SkyscraperCity banner

81 - 100 of 111 Posts

·
Registered
Joined
·
400 Posts
Er staat nergens dat Izegemsestraat volledig afgesloten zal zijn van (de ventwegen van) de R8, enkel dat je niet onder de R8 zult kunnen met de auto.
Dat heet hiërarchie van het wegennet: sommige wegen zoals R8 zijn bedoeld en ontworpen voor doorgaand autoverkeer, andere (Izegemsestraat) juist niet.
Je kunt het ook anders bekijken: het autoverkeer op de R8 krijgt juist een super-de-luxe brug over de Izegemsestraat zodat het niet meer opgehouden wordt door dit kruispunt...
Het kruispunt Izegemsestraat wordt doorgeknipt vertelt het artikel.
Komt erop neer dat je dus niet meer door kan maar inderdaad via ventwegen een heuse ommetoer zal moeten maken via een Industriezone waar je ook niet moet zijn. En zelfs met een "super-de-luxe brug" over de Izegemsestraat kan je er toch nog steeds auto's onderdoor laten rijden, zoals elders op de R8. Inderdaad is de R8 prioritair tegenover de Izegemsestraat maar dit wil toch niet zeggen dat je de straat moet asluiten? Er zijn ontelbaar vele voorbeelden van straten als de Izegemsestraat waar je wel gewoon onder een grotere weg door kan.
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Crevits investeert in wegenwerken

KORTRIJK - Voor de heraanleg van de verkeerswisselaar A17-A19 in Kortrijk voorziet Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) negen miljoeneuro. Die werken starten in 2011. De aansluiting van de N343 met de autowegen zal iets langer op zich laten wachten. In mei starten wel de werken op de R8, de ring rond Kortrijk. Zo komt er een tunnel onder de Izegemsestraat. De verbinding van de ring tussen de Doorniksesteenweg en de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk wordt voor de minister een prioritair dossier de komende maanden. Dit stuk ring wacht al meer dan 20 jaar op afwerking. (vkk)

Bron: Het Nieuwsblad, 16/03/2010
 

·
Registered
Joined
·
559 Posts
^^ Wat is er mis met die verkeerswisselaar? En wanneer beginnen ze aan deze van de A19-R8?


In dit artikel wordt er ook gesproken over het stuk van de R8 tussen de Doornikse- en Oudenaardsesteenweg:

Nog dit jaar grotere schepen op Leie in Kortrijk

06/05/2010 14:25

Kortrijk - Tegen het einde van dit jaar varen er schepen van 1350 ton op de Leie door Kortrijk. De volledige Leiewerken zelf, met afwerking van de laatste brug en de omgeving, zullen klaar zijn tegen 2012. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken vanmorgen verteld in Kortrijk. Nog tegen eind van dit jaar moet een studie ook aantonen hoe het laatste stukje van de ring rond Kortrijk, het best wordt aangelegd.

De laatste fase in de werken, de verhoging van de Budabrug, start na de zomer. Alle werken, ook aan de omgeving, zouden moeten af zijn tegen 2012.

De Leiewerken begonnen in 1997, en het is nog niet voorbij. Want de Leie voorbij Kortrijk moet ook nog worden aangepakt. Intussen is het onduidelijk of omwonenden die schade leden, een schadevergoeding zullen krijgen.

Tegen eind van dit jaar moet een studie ook aantonen hoe het laatste stukje ring rond Kortrijk best wordt aangelegd: als twee keer één rijstrook, of twee keer twee. Op de begroting van 2012 is daarvoor zo’n 700.000 euro voorzien.
(md)
bron: Website WTV nieuws
 

·
Registered
Joined
·
12,409 Posts
^^ Wat is er mis met die verkeerswisselaar? En wanneer beginnen ze aan deze van de A19-R8?
Ik denk dat ze deze bedoelen. Met Knooppunt Aalbeke is inderdaad niets mis. Met Knooppunt Kortrijk-West daarentegen. Wie heeft dat gedrocht ontworpen? :nuts: Tijdelijk of niet, als ontwerper moet je gewoon weten dat zulke "oplossingen" filegevoelig én gevaarlijk zijn.
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Werken aan Ring rond Kortrijk uitgesteld

KORTRIJK - De werken aan de Ring rond Kortrijk, ter hoogte van Kuurne, worden even uitgesteld. De Ring rond Kortrijk (R8) krijgt een uitbreiding als snelweg door tussen de lanen een nieuwe weg aan te leggen. De werken starten niet in het najaar - zoals eerder aangekondigd - maar pas in de loop van 2011.

