SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 1024 Posts

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #1
Kreće gradnja riječke 'Džamonjine džamije' teška i do osam milijuna eura
RIJEKA - Grad Rijeka će ipak dobiti svoju džamiju. Nakon godina najava i odgađanja 3. listopada konačno kreće gradnja Islamskog centra.

Završena je papirologija, srušene su sve barijere, a Islamska zajednica ovih dana ponosno organizira svečanost početka radova na koje, potvrđeno je, stiže i izaslanik katarskog emira.

Sakuplja se i novac jer milijune eura vrijedna građevina financirat će se isključivo donacijama koje stižu i iz inozemstva.

- Sada kada smo ušli i ovu fazu i konačno krećemo s gradnjom intenzivirat ćemo i priču oko sakupljanja donacija - govori nam Mirsad Srebreniković u ime Islamske zajednice.Potrebno je sakupiti čak šest do osam milijuna eura, a prve donacije za gradnju džamije očekuju se od muslimana iz Rijeke i okolice, a zatim od muslimanskih vjernika iz cijele države.

Sredstva bi trebala stići i iz raznih ustanova u tzv. islamskim zemljama koje imaju fondove upravo za ovakve projekte pa se tako, primjerice, očekuje i novac Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije. Novac bi mogao stići i iz vjerskih islamskih institucija iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te iz Libije, a radi se o ustanovama koje su pomagale i izgradnju zagrebačke džamije.Glavni projekt napravila je tvrtka ADB iz Zagreba, a sve se radi po idejnom rješenju proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje koji, nažalost, nije dočekao realizaciju svojih zamisli. Islamski centar će uz vjerske imati i društvene, kulturne te obrazovne sadržaje, a s džamijom će se protezati na preko tri tisuće kvadrata.

Sam minaret bit će visok 23 metra. Džamija se gradi na području Rujevice, iznad riječke zaobilaznice, a Centar će imati i kafić, te restoran i 78 parkirnih mjesta. Inače, ideja o gradnji riječke džamije rođena još 1982.godine, a od tada su promjenje čak tri lokacije za izgradnju Islamskog centra i više idejnih rješenja.

U Primorsko-goranskoj županiji živi više od 10 tisuća islamskih vjernika, a Rijeka s okolicom zauzima drugom mjesto u Hrvatskoj po njihovoj brojnosti.http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,9,18,,176762.jl
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #3
Intenzivne pripreme za početak izgradnje džamije na Zametu
Na kamenu temeljcu citat iz Kurana
Bijeli mramor iz Carrare s citatom »Bogomolje grade oni koji u Boga vjeruju, milostinju dijele i nikog se ne boje osim Boga« bit će postavljen u temelj minaretaRIJEKA – Riječka Islamska zajednica u intenzivnim je pripremama za polaganje kamena temeljca svoje bogomolje i početak njezine izgradnje. Na gradilištu na Zametu, na parceli veličine 10.800 metara koju će Islamska zajednica uskoro Gradu Rijeci u cijelosti otplatiti, već je sagrađena pozornica za svečanost polaganja kamena temeljca – 3. listopada u 11 sati – na koju su uz ovdašnje muslimane pozvani uglednici iz političkog života od lokalne do državne razine, predstavnici vjerskih zajednica, gosti i mogući donatori iz Libije, Katara, Emirata, Saudijske Arabije, Irana, Turske, Makedonije, BiH i mnogih drugih europskih zemalja.

Već je pripremljeno i mjesto na koje će temeljni kamen biti položen. – To je bijeli mramor iz Carrare na kojem smo napisali citat iz Kurana, koji po prilici glasi: »Bogomolje grade oni koji u Boga vjeruju, milostinju dijele i nikog se ne boje osim Boga.« Temeljni kamen će biti postavljen u temelj minareta – objasnio je jučer na budućem gradilištu Mujo Isić, predsjednik riječke Islamske zajednice. Isto tako, kazao je da će u listopadu, Islamska zajednica Gradu Rijeci uplatiti preostalih 1,5 milijuna kuna za zemljište, što će biti uplata prije roka.

– Tu uplatu želimo što prije učiniti kako bismo se uknjižili u gruntovnicu. Polaganje kamena temeljca je jedan čin – nije to početak gradnje. To je čin motivacije za donatore, kaže Isić.

