SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2093 Posts

·
off
Joined
·
4,848 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
OT: Traficu-n Mamaia, de Paste


* si cand ma gandesc ca Westhouse vrea sa faca zgarie nori in Mamaia Nord, iar acolo-i inca drum de tara, cu-o banda pe sens ! :bash:

----

The small train connecting Holiday Village and City Park Mall

 

·
.
Joined
·
512 Posts
Autobuzele supraetajate circulă, începând de sâmbătă, pe ruta Constanța – Mamaia
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța a scos sâmbătă pe traseu patru autobuze supraetajate pentru turiști, alte patru urmând să intre în circulaţie după 10 iulie.

Potrivit directorului RATC, Dumitru Coiciu, prima cursă a avut loc la ora 9.00. "Încercăm marea cu degetul", a spus Coiciu, subliniind că numărul de turişti nu este încă foarte mare, dar că decizia de a scoate autobuzele a fost luată pentru că elevii au terminat şcoala şi sunt aşteptaţi pe litoral.

Autobuzele efectuează curse între Gara Constanţa şi staţiunea Mamaia. Directorul RATC a spus că a corelat circulaţia acestora cu orarul trenurilor, pentru ca turiştii care ajung pe litoral cu trenul să poată folosi autobuzele pentru transportul spre hoteluri.

Directorul RATC a precizat că a monitorizat de dimineaţă cursele şi s-a declarat mulţumit pentru modul cum au decurs lucrurile în prima zi.

El a mai spus că toate costurile de funcţionare ale autobuzelor vor fi amortizate.

Preţul biletelor a rămas acelaşi ca anul trecut: 3 lei pentru o călătorie.

Coiciu a spus că alte patru autobuze supraetajate vor mai fi introduse după data de 10 iulie.

Autobuzele vor circula până la 1 septembrie.

Tot de la 10 iulie va fi inaugurat şi programul "Litoral Tur", care presupune curse ale autobuzelor supraetajate între Constanţa şi staţiunile limitrofe.
 

·
.
Joined
·
512 Posts
Constanţa - Năvodari

Primul autobuz către Năvodari pleacă din Constanţa, din Tomis III, de pe B-dul Alexandru Lăpuşneanu, zilnic, la ora 05,58. Ultima cursă din Constanţa pleacă la ora 22,30.

Din Năvodari, prima cursă pleacă la ora 05,15, iar ultima la 21.35. Autobuzele pleacă din staţii la 15 minute, până la ora 06,00 şi din 9 în 9 minute după, iar preţul unui bilet de călătorie este 3,5 lei. Dacă urcaţi în autobuz din staţia Dobrogea şi mergeţi până la Caraiman sau Caraiman - Dobrogea plătiţi doar 1,5 lei. Preţul unui bilet Năvodari - tabără şi retur este tot 1,5 lei.

Constanţa - Mangalia - Vama Veche

Plecările din Constanţa către sudul litoralului au loc de lângă gară, mai multe firme punând la dispoziţia călătorilor microbuze sau autocare.

Primul autocar către Mangalia pleacă, de luni până vineri, la ora 05,20, iar ultimul la ora 20,30. În week-end, prima cursă către Mangalia este la ora 06,00, iar ultima la ora 20,30. Autocarele pleacă de lângă Gara Constanţa la fiecare 20 de minute, preţul unui bilet fiind de 6,5 lei. Durata cursei, în condiţii normale de trafic, este de 30-45 de minute.

Un microbuz care vine tocmai din Iaşi, pleacă de lângă Gara Constanţa, la ora 23,45, preţul unei călătorii fiind de 7 lei.

Până în Eforie Nord, preţul unui bilet de călătorie este de 4,5 lei, dacă mergeţi în Eforie Sud plătiţi 5 lei pe cursă şi până la Tuzla 5,5 lei.

Turiştii care doresc să ajungă în sudul litoralului o pot face şi cu autobuzele supraetajate ale Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa. Două supra-etajate vor pleca, zilnic, din Gara Constanţa: unul la ora 11,00 şi altul la ora 13,15. Din Mangalia, mijloacele de transport vor pleca la ora 13,30, respectiv 15,15.

Traseul autobuzelor supraeta-jate este Constanţa, Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud, Costineşti, Neptun, Jupiter, Saturn, Venus, Mangalia (port turistic).

