SkyscraperCity banner

2141 - 2160 of 4113 Posts

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
Nu existenta mai multor operatori e o problema, ci lipsa reglementarilor de bun simt. Iar daca acestea ar exista, tot ar fi o problema: obligarea operatorilor sa le respecte...
 

·
Escapee
Joined
·
1,589 Posts
Ma uitam din curiozitate pe aici http://retele.tramclub.org/ si vazand harta retelei de tramvaie din Iasi, desenata altfel decat cele din statii, oficiale, am avut o "viziune":nuts: :


Inlocuirea traseelor existente, prea multe si intortocheate, cu doar 4 permanente+ 1 pentru studenti, sa zicem asa.

Scuzati calitatea operei de arta :)
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
O propunere inteligenta, bazata pe intelegerea unor concepte si experienta deja acumulata in civilizatie. Sunt, totusi, cateva chestiuni de punctat:

- nu este pusa in valoare legatura pe sine intre Dacia/Alexandru si Centru;
- unicul traseu din zona Dacia/Alexandru nu ar putea fi operat cu numar indestulator de tramvaie (dublarea de pe Iorga amplifica aceasta problema) si ar fi dezechilibrat pe tronsonul Piata Nicolina - Tutora comparativ cu restul parcursului (chiar daca ar fi utilizat flexibil, doar cu anumite curse trimise pana in Tutora, restul oprite in Baza 3);
- lipseste conexiunea directa Tatarasi - Copou, care este vitala;
- apare acea dublare intre Podu de Piatra si Tepro, care nu este tocmai eficienta;

Pentru tronsonul Podu Ros - Tesatura ai incercat sa gasesti o solutie de includere in retea, astfel incat sa se profite de existenta infrastructurii pentru tramvai acolo?

Initial as fi vrut sa nu public deocamdata propunerea mea, pentru ca este muncita, vine dupa multi ani de simulari, blocate mereu de reteaua extrem de handicapata, si are o argumentatie solida, bazata pe teoria din domeniu, aplicata conditiilor specifice din Iasi. Pentru ca se poarta plagiatul (si stiu precis ca interesul e mare), aleg sa postez doar harta retelei de tramvai propuse, fara vreun argument. Voi spune doar ca am avut grija si ca dublarile sa aiba o justificare stricta. In prezent ma chinui sa pun peste aceasta retea de tramvai propusa retelele principala si secundara de trasee de autobuz, ceea ce nu este deloc simplu. Evident, reteaua prezentata tine cont doar de configuratia actuala, propunerile de modificare si extindere a retelei fiind cu totul alt subiect de discutie.

 

·
Escapee
Joined
·
1,589 Posts
Ceea ce desenasem mi-a apărut în creieraș imediat ce am văzut harta respectivă. Fără date despre trafic și treburi de gen. Ideea e luată de la sistemul de metrou din București : un traseu inelar cât de cât central și altele trei ce traversează orașul. Bineînțeles, adăugând și biletele cu limită de timp.
Deci, repet, e ceva pe moment ☺
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
colonelu81 said:
Da , ce a prezentat Radu e logic si oportun . Exista sanse sa fie implementat ?
Sincer? Nu. Din motive usor de intuit. Voi incerca sa trec planul final pe care il voi schita printr-un soft specializat de analiza (un specialist strain din domeniu s-a oferit sa ma ajute in sensul asta, pentru ca aplicatia nu e accesibila oricui) si sper, totusi, cu argumente din n directii, sa merg mai departe cu incercarile de a schimba ceva. Daca nu, va ramane un bun exercitiu al mintii pe care nu-mi va parea rau ca l-am facut.

Ceea ce desenasem mi-a apărut în creieraș imediat ce am văzut harta respectivă. Fără date despre trafic și treburi de gen. Ideea e luată de la sistemul de metrou din București : un traseu inelar cât de cât central și altele trei ce traversează orașul. Bineînțeles, adăugând și biletele cu limită de timp.
Deci, repet, e ceva pe moment ☺
Categoric, cu abonament unic si bilet cu limita de timp.
 

·
Registered
Joined
·
3,184 Posts
Ideea e luată de la sistemul de metrou din...
Glumesti!
Din pacate, la Iasi reteaua a fost reabilitata (cu multe zeci de milioane de euroi, adica multe sute de milioane de ronoi) tot la nivelul conceptual al anilor '60, ceea ce face ca, astazi, operararea rutelor lungi sa fie deficitara, cu timpi de parcurs imposibil de respectat ==> tramvaie manunchi urmate de perioade de absenta, cam ce se intampla acum in cazul autobuzelor in timpul orelor de varf (adica, cele mai importante pentru potentialii utilizatori).

