SkyscraperCity banner

1961 - 1980 of 4333 Posts

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Pe Axa Sud urmeaza atacarea unei zone dificile (intersectia din Podu Ros si podul) si montarea liniei pe pasajul Nicolina, care implica finalizarea turnarii placii de suprabetonare si realizarea hidroizolatiei. Ceasul ticaie amenintator si probabil ca vor sa foloseasca aceasta perioada pentru lucrarile ce se pot face acum. Deocamdata doar se aseaza liniile pe traverse.
 

·
Registered
Joined
·
136 Posts
Dincolo de rentabilitate, gandesc ca e bine sa fie util cu adevarat iesenilor.
Nefiind clare inca directiile de actiune pentru tramvai, nici soarta traseului 41 nu a fost discutata inca decat tangential. Daca ar fi dupa mine, 41b ar deveni 41, cu parcursul Blocuri Ciurea - CUG 1. De acolo si din CUG 2, cei din Ciurea au la dispozitie legaturi spre orice zona a orasului. Strangand din dinti, as accepta si o varianta cu ducerea lui 41 pana in Piata Eminescu, dar nu mai departe si separandu-l de 28 intre Podu Ros si Hala (deci dus pe Sf. Lazar, una dintre zonele orasului ce in prezent au probleme mari cu accesul la transportul public). Oricum, astea sunt carpeli, reteaua de transport public trebuie reorganizata (din temelii) pe criterii bine stabilite de teoria din domeniu.
Pe intregul parcurs CUG 2 - Podu Ros autobuzele vor opri la peroane. In Podu Ros acestea sunt amplasate decalat, cam din dreptul trecerii de pietoni de la Posta pana in dreptul statiilor actuale (unde a fost largita strada).
sugestiile privind traseele 41 si 28 mi se par foarte potrivite. De acord ca de fapt toata reteaua ar trebui reorganizata dupa alte principii. Am studiat modul in care e distribuita reteaua prin multe din orasele vizitate in afara si observ tendinta ca liniile (cel putin cele de autobuz, mai flexibile) sa aiba trasee care sa acopere zone cit mai diverse, adevarate zig-zaguri (mai ales in cartierele de locuinte), dar si cu intersectare in terminale bine gindite. E drept ca orasele noastre au alta structura, s-a pus accent pe dezvoltarea unor bulevarde-axa de-a lungul carora se desfasoara pe linii blocurile (exceptii cartierele din anii 60, Podul Ros-Cantemir-Tutora si Tatarasi), ceea ce nu faciliteaza patrunderea traseelor in interior. Ar fi de lucru, sunt convins ca oamenii, avind anumite obisnuinte, s-ar opune la inceput modificarilor, dar la final poate iesi ceva mai functional.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
RATP Iaşi anunţă publicul călător că, începând cu data de 2.02.2015, ca urmare a lucrărilor de modernizare a căii de rulare a tramvaielor între CET şi Baza 3, se produc următoarele modificări în structura traseelor de transport public din municipiul Iaşi:
• traseele 1 şi 8 devin trasee-inel, cu următoarele itinerarii:
- traseul 1: Copou – Tg. Cucu – Podu Roş – Baumax – Tudor Vladimirescu – Tg. Cucu – Copou;
- traseul 8: Copou – Tg. Cucu – Tudor Vladimirescu – Baumax – Podu Roş – Tg. Cucu – Copou;
• traseul 6 devine inelar şi se înfiinţează traseul 6b, astfel:
- traseul 6: Dacia – Gară – Billa – Tg. Cucu – Tudor Vladimirescu – Baumax – Podu Roş – Podu de Piatră – Dacia;
- traseul 6b: Dacia – Podu de Piatră – Podu Roş – Baumax – Tudor Vladimirescu – Tg. Cucu – Billa – Gară – Dacia;
• traseul 7 va avea parcursul: Canta – Gară – Tg. Cucu;
• cursa specială de autobuz Ţuţora – Baza 3 se prelungeşte până la Baumax;
• traseul 5 se suspendă.
Călătorii care utilizează mijloacele de transport de pe traseul 5 vor folosi tramvaiele care circulă pe traseele 6 şi 6b.
Abonamentele rămân valabile pe vechile itinerarii până la expirarea lor.
 

