SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 26 Posts

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Majlis Perbandaran Langkawi akan susun semula pembangunan Pantai Chenang
Isnin, 13 Februari 2012 16:58 | Ditulis oleh MUSLIM ABDUL RAZAK

KUAH, 13 Februari 2012 - Kerajaan negeri Kedah akan berusaha mencantik dan mengindahkan lagi Pantai Chenang untuk kegunaan awam yang pada kini tidak tersusun dan tidak terancang.

Penolong Pegawai Perancangan Bandar dan Desa, Majlis Perbandaran Langkawi (MPL), Encik Jamil Yahya berkata, tujuan utama projek ini adalah supaya orang awam dapat menikmati suasana pantai dengan lebih selesa kerana sebelum ini kawasan tersebut terlindung oleh deretan hotel-hotel dan gerai yang tidak tumbuh secara tidak terancang.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai rancangan MPL mahu merobohkan deretan hotel dan gerai dari Underwater World hingga ke Hotel Casa Delmo.

“Buat masa sekarang nak parking kenderaan pun susah. Oleh itu, pihak MPL akan menyediakan di kawasan tersebut tempat parking yang lebih baik.

“Kita juga akan membina tempat-tempat untuk orang awam berniaga,” ujarnya.

Sementara itu, bagi mendengar rintihan penduduk di kawasan sekitar maka Jawatankuasa mendengar bantahan awam akan diadakan pada 22 Februari ini, bertempat Hotel Awana Porto Malai dan akan dipengerusikan oleh Exco Perumahan & Kerajaan, Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, YB Dato’ Ir. Phahrolrazi Zawawi.
Aku setuju! Aku rasa yang sebelah pantai, kedai2 patut x banyak.. Tapi yang seberang jalan tu yang kena banyak..
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
water quality around Langkawi is so bad :eek:hno:.. cannot even compare with neighboring Thai islands.. wonder what's the problem??
Public beaches macam Chenang memang makin teruk. Tapi private beaches macam dekat Mutiara Burau Bay, The Datai etc memang crystal clear. Penah dok Mutiara Burau Bay, perghhhhh... Paradise bro! Tapi harga bilik paling murah pun 500+

Dan yang pulau2 pun best gak pantai dia. Tapi pun aku still consider Sabah has THE best beaches in Malaysia. Cumanya, kat Langkawi ni boleh tahan dan datang dengan pakej shopping duty free.. Sebab tu femes. Orang Mesia ni minat shopping je.
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Kalau ada demand, tak payah nak merayu bagai. Just look at Bali and Phuket, when the demand is there, flights will come. Clearly Langkawi is not attractive enough. And enough with tourist want this and that bullshit. Flights from London didn't make money, thats why they scrapped it.

I agree with dengilo. Put more FO like Bandung and Bali. at least people might want to come to shop there. Terrible tasting tax free chocolates and cigarettes just doesnt cut it anymore
Entah la bro... Langkawi is just nice, dia bkn party spots mcm Phuket or Bali. Flight tak banyak pun tapi island ni still boleh sustain dengan jumlah pelancong yg dtg bila kita tengok brape byk hotel yg ade.. Dan bukan calang2 pulak, Four Seasons, The Andaman (Starwood's Luxury Collection), The Westin, Four Points, Sheraton, Rebak Island (Taj Hotel) etc.

But still Langkawi could do better... Mungkin market dia lebih kepada foreign senior citizens?? Now pun leh nampak Langkawi is more towards luxury comfort, so boleh di luxury kan lagi... Even KK yg sumpah byk flight pun stakat ade Le Meridien, Hyatt and Nexus je kot yg splurge accommodation.
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Cenang ialah pantai wei... Xkan nk overshadow dengan mall pulak... Now baru boleh declare Cenang world class, dah ada Starbucks :D Hopefully, kedai2 yg luar mall tu pun upgrade..

So Langkawi saja ada 3 Starbucks... Tunggu tambah kat mainland plak, kt Kulim and Alor Setar, maybe Jitra..
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Fourth PARKROYAL in Malaysia to open in Langkawi

Thursday, 15 May 2014 16:00 Written by Ozgur Tore

Pan Pacific Hotels Group has signed a management agreement with Gagasan Langkawi Sdn. Bhd to open the 262-room PARKROYAL Langkawi Resort in 2017.

pan-pacifichotelsgroupAn archipelago of some 100 islands off the west coast of Malaysia, Langkawi is one of the country’s best-known and most popular beach destinations – blending historical attractions, great cuisine, excellent diving opportunities with buzzing nightlife. For its stunning geological parks and landscapes, Langkawi has also been awarded the UNESCO World Geopark status. The island saw over three million tourist arrivals in 2013[1] and is expected to hit the four-million mark this year.

Featuring 253 rooms and nine villas, PARKROYAL Langkawi Resort will enjoy a prime beachfront location at Pantai Tengah Beach, the longest and most popular stretch of beach in Langkawi, and lie adjacent to a retail and dining complex.

Within the resort, guests will be able to indulge in its extensive range of facilities including an all-day dining restaurant, a specialty restaurant, beach bar, spa, gymnasium, family lounge, ballroom, meeting rooms and outdoor swimming pools.

In Malaysia, Pan Pacific Hotels Group owns and/or manages three other PARKROYAL properties – namely PARKROYAL Kuala Lumpur, PARKROYAL Serviced Suites Kuala Lumpur and PARKROYAL Penang Resort.

“Already home to three award-winning PARKROYAL properties, Malaysia has been earmarked as one of the Group’s key growth markets within Asia Pacific. Thus, we are delighted to be able to extend the PARKROYAL footprint to yet another prime travel destination in the country,” says Bernold O. Schroeder, Chief Executive Officer, Pan Pacific Hotels Group.


from http://www.ftnnews.com/accommodation/23978-fourth-parkroyal-in-malaysia-to-open-in-langkawi.html

Pantai Tengah kan dah ada Holiday Villa? Correct me if im wrong.


Sent from my iPad using Tapatalk
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Kalau buat schedule khas AOR-LGK sahaja mungkin susah nk penuh kapai kot... Tapi kalau buat LGK-AOR-somewhere atau AOR-LGK-somewhere then mungkin boleh jalan..

AOR-LGK tu kena ada onward connection to somewhere, meaning sapa nk turun Langkawi turun, sapa yg ni pi somewhere tggu dalam kapai, then other passengers kat LGK boleh naik.
 

· Registered
Joined
·
2,577 Posts
Setelah 6 tahun tak pegi Langkawi, hujung minggu Deepavali bakal fly ke LGK.

So far, aku dah ada bad impression on LGK. 2 months ago aku pegi Bali, memang terbaik di sana so aku macam expect benda lebih kurang di LGK. Tapi, lps book ticket flight, dah hilang mood dengan harga hotel dan homestay di LGK yang tersangatlah mahal. Pantai-pantai cantik di LGK semua five star, beyond reach dan Pantai Cenang semua standard motel rumah batu yang takda ciri2 unik macam kat Bali. Ada la villa

End up, terpaksa lah book Berjaya Resort sebab memang niat nak pi relax. Itu pun dapat harga government staff rate RM385 semalam, untuk 3 malam total RM1155 versus di Bali aku spend kurang RM1k utk 6 malam di 3 lokasi berbeza, dari tepi pantai, sampai ke villa dekat sawah dan hostel (2 malam saja tapi pun hostel ada pool dan breakfast!)

So, I will come up with a review whether LGK is still worth a visit after all these year.
 
1 - 20 of 26 Posts
Top