Da, ironic vorbind, exista si un avantaj de a sta blocat in trafic intr-un tramvai: macar la acestea, asa rablagite cum sunt, se pot deschide geamurile (mare lucru pentru un vehicul RATP Iasi al sec XXI), ori prezinta un sistem de incalzire relativ functional, spre deosebire de panaramele de autobuze in care efectiv ori te sufoci, vara, ori degeri, iarna.

In mare, e cat se poate de explicabila pozitia editorialistului ziaruldeiasi.ro - Culmea administraţiei locale

Cel mai scump serviciu public ieşean a înghiţit zeci de milioane de euro ca să rămână tot ineficient....si a creat deja o gaură imensă în bugetul oraşului. Pe care, din nefericire, tot ieşenii o vor suporta, în locul celor care au luat hotărâri proaste în numele întregii comunităţi. Astăzi, în loc de transport public în condiţii optime avem o reclamă mascată la achiziţia de autoturisme şi mulţi gândesc că a merge cu autobuzul este echivalent cu a mânca salam cu soia. Au şi ei dreptate, numai că „meniul” ăsta a devenit al naibii de scump pentru oraş.
 

·
Registered
Joined
·
1,725 Posts
Daca tot vreti ca plata sa se faca prin automate si electronic, nu mai bine se imparte Iasul in zone si sa alegi biletul ca nr de zone concentrice sau cu plecare din zona 1 si sosire in zona 6 de ex? Asta in loc de limita de timp.
E aiurea ca e acelasi pret daca faci 10 km cu tramvaiul ca atunci cand faci 1 km.
Diferentierea preturilor in Stuttgart http://www.ssb-ag.de/EinzelTicket-109-0.html
Cand iei bilet de tren, iei din statia X pana in statia Y, indiferent de traseu si platesti in raport cu distanta. Nu vad de ce la tramvai trebuie sa fie alta situatia in era electronica.
Avand in vedere ca in unele statii - ca de ex Gara Internationala - nu poti cumpara bilet in weekend sau dupa ora 15 iar sistemul de plata prin SMS nu mai functioneaza - toate din vina RATP-ului, ar trebui sa existe posibilitatea de a lua bilet de la controlor in zone ca asta, nu sa platesti amenda, pt. ca faptul ca pe o raza de 1 km nu ai de unde lua bilete e vina RATP-ului, nu a calatorului.
Cei de la Regiotrans iti pot da bilet direct in tren daca nu poti lua din statie, controlorul are un taxator la brau, RATP ar trebui sa gaseasca o solutie pt. ca nu e normal sa trebuiasca de la Gara Internationala sa mergi tocmai pana in Podu Ros sau Podu de Piatra ca sa iei bilet. RATP nu a rezolvat pb asta.
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
N-am mentionat mai sus, dar am mai zis cu alte ocazii:

Sistemul propus se bazeaza, in cazul tramvaielor, pe identificarea unor inlantuiri de tronsoane ce asigura incarcare relativ constanta, capetele de linie contand foarte putin spre deloc (mai nimeni nu va parcurge un traseu de tramvai intre tronsoanele sale extreme), pe transbordare intre traseele de tramvai sau intre traseele de tramvai si cele principale de autobuz in nodurile retelei, respectiv pe alimentarea traseelor de tramvai de catre autobuzele de pe traseele secundare in diverse puncte de interes din zonele rezidentiale/financiare/etc.

Reteaua de transport public astfel configurata permite si organizarea eficienta a parcurilor de vehicule, respectiv utilizarea vehiculelor asa cum sunt ele destinate sa fie utilizate din fabricatie. In prezent sunt in parc 150 de tramvaie de capacitate medie si mare ce deservesc un numar mare de trasee ineficiente (chiar daca dau impresia, prin incarcare, ca ar fi eficiente) si 140 de autobuze ce deservesc un numar mare de trasee, de asemenea ineficiente, fara sa existe o diferentiere intre rolul jucat de tramvaie si cel jucat de autobuze. Configurata ca in exemplul dat de mine, reteaua de tramvai ar necesita un parc (desigur, refacut) de cca 70 de tramvaie de capacitate medie, mare si foarte mare, in functie de traseu. De asemenea, in cazul autobuzelor, un numar mult mai mic de vehicule (autobuze solo si articulate, midibuze/microbuze special construite pentru transportul public urban) ar acoperi un numar mic de trasee principale (ce necesita un numar mare de unitati, dar nu atat de mare ca in prezent) si un numar foarte mare de trasee secundare (ce necesita, in unele cazuri, chiar si numai unul sau doua vehicule).