De doortrekking situeert zich tussen het kruispunt van de Izegemsestraat tot net voorbij de aansluiting op de twee Noordlanen. De werken moeten het industriepark Kortrijk-Noord beter bereikbaar en veiliger maken.

Aan de kruising van de Ringlaan met de Noordlaan worden eveneens verkeerslichten geplaatst. Onder de nieuwe Ring komt een koker, zodat vrachtwagens de Ringlaan kunnen oprijden richting E17. De Noordlanen krijgen op dat moment éénrichtingsverkeer met een keerpunt aan de Sint-Katriensteenweg. Hierdoor kunnen aan beide zijden van de lanen fietspaden aangelegd worden.

Tegelijk wordt tussen de twee Noordlanen een bufferbekken aangelegd om komaf te maken met wateroverlast in de omringende bedrijven.

Verder gaat het kruispunt van de Izegemsestraat met de Ring rond Kortrijk dicht. Er komt aan de Izegemsestraat wel een koker onder de R8 voor fietsers en voetgangers. De werken kosten 4,6 miljoen euro. (vkk)
Bron: Het Nieuwsblad, woensdag 06 oktober 2010
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Hinder blijft beperkt tijdens werken Ringlaan en Noordlaan

dinsdag 08 maart 2011, Auteur: (eva)

KUURNE - Volgende week starten de werken op en rond de R8 in Kuurne. Het is de bedoeling dat de Ringlaan wordt doorgetrokken tot voorbij de Noordlaan. Het kruispunt van de R8 met de Noordlaan wordt daarbij heraangelegd en omgevormd tot de toegangspoort van de industriezone. Er komt een tunnelkoker, waarvan ook fietsers en voetgangers gebruik kunnen maken. Ten slotte wordt nog het gevaarlijke kruispunt van de R8 met de Izegemsestraat heringericht. Tijdens de werken zal er altijd één rijstrook berijdbaar zijn.

Op 16maart start Infrax met het verleggen van een glasvezelkabel in de middenberm en na de paasvakantie start er rioleringswerken die zo'n 2,5 jaar zullen duren. Ook tijdens deze werken zal de hinder beperkt blijven.
Bron: Het Nieuwsblad
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
KUURNE

Het Nieuwsblad 6 juni 2011:

GEMEENTEBESTUUR LANCEERT OPLOSSINGEN VOOR OVERBELASTE KRUISPUNTEN
Extra rijstroken moeten fileleed oplossen

MAANDAG 06 JUNI 2011
AUTEUR: EVELIEN VANTOMMEMinister Crevits kwam over belangrijke dossiers praten met het Kuurnse schepencollege. phk
© PATRICK HOLDERBEKE


KUURNE - De kruispunten aan de Heirweg en de Kortrijksesteenweg slikken steeds meer verkeer. Volgens het gemeentebestuur moet een extra rijstrook die kruispunten ontlasten. Dat raakte bekend tijdens een werkbezoek van Vlaams minister van Mobiliteit, Crevits.

Vorige week bracht minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V), een kort werkbezoek aan Kuurne. Het schepencollege legde een uitgebreid verlanglijstje voor aan de Vlaamse minister. Uit de belangrijkste dossiers die op tafel kwamen, bleek dat het gemeentebestuur voorstander is van het aanleggen van een extra rijstrook op twee overbelaste kruispunten. Het betreft het kruispunt van de ring rond Kortrijk (R8) bij de Ring Shopping Kortrijk Noord en het kruispunt iets verderop aan de Colruyt.

Doortrekken R8

'Op de rijstrook Kortrijk-Kuurne houden de bestuurders die aan garage Vandenborre links de Ringlaan wil oprijden, richting Colruyt, de voertuigen op die er rechtdoor willen rijden', zegt burgemeester Carl Vereecke (OpenVLD). Het doortrekken van de R8 zal dit probleem voorgoed oplossen, maar het gemeentebestuur acht nu ook al een tijdelijke oplossing noodzakelijk.

