Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 2197 Posts

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Regia Autonoma de Transport din Cluj vrea sa cumpere 20 de troleibuze


Regia Autonoma de Transport Urban Calatori Cluj-Napoca intentioneaza sa organizeze o licitatie publica pentru achizitia a 20 de troleibuze, contract estimat pana la 8 mil. euro, fara TVA.
Mai exact, contractul ce urmeaza a fi atribuit de regia de transport prevede achizitia a 20 de troleibuze cu podeaua complet coborata.

Valoarea estimata a contractului, fara TVA, este intre 6,8 mil. euro si 8 mil. euro.
Sursa
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts


Transport în comun în zona Borhanci, după asfaltare. Asfaltul, după canalizare


Zona Borhanci din municipiul Cluj-Napoca nu este deservită de transportul în comun, locuitorii şi-au construit singuri reţeaua de alimentare cu apă, la fel ca cea de alimentare cu gaz, dar principala problemă rămâne drumul care face legătura cu cartierul Gheorgheni. La iniţiativa unui investitor imobiliar cu proiecte în zonă, locuitorii din Borhanci şi-au înfiinţat o asociaţie prin care speră să-şi rezolve problemele.

“De ani de zile, Primăria Cluj-Napoca ne promite marea cu sarea, dar nu se întâmplă nimic. Reţeaua de gaz am realizat-o pe banii noştri şi am donat-o EON Gaz, cea de apă tot pe banii noştri, fiind şi amendaţi pentru aceasta, am donat-o ulterior Companiei de Apă, iar drumul este un dezastru”, arată locuitorii din Borhanci într-o scrisoare adresată redacţiei.

“Autobuzul care circula pe vremea lui Ceauşescu nu mai circulă, suntem siliţi să mergem kilometri prin noroi, zăpadă sau praf, în funcţie de anotimp”, mai scriu locuitorii din Borhanci în scrisoare. Emilia Luca (55 de ani) locuieşte pe stradă de 30 de ani şi face zilnic cel puţin un drum în oraş.

“Avem o mică fermă cu 13 vaci şi vindem laptele, în piaţă şi la abonaţi. Sunt zile în care merg în oraş şi de mai multe ori”, a declarat femeia reporterului ZIUA de CLUJ. Ea reclamă, însă, că drumul este foarte prost şi, în special vara, praful pe care îl ridică maşinile face ca aerul să fie irespirabil.

“Mai vin de la Primărie şi mai udă, dar ar trebui să ude zilnic, mai ales vara. Oriunde te duci la ţară, la 20 de kilometri de Cluj, nu e ca aici”, spune ea. Nastasia Suciu are 73 de ani şi s-a născut pe strada Borhanci, unde locuieşte şi acum.

“Crapă casa de la maşini, din vară mi s-au crăpat pereţii, mi-e teamă că pică pe mine casa, toată e numai crăpături. Toată noaptea umblă maşinile, toate zornăie în cameră”, spune Suciu plângând. Ea a mai declarat că, pentru a ajunge la doctor în Cluj-Napoca, merge cu ocazia.

Locuitorii din Borhanci se aşteaptă ca problemele lor să se agraveze după darea în folosinţă a tronsonului Vâlcele – Borhanci din cadrul centurii de ocolire Vâlcele-Apahida, “probabil într-o lună, deoarece deja se asfaltează”.

Oamenii susţin că după finalizarea acestui tronson tot traficul dinspre Dej, Baia Mare şi Moldova va fi direcţionat pe centură, unde va face legătura cu Calea Turziii pe străzile Borhanciului şi Bună Ziua. “Strada noastră nu face faţă nici unei ploi, darmite unui trafic de zeci de TIR-uri pe oră”, arată Marius Ciurchea, investitor imobiliar şi şef al Asociaţiei Borhanci.

Inspectorii Primăriei au luat act de situaţia drumului prost şi spun că îl vor remedia, cel puţin în zonele deteriorate, dar numai pe timp favorabil. “Inspectorii au mers la faţa locului săptămâna trecută, pentru că au fost multe sesizări, au constatat problemele. Se va interveni pe porţiunile degradate”, a declarat un reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca.

“Pe strada Colonia Borhanci s-au făcut, săptămâna trecută, lucrări de întreţinere, pietruire şi tasare pe tot drumul din domeniul public al oraşului. în ce priveşte introducerea străzii în proiectul de reabilitare a străzilor, acest lucru se poate produce numai după introducerea canalizării în zonă”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Cât despre transportul public de călători, conducerea RATUC afirmă că drumul este prea prost pentru a introduce autobuze care să deservească populaţia. “Când infrastructura va corespunde, se va analiza şi se va găsi o soluţie”, a precizat directorul RATUC, Liviu Neag.

