SkyscraperCity banner

1 - 20 of 69 Posts

·
Registered
Joined
·
2,154 Posts
Discussion Starter · #1 ·
(Postovi su Puležanovi,prebačno sa Pula c/u)

za početak, mapa prostora:


Zaštićen spomenik ili nezgrapno odložen radni materijal? Vraćamo se na sisavčev komentar da je "kultura u rukama izvođača":eek:hno:
gradi se na sve strane, ovo je menza:


u pozadini se vidi dom u izgradnji, a na lijevom dijelu slike prostor buduće garaže:


 

·
Registered
Joined
·
2,154 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Fort san Michele - budući multimedijalni centar za potrebe sveučilišta

okoliš utvrde je očišćen, ali stanje je jadno i nikakvo, lome se komadi kamenih blokova, a raslinje svojim korijenjem oštećuje kamen i žbuku na krovu:eek:hno:


Od totalne devastacije spašena je isključivo činjenicom da se nalazila u ograđenom kompleksu bolnice.
 

·
Registered
Joined
·
3,360 Posts
Super za temu :)

Nego može li netko na karti označiti lokaciju tog kampusa?
Evo ovdje: https://maps.google.hr/maps/ms?msid...&ll=44.867177,13.854918&spn=0.004182,0.009645

Inače, lokacija je na prostoru stare bolnice, odnosno onog dijela gdje se nalaze stare A-U zgrade koje bolnica više ne koristi, a koje će se sad renovirati i prenamijeniti za prostor kampusa. Sve je jako blizu centra grada (cca 7 min pješke do Giardina), a u blizini su i 3 postojeće zgrade sveučilišta: zgrada ex rektorata, stara zgrada ekonomije i nova zgrada ekonomije, koje će s kampusom biti spojene preko Ulice sv. Mihovila. Osim toga, uz kampus prolazi i nekoliko autobusnih linija:
1 Stoja-Šijana
9 Autobusni kolodvor-Valmade
25 Pula-Šišan-Medulin

Sve u svemu, za razliku od zagrebačkog kampusa, pulski je smješten u samom centru, pa studenti neće biti izolirani od civilizacije i potrebnih sadržaja. Lokacija ima slobodnog prostora za gradnju novih zgrada kad bude potrebno, a osim toga, može se i širiti prema prostoru nove bolnice malo istočnije, što može biti zanimljiva sinergija u smislu znanstveno-obrazovnog centra, tim više što su u nekim manjim zgradama već otvoreni i planirani neki istraživački centri (Metris-za istraživanje metala, Radmanov institut za istraživanje namirnica) koji mogu biti začetak novih odjela/fakulteta koji Puli nedostaju ;)
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
Lokacija je savršena,dobro je što je blizu centru.
Nadam se da ćete nas izvještavati o radovima :)

Za koliko je studenata kampus planiran i koji sve fakuleti postoje?
 

·
Registered
Joined
·
3,360 Posts
^^Evo jednog mog davnog posta, kojeg sam napisao kad se počelo graditi. Naravno, statistički podaci su samo statistika budući da su navedeni gradovi i strategije razvoja navedenih sveučilišta toliko međusobno različiti da možda usporedba i nema smisla :dunno:

Puležan;92448153 said:
Evo jedne usporedbe potaknute člankom Glasa Istre:
http://www.glasistre.hr/hrvatska/vijest/354341

Sveučilište u Zagrebu ima cca 56 000 studenata, a broj kreveta u domovima je 7160. To znači da mjesta u domovima ima za 12,78% studenata.

Sveučilište u Splitu ima cca 26 000 studenata, a mjesta u domovima ima 1226, što znači da zadovoljava potrebe 4,71% studenata.

Sveučilište u Puli ima cca 3000 studenata, a planirano je 350 kreveta, što znači da će 11,66% studenata moći dobiti smještaj u domu.

Sveučilište u Zadru, koje je našemu slično po ustroju i broju studenata, ima cca 5500 studenata, a dom ima samo 206 mjesta, što znači da zadovoljava potrebe 3,74% studenata!

Sveučilište u Dubrovniku ima 2500 studenata, a planiranih mjesta u domu je cca 500, što je 20%.

Ne kažem da je to dovoljno, ali smo u usporedbi s ostalima pri vrhu te liste, odnosno ne zaostajemo za ostalim starijim i razvikanijim hrvatskim sveučilištima :)
Dakle, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ima oko 3000 studenata, a smještaj u kampusu je planiran za oko 350. Treba uzeti da bi se otvaranjem novih smjerova i povećanjem kapaciteta postojećih broj studenata mogao lako povećati za još 500-1000 u sljedećih par godina.

