SkyscraperCity Forum banner
1781 - 1800 of 6819 Posts

·
Registered
Joined
·
211 Posts
It may look pretty but the proposal does not provide any direct solution to the problem that the overcrowded Kelana Jaya line cannot cope with the passenger load during peak hours. We need more train lines to coincide with those overcrowded stations such as KLCC, Masjik Jamek, KL Sentral, Wangsa Maju, etc (take NYC's Second Avenue Subway for an example, which is under construction to help the overcrowded Lexington Avenue Line), and certainly a new downtown line to link all the major stops in the downtown area (for instance, KLCC to Bukit Bintang direct link) is necessary to convenience our travel.
In urbanrail route planning, the network can be expanded by building a complementary line/station or a duplicatory line/station. You are suggesting the latter while Fikir Runding is promoting the former.

Case in point...the ever-crowded wangsa maju station:
Currently almost the entire gombak/setapak commuters are relying on this station (plus terminal gombak and melati stations). Thus to ease the strains, Fikir Runding is proposing several complementary stations along the Puchong line (i.e. ayer panas, genting klang, taman setapak, jalan gombak, greenwood, sri gombak, uia)

FYI, the Puchong line provides direct connection between klcc and bukit bintang:
Jalan pinang station (underneath jalan pinang in front of etiqa/ascott - with 100m pedestrian tunnel linking to existing klcc/convention pedestrian tunnel) and LTAT station (underneath intersection of jalan bukit bintang/imbi/raja chulan)
 

·
PROUD 2 B MALAYSIAN
Joined
·
44,615 Posts
Sabung nyawa ceroboh trek LRT

Oleh SHAH NIZAM OMAR
[email protected]
--------------------------------------------------------------------------------KUALA LUMPUR - Gadai nyawa ambil barang jatuh!

Itu senario dihadapi pengurusan trek transit aliran ringan (LRT) ekoran tindakan ramai orang sengaja menceroboh trek LRT tanpa memikirkan risiko keselamatan walaupun untuk mengutip barangan yang terjatuh ke atas trek. Perbuatan itu sekali gus menjejaskan perkhidmatan tren.

Ini kerana apabila seseorang itu menceroboh masuk ke trek, tren boleh berhenti secara mengejut dan mengakibatkan penumpang tercedera.OPERASI tren LRT berhadapan dengan masalah sekiranya berlaku pencerobohan. Gambar kecil ialah rakaman CCTV seorang lelaki menceroboh trek LRT di Kuala Lumpur baru-baru ini.

--------------------------------------------------------------------------------


Gejala itu didedahkan Pengurus Kanan Operasi Rel, Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL), Ismail Abdullah yang memberitahu, kejadian trek diceroboh berlaku hampir setiap hari dan boleh melewatkan perkhidmatan LRT.

"Keseluruhan trek mempunyai jaluran keselamatan dipanggil alat pencegahan pencerobohan (PIES) yang bertindak memberhentikan tren secara mengejut lalu menyebabkan penumpang di dalamnya tercedera.

"Tren akan berhenti sekiranya berat sesuatu objek yang jatuh ke atas PIES melebihi tujuh kilogram, sebab itu kalau telefon atau tiket jatuh ke atasnya ia tidak memberikan sebarang kesan," katanya.

Ismail menambah, berdasarkan statistik aliran Kelana Jaya menunjukkan kes pencerobohan yang ketara meningkat berbanding aliran Ampang iaitu 191 kes bagi 2007 manakala 195 kes pada 2008.

"Namun aliran Ampang tidak menunjukkan kenaikan malah ia turun daripada 12 kes pada 2007 kepada 11 kes pada 2008 disebabkan kedudukan tren aliran tersebut sedikit tinggi berbanding aliran Kelana Jaya," katanya.
 

·
PROUD 2 B MALAYSIAN
Joined
·
44,615 Posts
Pengguna punca tren terganggu

Oleh A. JAILANI ABDULLAHtANDA amaran dipasang berhampiran platform setiap stesen LRT untuk memaklumkan barang yang tidak boleh dibawa masuk atau perbuatan yang tidak boleh dilakukan oleh orang ramai apabila menggunakan sistem itu.
- Gambar WAHIDAH ZAINAL

--------------------------------------------------------------------------------KELANA JAYA 13 Jan. - Tahukah anda operasi sistem transit aliran ringan (LRT) sering terganggu hanya disebabkan oleh tindakan-tindakan tidak wajar oleh sebahagian pengguna pengangkutan awam moden itu?