'Met de komst van de Colruyt is dit probleem alleen maar actueler geworden. De minister steunt de plannen, maar aangezien het kruispunt gedeeltelijk in Kortrijk ligt, gaf ze ons het advies om hiervoor samen te werken met de stad Kortrijk. We bespraken dit al eerder met Kortrijk en ook zij zijn vragende partij voor de extra rijstroken', aldus Vereecke.

Ook voor de extra rijstrook aan het kruispunt aan de Heirweg is Kortrijk dus bereid om mee te betalen. 'Als we niet snel ingrijpen, wordt het daar een echte ramp, want na het doortrekken van de R8 zal dit punt nog veel meer verkeer moeten slikken dan nu', vertelt CD&V-schepen Francis Benoit.

Extra rijstroken

Daarom wil het gemeentebestuur een extra rijstrook aanleggen op het stuk Heirweg tussen beide Ringlanen. Het plan is om de middenstrook te ontdubbelen met afslagstroken en ook een nieuw fietspad aan te leggen. Rond dit dossier zal er zo snel mogelijk rond de tafel gezeten worden met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het schepencollege hoopt tegen eind volgend jaar te kunnen starten met het aanleggen van de twee rijstroken.
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
Ze zijn al flink bezig met de werken aan de Ringlaan in Heule:

Ook heb ik nog even enkele foto's genomen van het 'knooppunt' A19/R8, kijkende naar het zuidwesten. Dit wordt binnen 2 jaar omgevormd tot een volwaardige, ongelijkvloerse trompetaansluiting.

Mvg,
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
AUTO BELANDT TWEE KEER OP MAAND TIJD OP CENTIMETERS VAN HUIS HANNE EN WESLEY
Maximum 70 per uur op wegen parallel met R8
VRIJDAG 02 DECEMBER 2011, AUTEUR: EVELIEN VANTOMME


Raadslid Jolie is trots op de nieuwe snelheidsbeperking.eva


Op de hoek van de Mellestraat gebeuren regelmatig ongevallen.nsk


HEULE - Gemeenteraadslid Patrick Jolie(CD&V) is de verkeersongevallen op de wegen parallel met de op- en afritten van de R8 beu. Hij heeft de problemen aangekaart bij de bevoegde CD&V-minister Crevits. Resultaat: sinds deze maand is de snelheid er beperkt tot 70kilometer per uur.


De drie parallelwegen zijn de gevaarlijkste wegen van Heule, volgens Jolie. De voorbije vijf jaar gebeurden er maar liefst 21ongevallen. Aan het kruispunt Gullegemstraat gebeurden er in die periode elf ongevallen en aan het kruispunt Mellestraat zeven, waarvan drie het afgelopen jaar en twee in dezelfde maand. Telkens belandde een wagen op een haar na tegen het huis op de hoek.

Toen het eerste ongeval op 27juni gebeurde, hadden Hanne Balcaen(24) en haar vriend Wesley Declercq(25) juist de verkoopsovereenkomst getekend. ‘Een wagen reed door de betonblokken heen en belandde op onze oprit, op een paar centimeters van ons huis. We zijn daar enorm van geschrokken, vooral omdat we niet wisten dat de ongevallen hier schering en inslag waren. Vier jaar geleden werden er een paar betonblokken geplaatst en sindsdien waren er geen ongevallen meer. Maar nog geen maand later, op 15juli gebeurde een zelfde ongeval op dezelfde plaats. Ditmaal werd de zijmuur van onze woning op een haar na gemist', vertelt Hanne.

Gevaarlijke situatie

Sinds 1november wonen Hanne en Wesley in hun nieuwe woning. ‘We hebben twee keer geluk gehad. Echt ongerust zijn we niet, maar het is toch een gevaarlijke situatie. Onze auto durven we alvast niet op onze oprit te parkeren. Voor alle zekerheid willen we een lage muur plaatsen, want het eerste ongeval heeft bewezen dat betonblokken niet meer voldoende zijn.'

‘Het is vooral noodzakelijk dat er een definitieve oplossing wordt gevonden. De oorzaak ligt voornamelijk bij de dubbele verkeerslichten die niet op elkaar afgestemd zijn. Als een auto die van de R8 komt en linksaf moet richting Lendelede, niet stopt aan het tweede rode licht, rijdt die recht in op de auto die de Mellestraat rechts wil oversteken.'