Preţul biletelor este stabilit în funcţie de lungimea traseului. Astfel, un bilet până la Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud este 5 lei, până la Costineşti şi Mangalia veţi scoate din buzunar 8 lei, iar dacă doriţi şi retur, Constanţa - Mangalia - Constanţa, veţi plăti 12 lei. Biletul între două staţii este 5 lei.

Traseul a fost stabilit în funcţie de orarul trenurilor. Dacă doriţi un tur privat cu mijloacele de transport în comun supraetajate le puteţi închiria, în schimbul sumei de 50 de euro pe oră.

Dacă doriţi să ajungeţi mai departe, în 2 Mai sau în Vama Veche, trebuie să coborâţi în Mangalia şi să luaţi un alt microbuz către staţiunea aflată la graniţa cu Bulgaria. Mijloacele de transport circulă din 30 în 30 de minute, iar călătorii trebuie să plătească pentru un bilet 3 lei.

Grupurile organizate pot închiria microbuze sau autoare către sudul litoralului, singura condiţie fiind ca turiştii să anunţe cu cel puţin 24 de ore înainte dispeceratul firmei. Preţul biletului rămâne acelaşi sau poate fi mai mic, în funcţie de grup.

Constanţa - Costineşti

Primul microbuz către Costi-neşti pleacă de lângă Gara Constanţa, de luni până vineri, la ora 05,10, iar ultimul la ora 21,30. În week-end, prima cursă pleacă la ora 06,00 şi ultima la ora 21,30. Microbuzele circulă din 20 în 20 de minute, preţul unui bilet de călătorie fiind de 6,5 lei.

Constanţa - Techirchiol

Techirghiol este staţiunea ideală pentru cei care vor să facă băi de soare, de nămol şi masaj terapeutic. Călătorii pot lua microbuzul de lângă Gara Constanţa, de la ora 06,45, iar din Techirghiol, de la ora 05,15. Din oră în oră, microbuzele pleacă din staţia de la gară la şi 7 minute, şi 15 minute, şi 37 de minute şi 45 de minute. Ultima cursă pleacă, din Constanţa, la ora 22,30 şi, din Techirghiol, la ora 22,00. Preţul unui bilet de călătorie este de 5 lei.
 

·
******
Joined
·
2,322 Posts
am vazut ca au introdus noi linii .. 100 E, 102 E - ambele au prelungire pana ain Mamaia, iar 101 C l-au prelungit pana in centru.
 

·
******
Joined
·
2,322 Posts
Are cineva noutăți în legătură cu Transportul Metropolitan (ZMC) ??

Mi se pare ridicol că nu s-a făcut nimic în privința asta. Au trecut 2 ani totuși... :tongue2:
 

·
Banned
Joined
·
1,367 Posts
Are cineva noutăți în legătură cu Transportul Metropolitan (ZMC) ??

Mi se pare ridicol că nu s-a făcut nimic în privința asta. Au trecut 2 ani totuși... :tongue2:
Este dificilă, complicată şi extrem de scumpă această mişcare! Pentru ca să existe un transport public metropolitan este necesară înfiinţarea unei societăţi comerciale care să aibă în acţionariat toate entităţile administrative cuprinse în ZMC. Deci, toţi trebuie să cadă de comun acord cu ce sumă contribuie fiecare primărie la înfiinţarea noii societăţi. Apoi este nevoie de un sediu imens şi bine dotat, cu mulţi angajaţi, cu multe utilaje de întreţinere şi reparaţii, şi nu în ultimul rând, au nevoie de o mulţime de autobuze! Calculele mele arată că ar fi nevoie de cel puţin 50 de autobuze de mare capacitate! În final trebuie obţinută Licenţa pentru fiecare traseu propus în parte. Este foarte complicat şi mai ales COSTISITOR, şi eu nu văd ca primăriile să dispună de asemenea fonduri ca acest tip de transport să fie viabil. Poate că este nevoie de o societate în parteneriat public-privat.