Antara puncanya ialah pengguna turun ke trek semata-mata untuk mengambil gambar!

Mereka tidak terfikir yang perbuatan mereka itu bukan sahaja membahayakan nyawa sendiri malah berpuluh atau mungkin beratus-ratus penumpang yang berada dalam tren.

"Ini kerana tren akan membrek secara tiba-tiba jika terdapat gangguan pada trek di platform yang berhampiran dengan tren," kata Pengurus Kanan Operasi RapidKL, Ismail Abdullah kepada pemberita sewaktu membuat lawatan ke stesen LRT Taman Bahagia dekat sini kelmarin.

Tindakan tren membrek kecemasan itu, tegas beliau, boleh meningkatkan risiko penumpang dalam tren mengalami kecederaan kerana mereka mungkin tercampak, terguling dan sebagainya.

Jelasnya, ini kerana terdapat alat pengesan di atas trek yang akan aktif apabila sesuatu yang melebihi berat tujuh kilogram berada di atasnya sebagai langkah keselamatan.

Alat pengesan itu yang dipanggil Alat Pencegahan Pencerobohan Automatik (PIES) akan menghantar isyarat dan tren akan melakukan brek kecemasan.

"Tren berdekatan yang hendak berlepas juga akan berhenti apabila mendapat isyarat itu," tegas Ismail sambil menambah kesemua 23 stesen LRT Aliran Kelana Jaya dilengkapi PIES kerana trennya tidak mempunyai pemandu.

Ujarnya, bagi mereka yang terjun atau turun ke trek pula, mereka berkemungkinan tersentuh trek ketiga berdekatan platform tengah yang membekalkan kuasa elektrik 750 volt untuk tren berfungsi.

Sebab lain pengguna turun ke trek, kata Ismail, adalah untuk menyeberang ke platform sebelah.

"Ini dilakukan kerana mereka tersilap platform. Mereka mengambil jalan mudah dengan turun ke trek dan memanjat pagar di platform tengah untuk ke seberang. Ini sering berlaku di stesen Pasar Seni.

"Pagar di platform tengah kini telah ditinggikan dan tiada lagi kes orang memanjat namun mereka pergi ke bahagian yang tiada pagar pula untuk ke seberang," jelasnya.

Katanya, 36 peratus daripada kes pencerobohan trek membabitkan warga asing dan penceroboh kebanyakannya berusia 22 tahun ke atas dan dilakukan terutamanya pada waktu platform lengang.

Ujarnya, apabila tren membrek secara mengejut, pihaknya akan mengambil masa selewat-lewatnya empat minit untuk mengembalikan operasi tren berkenaan ke operasi normal.

"Ini bagaimanapun bergantung kepada keadaan. Jika berlaku kecederaan kepada penumpang dalam tren, sudah tentu kita perlu memberikan bantuan awal dan sebagainya sebelum tren berkenaan dapat beroperasi semula," jelasnya.

Ujarnya, walaupun tren di stesen lain tidak terganggu dengan kejadian yang berlaku di stesen-stesen tertentu tetapi ia akan mengganggu frekuensi operasi tren kerana apabila tren tertentu tiba di kawasan yang mengalami gangguan ia juga akan berhenti.

Seorang pegawai keselamatan Putra LRT berkata, kebanyakan mereka yang turun untuk mengambil gambar di atas trek adalah terdiri daripada warga asing terutama pelancong Arab.

"Selain pelancong Arab, mereka yang berbuat begitu terdiri daripada pekerja asing yang belum tahu berbahasa Melayu," katanya.

Pengurus Besar Komunikasi RapidKL, Ebi Azly Abdullah berkata, kejadian trek diceroboh berlaku hampir setiap hari.

Kejadian ini telah banyak kali mengganggu dan melewatkan operasi perkhidmatan LRT kerana tren terpaksa diberhentikan bagi membolehkan langkah-langkah wajar diambil untuk memastikan trek selamat.

"Antara sebab utama penumpang memasuki trek adalah kerana mereka mahu mengambil barang yang terjatuh seperti kasut, tiket, telefon bimbit atau mengambil gambar.