·
Registered
Joined
·
221 Posts
Am inteles de la controlori ca de azi nu mai sunt valabile biletele RATP prin SMS.
De ce?
Una dintre singurele mutari bune facute de RATP este acum anulata.
Raman iar multe statii fara tonete sau automate si nu mai ai de unde sa-ti cumperi bilet.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Nu este adevarat.

Situatia a aparut pe fondul unui zvon, numai ca respectivii controlori ar fi trebuit sa stie ca informatiile si le iau de la seful lor (oricum, daca era vreo schimbare, n-ar fi plecat la strada fara a fi informati), nu de la alti salariati ai regiei sau mai stiu eu cine.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
"Fantomele"... Cateva tramvaie V2A au fost vopsite la un moment dat complet in alb si un timp au ramas asa. Ceva mai tarziu a fost aplicata si reclama care se vede in imagine, la tigari L&M.


(foto: René van Lier (Olanda), 28.08.1996)

Mai multe fotografii ale lui René axate pe transportul public iesean gasiti la http://tramclub.org/viewtopic.php?t=15084
 

·
Registered
Joined
·
125 Posts
Nu este adevarat.

Situatia a aparut pe fondul unui zvon, numai ca respectivii controlori ar fi trebuit sa stie ca informatiile si le iau de la seful lor (oricum, daca era vreo schimbare, n-ar fi plecat la strada fara a fi informati), nu de la alti salariati ai regiei sau mai stiu eu cine.
Din păcate serviciul pare a fi suspendat momentan. Pagina Primăria Municipiului Iași postează:
RATP IAȘI informează călătorii care folosesc servicul de plată prin SMS a biletelor și abonamentelor că numărul scurt 7494 este suspendat din motive tehnice. Până la remedierea problemelor, solicităm utilizarea canalelor alternative de achiziționare a tichetelor de călătorie de la tonetele proprii, partenerii autorizați și automatele de bilete.
Pentru detalii suplimentare sau alte informații, publicul călător este rugat să apeleze numărul de telverde 0.800.110.427, apel gratuit din orice rețea de telefonie mobilă și Romtelecom.
https://www.facebook.com/PrimariaMu...1986057860706/863571613702148/?type=1&theater

Sper să revină repede. :(
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Decizia finala s-a luat astazi si pe moment se aplica in sensul avertizarii calatorilor care sunt gasiti cu plata calatoriei facuta prin SMS sa nu mai foloseasca serviciul pana se va rezolva ce este de rezolvat. Ieri era perfect valabil ceea ce spusesem, la acel moment nu era adevarat ceea ce spuneau controlorii respectivi.
 

·
Sadică
Joined
·
309 Posts
Eu sunt adeptul organizarii traseelor pe formatul:

- trasee de tramvai axiale, lungi, cu unul sau mai multe puncte de schimb masiv de calatori +
- trasee de autobuz principale, de legatura intre axele transportului electric sau care asigura legaturi directe cu alte zone si conexiuni cu axele de transport electric pentru zonele neacoperite de acesta +
- trasee de autobuz secundare, ce patrund in adancime in zonele rezidentiale pentru alimentarea retelei de tramvai si a celei principale de autobuz si defluire.

[...]

Inca un PS: Oricat m-ar uri alti pasionati ai domeniului, atrag atentia ca schema de mai sus presupune un numar redus de trasee de tramvai (la Iasi, reducerea fata de situatia actuala ar fi substantiala in viziunea mea)! Evident, asta nu presupune [neaparat] reducerea numarului de kilometri ai retelei, dimpotriva (pentru Iasi am discuta chiar de o extindere in varianta mea)!
De opt ani nu am mai fost la Iasi, timp in care evident ca nu am avut de-a face cu RATP, si deci nu pot pretinde ca pot avea opinii pertinente cu privire la reorganizarea retelei de transport, dar sunt intrigata de ce a scris Radubd mai sus. De la bun inceput spun ca nu sunt ieseanca, dar printr-un complex de imprejurari am petrecut destul timp la Iasi in anii ’90, timp in care am am folosit mult transportul public, ceea ce mi-a dat ocazia sa analizez cu un ochi ‘subiectiv’ si reteaua de transport.