Asociaţia Borhanci, amendată în 2008

Anul trecut, Asociaţia Borhanci, fondată de investitorul imobiliar Marius Ciurchea de la compania Arcada, cu proiecte în zona Borhanci, a fost amendată pentru că a construit fără autorizaţie o reţea de apă. Ulterior, Asociaţia a făcut demersuri pentru intrarea în legalitate, Compania de Apă Someş preluând, în cele din urmă, reţeaua.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts


Suportul de biciclete pentru autobuz, la varianta redusa

Primele autobuze cu suport pentru biciclete din oras au fost primite bine de clujeni, chiar daca nu multi s-au inghesuit sa le foloseasca.

Dar cum orice lucru nou are nevoie de un timp pana sa fie apreciat, suportul pentru biciclete mai are inca de asteptat pana sa fie folosit la capacitate maxima. Cu toate acestea exista clujeni care fac sesizari la Primaria Cluj-Napoca prin care cer publicarea orarului autobuzelor, pentru a stii cand sa ajunga cu bicicleta in statie.

“Nu s-ar putea publica pe ratuc.ro programul autobuzelor cu suport de bicicleta? Deoarece daca doresc sa ajung in cartierul Zorilor cu bicicleta nu pot depinde ca voi gasi acel unic 35 care are standul de biciclete”.

Chiar daca incet, incet, suporturile pentru biciclete sunt apreciate, exista putin sanse ca mai multe autobuze sa beneficieza de acest sistem. Potrivit directorului RATUC, Liviu Neag, procedeul prin care se obtine autorizatia pentru implementarea lor este destul de grea.

“Din pacate, in continuare lucrurile sunt mai complicate, pentru ca autobuzele sa poata functiona astfel, ele trebuie omologate cu aceasta dotare. Procedura este foarte complicata. Lupta cu birocratia este mai grea decit straduinta de a gasi o solutie tehnica la aceasta idee” a declarat acesta.

Cu toate ca procedura de omologare a fost inceputa, nu se poate sti o data exacta la care actele vor fi aprobate. “RATUC a inceput demersurile necesare pentru aceasta omologare si dupa ce se va obtine vom dota cu acest dispozitiv mai multe autobuze care circula pe trasee cu panta” a adaugat Neag.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 PostsAutobuze din Paris pentru calatorii clujeni

Regia Autonoma de Transport Urban Calatori, aflata in subordinea Primariei Cluj-Napoca, a achizitionat zece autobuze Renault Agora articulate, de la regia similara din Paris la un pret de 25 de mii de euro pentru fiecare autovehicul Euro. “Am achizitionat zece autobuze la pret de unul singur. Un autobuz nou costa 250 de mii de euro. In plus de asta, au capacitate de 150 de pasageri, sunt Euro 4, sunt fabricate de doar opt ani de zile, corespund din punct de vedere tehnic, sunt verificate. In acest fel, consideram ca pe liniile aglomerate din municipiu, cum ar fi linia 30, pot fi introduse astfel de autobuze”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Noile autobuze vor circula de maine pe liniile 24, 24B, 43, 43B si 30, cele mai aglomerate din oras, potrivit conducerii RATUC. Din punct de vedere tehnic, cele zece autobuze diesel au 290 cai putere, o lungime de 18 metri, un consum mediu de 32-34 litri la suta de kilometri si au o capacitate de 56 de locuri pe scaune si 93 in picioare. Pana in prezent, acestea au un rulaj de 300-400 de mii de kilometri si, potrivit reprezentantilor RATUC, acestea vor mai putea circula pana la maxim 800 de mii de kilometri, dar e probabil sa depaseasca si acest numar de kilometri. “Am mai achizitionat autobuze din Franta si sunt in circulatie de 16 ani in Cluj”, a precizat directorul RATUC, Liviu Neag. Autobuzele faceau legatura intre aeroport si zona centrala a Parisului si au ajuns in Cluj-Napoca cu trenul.