"Mungkin mereka melihat trek adalah tempat paling sesuai untuk bergambar kerana platform yang tinggi dan lapang. Memang pemandangannya menarik tetapi perbuatan ini membahayakan nyawa mereka dan penumpang dalam tren," katanya.

Mengikut statistik, katanya, sebanyak 195 pencerobohan trek aliran Kelana Jaya berlaku pada tahun lalu, meningkat empat kes berbanding tahun sebelumnya.

Bagi aliran Ampang pula, ujar beliau, sebanyak 11 kes dicatatkan berbanding 12 pada 2007.

"Sebab itulah kami cuba mendidik pengguna supaya tidak menceroboh trek kerana kami melihat kes pencerobohan meningkat dari tahun ke tahun... sebagai contoh meningkat tiga peratus pada 2008 berbanding tahun 2007," ujar Ismail.

Ditanya mengapa pencerobohan trek aliran Ampang jauh kurang berbanding aliran Kelana Jaya, Ismail menjelaskan, ia kerana platformnya lebih tinggi menyebabkan orang takut cedera jika terjun manakala tren pula menggunakan pemandu.

"Bagaimanapun, gangguan paling serius pada sistem aliran Ampang ialah apabila kabel elektrik dicuri," kata Ebi Azly pula.

Jelasnya, penceroboh yang ditangkap akan dibawa ke balai polis untuk tindakan undang-undang. Mereka boleh didakwa di bawah Seksyen 62 Akta Keretapi 1991 yang membawa denda tidak melebihi RM500.

Akta yang sama juga boleh mengenakan denda RM1,000 dan diusir serta-merta jika orang yang berkenaan enggan meninggalkan kawasan terbabit setelah diminta berbuat demikian oleh pegawai kereta api.

"Ramai yang telah dihantar ke balai polis kerana kami melihat perkara ini semakin meningkat setiap tahun. Kami tidak akan memberi peluang lagi kepada penceroboh trek," tegasnya.

Ditanya mengenai jalan penyelesaian untuk mengurangkan masalah itu, Ebi Azly berkata, pihaknya akan menambah pegawai keselamatan dan sedang mempertimbangkan untuk memasang penghadang berpintu di atas platform seperti yang digunakan di stesen monorel.

"Selain itu, kami harap pengguna memaklumkan kepada pegawai kami jika barangan mereka terjatuh di atas trek supaya tindakan lebih selamat dapat diambil," ujarnya.
 

·
All Urban
Joined
·
3,940 Posts
anyone who would be stupid enough to try to steal cables from a 750 vDC train system deserves what should happen to them.

Unfortunately, nothing will happen to them. RapidKL doesnt have security on most platforms...

maybe they can increase the frequency of the trains?

Cheers, m
 

·
All Urban
Joined
·
3,940 Posts
In urbanrail route planning, the network can be expanded by building a complementary line/station or a duplicatory line/station. You are suggesting the latter while Fikir Runding is promoting the former.

Case in point...the ever-crowded wangsa maju station:
Currently almost the entire gombak/setapak commuters are relying on this station (plus terminal gombak and melati stations). Thus to ease the strains, Fikir Runding is proposing several complementary stations along the Puchong line (i.e. ayer panas, genting klang, taman setapak, jalan gombak, greenwood, sri gombak, uia)

FYI, the Puchong line provides direct connection between klcc and bukit bintang:
Jalan pinang station (underneath jalan pinang in front of etiqa/ascott - with 100m pedestrian tunnel linking to existing klcc/convention pedestrian tunnel) and LTAT station (underneath intersection of jalan bukit bintang/imbi/raja chulan)
I like Fikir's proposal with some alterations. For one thing, the LRT can be extended from Sentul Timur to Selayang pretty easily. At the very least it should be extended to the DUKE highway - and where is the Sentul integrated station???

Second, a east-west rapid transit route along the DUKE corridor, from Jalan Duta to Ulu Kelang, would be very helpful. In the future this could grow into another LRT.

Cheers, m
 

·
Banned
Joined
·
6,028 Posts
anyone who would be stupid enough to try to steal cables from a 750 vDC train system deserves what should happen to them.