Desi unele trasee de tramvai au disparut, iar altele au fost modificate, totusi schimbari esentiale in structura retelei nu au avut loc.

Intr-adevar, de la bun inceput mi s-a parut ca NUMARUL de trasee de tramvai existente era nejustificat de mare pentru un oras ca Iasi, cu o retea orientata axial si relativ redusa ca intindere. Pe langa faptul ca oricine nefamiliarizat cu orasul era complet zapacit, nestiind in ce tramvai sa se suie, rezultatul era un amestec ‘indigest’ al fluxurilor principale de transport cu cele secundare, fara un beneficiu relevant. La vremea aceea, chiar lucram in mod profesional la un studiu de re-organizare a retelei de transport din Brno (Cehia), probabil de aceea m-a si atras subiectul la acel moment.

Desi situatiile nu sunt direct comparabile, in cazul cehesc reteaua in sine fiind mult mai complexa (si orasul mai extins), problema principala era aceeasi ca la Iasi, adica un talmes-balmes balcanic de trasee si fluxuri de circulatie, in incercarea stupida si absolut falimentara de a lega direct orice cu orice. Nimeni in lume nu face asa ceva!

Desi la Brno ‘operatia’ a fost una radicala (eliminarea completa a autobuzelor din centrul orasului, reducerea numarului de trasee de tramvai de la 22 la 13, desfiintarea completa a traseelor de tramvai de noapte etc. etc.) punerea in practica a modificarilor nu a fost deloc usoara (unele nu s-au aplicat nici pana in ziua de azi, dupa aproape 20 de ani!) , datorita rezistentei ‘poporului’ sau a 'decidentilor' (care depind de voturile 'poporului'), lucru normal de altfel, cand vorbim de ‘redesenarea din temelii’ a unei retele de transport vechi de zeci de ani.

Revenind la Iasi, avand in vedere ca reteaua de tramvai este aranjata pe trei axe principale (Copou – CUG, Canta – Dancu, Dacia – Tutora), cred ca urmatoarele 6 trasee de tramvai ar fi suficiente, presupunand niste intervale de urmarire relativ scurte, dar adaptate cererii de transport.

A: Copou – Tg. Cucu – Palat – Podu Ros – CUG
B: Canta – Gara – Tg. Cucu – Tatarasi – Dancu
C: Dacia – Podul de Piatra – Podu Ros – Baza 3 – Tutora (actualul ‘5’) - eventual traseu de autobuz daca se desfiinteaza tronsonul Podu de Piatra – Podu Ros.
D: Dacia – Podul de Piatra – Nicolae Iorga - Tesatura – Baza 3 – Tatarasi Nord (actualul ‘11’)
E: Dacia – Podul de Piatra – Gara ( - Tg. Cucu?)
F: Copou – Tg. Cucu – Tudor Vladimirescu – Baza 3 (actualul ‘8’)

Pe langa cele trei trasee principale (A, B, C), cred ca se justifica pastrarea actualelor trasee 11 (datorita incarcarii mari cam pe tot parcursul), 8 (‘semi-axa’ Copou – Centru – Vladimirescu) si 6 (ori scurtat la gara, ori pe traseul actual pana in centru), pentru mentinerea unei legaturi directa pe reteaua de tramvai intre Dacia si Gara.

Repet, nu sunt la curent cu fluxurile actuale de calatori, nu am acces la matrici actualizate de origine-destinatie, deci propunerea de mai sus este una strict subiectiva! Totusi, avand in vedere lucrurile 'de bun simt' spuse mai sus de Radubd (in dublu 'rol', de pasionat si angajat al RATP), chiar sunt curioasa care este viziunea sa asupra reorganizarii retelei de tramvai si daca exista la nivelul Primariei sau RATP macar niste intentii in acest sens.
 