Municipalitatea clujeana a semnat in 2008 un acord-cadru cu societatea Magyar Jarmutechnikai, dar pana acum a semnat un singur contract subsecvent pentru doua autobuze noi si se pare ca Primaria va renunta la acesta. “Atat am considerat necesar pana acum. Acordul-cadru presupune semnarea de contracte subsecvente in functie de necesitati. In conditiile actuale, cand toate preturile au scazut, consideram ca e mai bine sa facem o alta licitatie si putem obtine preturi mult mai bune”, a mentionat Apostu. Contractul atribuit celor de la Jarmutechnikai in urma licitatiei din octombrie 2008 prevedea un pret de peste 700 de mii de lei pentru un autobuz, adica in jur de 165 de mii de euro.

Primaria si RATUC si-au propus ca in urmatorii ani sa ii convinga pe clujeni sa renunte la masinile personale in favoarea unui transport in comun bine pus la punct. “In acest mandat ne-am propus sa investim in transportul in comun si sa renuntam la autovehiculele care trebuiau casate de mult si sa avem un transport urban bine pus la punct, astfel incat sa se poata renunta la masina personala si sa nu mai avem un trafic aglomerat”, a adaugat primarul. In prezent, situatia cea mai stringenta este cea a troleibuzelor. “Avem 110 de troleibuze din care 40 corespund standardelor, iar restul ar trebui casate”, a mentionat Neag.

La capitolul planuri de viitor privind transportul in comun, municipalitatea intentioneaza sa refaca liniile de tramvai si apoi sa achizitioneze tramvaie noi, dar si sa implementeze un sistem modern de ticketing. “Tramvaiele sunt cele mai nepoluante mijloace de transport si, in plus, transporta 300 de persoane in doua vagoane. Problema liniilor (a pensionarilor care au gratuitate pe toate liniile si aglomereaza mijloacele de transport in comun) este una falsa. Pentru asta lucram la sistemul de ticketing. Atunci o sa putem sa circulam o ora pe toate liniile cu un singur bilet”, a incheiat Apost

In ceea ce priveste zvonurile legate de renuntarea la gratuitatea pentru pensionari, conducerea RATUC a tinut sa mentioneze ca s-a renuntat la aceasta numai la transportul intre localitatile din judet, si nu la transportul in Cluj-Napoca.
Ma bucur ca au luat tot Agora. :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
A very good choice! There was a demand for articulated buses here. Agora is obviously a good choice because it already proved its reliability in Cluj. The mechanics and drivers of RATUC know how to take care of them. The second hand buses brought from Paris were always in a good condition. Therefore, I say it was a good move. Now I hope they will somehow buy several new articulated trolleybuses...If they won't buy more buses from MJT beside the 2 already here (as I heard) they could use the money for new trolleybuses.

P.S. I don't want to be mean, but I like that all our buses have soft chairs unlike in Bucharest where even Mercedes Citaro have only plastic chairs :tiasd:
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts


Suporturile pentru biciclete de pe autobuze, montate ilegal

Suporturile de biciclete amplasate pe autobuze la iniţiativa Primăriei vor trebui demontate pentru că nu sunt omologate, arată Registrul Auto Român.

Inginerii Registrului Auto Român (RAR) Cluj consideră suporturile pentru bicicletele de pe cele două autobuze ale Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC) ca fiind nelegale din cauza faptului că nu au fost omologate. Reprezentanţii RAR susţin că în cazul unui control realizat împreună cu lucrătorii Serviciului de Poliţie Rutieră, s-ar putea reţine taloanele mijloacelor de transport în comun.

Cele două suporturi de biciclete de pe autobuzele 35 şi 43 sunt considerate în afara legii de inginerii RAR Cluj, iar RATUC intenţionează să le demonteze odată cu venirea iernii, pe motiv că “lumea nu mai merge cu bicicleta”. Montate în urmă cu aproximativ două luni, suporturile aşezate în partea frontală a autobuzelor au fost folosite drept exemple care aduc oraşul în rândul ţărilor civilizate din Europa. Cu toate acestea, RAR nu a omologat dispozitivele, iar circulaţia acestora pe şosele e considerată una “pe propria răspundere a Regiei”.

“Până nu au omologare, suporturile pentru biciclete nu corespund cu amenajarea autobuzului. RATUC a solicitat omologarea la RAR Bucureşti, iar cei de acolo le-au transmis documentaţia necesară îndeplinirii acestui fapt”, a declarat inginerul Brânduşa Botezan din cadrul RAR Cluj. Reprezentanta registrului susţine că RATUC nu a respectat normele impuse de RAR Bucureşti, iar suporturile au fost puse în circulaţie.