În această ecuaţie nu poate intra absolut deloc RATC, care are un alt statut şi care se ocupă NUMAI de transportul în interiorul municipiului. O soluţie pentru cei ce fac naveta spre Constanţa şi care locuiesc în suburbii, ar fi ca localităţile lor să se desfiinţeze administrativ prin referendum şi astfel să intre în administrarea primăriei Constanţa. În acest mod, RATC va putea introduce trasee spre ex-localitatea respectivă, viitor cartier al municipiului Constanţa. Este utopică totuşi această soluţie, dată fiind pierderea unor privilegii a celor care lucrează acum în acele primării, deşi populaţia de acolo va avea numai de câştigat prin calitatea de a fi cetăţeni cu "buletin de Constanţa", cu "adrese de Constanţa" şi cu tot ce decurge de aici, mai ales creşterea valorii proprietăţilor, transportul decent spre Constanţa, sau mândria de a fi locuitori al celul de-al doilea oraş ca mărime din ţară.
 

·
Rise and Shine
Joined
·
7,256 Posts
O societate de transport pentru ZMC nu este greu de infiintat si nu trebuie sa aiba 50 de autobuze din prima zi, ea se poate dezvolta pe parcurs in functie de posibilitatile si interesul fiecarei localitati afiliate metropolei, totodata putandu-se folosi actualele societati comerciale de transport care au activitate de transport spre si dinspre Constanta care ar putea fi obligate intr-un fel sau altul sa cumpere mijloace de transport civilizate in locul microbuzelor, aceste societati ar putea, zic eu, sa faca transport sub sigla societatii mama a ZMC sau capitalul lor social sa fie preluat de catre societatea mama, exista multe metode. Nimeni nu zice ca pe anumite rute sa fie cumparate autobuze super scumpe, cel putin nu in prezent, dar in functie de viitorul economic si social al ZMC s-ar putea impune un gen de autobuze sau alte mijloace de transport, poate chiar trenuri suspendate:lol:, hai ca deja o dau in vise...:lol:
Cat despre partea juridica a societatii de transport intermetropolitan, poate functiona in subordinea conducerii ZMC si poate fi, de ce nu, o societate pe actiuni cu capital majoritar de stat de 50% actiuni +1, dar si privat, unde restul de actiuni sa fie detinute de catre cei care presteaza activitatea de transport diferentiat pe fiecare localitate in parte, existand posibilitatea acestora de a face investitii, sau, ma rog, ceva de genul acesta.:)
 

·
Euro Mod
Joined
·
17,282 Posts
Thread-ul Public Transport in Romania este doar pentru orasele care nu au sectiune proprie si pentru stirile cu impact national.

Inainte sa mut postarile alea aici, thread-ul asta avea 9 postari. Aveti reteaua de transport public a Slatinei si nu stiu eu? Va rog, pe viitor, dezvoltati-l pe asta si lasati thread-urile cu caracter general pentru orasele care nu au sectiuni proprii.
 

·
Euro Mod
Joined
·
17,282 Posts
Moving on...

I have two questions:
1) How many double-deckers do you have? Do they run on more than one tourist route?
2) I keep thinking about the possibility of building metro systems in other major Romanian cities, mainly Constanta and Timisoara. Any long-term visions for this? It doesn't have to be a full-fledged metro, like in Bucharest, it could be a smaller and simpler one, interconnected with a possible future light rail system, or even run modern, longer trams partly underground.

There are many examples you could look at for inspiration and solutions. Just a few...
Lyon Metro
Lille Metro
Marseille Metro
Laussane Metro
Metro Transportes do Sul (it's actually light rail)

I'm curious what are the plans for the future public transport system in Constanta Metro Area. Hopefully there will be a metropolitan transport authority...
 

·
******
Joined
·
2,322 Posts
Moving on....
I have two questions:
1. I think there are 4 buses. The routes are: Constanta - Mamaia via Tomis Port and Constanta - Mangalia (including southern resorts) and these run under the name: Litoral Tour.

2. Yes, it has been proposed a light rail (surface metro) in Constanta on a North (Navodari) - South (Eforie) axis, but obviously nothing was done regarding this ideea. I, personally think major cities like Constanta, Timisoara and probably others should be deserved by such transportation specially where mass tourism is practiced. No long-termn visions may be the cause of some realists that says there is no use of metro systems in any city besides Bucharest by demographic purposes or whatever. I am not negativist but I think we won't have metro in any city except the capital in less than 20 years, still beeing necessary.

About the transportation system in Constanta Metropolitan Area... no actual plans, no news, no will.
I've asked the same question a few days ago and none of the CT SSC members didn't know much.
 

