SkyscraperCity Forum banner

Rekonstrukcja drezdeńskiego Neumarkt.

11721 Views 72 Replies 23 Participants Last post by  hen
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=250017&page=1&pp=20

Miałem przekopiować zdjęcia do tego wątku, ale jest ich cała masa i prościej dać po prostu linka do wątku Kampflamma.
Coś niesamowitego moim zdaniem, Drezno zaczyna wyglądać, i to jak!
A Frauenkirche (zdaje się że rok temu skończyła się odbudowa) wygląda cudnie.
1 - 20 of 73 Posts
to jest naprawde super.podobna rekonstrukcje powinni zrobic na wroclawskim Nowym Targu.
Atrapy kominow?

See less See more
^^niezłe
Podoba mi się pragmatyczne podejście Niemców. Dlaczego w zrekenstruowanych kamienicach nie miałyby się mieścić tak na prawdę super-nowoczesne biura i pomieszczenia?:)
No tak. Gdy oni skończą rekonstrukcję całej dzielnicy, my nadal będziemy planować odbudowę dwóch pałacyków na placu piłsudskiego...
Wrocek_fan said:
to jest naprawde super.podobna rekonstrukcje powinni zrobic na wroclawskim Nowym Targu.
Wrocławski Neumarkt nie był taki fajny jak drezdeński...co nie zmienia w żadnym wypadku faktu, że jestem ZA ZA i ZA odbudową.
Choć wolałbym taki Pl.Legionów, czy Powstańców Sląskich, ale na to nie ma, nie było i nie będzie szans :(
ja swoje rekonstrukcyjne zyczenia ograniczam do bezposredniego otoczenia rynku,
czyli w praktyce gomulkowskie bloczki w kierunku pn-wsch ,ale przede wszystkim
Nowy Targ
Skala powalająca... :runaway: bardzo dobrze, że odbudowane budynki są tak pieczołowicie zrekonstruowane...
Idelny plan rekonstrukcji starego miasta, jak by przeniesc tylko plany i roboty budowlane w celu zrekonstruowania serca miasta to by bylo we Wroclawiu :eek2: ale moim marzeniem jest aby zrekonstruowac prawie wszytstko we Wrocku. Wtedy to: :eek2: by nie wystarczylo by opisac moj zachwyt.
Zobaczymy jak to będzie funkcjonowało... Ostatnio odwiedziłem Drezno prawie rok temu (w maju) i w sumie okolice neumarkt były zupełnie puste.. Zycie się toczy w innych dzielnicach, gdzie są... bloki! (przepięknie zrewitalozowane swoją drogą..)
Jedyne skala i kosciol robia wrażenie ... Niestety jakosc tych budynkow jest mocno kiepska, nawet dobrze zrekonstruowane nie sa :( !
dla amerykańskich turystów będzie w sam raz ;)
kotbehemot said:
Zobaczymy jak to będzie funkcjonowało... Ostatnio odwiedziłem Drezno prawie rok temu (w maju) i w sumie okolice neumarkt były zupełnie puste.. Zycie się toczy w innych dzielnicach, gdzie są... bloki! (przepięknie zrewitalozowane swoją drogą..)
Zycie to Stary Rynek (Altmarkt) i Wilsdruffer Strasse, zabudowane budynkami w stylu barokowego socrealizmu - coś przepięknego, architektura klasyczna na skalę światową, a nie żadne bloki!
we Wroclawiu szczytem nonsensu urbanistycznego jest ta tysiaclatka przy ul.Kuzniczej.zajmuje razem z boiskiem (sic!) prawie caly kwartal w bezposredniej okolicy Rynku.wie ktos moze jakie sa plany w stosunku do tej dzialki?
to jest idealne miejsce do takiej rekonstrukcji jak w Dreznie
Koniaczeq said:
Jedyne skala i kosciol robia wrażenie ... Niestety jakosc tych budynkow jest mocno kiepska, nawet dobrze zrekonstruowane nie sa :( !
a co tam jest złego jakościowo? Jakby w ten sposób zrekonstruowasno coś w Polsce to bym się cieszył bo to wygląda świetnie. Tu nie chodzi o to żeby wszystko wiernie zrekontruować (To by było zbyt sztuczne. Przy zastosowaniu nowych technochnologii odwzorowane bylyby jedynie elewacje) tylko przywrócić ład urbanistyczny wokół Frauenkirche i to się moim zdaniem udało. "Styl historyzujący" obecny tu jak i w innych niemieckich miastach jest może dość monotonny, ale z drugiej strony wrecz perfekcyjnie wpisuje sie w zabytkową/odbudowana zabudowe.
Adolf Warski said:
Zycie to Stary Rynek (Altmarkt) i Wilsdruffer Strasse, zabudowane budynkami w stylu barokowego socrealizmu - coś przepięknego, architektura klasyczna na skalę światową, a nie żadne bloki!

Prawdę mówiąc nie miałem tego na myśli. Ta ulica i socreal na niej to rzeczywiscie majstersztyk (a takze sposób, w jaki go zrewitalizowano!). Moim zdaniem życie toczy się bardziej na Neustadt (bloki +- takie jak nasze na Legionów, oczywiście przepięknie zrewitalizowane) oraz w okolicach Prager Strasse.
Koniaczeq said:
Niestety jakosc tych budynkow jest mocno kiepska, !
ekspert się odezwał ! :sleepy:

Bardzo fajny kolor dachówki. U nas niestety stosuje się często taką, że na pierwszy rzut oka widać, że to plastik.
See less See more
1 - 20 of 73 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.