Unfortunately, nothing will happen to them. RapidKL doesnt have security on most platforms...

maybe they can increase the frequency of the trains?

Cheers, m
:lol: increase the frequency and make the LRT run faster (just wish) so that the train will have no mercy on those idiots...
 

·
Infrastructure
Joined
·
14,780 Posts
Remember the queue system introduced by KTM late last year? On today's visit......i noticed that stations/ halts that are designates as interchange between Sentul-Port Klang line and Rawang-Seremban line, there is different queue system........while the three coloured lines are the same like the normal queue system.....in Bank Negara halt and old Kuala Lumpur station, trains heading to different destinations, stops at different positions....

Example, can be seen in these photos caught today...

In my opinion, this system helps relieve congestions on the platform....now passengers travelling to a destination can stand on one side of the platform, while passengers heading to other destionation can stand on the other side of the platform....

Construction of one station along the Sentul-Batu Caves electrified double tracking project...

 

·
PROUD 2 B MALAYSIAN
Joined
·
44,615 Posts
Users still trespassing LRT rails for various reasons
By JADE CHAN


INCREDIBLE as it seems, there are people who jump onto the LRT tracks to pick up fallen belongings or take photos. These acts not only pose a danger to them but also other passengers riding the LRT.

Another common reason for track intrusions is when passengers dash across the tracks to get to the right platform.

Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) Commu-nications Division general manager Ebi Azly Abdullah said such acts court danger and disrupted the LRT services.

“About 36% of offenders are foreigners or tourists who want to take pictures of the train; the rest are locals who want to pick up their fallen items like tickets and mobile phones, or take a shortcut to get to the right platform.


Emergency measure: Ismail (left) and Ebi Azly checking on the Platform Intrusion Emergency Stop (PIES).

RapidKL Rail Operations senior manager Ismail Abdullah said all LRT stations along the Kelana Jaya Line were equipped with the Platform Intrusion Emergency Stop (PIES), a set of red plates that activated an emergency stop once anything more than 7kg landed on it.

“The system was put in place as a preventive measure for the automated train system, to block the train from proceeding.

“Once the PIES is activated, the train will automatically stop, and the ones who are immediately affected will be the train passengers, as they will be jerked forward and could even get injured,” he said.

He added that fences were built to prevent the incidence of people crossing the LRT tracks (despite signs that warn passengers not to do so as it is a high voltage area).


Domino effect: RapidKL Communications Division general manager Ebi Azly Abdullah said people who intrude the LRT tracks endanger themselves and passengers in the LRT trains, as well as disrupt the LRT services.

“A total of 195 track intrusion cases were reported last year, an increase from the 191 reported cases in 2007 for the Kelana Jaya Line. As for the Ampang Line, it recorded a total of 11 incidencts last year, compared with 12 in 2007,” said Ebi.

“The stations where track intrusions frequently occur are Pasar Seni, Wangsa Maju and Bangsar.”

He said there was 3% increase in the number of cases between 2007 and 2008, and attributed it to the increasing number of LRT users.

“If caught, our security personnel and auxiliary police officers have been instructed to send the offenders to the police station for further action, where they could be charged under Section 62 of the Train Act 1991,” said Ebi.

“Track intrusions will cause train frequency delays and flow interruption, as it takes three to four minutes for us to normalise the system. If passengers are seriously injured, it would take a longer time as we need to provide emergency aid.

“Such incidents also add to the wear and tear on the train wheels,” Ismail said.

“We are planning to beef up our security staff and are looking at introducing the Platform Screen Doors System, where the installation of waist-high screen doors would limit the passengers’ movements and prevent further acts of track intrusion.”

Ismail advised passengers who needed help to pick up a fallen belonging to request assistance from employees on duty (including security personnel), who would inform a qualified station staff member to attend to the problem and immediately assist through the proper procedures.

On a separate matter, Ebi said new four-car trains would be used for the Kelana Jaya Line from September onwards, thus doubling the existing 472-people capacity of its current two-car trains.
 

·
All Urban
Joined
·
3,940 Posts
Remember the queue system introduced by KTM late last year? On today's visit......i noticed that stations/ halts that are designates as interchange between Sentul-Port Klang line and Rawang-Seremban line, there is different queue system........while the three coloured lines are the same like the normal queue system.....in Bank Negara halt and old Kuala Lumpur station, trains heading to different destinations, stops at different positions....

