SkyscraperCity banner

381 - 400 of 4330 Posts

·
Registered
Joined
·
3,550 Posts
Linia dintre Tepro si Tutora nu cred ca se va mai reabilita. Padurii....cred ca se asteapta momentul ala de vreo 50 de ani de aprobare si realizare al pasarelei Tatarasi-Cucu. De Dancu nu stiam, dar e bine daca e asa. Iar bucatica aia dintre Podu Ros si Tesatura, well si cu si fara daca se fac aia 11km, se mai poate si amana :D

In alta ordine de idei, in Adevarul http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Fac_slalom_pe_zebre_printre_sine_de_tramvai_0_583142196.html se vorbeste despre problemele de trafic vs trecerile de pietoni de pe Panu dar se si anunta ca "lucrarile la linie ar fi trebuit terminate pe 14 nov"... de parca 14 nov ar fi trecut de mult si nu s-ar fi respectat. Momentan e abia 2 nov si in teorie mai au 12 zile sa-si indeplineasca "promisiunea".
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Aia cu 14 noiembrie e un mixaj de informatii auzite din zbor, printre covrigei si alune. Pe panouri scrie clar care sunt termenele, s-a dorit insa ca lucrarea sa fie finalizata mai devreme (14, dar alta luna) pentru binele calatorilor, exista motive pentru care acest lucru nu s-a mai putut realiza, etc. Deci, povestea cu 14 noiembrie e doar o fabulatie.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Legat de Dancu, atentie, este vorba doar de tronsonul Tatarasi Sud - Pod Sfantu Ioan (e putin nefericit ales reperul, dar cine nu stie despre ce e vorba gaseste pe harti). Restul liniei pana in Dancu a fost reabilitata in urma cu cativa ani.
 

·
Registered
Joined
·
3,550 Posts
Radu, si care e starea liniei acum dupa acei cativa ani? Eu n-am mai fost demult prin zona. Ai cumva o comparatie la dispozitie ca sa-mi fac o idee?
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Nu stiu, ca nu lucrez la cale, nici vatman nu sunt, iar prin Dancu ajung din n in n ani... In acte, insa, sta bine (evident, ma refer la norma de casare). Daca iti voi spune, insa, de "linia suprainaltata din Dancu", cu siguranta iti vei trage o palma peste frunte amintindu-ti de nenumaratele articole scandalizate pe tema asta de prin ziarele anilor 2000.
 

·
Registered
Joined
·
3,550 Posts
:D well nu, n-am habar despre ce vorbesti. Cat despre linie, credeam ca mai ajungi pe-acolo, no prob, daca se tine bine (in acte) atunci e ok. Pentru voi. Si pentru calatorii care o tranziteaza.
 

·
Escapee
Joined
·
1,601 Posts
Ajung eu cam de doua ori pe luna in Dancu. Pot sa spun ca e...dezastru. Tramvaiele merg pe acolo cu maxim 25 la ora cred. Daca ar accelera ar ajunge pe trotuare pe undeva.:eek:hno: Va trebui neaparat adusa la standardele din restul orasului.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Octavian, iaca de pe la jornale:Am si eu niscai poze din zona aia, da' acu' am si o lene sa le caut, ma scuzi. Oricum, daca nu stiai, te-ai prins acum din imaginea de sus. Acolo e in Dancu, deci Premeria Iasi n-are treaba pe-acolo, dar si restul tronsonului e la fel.

:cheers1:

Sorin: zici de Pod Sf. Ioan - Rond Dancu sau de restul, pana la Tatarasi Sud? Te intreb pentru ca, paradoxal, de fiecare data cand am mers eu, vatmanii trageau sanatos pe portiunea aia cu linia refacuta, intre Pod Sf. Ioan si Rond Dancu. De aratat arata ca dracu' zona, dar asta pentru ca strada a ramas muci, iar pietroaiele dintre sine s-au cam dizlocat (banuiesc ca nici n-au fost puse cu prea mare tragere de inima).
 

·
Escapee
Joined
·
1,601 Posts
Nu, eu ma refeream la portiunea prevazuta in proiectul de acum,pana in pod.Linia e "valurita",nu am alt termen in creier acum. O solutie decenta pe acel traseu ar fi mutarea caii de rulare pe una din marginile soselei astfel incat nici masinile nici tramvaielesa nu mai fie deranjate.
 