Pitali smo i je li ishodovana građevinska dozvola, a odgovor je glasio: – S Gradom smo prekjučer usuglasili i realizirali obvezu komunalnog doprinosa. Ta potvrda nam omogućava da kad projekt bude potvrđen da ga možemo podignuti na temelju te uplatnice. I to je naša građevinska dozvola. Sve ide svojim tijekom, sve čisto i uređeno.

Riječka će džamija biti treća džamija u Hrvatskoj, a Islamski centar drugi islamski centar izgrađen u našoj zemlji. Gradit će se prema idejnom rješenju pokojnog kipara Dušana Džamonje i njegovih suradnika arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića. Bruto površina centra iznosit će 5.291 kvadratni metar, a minaret, odnosno njegov vidljivi dio će biti visok 23 metra. Najvažniji dio centra, džamija s minaretom, smještena je na pravilan postament – pješački trg, a svi ostali sadržaji centra – stambeni, obrazovni, društveni i kulturni – nalazit će se u dvije etaže ispod toga platoa.

Gradnja do jeseni 2011.

Grad Rijeka i Islamska zajednica su u vezi projekta džamija uredile i gotovo zaključile sve svoje odnose. Prema riječima Srđana Škunce, pročelnika gradskog urbanističkog Odjela, riječka gradska uprava prema Islamskoj zajednici ima obvezu izgraditi i infrastrukturno u cijelosti opremiti Ivekovićevu ulicu i to do druge polovice 2011. godine, do kada bi IZ građevinu trebala dovršiti i staviti u funkciju. »To je zahtjevan objekt, ne toliko po površini, koliko po oblikovanju i namjeni koju ima. Naravno da ćemo i tijekom gradnje koordinirati i imati sastanke da vidimo da li je možda iz nekih razloga došlo do prolongiranja nekih radova i u tom smislu se dogovarati oko dinamike realizacije prometnice, no pretpostavljam da većih poteškoća oko gradnje neće biti. Građevinska dozvola je u cijelosti pripremljena, a IZ je još dužna dostaviti rješenje o uplaćenom komunalnom doprinosu i dodatak ugovoru o kupoprodaji zemljišta, kojim je nedavno utvrđeno povećanje površine terena za 160 kvadrata. Kad to bude učinjeno, građevinsku se dozvolu može izdati«, objašnjava Škunca.

Mirjana GRCE

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/na-kamenu-temeljcu-citat-iz-kura.aspx
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #6

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #7
^^Pa to je odmah iznad obilaznice.
Ipak je na kraju džamija "mediteranizirana" tako da neće biti problem uklopiti se u kvarnerski ambijent.:cheers:
a valjda... :cheers:

bit ce fora kad se s mora ulazi u grad... vidjet ce se minaret i zvonik crkve na kozali
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #11
U listopadu počinje gradnja ´Džamonjine´ džamije
Nakon dugogodišnjih najava, 3. listopada končano kreće gradnja džamije u Rijeci. Naime, nakon nekoliko godina priprema završena je papirologija, tako da će uskoro početi gradnja, za koju se već naveliko spremaju u riječkoj Islamskoj zajednici, prenosi portal javno.com.

Kako se doznaje, čak je u pripremi svečanost početka radova kojoj će prisustvovati i izaslanik katarskog emira.

Ujedno je u tijeku i prikupljanje novca jer će se građevina, inače vrijedna milijune eura, graditi zahvaljujući stranim donacijama.

Mirsad Srebrenković, u ime Islamske zajednice, kazao je kako je potrebno skupiti šest do osam milijuna eura, ali da će se sada, kada je projekt došao u ovu fazu, intenzivirati prikupljanje donacija.

Prve donacije za gradnju džamije očekuju se od muslimana iz Rijeke i okolice, a potom i od muslimanskih vjernika iz cijele Hrvatske.
Također, u pomoć bi trebale priskočiti i razne ustanove iz tzv. islamskih zemalja, koje posjeduju fondove upravo za gradnju džamija. Određeni priljev, doznaje se, svakako se očekuje i od Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije, ali i mnogobrojnih vjernika i vjerskih institucija iz iste zemlje.

Pomoć bi trebala doći i iz Libije, odnosno Ujedinjenih Arapskih Emirata, a riječ je o istim ustanovama koje su sudjelovale i u gradnji zagrebačke džamije.