In my opinion, this system helps relieve congestions on the platform....now passengers travelling to a destination can stand on one side of the platform, while passengers heading to other destionation can stand on the other side of the platform....
agreed. It is a better system to use unused linear space along these very narrow platforms.

Long term they will have to widen the platforms but this is a good start.

Cheers, m
 

·
Infrastructure
Joined
·
14,780 Posts
agreed. It is a better system to use unused linear space along these very narrow platforms.

Long term they will have to widen the platforms but this is a good start.

Cheers, m
At the end of the day, you still need a big order of EMUs to improve the service, big time...i wonder when is the government is going to made such order...we are building infrastructures.......yet, we have less thought on buying a big amount of rolling stocks...
 

·
All Urban
Joined
·
3,940 Posts
At the end of the day, you still need a big order of EMUs to improve the service, big time...i wonder when is the government is going to made such order...we are building infrastructures.......yet, we have less thought on buying a big amount of rolling stocks...
You are absolutely right. I was so angry reading the NST editorial just recently - what do they know about the "rail challenge" anyways?

The editorial finishes this way:

It will certainly be a long haul to make a profit when it has to keep fares low and is obliged to run routes which are not commercially viable in these tough economic times. What is crucial now is for KTMB to address the complex logistical, maintenance and capacity issues to cut costs, increase efficiency and improve services.
As if KTMB can find any more ways to cut costs? The stations are bare bones.

There are very few Komuter stations that have full-length canopy roof: MidValley, Bank Negara, Seri Setia, Kepong Sentral (any others)

Some Komuter stations have portable toilets

Only 4 stations currently have lifts: MidValley, Kepong Sentral, Bank Negara, and KLSentral (with Subang coming soon)

They talk about improving efficiency - but KTM Komuter is carrying 3x the number of passengers from 1995, using 1/2 of the fleet. How's that for efficiency?

KTMB should not be thinking about profit at all...they need to be reinvesting in infrastructure and rolling stock.

Ok, maybe they can keep their symbolic RM1 profit (across all divisions-freight can keep their profits) to make the government happy.

Cheers, m
 

·
Infrastructure
Joined
·
14,780 Posts
You are absolutely right. I was so angry reading the NST editorial just recently - what do they know about the "rail challenge" anyways?

The editorial finishes this way:As if KTMB can find any more ways to cut costs? The stations are bare bones.

There are very few Komuter stations that have full-length canopy roof: MidValley, Bank Negara, Seri Setia, Kepong Sentral (any others)

Some Komuter stations have portable toilets

Only 4 stations currently have lifts: MidValley, Kepong Sentral, Bank Negara, and KLSentral (with Subang coming soon)

They talk about improving efficiency - but KTM Komuter is carrying 3x the number of passengers from 1995, using 1/2 of the fleet. How's that for efficiency?

KTMB should not be thinking about profit at all...they need to be reinvesting in infrastructure and rolling stock.

Ok, maybe they can keep their symbolic RM1 profit (across all divisions-freight can keep their profits) to make the government happy.

Cheers, m
More stations will have lifts :

- Subang Jaya
- Seremban
- Kajang
- Taman Wahyu
- Batu Kentonmen
- Batu Village/ Kampung Batu
- Batu Caves

Well, what can we do, as much as KTMB wants to renew rolling stocks, ultimately, it is up to the cabinet or MoT/MoF decides the purchase and the funds too...

It is sad to see while we invest a lot on infrastructure, yet............we can't order trains!
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hey there,

I´ve got a short question regarding Kelana Jaya LRT: I am aware of packed LRT trains that head towards KLCC during rush hour. But what about taking a LRT train from -say- Bangsar LRT to Kelana Jaya LRT station at rush hour? Are these trains packed, too? Will I get on such a train?

Thanks.
 

·
All Urban
Joined
·
3,940 Posts
More stations will have lifts :

- Subang Jaya
- Seremban
- Kajang
- Taman Wahyu
- Batu Kentonmen
- Batu Village/ Kampung Batu
- Batu Caves

Well, what can we do, as much as KTMB wants to renew rolling stocks, ultimately, it is up to the cabinet or MoT/MoF decides the purchase and the funds too...