·
Registered
Joined
·
3,550 Posts
Merci Radu ;) Ca un mic off-topic: ce-mi aduc eu aminte din Dancu de prin anii 90, ca la prima statie de dupa capat (cum vii spre oras) undeva la ultima linie de case (cum era atunci parca, acum Dzeu cu mila s-or fi extins si ele :p) mi-era mie ca si copil de clasa a 6-a a 7-a parca teribil de greu sa ma urc intr-un V2A (parca la ultima usa...era aia mai sus decat restul?). Era atat de inalta scara (adica distanta dintre sosea si prima treapta) ca simteam ca escaladez un zid. Mi-am pus mereu intrebarea (mie insumi) oare cum urcau batranii de exemplu?
 

·
Registered
Joined
·
3,699 Posts
...
...Era atat de inalta scara (adica distanta dintre sosea si prima treapta) ca simteam ca escaladez un zid. Mi-am pus mereu intrebarea (mie insumi) oare cum urcau batranii de exemplu?
Cam cum urca si astazi in Piata Unirii, de exemplu, in cazul fericit, ajutati sau, de cele mai multe ori, prin forte proprii, extrem de chinuit. La fel si la coborare! Cunosc persoane care, de fiecare data, merg o statie pe jos (Filarmonica sau Fundatie) numai ca sa evite urcarea-coborarea in Piata Unirii!
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
La V2A era mult mai greu, erau mult mai inalte. S-a dorit la un moment dat sa se adauge o treapta mobila, insa proiectul a fost abandonat dupa ce a aparut posibilitatea inlocuirii parcului cu tramvaie aduse din Vest. De altfel, vagoanele V2A au inceput sa dispara din acel moment, incetul cu incetul, de pe traseele centrale.

In Piata Unirii e mai bine acum decat era inainte de reabilitare, intrucat a fost adus si carosabilul la nivelul sinei. Dupa reabilitarea de la sfarsitul anilor '90 nu s-a mai facut si asfaltarea, astfel incat in cei 10 ani situatia putea fi comparata cu ce se intampla la V2A-uri. La Filarmonica e o alta problema pe sensul spre Tg. Cucu, linia fiind inclinata chiar in statie din cauza curbei. Tramvaiele opresc inclinate spre stanga, deci se mareste distanta de la sol la prima treapta.

Statii fara refugiu sunt peste tot in lumea asta, iar tramvaiele cu podea joasa se mai lasa nitel asteptate la Iasi (de fapt, in Romania, intrucat achizitiile facute sau care urmeaza sa se faca in perioada imediat urmatoare prin alte orase sunt picaturi in oceane daca e sa vorbim despre inlocuirea parcurilor de vagoane ale regiilor). In Vest e mult mai simplu de reactionat la nevoile batranilor si ale celor cu probleme locomotorii care cer schimbarea tramvaielor cu podea inalta cu altele de ultima generatie, cu podea coborata, insa acolo sprijinul acordat de municipalitati transportului public este total, problema finantarii fiind mult mai usor de rezolvat. Tramvaiele noastre au circulat - si in unele cazuri vagoane de aceleasi tipuri inca mai circula prin orasele din Vest - inclusiv pe traseele cu statii fara refugiu. De asemenea, exista inca in circulatie in Vest numeroase vagoane cu podea inalta.

Va recomand un lucru: tramvaiele ST10 (nr. parc 275-278,280-282) si ST11 (279, 283,284) au la fiecare usa cate o treapta mobila care poate fi coborata de catre vatmani in statiile fara refugiu, iar daca vatmanii refuza sa le coboare, semnalati acest lucru regiei!
 

·
Registered
Joined
·
3,699 Posts
...
In Piata Unirii e mai bine acum decat era inainte de reabilitare, intrucat a fost adus si carosabilul la nivelul sinei. ...
Nu vad niciun motiv pentru care nu s-a putut face in asa fel incat, odata cu reabilitarea, aceasta problema sa nu fie rezolvata intr-un mod decent, mai ales ca e vorba, totusi, de Piata Unirii (care este, poate, nu-i asa, creierul sau sufletul orasului, ... ca inima-i deja furata :lol:).
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Eu mi-as fi dorit o Piata Unirii si o strada Cuza Voda in stilul pietei din imaginile de mai jos. Este "Piata Unirii" darmstadteza, adica Luisenplatz, centrul orasului, pietonal, comercial, terminal intermodal pentru transportul public (urban si regional). Apare intr-o imagine si un tramvai cu podea inalta, avand acelasi tip de caroserie ca la ST10 si ST11 de la noi.