Langer rood

Nadat Patrick Jolie, gemeenteraadslid en fractieleider in de politieraad van de zone Vlas, de onveiligheid aankaartte bij Vlaams minister Hilde Crevits, heeft de overheid het probleem aangepakt. ‘De hoofdoorzaak van de ongevallen aan de kruispunten van de R8 met de Gullegemsestraat, Steenstraat en de Mellestraat is inderdaad het negeren van de rode lichten. Daarnaast zorgt de hoge snelheid ook voor problemen. Om die situatie aan te pakken, wordt de toegelaten snelheid verlaagd van 90 naar 70 kilometer per uur. Ook de verkeerslichten worden gewijzigd: het zal langer rood zijn. Hiermee is niet alles opgelost, maar het is zeker een goed begin', zegt Jolie.
Uit Het Nieuwsblad.
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
NIEUWE FASE WERKEN OP R8 MOET AF ZIJN TEGEN MEI
Bedrijvenpark krijgt eigen tunnel onder Ring
MAANDAG 26 DECEMBER 2011, 03U00 AUTEUR: KRIS VANHEE
Bert Demeulemeester.kwb
© bauwens Willy


KUURNE - Vanaf maandag 9januari starten in Kuurne de werken voor de aanleg van een tunnelkoker onder de R8. Die koker verbindt de Noordlaan met de zuidelijke Ringlaan.

Met de heraanleg van de R8 ter hoogte van de Noordlaan wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het bedrijvenpark beter bereikbaar maken. Het kruispunt van de Ringlaan (R8) met de Noordlaan wordt dé toegangspoort tot de industriezone. Door diverse andere ingrepen moet ook de verkeersveiligheid in de buurt flink verbeteren.

De R8 wordt doorgetrokken tot voorbij de Noordlaan, net voor de Heirweg. Hiervoor wordt de middenberm op de Ringlaan opgehoogd.

‘Het kruispunt van de Ringlaan met de Noordlaan is straks dé toegang tot het bedrijventerrein', zegt Eveline Vandecaetsbeek van AWV. ‘Er komt een tunnel zodat het verkeer vanuit de Noordlaan onder de nieuwe Ring door kan en zo de Ringlaan richting E17 kan oprijden. Ook fietsers en voetgangers kunnen die tunnel gebruiken. Verder worden er dubbelrichtingsfietspaden aangelegd op de Noordlaan.'

Het gevaarlijke kruispunt van de R8 met de Izegemsestraat wordt ook heringericht. De Izegemsestraat wordt doorgeknipt ter hoogte van de R8. Nu wordt deze straat regelmatig gebruikt als toegang tot het industrieterrein.

Eenrichtingsverkeer

‘Het verkeer op de Noordlaan verandert', zegt Bert Demeulemeester, manager van het bedrijvenpark, tevreden. ‘De Industrielaan wordt ter hoogte van de Noordlaan doorgeknipt. In functie van het mobiliteitsplan van Kuurne komt er eenrichtingsverkeer voor auto's en vrachtwagens. Wie uit de Industrielaan komt, kan dan alleen nog rechtsaf. Dit wordt een flinke verbetering.'

Tijdens de werken wordt één rijstrook ingenomen langs de zuidelijke kant van de Ringlaan tussen de Izegemsestraat en de Heirweg. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. Wie deze dagen naar het shopping center wil, zal echter merken dat er problemen zijn. De aannemer kampt ter hoogte van de Heirweg met wateroverlast. De werken kosten in totaal 4,5miljoen euro. In mei zijn ze af.
Uit Het Nieuwsblad.
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
Heuglijk nieuws.
De bouw van het nieuw doorgetrokken stuk van de R8 in Heule is eindelijk klaar. Sinds enkele weken is de belijning geschilderd, staat de verlichting er en zijn de vangrails geplaatst. Nu vrijdag komt minister Hilde crevits de weg officieel openen. :cheers:

Sinds lange tijd komt er een stukje autosnelweg bij in Vlaanderen, al is het maar een 700tal meter.