“Noi putem opri în trafic autobuzele pentru control doar în cazul unei sesizări, iar controlul se face împreună cu lucrătorii Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR). Dacă se va întâmpla acest lucru, RATUC va suporta consecinţele prin retragerea talonului maşinii pentru 15 zile”, a declarat Botezan. Inginerul RAR a mai spus că intrarea în legalitate a acestor suporturi se poate face în momentul în care sunt montate de către un carosier autorizat.

Directorul RATUC, Liviu Neag, a comentat că sistemul a fost implementat “pentru oraş”, iar RAR Cluj e mai strict decât registrele similare din Occident. “RAR-ul cere mai mult decât cer cei din Vest, unde se poartă aceste suporturi. Nu sunt ilegale, pentru că pot fi demontate şi pentru că întreg proiectul e omologat”, susţine Neag.

Directorul RATUC a mai adăugat că suporturile de biciclete urmau să fie demontate în 15 noiembrie, însă termenul a fost prelungit din cauza condiţiile meteo favorabile bicicliştilor. La rândul său, primarul Sorin Apostu, cel care a inaugurat implementarea proiectului, a declarat că RAR Cluj ar trebui să-i anunţe pe biciclişti despre “ilegalitatea” suporturilor. “Eu am promovat o idee generoasă. Distrugeţi-o împreună cu cei de la RAR!”, a spus primarul.

Beneficiarii proiectului, spun, pe de altă parte, că demontarea suporturilor era inerentă încă de la inaugurare şi că proiectul a fost o “improvizaţie de ochii lumii”. “Era de aşteptat. Iniţial, noi le-am zis că putem să le punem la dispoziţie documentaţii tehnice cu suporturi făcute de constructori autorizaţi în străinătate. Suporturile noastre au fost făcute artizanal, sudate, probabil s-a vrut o lovitură de imagine, fără niciun ban”, a declarat Radu Mititean, preşedintele asociaţiei de cicloturism “Napoca”.

Situaţia “şurubul”

Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj nu ştie ce poziţie să adopte cu privire la suporturile de biciclete. “Din cauza faptului că acestea nu sunt sudate, ci prinse cu şuruburi, în acest fel nefiind aduse modificări caroseriei, suporturile sunt considerate asemeni unui portbagaj şi sunt legale”, a spus Sorin Precup, de la SPR.
 

·
Euro Mod
Joined
·
17,277 Posts
You guys got articulated Agoras from RATP?:eek: God damn it, I envy you!:bash: Nicely done... RATP buses are very well maintained.

Normally I get pissed when the local transport company doesn't paint its second-hand vehicles in its own colors, but this time, if I were living in Cluj, I'd love to see the RATP colors, "Roissybus" caption and the Eiffel Tower stay.:D
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
I think they'll strip those Eiffel drawings off the bus. About the colors, there are lots of older Renaults from France in Cluj with the same livery. Though I wouldn't mind seeing these new ones painted in white, like the other Agoras from Cluj.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Don't know, I guess it's a matter of taste. :D

I wonder if they'll buy more of those lowfloor Hungarian buses like those two already in use. I remember reading about them having some 8 digital cameras each, plasma screens, GPS and other sci-fi systems (sci-fi for Cluj). :D

 

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
Discussion Starter · #15 ·
I wonder if they'll buy more of those lowfloor Hungarian buses like those two already in use. I remember reading about them having some 8 digital cameras each, plasma screens, GPS and other sci-fi systems (sci-fi for Cluj). :D

The mayor said that is not going to buy other MJT buses. He said that the price is now to high for current economical conditions. Probably another auction will be held, the city will try to get better prices. The mayor also said that nuber one priority will be to bring new trolleybuses (only 40 out of 110 are good enough to not be scraped).
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Trolleys are good. We need new ones, and also some trams (I remember hearing the officials say just after they bought those second hand German trams that new trams will be bought soon).

Functioneaza panoul electric? Majoritatea utilajelor a transportului din Iasi au avut panoua electronice si au fost scoase.
Te referi la panourile care afiseaza numarul autobuzului si ruta? Daca la alea te referi, da, functioneaza.
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
I think that we'd probably be better off without any trams in Cluj. There are only about three lines anyway and they could be replaced by buses. Maybe in cities with wider streets trams are a good solution, but here I just think that they make the traffic worse. Also, rebuilding the whole track network and buying new, decent trams would be WAY more expensive than buying several buses.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
I'm biased when talking about trams because I love trams and I think that every big city should have them :D. But bgp is right, buying new trams, modernizing the lines, maintaining the trams in a good condition, all these scream for money. In fact, there's only one loooong tram line that has been divided into 2 or 3 smaller lines.
 
1 - 20 of 2197 Posts
Top