Glavni projekt napravila je tvrtka ADb iz Zagreba, prema zamisli glasovitog umjetnika Dušana Džamonje.
Riječki Islamski centar protezat će se na gotovo tri tisuće četvornih metara, a uz vjerske sadržavat će i društvene, te kulturne i obrazovne sadržaje. Kako se navodi, minaret će biti visok 23 metra, dok će Centar imati kafić i restoran, kao i 78 parkirnih mjesta, piše portal javno.com.

R-1.hr
Foto: javno.com
http://www.r-1.hr/u_listopadu_pocinje_gradnja_´džamonjine´_džamije/30421_3
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #13
minaret nad rijekom gradnja kreće za 15 dana
Džamonjina džamija od 8 milijuna euraRijeka će ipak dobiti svoju džamiju. Nakon godina najava i odgađanja, 3. listopada konačno kreće gradnja Islamskog centra. Islamska zajednica ovih dana ponosno organizira svečanost početka radova na koje, potvrđeno je, stiže i izaslanik katarskog emira.


- Sada kada smo ušli i ovu fazu i konačno krećemo s gradnjom, intenzivirat ćemo i priču oko sakupljanja donacija - govori nam Mirsad Srebreniković u ime Islamske zajednice.

Potrebno je sakupiti čak šest do osam milijuna eura, a prve donacije očekuju se od muslimana iz Rijeke i okolice, a zatim iz cijele države. Sredstva bi trebala stići i iz raznih ustanova u islamskim zemljama, primjericeiz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te iz Libije.

Glavni projekt napravila je tvrtka ADB iz Zagreba, a sve se radi po idejnom rješenju proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje. Islamski centar će uz vjerske imati i društvene, kulturne te obrazovne sadržaje, a protezat će se na preko tri tisuće kvadrata. Sam minaret bit će visok 23 metra.

I. Balen / EPEHa
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/70699/Default.aspx
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #15
Islamska zajednica kreće u realizaciju kapitalnog projekta
Kamen temeljac za riječku džamiju 3. listopada
Riječka džamija i islamski centar u funkciji bi mogli biti 2013. godineRIJEKA - Dva desteljeća dugo nastojanje riječkih i primorsko-goranskih muslimana da u Rijeci sagrade svoju bogomolju početak kraja imat će 3. listopada kada će na Rujevici biti postavljen temeljni kamen buduće džamije. Tu informaciju o datumu početka gradnje za naš je list potvrdio muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj iznijevši također pretpostavku da bi objekt u cijelosti mogao biti završen u četiri godine.

Prema propisima gradske uprave, gradnja bi trebala biti završena u roku od 24 mjeseca, no dinamiku izgradnje Islamskoj će zajednici diktirati priljev financijskih sredstava – donacija.

»Bili bismo sretni kad bismo u četiri godine objekt uspjeli završiti«, kaže Omerbašić, što znači da bi riječka džamija i sav islamski centar u funkciji mogli biti 2013. godine. Podsjetimo, prema nekim ranijim okvirnim procjenama Islamsku zajednicu će ta kapitalna investicija stajati šest do osam milijuna eura.

»Financijski problemi muče sve građane u državi, pa tako i nas. Vjernici su iscrpljeni različitim davanjima i ne možemo tražiti više. Teškom mukom odolijevamo svim obvezama koje smo preuzeli – to je krajnja isplata zemljišta, dugovi oko projektiranja, a za početak gradnje gotovo nemamo ništa. Ali nade imamo i mislim da ćemo ove godine uspjeti uraditi bar nešto na izgradnji džamije. S izvođačima radova ćemo dogovoriti da retroaktivno isplaćujemo njihov posao«, kaže muftija Omerbašić.

Prilozi i donacije za džamiju trebali bi prvenstveno, bar simbolično, pritjecati od muslimana riječkog područja, jer oni će joj gravitirati – za njih se ona gradi. U tom smislu muftija Omerbašić analizira da su muslimani Rijeke i Mešihat do sada u projekt riječkoga Islamskog centra

s džamijom uložili više od milijun eura, od kupnje zemljišta do projekata, ali i da se očekuje da će muslimani Rijeke i Hrvatske podmiriti 10 do 15 posto ukupnih troškova izgradnje. »Očekujemo donacije iz tri zemlje. Prvo iz Turske, koja je pomagala i pomaže izgradnju džamija u Srbiji, Crnoj Gori i u Bosni, gdje su sada otvorene tri džamije. Vjerojatno ćemo od Turaka dobiti određenu pomoć, najvjerojatnije i od Libije, jer imamo čvrsta obećanja, te od Katara. Naravno da će biti i drugih donacija, recimo Islamske banke iz Saudijske Arabije koja je već odobrila 320 tisuća dolara za igradnju vjeronaučnog prostora islamskog centra, jer oni ne pomažu gradnju samih bogomolja nego samo prateće objekte. Očekujemo da će nešto dati i Islamska svjetska liga. Mislim da ćemo svojim sredstvima i uz pomoć drugih uspjeti taj projekt provesti kraju. Najvažnije je početi«, zaključuje Omerbašić.