It is sad to see while we invest a lot on infrastructure, yet............we can't order trains!
ur right...and thanks for the info...it is kind of sad that I get it from you instead of KTM...I even sent an sms to the director of marketing for Komuter asking for details about the lifts...you would think that they would be marketing that to the public.

Yes, KTM Komuter needs a fleet of 120 trains...Ive even stated 160 for decent 6-carriage service.

Cheers, m
 

·
Registered
Joined
·
1,097 Posts
Lrt Extension Delays


Trains delayed - to 2013

By Pauline Almeida January 30, 2009 Categories: News


The trains Klang Valley commuters have been waiting for to alleviate their misery will be delayed — yet again.

Word from transport industry sources is that planned additional lines and stations for the light rail train (LRT) network is now projected to be ready only in 2013 — three years later than originally planned.

“While the public would be let down by this revelation, the truth is that funding is the major problem,” an industry source told Malay Mail yesterday.

It is learnt that Syarikat Prasarana Nasional Bhd (SBNB), the whollyowned government company (under Ministry of Finance Inc) set up to run key public transport companies, is facing difficulty sourcing the estimated RM5 billion for the 32km project.

The extensions to the existing Kelana Jaya-Gombak and Sri Petaling-Ampang lines were supposed to be ready by 2010, and were later delayed to 2011, the source said.

With the latest developments, the projected 700,000 daily commuters will have to wait till 2013 for the extended network to come on line.

SPNB has yet to hire the consultant engineer for the project, although it had previously indicated the appointment was set for last September when the resignation of its then chief executive officer, Shaipudin Shah Harun, was announced.

What appears to be the latest development is the firm’s submission of plans for verification by the Ministry of Transport. This is to ensure that there would be no future disruptions. Plans were also recently submitted to the Land Office, and the Natural Resources and Federal Land Department.

Sources said the public, especially residents who could be affected by the project, would be given the opportunity to express their views on the proposed extensions from Sri Petaling to Kinrara, Puchong and Putra Heights (about 10km from Putrajaya) and Subang-Putra Heights.

“This should take place between February and May,” the source said.

“To meet the 2011 target, construction should start by the middle of this year. But we are still at the approval stage and funding has not been resolved yet. It would be proper to set the new target at 2013.

“But, can the public wait another four years? They are sure to express their outrage.”

Currently, the Kelana Jaya and Sri Petaling lines ferry some 160,000 and 150,000 passengers respectively daily.

“If the network extensions are completed by 2010-2011, more than 700,000 passengers would be able to commute to work affordably and with ease. And that’s not forgetting how much this would help reduce vehicle exhaust pollution,” the source added.LRT Top-up
The 35 LRT trains ordered from abroad are supposed to arrive between now and 2011 as part of the goal to improve the service.

This would address the inconvenience commuters now face, such as packed trains and travel delays, while also helping to reduce traffic congestion in the Klang Valley.

Currently, each train has two coaches, with each coach capable of ferrying 50 to 70 passengers. The new trains are expected to have four coaches each, thus doubling the load.

Following Malay Mail reports last August, which highlighted commuter problems, LRT operator Rapid KL has increased the frequency of trains on the Kelana Jaya line.Komuter relief by March
KTM Bhd has announced that the arrival of 36 electric multiple units (EMUs) by March would reduce the intervals between trains to 15 minutes.

KTM Komuter trains now operate at a frequency of between 25 and 35 minutes, based on the 21 to 23 trains, and occasionally 26, available.

It originally had 62 train sets. Two are in a complete state of disrepair while the remaining 34 EMUs are widely believed to be unusable and parked at a stockyard, according to sources.Background on LRT extension
When announcing the 2009 Budget, the government had allocated RM35 billion to improve public transportation between 2009 and 2014.

As for the extension of the light rail transit (LRT) network, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak announced in 2006 that the new LRT lines linking Kota Damansara and Cheras would be operational in 2010.

The LRT extension project was supposed to be part of a special RM10 billion government allocation for an efficient and cost-effective public transport system in the Klang Valley.

The new line will cover some 32km and cut across Kuala Lumpur. The Kelana Jaya line (formerly Putra LRT) will be extended to Subang Jaya and USJ, while the Sri Petaling line (formerly Star LRT) will cover Puchong.
 
1781 - 1800 of 6819 Posts
Top