Pentru zona statiilor din Piata Unirii ar fi existat, dupa mine, urmatoarele variante (evident, in orice varianta zona ar fi trebuit pavata in stilul de mai sus):

- situatia actuala, dar cu pavaj si trotuarele eliminate de tot (varianta de mai sus);
- eliminarea totala a trotuarelor, pastrarea liniilor pe mijloc si afundarea lor dintr-un capat in altul al actualelor statii, astfel incat sa se creeze artificial "refugii" (solutie eleganta practicata prin Vest);
- liniile lasate pe mijloc si facute refugii (nu mi se pare deloc acceptabil ca aspect);
- revenirea la situatia inca existenta in anii '60-'70, cu liniile iesind mai lin dupa intersectia Cuza Voda/14 Decembrie/V. Alecsandri, astfel incat trotuarul de pe partea cu blocul lung sa reprezinte "refugiu" pentru sensul spre liceu, iar pe sensul celalalt sa fie construit refugiu clasic (exact situatia din anii respectivi); catre National s-ar fi iesit cu un "S" pentru ca liniile sa ajunga pe mijlocul strazii sau ar fi fost lasate ca pe vremuri, pe langa trotuarul cu liceul;
- intre capetele celor doua statii liniile despartite si aduse langa trotuare.
 

·
Escapee
Joined
·
1,601 Posts
Vizionarul din mine s-a hotarat sa se mai joace putin pe GM.Imaginatia mea bolnava si-ar dori un traseu de tramvai, cale simpla, pe care sa circule un tramvai bidirectional. Aceasta s-ar desprinde din capat Canta si ar urma vechea linie de cale ferata care aproviziona Antibiotice, iar odata ajunsa in Valea Lupului, se muta pe marginea E85 pana in Letcani. Traseul este profitabil, fapt dovedit de multitudinea de maxi-taxi si autobuze care deservesc acest traseu, si, zic eu, cu putina investitie realizabil.

Ce zici Radule? :righton:
 

·
Registered
Joined
·
3,699 Posts
- eliminarea totala a trotuarelor, pastrarea liniilor pe mijloc si afundarea lor dintr-un capat in altul al actualelor statii, astfel incat sa se creeze artificial "refugii" (solutie eleganta practicata prin Vest);
Da, imi place, ar fi fost si usor realizabila.

- situatia actuala, dar cu pavaj si trotuarele eliminate de tot (varianta de mai sus);
Faina, dar in acest caz ar fi ramas nerezolvata problema accesului facil (cu actualele mijloace de transport).
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Imaginatia mea bolnava si-ar dori un traseu de tramvai, cale simpla, pe care sa circule un tramvai bidirectional. Aceasta s-ar desprinde din capat Canta si ar urma vechea linie de cale ferata care aproviziona Antibiotice, iar odata ajunsa in Valea Lupului, se muta pe marginea E85 pana in Letcani. Traseul este profitabil, fapt dovedit de multitudinea de maxi-taxi si autobuze care deservesc acest traseu, si, zic eu, cu putina investitie realizabil.

Ce zici Radule?
Nu numai ca sustin ideea ta, dar uite ce scriam pe TC:

http://tramclub.org/viewtopic.php?t=10913&sid=520db08c9a7f3e1e86f1ae671cd8943a

Sustin cu cea mai mare tarie ideea de a inchega transportul public metropolitan dupa modelul asociatiilor regionale de transport din Vest. Iar acest tip de "tren" dupa modelul "S-Bahn" ar prinde foarte bine la Iasi, pentru ca trasee ar exista. Imi pare teribil de rau ca politicul nu s-a putut "pupa" (ala de la Tefereu e diferit de cel local, ceea ce in Romania inseamna din start nu doar lipsa de colaborare, ci razboi) astfel incat la Gara sa fi aparut prima statie intermodala (evident, cu componente subterane) si s-a pierdut momentul in care s-a lucrat in intersectie. Am fi avut cu adevarat Eurogara, cu tot ce inseamna acest concept in Vest, nu ca mausoleele comuniste lipsite de viata (de orice natura) de tipul celor facute recent pe la Bacau, Galati, etc. Uitati-va aici, pe subforumurile dedicate, ce a insemnat de exemplu in Austria transformarea recenta a garilor istorice din St. Poelten si Salzburg in Eurogari! Cam asa ceva ar fi putut ajunge si Gara Iasi, daca exista minte, interes si buna intentie.
 
381 - 400 of 4330 Posts
Top