Desigur, pentru toate astea, municipalitatea trebuie sa asigure conditiile bunei functionari a sistemului de transport public, ceea ce pe termen scurt, mediu si probabil si lung ramane o uriasa problema.
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
Incepand cu data de 20 iulie, ca urmare a finalizarii lucrarilor la calea de rulare, se reia circulatia tramvaielor pe tronsonul CET – Baza 3. De asemenea, ca urmare a demararii lucrarilor la calea de rulare din intersectia Podu Ros, se intrerupe circulatia tramvaielor prin aceasta zona pana la finalizare. Incepand cu aceasta data apar o serie de modificari in reteaua de transport public din municipiul Iasi:

- tramvaiele de pe traseul 7 revin la parcursul de baza (Canta – Tg. Cucu – T. Vladimirescu – Baza 3),
- tramvaiele de pe traseul 8 revin la parcursul de baza (Copou – Tg. Cucu – T. Vladimirescu – Baza 3),
- se intrerupe circulatia autobuzelor pe traseul 11 (Dacia – N. Iorga – Baza 3 – Tatarasi Nord),
- se reia circulatia tramvaielor pe traseul 11, cu parcursul scurtat pana in Baza 3 (Dacia – N. Iorga – Baza 3),
- se introduce traseul de autobuz 11b, cu parcursul Baza 3 – Tatarasi Nord,
- se intrerupe circulatia tramvaielor pe traseul 1,
- se introduce traseul de autobuz in regim de cursa speciala avand parcursul Podu de Piatra – Podu Ros – Tutora,
- tramvaiele de pe traseul 6 revin la parcursul de baza (Dacia – Gara – Tg. Cucu),
- traseul de tramvai 6b se suspenda.

Celelalte trasee nu se modifica.

Abonamentele se intocmesc si sunt valabile pe traseele de baza.
 

·
Registered
Joined
·
574 Posts
Incepand cu data de 20 iulie, ca urmare a finalizarii lucrarilor la calea de rulare, se reia circulatia tramvaielor pe tronsonul CET – Baza 3. De asemenea, ca urmare a demararii lucrarilor la calea de rulare din intersectia Podu Ros, se intrerupe circulatia tramvaielor prin aceasta zona pana la finalizare.
.............................................................
- se intrerupe circulatia tramvaielor pe traseul 1,
Intrebari:
Cat vor dura lucrarile? Nu s-ar putea face un "mic" efort si pt. portiunea veche ramasa ,Tesatura -P/Ros in acest interval de timp?
De ce nu se pune si un autobuz pe traseul 1? Legatura Centru Tudor Baza 3 e bine acoperita de 2 trasee(8 si 7). Pe P. Ros nu mai ramane nimic din P. Unirii ,de exemplu.
 

·
Registered
Joined
·
3,516 Posts
Nu vad altceva decat ca 11b intregeste traseul normal al tramvaiului 11. Si probabil biletele de pe 11b vor fi valabile pe 11 din Baza 3 incolo.
Cand e preconizata redeschiderea intregului tronson pana la Tatarasi Sud? Sau macar a celui pana la TEPRO. Ca sa poata ajunge tramvaiele in Tutora.
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
EEG said:
Cat vor dura lucrarile?
RATP ar vrea sa intre cu tramvaiele in CUG nu mai tarziu de sfarsitul lunii septembrie. 1/13 probabil ca vor incepe sa circule peste aproximativ luna.

EEG said:
Nu s-ar putea face un "mic" efort si pt. portiunea veche ramasa ,Tesatura -P/Ros in acest interval de timp?
Asta depinde doar de Primarie, RATP neavand bani pentru o astfel de lucrare.

EEG said:
De ce nu se pune si un autobuz pe traseul 1? Legatura Centru Tudor Baza 3 e bine acoperita de 2 trasee(8 si 7). Pe P. Ros nu mai ramane nimic din P. Unirii ,de exemplu.
Eh... Mai mult de atat nu pot spune.
 

·
Registered
Joined
·
1,460 Posts
Puss in Boots said:
Nu vad altceva decat ca 11b intregeste traseul normal al tramvaiului 11. Si probabil biletele de pe 11b vor fi valabile pe 11 din Baza 3 incolo.
Eu mi-am exprimat dezacordul cu privire la ruperea lui 11 in doua pana la reluarea circulatiei tramvaielor pe intregul traseu, insa au fost invocate niste motive (cu care, de asemenea, nu sunt de acord) din care am inteles ca decizia e de neclintit (interne, legate de personal).

Puss in Boots said:
Cand e preconizata redeschiderea intregului tronson pana la Tatarasi Sud? Sau macar a celui pana la TEPRO. Ca sa poata ajunge tramvaiele in Tutora.
Cca. 2 saptamani. Subiectul Tutora e inca in dezbatere. O idee in analiza este ca unele curse de pe 11 sa mearga in Tutora (in acest caz, ramane de vazut care, sub ce forma si cum se va face sa nu se dea graficul lui 11 peste cap). Eu unul sustin prelungirea lui 7, care ar produce cele mai mici pagube.
 
2141 - 2160 of 4113 Posts
Top