SkyscraperCity Forum banner

renesans lubelski czyli piękno rodzime

19057 Views 68 Replies 24 Participants Last post by  matizz
Witam !

Proponuję, żeby stworzyć galeryjkę zdjęć ukazującą piękno tzw. lubelskiego renesansu jako ciekawego zjawiska artystycznego w tej części Europy.
Co Wy na to?
A więc Lublin, Kraśnik, Zamość, Kazimierz Dolny, Uchanie, Turobin, Pińczów(?)
1 - 20 of 69 Posts
Jak w końcu wyremontują ostatecznie kamienicę Pod Lwami to będzie naprawdę święto.
w lublinie to by sie przydal taki calkowity remont starego miasta w rodzaju czegos takiego co sie dzieje w Zamosciu. Bylem tam kilka lat temu - i naprawde jest przecudnie, ale wszystko trzeba wipycowac...
^^Pomysł na wątek bardzo dobry. Niestety, fotek brak. Na samej Lubelszczyźnie jest 20 - 25 kościołów, które już po spojrzeniu na fasadę lub na bryłę można bez pudła tak zakwalifikować (a trzeba też pamiętać o wnętrzach).
^^Pomysł na wątek bardzo dobry. Niestety, fotek brak. Na samej Lubelszczyźnie jest 20 - 25 kościołów, które już po spojrzeniu na fasadę lub na bryłę można bez pudła tak zakwalifikować (a trzeba też pamiętać o wnętrzach).
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=331149&highlight=renaissance+poland

:)
See less See more
^^O.K., tylko czy idzie o renesans w ogóle, czy o tzw. renesans lubelski (typ lubelsko-kaliski)?
Tylko renesans lubelski. Oczywiście można od czasu do czasu "wyskoczyć" gdzieś w bok do baroku czy gdzieś indziej, ale motywem przewodnim ma być renesans lubelski właśnie jak rodzima odmiana stylu ogólnoeuropejskiego. I zróbcie coś z kamienicą pod Lwami. Tam w ogóle ktoś mieszka? Dostrzegam zasłony i doniczki na okiennicach. A więc tam ktoś żyje.
O ile wiem to styl koncentruje się pomiędzy Kazimierzem Dolnym, Zamościem, Kraśnikiem, sięga po Bug i na Sandomierszczyznę.
See less See more
^^W tej kamienicy na dole jest lokal z żydowskimi specjałami o nazwie "Mandragora". Nie sądzę, by na wyższych kondygnacjach były użytkowane mieszkania, ale może się mylę.
Jeśli chodzi o zasięg terytorialny, trzeba pamiętać o Kaliszu i pograniczu łódzkiego i Wielkopolski. Zobacz np. ostatnie zdjęcia @Szychy w wątku o Kaliszu.
See less See more
1. O "renesansie lubelskim" więcej niebawem, bo dziś nie mam za bardzo czasu, ale pojecie to wymaga istotnych wyjaśnień.
2. Jesli o liczbę obiektrów idzie, to kiedyś doliczyliśmy sie ze znajomą ok. 120 budowli w lubelskiem, które mają cechy tego "stylu".
See less See more
myślałem że chodzi o renesans w okolicach Lublina i nie skumałem że chodzi o odrębny styl architektoniczny

http://www.lrot.pl/index.php?i=renesans&m=menu
^^ teraz widzę mniej więcej o co chodzi :)
Kiedys juz pisalem, ze gdyby tylko Lublin lezal w bardziej dogodnym miejscu na mapie naszego kraju, moglby juz dawno byc w czolowce najchetniej odwiedzanych przez turystow miast. To miasto ze swoim urokiem i znakomicie zachowanym, bogatym zespolem zabytkowym zasluguje na znacznie wieksze zainteresowanie. Bardzo pomogloby mu wygranie staran o ESK2016.

Jeszcze tylko przydaloby sie troche remontow/renowacji na Starym Miescie...
See less See more
^^
Wiadomo więcej turystów -więcej pieniędzy na renowacje...
1. O "renesansie lubelskim" więcej niebawem, bo dziś nie mam za bardzo czasu, ale pojecie to wymaga istotnych wyjaśnień.
2. Jesli o liczbę obiektrów idzie, to kiedyś doliczyliśmy sie ze znajomą ok. 120 budowli w lubelskiem, które mają cechy tego "stylu".
Bardzo przydałoby się takie objaśnienie fachowca dla forumowiczów. Wymieniając tę liczbę, miałem na myśli tylko te obiekty (i tylko sakralne), które nie sprawiają kłopotów (nawet dla amatorów) z identyfikacją z zewnątrz.
See less See more
LUBLIN:

Gotycki kościół p.w. św. Trójcy z renesansowym szczytem w typie lubelskim

fot: EddieLBN

Kościół pw. Nawrócenia św. Pawła - klasztor Bernardynów

Kościół św. Agnieszki fasada główna w stylu renesansu lubelskiego

Kościół św. Józefa Oblubieńca NMP w Lublinie - Karmelici Bosi

Bazylika pw. św. Stanisława Biskupa Męczennika - Dominikanie

Kościół św. Mikołaja na Czwartku

kościół św. Wojciecha

Kościół pw. Matki Bożej Wspomożenia Wiernych - Salezjanie

Gotycki Kościół Matki Bożej Zwycięskiej - Powizytkowski z refektarzem w typie renesansu lubelskiego

fot: HubertKM
See less See more
9
^^Piękne to. A jak zrekonstruują kosciół Franciszkanów w Zamościu to też będzie przypominał typ renesansu lubelskiego pomimo, że to barok.
Klasztor Dominikanów po renowacji będzie wyglądał pięknie, ale w jakim kolorze będzie szczyt fasady?
Zamość:

Katedra, kościół p.w. Zmartwychwstania Pańskiego i św. Tomasza Apostoła.
See less See more
Turobin:

Kościół p.w. św. Dominika

fot. A. Krauze

Kodeń:

Sanktuarium kodeńskie - kościół pod wezwaniem św. Anny

Uchanie:

Kościół p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

Radzyń Podlaski:

Kościół pod wezwaniem Św. Trójcy

Szczebrzeszyn:

Kościół św. Katarzyny

Kraśnik:

Kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny
See less See more
10
Łęczna się tu łapie?
Kościół św. Magdaleny w Łęcznej według mnie się łapie
1 - 20 of 69 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.