Inače, na sveučilištu nema fakulteta, nego su njegove sastavnice odjeli i samostalni studiji:

- odjel za ekonomiju i turizam
- odjel za humanističke znanosti
- odjel za glazbu
- odjel za odgojne i obrazovne znanosti
- odjel za studij na talijanskom jeziku
- Sveučilišni interdisciplinarni studij Kultura i turizam
- Sveučilišni preddiplomski studij Znanost o moru
- Sveučilišni preddiplomski studij Informatika
- Sveučilišna knjižnica
- Poslijediplomski doktorski studij
- Program stjecanja pedagoških kompetencija
- Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma
:cheers1:
 

·
Registered
Joined
·
3,360 Posts
U kompleksu se ubrzo otvara Tehnološki centar. Iako formalno nije dio sveučilišta ni kampusa, nalazi se u neposrednoj blizini, pa će zajedno sa sastavnicama sveučilišta činiti jedan obrazovno-tehnološki centar Istarske županije :cheers:

Ako se ne varam, zgrada ex-kirurgije je ovdje.

U ljeto prve tvrtke u Tehnološkom inkubatoru

IDS-ov kandidat za župana Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti i načelnik županijske uprave Valerio Drandić obišli su danas austrougarsku zgradu bivše kirurgije u Puli, koja se prostire na oko 600 kvadrata u Zagrebačkoj ulici i preuređuje se u Tehnološki inkubator namijenjen start-up tvrtkama u sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club.

Riječ je o projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz europskih fondova, a ostatak osigurava Istarska županija. Završetak radova, koji su počeli koncem siječnja, očekuje se polovicom travnja, u svibnju će se raspisati natječaj, a prve bi tvrtke uselile ovoga ljeta, i to uz povoljnije cijene od onih tržišnih.

Prema Sabattijevim riječima, Tehnološki inkubator sastojat će se od 11 modularnih ureda koji će se moći prilagođavati potrebama korisnika, imat će salu za sastanke te informatički kabinet. Cilj je uspostaviti mehanizme za unapređenje postojećih tehnološko-inovativnih poduzeća te pružiti poduzetnicima savjetodavnu i tehničku podršku. Svaka tvrtka moći će boraviti u inkubatoru najviše tri godine, a moći će koristiti i usluge obližnjeg Metrisa, županijskog centra za istraživanje metala koji su istarski političari danas obišli.

Valter Flego tom je prilikom rekao da će njegov mandat župana, bude li izabran, obilježiti borba protiv nezaposlenosti, a to kani postići uz tri konkretne mjere. Prvo je poduzetnička infrastruktura, i to ne samo ona koja se nalazi u poslovnim zonama, nego i u inkubatorima poput ovog pulskog, a važna je i edukacija poduzetnika, kao i tehnološki parkovi koji se kane otvarati u suradnji s gardovima i općinama. Za smanjenje nezaposlenosti važna je suradnja javnog i privatnog sektora, ali i novac iz europskih fondova. U Istru bi, rekao je Flego, iduće godine trebalo stići više od sto milijuna eura, a za privlačenje tih sredstava angažirat će se 30 posto više ljudi nego sada.

Boris Miletić istaknuo je činjenicu da je derutna zgrada nekadašnje bolnice kojom upravlja Županija stavljena u funkciju gospodarskog razvoja.

- Razlika je kada se prostorom upravlja na lokalnom ili državnom nivou. Ovo je primjer kako se lokalna vlast skrbi o imovini i stavlja je u funkciju razvoja za razliku od države koja je loš gospodar gomile hektara devastiranog vojnog zemljišta i objekata, rekao je pulski gradonačelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/u-ljeto-prve-tvrtke-u-tehnoloskom-inkubatoru-383131
 

·
L'amour du risque
Airbus A380
Joined
·
10,006 Posts
Kada ce svi novi objekti u ovom projektu biti otvoreni?
 
