway 18 si modificate de Astra Arad. De asemenea, intre 2010 si 2014 s-au achizitionat 10 troleibuze Citelis 12 si inca 10 troleibuze Citelis 18 (cu AC, afisaj, podea jos etc). S-au mai investit bani (din punctul meu de vedere s-au pierdut bani) in reconvertirea in troliebuze a 15 autobuze Renault Agora articulate, dar fara facilitati moderne. In prezent troleibuzele satisfac aproximativ 30% din traficul total de pasageri ai TP din Cluj, necesarul la ore de varf fiind de 60-70 troleibuze active. Astfel, in timpul orelor de varf sunt sanse de 2/3 sa prinzi un troleibuz cu toate dotarile moderne, fata de 1/5 (4 din 22 necesare) in cazul tramvaielor sau de sub 1/3 in cazul autobuzelor (50 din 171 necesare)*. De asemenea, in plan sunt inca 20 de troleibuze noi scurte si modernizarea retelei de contact care da cateva batai de cap din cauza vechimii. De aceea, cel putin la nivelul Clujului, investitiile din ultimii 7 ani pe sectorul troleibuzelor au primat in fata alternativelor, flotele de autobuze si de tramvaie fiind mult mai invechite.

Ca o adaugare, pe langa cele 20 de troleibuze scurte sunt planificate pana in 2022 inca 105 de autobuze noi (50 scurte, 30 electrice, 15 articulate, 10 mini) si 16 tramvaie. Astfel, doar in cativa ani autobuzele si tramvaiele vor oferi conditii similare cu cele oferite de troleibuze inca de anul trecut. E drept, referitor la autobuzele electrice, personal as fi preferat tehnologia hibrida (nu, nu alte troleibuze), dar calul cadou nu se cauta la dinti.

*Detalii despre flota, modele si necesare incepand cu pagina 36:
http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/Plan mobilitate Cluj Napoca.pdf
 

·
Ars longa, vita brevis
Joined
·
9,296 Posts
aici ar fi durerea.
Am senzatia ca troleibuzul are agatate asa niste prejudecati de coada, ba ca sar captatorii (nu daca e intretinut totul cum trebuie) ba ca e specific ariei ex sovietice (bullshit) ba ca una, ba ca alta.
Cred ca e o chestie de fita asa la primari, sa para fiecare mai hip si trendy, am luat autobuze electrice, suntem pe val, tesla&shit, nu troleibuzele alea vechi si demodate. Nu m-ar mira sa fie si asta o explicatie.in mizeria asta de oras unde 70% din poluare e de la autovehicule o primarie normala ar avea o politica de eliminare a tuturor vehiculelor din dotarea ratb care au motor cu ardere interna de orice fel, in favoarea troleibuzelor si tramvaielor.
Da' pentru asta e necesar niste creier, ceea ce principesa de voluntari nu poseda.
Problema cu troleibuzele in Bucuresti este lipsa benzilor de transport in comun si lipsa unei culturi urbane care o sa duca la aparitia in viitorul apropiat a asa ceva (IMO). Prima chestie pe care am invatat-o cand am ajuns in Bucuresti a fost ca din Dristor la Universitate fac, cu troleul, mai mult decat faceam de la mine la bunici dintr-un judet intr-alt-ul, fie cu masina fie cu trenul (Bistrita-Deda ca sa fiu precis).
 

·
Trolleyman
Joined
·
139 Posts
Asadar, costul unui autobuz electric de 12 m e de cca 500.000 euro (cu cofinantarea elvetiana, sigur, considerabil mai putin). Cheltuielile "neeligibile" insa sunt suportate din bugetul local (punctele de incarcare). Viitoarele autobuze electrice vor putea fi achizitionate doar cu fonduri din bugetul local, nu si cu cofinantare europeana (dupa cum scria dl. Boc), deoarece PMUD-ul nu sufla nici o vorba despre ele (si bine face!).

Probabil ca aceste vehicule potolesc pofta primarului de a fi "trendy" ("premiera nationala"). In plus, eu suspectez ca a fost vorba de un cadou pe care trebuia sa-l primeasca Blidar (firma aradeana a fost declarata castigatoare a unei licitatii, desi nu avea tocmai produsul ce trebuia livrat!!!!!!), ce-si doreste sa intre pe piata europeana cu aceste autobuze cu baterii.

Ca veni vorba de elvetieni, oare de ce acestia isi dezvolta retelele de tramvai si troleibuz, in timp ce doar un singur autobuz electric circula experimental in Geneva (proiectul TOSA)?!