Na de opening begint men met het aansluiten van de Noordlaan (industriezone Kuurne) op de -vanaf dan veel minder drukke- parallelbanen van de R8, N395a.
dit gebruik makende van de nieuwe brug onder het doorgetrokken stuk R8.
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
wegenenverkeer

De voorbije jaren hebben we hard gewerkt aan de Ringlaan (R8) in Kortrijk en Kuurne. Sinds 2011 werd het kruispunt van de Ringlaan met de Noordlaan heraangelegd en omgevormd tot de toegangspoort voor het bedrijventerrein. Er werd een tunnelkoker aangelegd zodat auto’s maar ook voetgangers en fietsers van de Noordlaan onder de nieuwe doorgetrokken ring door kunnen. Op de Noordlaan werden dubbelrichtingsfietspaden aangelegd en eenrichtingsverkeer voor automobilisten ingelast. Ook het gevaarlijke kruispunt van de R8 Ringlaan met de Izegemsestraat werd aangepakt en een stuk veiliger gemaakt

Sinds enkele weken is deze werf klaar en het resultaat mag gezien worden: een vlotter bereikbaar bedrijventerrein en een verkeersveiligere omgeving, in het bijzonder voor zachte weggebruikers. 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
wegenenverkeer.be

Aanpassingswerken aan ‘paperclip’ in Stasegem (Harelbeke)

Vanaf maandag 21 september starten, in opdracht van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, aanpassingswerken aan het complex R8/Spinnerijstraat-Stasegemsesteenweg, beter gekend als de ‘paperclip’ in Stasegem. Het einde van de werken is voorzien tegen eind oktober.


Aan het complex R8 Spinnerijstraat-Stasegemsesteenweg doen zich vaak gevaarlijke situaties voor. Dit is in het bijzonder het geval voor fietsers die drie takken van de afrit Harelbeke-Zuid (aan het bedrijventerrein) moeten kruisen. In combinatie met een groot aantal vrachtwagens (waarvan er vele proberen de oprit van bedrijf Dumoulin te betreden) gaat dit vaak gepaard met verkeersopstoppingen en een slechte zichtbaarheid op de weg.

Vanaf 21 september wordt het complex heringericht: de afrit naar Harelbeke-Zuid waar nu drie takken zijn wordt ingesnoerd zodat er slechts 1 grote tak overblijft. Alle verkeersbewegingen zullen mogelijk blijven maar nu zullen fietsers niet drie keer een tak moeten kruisen.

Tijdens de werken is de Stasegembrug over het kanaal Bossuit-Kortrijk afgesloten.
Komende van de E17 is de afrit nr. 4 Stasegem op de R8 afgesloten voor wie als bestemming Venning en industriezone Harelbeke-Zuid heeft (de tak naar de Visserskaai/Kanaalzone blijft wel open). Het verkeer moet verder rijden op de R8 en aan het volgende kruispunt (met de Zandbergstraat) een keerbeweging maken en vervolgens afrit nr. 4 Stasegem nemen.

Om de keerbeweging aan de Zandbergstraat vlot te laten verlopen geldt tijdens de werken éénrichtingsverkeer in de Zandbergstraat richting Kortrijk. Het is dan niet mogelijk de R8 te dwarsen komende vanuit Harelbeke. Dat verkeer moet omrijden via de Hippodroomstraat.

Wie vanuit Venning en industriezone Harelbeke-Zuid de E17 wil bereiken, moet de R8 oprijden richting Kortrijk-Noord en de R8 vervolgen tot aan Kortrijk-Zuid om zo de E17 te bereiken.

Wie vanuit Venning en industriezone Harelbeke-Zuid naar de Visserskaai wil, moet de R8 oprijden richting Harelbeke en aan het kruispunt met de Zandbergstraat omkeren en de R8 vervolgen om afrit nr. 3b Kortrijk-Oost te nemen richting rotonde Cowboy Henk, aan de rotonde keren en opnieuw de R8 oprijden om vervolgens afrit nr. 4 Stasegem richting Visserskaai/Kanaalzone te nemen.

Fietsers die het kanaal Bossuit-Kortrijk willen dwarsen moeten via de Luipaardbrug fietsen. Het trage landbouwverkeer moet omrijden via de Beneluxlaan.

Indien de weersomstandigheden het toelaten zullen de werken afgerond zijn tegen eind oktober.​
 
81 - 100 of 111 Posts
Top