  • Like
Reactions: Zefire

·
Registered
Joined
·
3,360 Posts
A šta je ovo malo zeleno,neka dogradnja
Ako vidiš male zelene, onda je to nešto drugo:lol:
A sad ozbiljno, na šta si mislio? Vace je postao odličnu sliku na kojoj se puno bolje može predočiti konfiguracija terena i veličina/obujam pojedinih zgrada. Sivo su postojeće zgrade, a žutozeleno su novogradnje, dogradnje i nadogradnje. Vidi se da će većina zgrada biti dograđena ili nadograđena za po 1 kat, kako bi se korisni prostor povećao. Potpuno nove će biti zgrada dvorane/garaže (broj 5 na karti), 3 nova domska paviljona (broj 15 na karti), zgrada za nove programe (broj 11) kao i 2 dogradnje koje bi se trebale graditi uz zgrade sveučilišne knjižnice i povezati ih u jednu cjelinu :)


Kada ce svi novi objekti u ovom projektu biti otvoreni?
Ako misliš na one potpuno nove, te će pričekati sigurno 10 godina. Kao što vidiš, za gradnju iz nule su predviđeni garaža i polivalentna dvorana, novi smještajni kapaciteti... To nije toliki prioritet, nakon šta se uredi bar prvi paviljon smještaja. Prioritet je da se sve postojeće zgrade urede i da se u njih napokon smjeste programi koji se sad tiskaju na malo prostora u starim zgradama fakulteta, a i to će potrajati jer se svo uređenje interijera radi iz nule (nove instalacije vode, grijanja, struje, internet, parketi, pločice, žbukanje...), a tu je još uređenje fasada, krovišta...

Trenutno se uređuju i dograđuju zgrade br. 3 (stud. dom) i 4 (menza), što sam prikazao na gornjim slikama. Zgrade br. 1 (sveuč. knjižnica) i 2 (rektorat) su već useljene.

Dobro je da su predviđene nadogradnje, budući da prostora za širenje nema u izobilju (kao npr. u slučaju zagrebačkog kampusa), ali se boljim planiranjem ipak moglo dobiti i malo više prostora. Npr. zgrada 7 je također predviđena za rektorat (sastanci i sl.), a moglo se jednostavno zgradu 2 nadograditi i na zadnjoj etaži napraviti nekakvu veću dvoranu i ostale prostorije koje su im potrebne, što bi prostorno zaokružilo rektorat kao jednu cjelinu. Time bi se zgrada 7 mogla koristiti za potrebe nekog novog sveuč. odjela. Isto tako, novoplanirane zgrade 5 i 15 su mogle biti za koji kat više, pa da se i u njih može smjestiti više sadržaja. Zgrada 10 (postojeća prizemnica Metrisa) je komotno mogla biti i srušena, pa da se na mjestu nje i novoplanirane zgrade 11 (također prizemnica) napravi nešto novo i puno veće. To su samo male izmjene koje ne bi bile ni skuplje, a puno bi se dobilo u organizacijskom smislu:cheers:

Miletić je izjavio da bi Pula trebala imati barem 20% studenata u odnosu na stanovništvo da bi se mogla nazivati pravim studentskim gradom. To znači da bi ukupan broj studenata na visokim učilištima u gradu (sveučilištu, Politehnici, Višoj trenerskoj školi te Poslovnom odjelu Veleučilišta u Rijeci) trebao biti 10 - 12 000, a to će teško stati u predviđene gabarite kampusa:?
 

·
Moderator
Joined
·
50,218 Posts
Da ne ispadnem neki "Mrgud" koji samo grinta zbog autobusnih stajališta i natpisa :) evo kako napreduju radovi na Sveučilišnom kampusu (3), ovo će biti jedna od najljepših zgrada u Puli kada se dovrši.A već se nazire i boja; kombinacija "vanilija" žute i bijele, "retro" i svježe, baš kako i priliči zgradi u njezinim godinama i funkciju koju će imati :)Još da naprave i dio koji se odnosi na buduću Sveučilišnu knjižnicu (stari ulaz u bolnicu sa nadogradnjama koje se približavaju ovoj zgradi) pa da se zaokruži područje budućeg Kampusa (1).

:)
 

·
Moderator
Joined
·
50,218 Posts
Pogled na dom i menzu iz Preradovićeve ulice. Ovo će biti novi ulaz u kampus, vrlo praktičan zbog toga što do ostalih ("starih") zgrada sveučilišta ima cca 150 metara: karta, pa se tuda skrati put i prema gradu, autobusnoj stanici, banci, MUP-u...

pogled prema Odjelu za ekonomiju i turizam (bivši Fakultet ekonomije i turizma) - vidi se koliko je to zapravo blizu


pogled na pročelje zgrade
I pogled iz Preradovićeve na zgradu broj 4
:)
 
1 - 20 of 69 Posts
Top