·
Banned
Joined
·
1,367 Posts
I have two questions:
1) How many double-deckers do you have? Do they run on more than one tourist route?
2) I keep thinking about the possibility of building metro systems in other major Romanian cities, mainly Constanta and Timisoara. Any long-term visions for this? It doesn't have to be a full-fledged metro, like in Bucharest, it could be a smaller and simpler one, interconnected with a possible future light rail system, or even run modern, longer trams partly underground.

I'm curious what are the plans for the future public transport system in Constanta Metro Area. Hopefully there will be a metropolitan transport authority...
1). We have 10 open top double-deckers buses and two routes for them, one in Constanta City Tour including Mamaia resort and the other one to the South resorts and Mangalia town.
2). Unfortunately any Romanian city, except Bucharest, did not qualify to have a metro system! An international study says, to have a metro system, a city or a metropolitan area must have a population of at least 800,000 inhabitants. So, Timisoara has only 320,000 inhabitants and Constanta has 500,000 inhabitants including the metropolitan area!
There is a project for a light surface metro system between Navodari, Constanta, Eforie and Tuzla, whit a future extension to Mangalia and Balchik, Bulgaria.
3). The Administration of Constanta Metropolitan Area has a plan to establish a metropolitan transport company, but much depends on the financial power of councils affiliated!
 

·
Registered
Joined
·
6,256 Posts
^^ Populatia zonei metropolitane nu mi se pare relevanta. Depinde foarte mult si cat de "labartata" este aceasta.

Constanta - 715 000 / Timis - 675 000
ZMC - 445 000 / ZMT - 365 000
Constanta - 310 000 / Timisoara 310 000

In fine, cu sau fara studiu cred ca pe langa o populatie de 1 mil de locuitori ne-ar mai trebui si bani. Daca ar fi sa ne luam strict dupa ce ar fi rentabil / necesar, ar trebui sa fi avut demult autostrazi :)

@ Cosmin - in Timisoara exista deja 3 rute metropolitane (M22 - Urseni, M27 - Remetea Mare - Ianova, M35 - Giarmata Vi) si vor sa o indroduca pe a 4-a spre Sacalaz.
 

·
******
Joined
·
2,322 Posts
Udrea vrea să se plimbe cu metroul pe plajă

Hotelul Doina din staţiunea Neptun a fost, sâmbătă, gazda simpozionului „Sudul litoralului – necesităţi, oportunităţi şi perspective de dezvoltare”, motiv de întrunire a mai multor oficialităţi centrale şi locale. În sala de şedinţe şi-au făcut apariţia Ministrul Turismului, Elena Udrea (foto), împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai ministerului, Zanfir Iorguş, deputat pe Colegiul 5, prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, mai mulţi primari, secretari şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi de concentrate. Deschiderea şedinţei a fost făcută de fostul primar al Mangaliei, Zanfir Iorguş, după care a luat cuvântul Ministrul Turismului. Printre altele, Elena Udrea a ţinut să sublinieze faptul că responsabilitatea pentru calitatea litoralului românesc aparţine tuturor românilor. „Litoralul nu este al Constanţei, el este al României. Avem multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii turismului în sudul litoralului, de reorganizare a staţiunilor, avem proiecte pentru activităţi de agrement care vor completa activităţile turistice, reabilitarea masei materiale şi vom crea alte multe oportunităţi pentru turiştii pe care sperăm să-i atragem în număr cât mai mare”, a declarat Ministrul Turismului în cadrul şedinţei. Însă, vestea care i-a dat pe spate pe toţi cei aflaţi în sală şi care a stârnit murmur în rândul social-democraţilor, a fost anunţarea unui nou proiect la care se lucrează. „Avem în plan înfiinţarea unui metrou terestru”, a precizat ministrul. În replică, edilul Mangaliei, Claudiu Tusac, a ţinut să-i amintească ministrului că încă se lucrează la Autostrada Soarelui de câţiva ani, iar greul încă nu a trecut. Un alt proiect făcut public în cadrul şedinţei de sâmbătă şi care din nou a născut controverse a fost „promovarea unui turism speologic”, după cum a precizat Elena Udrea.
 
1 - 20 of 2093 Posts
Top