SkyscraperCity Forum banner

Rennes i Le Mont St. Michel

2193 Views 10 Replies 4 Participants Last post by  Z℮rg
Pozdrav prijatelji :wave:

Evo me sa novim putopisom, nakon prošlogodišnjeg putovanja u Strasbourg, vrijeme je bilo da se opet vratim u Francusku, ovoga puta destinacija je bila Rennes, glavni grad regije Bretagne (na bretanjskom jeziku Breizh) i ujedno i najveći grad te regije. Sama regija je zapravo teritorij stare povijesne pokrajine Bretanje, a graniči sa Normandijom (koga interesira taj dio obavezno pogledati Rodocov putopis!) te regijom Pays de la Loire iz čijeg dijela, Angersa, sam već radio putopis.

O samom Rennesu valja reći da je po broju stanovnika 10. grad Francuske, sam grad broji više od 200.000 stanovnika, dok metro područje ima više od 700.000. Grad je povijesni grad, jedan od najvažnijih urbanih središta tog kraja Francuske (uz Nantes) i jedno je od ICT središta Francuske, kao i jedno od središta bogate mljekarske industrije (Lactalis ima hrpetine pogona oko grada za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda).

Pa da krenemo sa slijama:

Zgrada Gradske vijećnice

Zatim zgrada Opere preko puta:

Pa Cathédrale Saint-Pierre de Rennes:

I trg ispred:

Ulica pored (osjeti se dašak srednjovijekovlja):

See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
1 - 8 of 11 Posts
Pošto sam vidio da je Rodoc isto imao Le Mont Saint Michel, da ga izostavim jer imam manje slija ali je ljepši dan i puno više ljudi ili? Dajem na glasovanje :D

Nastavljamo dalje, od Opere i Gradske vijećnice ulicom prema sjeveru dolazimo do Bretanjskog parlamenta:

Tijekom mog boravka uređivali su ovaj ukrasni vrt/park ispred, s obzirom da vjerojatno imaju na umu iskoristiti prostor za Advent
See less See more
4
  • Like
Reactions: 1
Dalje ću krenuti uličicama okolo stare ili barem starije jezgre grada kojima se može doći na obale rijeke a nekako središnje mjesto na rijeci je Trg Republike sa velikom zgradom Palais du commerce, no da ne dužim:

I sama zgrada:

See less See more
7
  • Like
Još malo šetnje uz rijeku do novijeg dijela pa prema Gare de Rennes:

I pogled izbliza:

Zaista predivna zgrada!
See less See more
6
  • Like
Sam željeznički kolodvor je u brutalnoj i vrlo opširnoj rekonstrukciji i dogradnji:

Ono što je ovdje bitno za istaknuti je da su doljnje platforme napravljene i u potpunosti funkcionalne, dok ovaj gornji dio dograđuju, te na južnoj strani još grade hotele i druge sadržaje. Druga stvar vrlo bitna je da se po cijelome gradu nešto gradi, a jedna od najbitnijih je nova linija metroa za koju se očekuje da proradi 2019. godine. Inače, Rennes ima samo jednu liniju metroa sa 15 stanica (jednu je projektirao Norman Foster) a to je koštalo oko 500 milijuna €. Osim metroa, buseva i VELOstar mreže bicikala nema drugog načina javnog prijevoza.
See less See more
5
  • Like
Ako su slike prevelike, vičite pa ću smanjit :D
Le Mont Saint Michel

2. dan mog boravka bio je sunčan i topao, pa smo se zaručnica i ja uputili ka ovom turističkom mamcu Francuske, kojeg je Rodoc već objasnio pa evo par slika (bit će ih kasnije još):

See less See more
6
  • Like
Reactions: 5
Malo raznih slika Rennesa, da se dobije dojam o gradu:

Primijetite vrh tornja kao filter cigarete :lol:

See less See more
5
  • Like
Reactions: 4
1 - 8 of 11 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.