Vehiculele respective n-au cum sa inlocuiasca tehnologia eficienta a troleibuzului (din 1950 incoace a fost timp destul pt. ca autobuzele cu baterii sa isi dovedeasca viabilitatea!); de fapt acestea inregistreaza un salt calitativ. Probabil ca tehnologia acestora va avansa si va fi adoptata in tot mai multe conurbatii, anume troleibuze cu supercapacitori sau cu baterii mici, ce se incarca in timpul rularii vehiculului conectat la reteaua electrica. In caz de probleme ale bateriilor, vehiculele electrice vor putea fi folosite ca troleibuze clasice. http://www.cs-dopravak.cz/zpravy/2016/1/18/dokonal-nmeck-elektrobus-trolejbus

De reflectat:
1. "Autobuzele electrice in Germania: prea nesigure, prea costisitoare".
http://www.spiegel.de/auto/aktuell/...zu-unzuverlaessig-zu-aufwendig-a-1138185.html
http://www.cs-dopravak.cz/zpravy/2016/2/18/elektrobusy-v-berln-projekt-zatm-pinesl-fiasko

2. Plzen. Din punctul de vedere al operatorului de transport, PMDP, aceste autobuze NU au indeplinit toate cerintele pentru functionarea adecvata in transportul public. Operarea acestor autobuze este prea costisitoare si acestea consuma prea mult curent electric.
http://plzen.idnes.cz/elektrobusy-t...-zpravy.aspx?c=A170531_085152_plzen-zpravy_pp

3. Beijing: http://chinaautoweb.com/2012/09/high-costs-threaten-beijings-only-e-bus-line/

Directorul TEP Parma: "autobuzele trebuie sa transporte oameni, nu baterii".
 

·
Registered
Joined
·
5,587 Posts
Ca veni vorba de elvetieni, oare de ce acestia isi dezvolta retelele de tramvai si troleibuz
hm, ca tot veni vorba:Harta retele noi de tramvai in Europa si in vecinatati, 1990-2017 vs retele de tramvai desfiintate.
Asta asa, ca sa ne facem o idee despre liga in care jucam.

Repet, sunt marcate doar retelele puse in functiune incepand cu 1990, nu toate retelele de tramvai existente in Europa, ca in acel caz ar fi o harta prea incarcata in partea stanga.
 

·
Registered
Joined
·
3,548 Posts
Imi vine sa-i iau la bataie pe toti primarii in ale caror orase s-au desfiintat tramvaiele. Mai ales ca toti se doresc a fi europeni si au o gargara fenomenala. Sa vada ca trendul in Vest e altul. Le-as pune harta asta in fata si i-as ruga sa-mi dea o explicatie coerenta pentru actiunile lor. Nu prostii si labareli, o explicatie sincera si logica. Evident, probabil nenea respectiv ar trebui sa aiba pistolul la tampla sau sa stea niste malaci cu niste bate langa el ca sa dea un raspuns sincer si nu o tampenie ori din nestiinta ori din rea vointa.
 

·
Registered
Joined
·
743 Posts
o explicatie sincera si logica
SCHIMBARI DEMOGRAFICE. (ar merge la resita)

nu cred ca , culpabilizarea si explicatiile simple sunt de ajuns.

este o problema ramificata, dar strict la nivelul infrastructurii, investitiilor a culturii transportului in comun si a conectivitatii retelelor situatia in Romania este foarte proasta.
 

·
Registered
Joined
·
5,905 Posts
hm, ca tot veni vorba:

Harta retele noi de tramvai in Europa si in vecinatati, 1990-2017 vs retele de tramvai desfiintate.
Asta asa, ca sa ne facem o idee despre liga in care jucam.

Repet, sunt marcate doar retelele puse in functiune incepand cu 1990, nu toate retelele de tramvai existente in Europa, ca in acel caz ar fi o harta prea incarcata in partea stanga.
Thanks for very interesting map but is it a bit false. For example Poznań and Kraków aren't a new networks, they have been extended but aren't a new and in this matter half of tram networks in Poland opened extensions during that period so those networks shouldn't be on the map. The same implies to all German examples. There are also missing three tram networks closed in Ukraine as Konstantinovka in 2016, Makiejevka 2006 and Strakhanovsk in 2008 :cheers2:
 

·
Registered
Joined
·
5,905 Posts
^^And BTW Luhansk is effectively also closed from 2014 (war damages) while Kramatorsk announced tram closure although at present still running. As effectively closed may be also marked tram to sea in Molochne in Crimea. It used to run during summer season but is effectively closed from 2014 officially for resort repairs effectively due to lack of tourists.

There is also opportunity to add another maybe blue or green to sign networks which were extended during that period. This would fill void in the centre of Europe and show where extensions were added although that’s a lot of work :)
 

·
Registered
Joined
·
25,552 Posts
^^Well done! BTW Gliwice (Poland) closed their network in 2009 :(
 
1401 - 1420 of 2333 Posts
Top