·
Registered
Joined
·
125 Posts
Nici eu nu știu fluxurile de călători, dar am fost student relativ recent și știu că legăturile dintre campusul Tudor Vladimirescu și gări sunt foarte slabe.

Traseul tramvaiului 7 e foarte important pentru studenții din Tudor, îi duce direct la gara mare, deși ar merge îmbunătățit, să oprească în fața gării, nu la Billa. Însă spre gara Nicolina n-au decât autobuzul 121 de la Unistil - trebuie ceva de la RATP, să intre pe abonametele lor studențești. Ar merge un tramvai care să facă dreapta la Baumax, spre Țesătura și să continue pe Nicolae Iorga, Podu de Piatră, spre Canta, acoperind astfel și gara mare.
 

·
Registered
Joined
·
3,701 Posts
Intr-adevar, oare de ce, pe directia Tudor-Gara, nu merge prin fata garii?

Pe de alta parte, in eventualitatea construirii Autogarii Tudor (proiect ce prevede si un rond pentru tramvaie), ar trebui (in principiu) sa apara si un traseu care sa includa cele trei obiective (Gara Mare, Gara Nicolina, Autogara).
 

·
Registered
Joined
·
1,237 Posts
Am stat cativa ani in Tudor si mergeam la doua saptamani acasa, deci foloseam tramvaiul 7. Insa, cu exceptia zilelor de vineri, spre seara, sambata si duminica dupa amiaza, cand studentii erau nevoiti sa ajunga la gara/autogara pentru transport sau pachet, respectivul tramvai circula destul de gol.
 

·
Registered
Joined
·
3,701 Posts
Tema necesitatii unei legaturi directe Gara <-> Tudor este falsa.
Din perspectiva asta, o autogara in Tudor ar face, de fapt, si mai inutila ruta respectiva, cu atat mai mult cu cat numarul studentilor din afara Moldovei a scazut, in ultimii 15-20 ani (de fapt, nici din jumatatea sudica a Moldovei, nu stiu daca mai vin multi). Pe de alta parte, nu este exclus ca abia atunci ruta sa devina mai bine folosita de populatia non-studenteasca.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
andud said:
Da, zi-mi mie, care 4 ani am avut nevoie de legătura aia, că e o necesitate falsă.
Ai citit cu atentie explicatiile date pe Tramclub? Chiar si daca mi-ai spune ca tu stai in zona garii, ca lucrezi in Tudor si ca folosesti zilnic tramvaiul 7, eu tot cu cifre ti-as spune ca traseul 7 actual este unul prost si ca nu este necesara o legatura directa Gara <-> Tudor.

rgi said:
Pe de alta parte, nu este exclus ca abia atunci ruta sa devina mai bine folosita de populatia non-studenteasca.
Da, dar traseul de tramvai cu indicativul actual "8" plus traseele de autobuz ar deservi fara probleme acest obiectiv, ducand/aducand calatorii in/din nodurile retelei. Desigur, asta e posibil doar cu un sistem de taxare complet diferit fata de cel actual, cu statii de transbordare, cu masuri pentru respectarea graficelor de circulatie (vizand traficul, infrastructura pentru transport public, vehiculele si intretinerea lor).

bmx.creative said:
Legatura Tatarasi - Copou nu e fezabila?
Ba da, si complica foarte tare lucrurile. Ma voi referi la asta pe larg in raspunsul pe care il pregatesc pentru Dominatrix.
 

·
Registered
Joined
·
125 Posts
Atunci sper să nu fie niciodată decizia ta dacă se fac sau nu legăturile astea atât de importante pentru mulți oameni.
 

·
Registered
Joined
·
1,514 Posts
Sa nu ai frica, pana in momentul asta n-am intrat in contact cu nimeni din Iasi de ale carui decizii depinde/va depinde transportul public din acest oras si care sa inteleaga cum functioneaza un astfel de sistem (de studii de specialitate nici nu e cazul sa fac vorbire), asadar treaba va merge ca si azi pana va face implozie! Atunci s-o carpi ceva pe moment, lumea va fi fericita ca are cu ce merge mai departe de colo-colo, si tot asa...
 
1961 - 1980 of 4333 Posts
Top