Centar na 3.500 četvornih metara

Džamija, odnosno islamski centar će biti građeni na Rujevici na terenu veličine 10.860 četvornih metara, na parceli koju ju je Islamska zajednica kupila od Grada Rijeke. Autor složenog troetažnog idejnog rješenja centra je pokojni akademski kipar Dušan Džamonja. Prema njemu, islamski centar će se protezati na oko 3.500 četvornih metara neto – uz džamiju s minaretom visokim 23 metra njegov će sadržaj biti uprava Medžlisa, stanovi za vjerske službenike i sobe za goste, vjeronaučne i druge polivalentne dvorane, dječji vrtić, prostor za druženje žena, restoran i kafić.

Mirjana GRCE
http://www.novilist.hr/2009/08/22/temeljni-kamen-za-dzamiju-3-list.aspx
 

·
Banned
Joined
·
571 Posts
Kreće gradnja riječke 'Džamonjine džamije' teška i do osam milijuna eura


RIJEKA - Grad Rijeka će ipak dobiti svoju džamiju. Nakon godina najava i odgađanja 3. listopada konačno kreće gradnja Islamskog centra.

Završena je papirologija, srušene su sve barijere, a Islamska zajednica ovih dana ponosno organizira svečanost početka radova na koje, potvrđeno je, stiže i izaslanik katarskog emira.

Sakuplja se i novac jer milijune eura vrijedna građevina financirat će se isključivo donacijama koje stižu i iz inozemstva.

- Sada kada smo ušli i ovu fazu i konačno krećemo s gradnjom intenzivirat ćemo i priču oko sakupljanja donacija - govori nam Mirsad Srebreniković u ime Islamske zajednice.

Potrebno je sakupiti čak šest do osam milijuna eura, a prve donacije za gradnju džamije očekuju se od muslimana iz Rijeke i okolice, a zatim od muslimanskih vjernika iz cijele države.

Sredstva bi trebala stići i iz raznih ustanova u tzv. islamskim zemljama koje imaju fondove upravo za ovakve projekte pa se tako, primjerice, očekuje i novac Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije. Novac bi mogao stići i iz vjerskih islamskih institucija iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te iz Libije, a radi se o ustanovama koje su pomagale i izgradnju zagrebačke džamije.

Glavni projekt napravila je tvrtka ADB iz Zagreba, a sve se radi po idejnom rješenju proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje koji, nažalost, nije dočekao realizaciju svojih zamisli. Islamski centar će uz vjerske imati i društvene, kulturne te obrazovne sadržaje, a s džamijom će se protezati na preko tri tisuće kvadrata.

Sam minaret bit će visok 23 metra. Džamija se gradi na području Rujevice, iznad riječke zaobilaznice, a Centar će imati i kafić, te restoran i 78 parkirnih mjesta. Inače, ideja o gradnji riječke džamije rođena još 1982.godine, a od tada su promjenje čak tri lokacije za izgradnju Islamskog centra i više idejnih rješenja.

U Primorsko-goranskoj županiji živi više od 10 tisuća islamskih vjernika, a Rijeka s okolicom zauzima drugom mjesto u Hrvatskoj po njihovoj brojnosti.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,9,18,,176762.jl
Koliko vidim, glavnina sredstava za izgradnju džamije dolazi iz Saudijske Arabije, UAE, Katar, Libije .......

To je vrlo pozitivno, jer se ovo može promatrati kao jedan vid međureligijske, dvosmjerne suradnje. Ove arapske države i njihove banke iz ljubavi prema religijskoj subraći i Muslimanima daju silne novce, kako za ovu džamiju u Rijeci, tako i za desetine drugih po cijeloj Europi. Na taj način bi se mogla financirati izgradnja desetina katoličkih crkvi upravo u tim arapskim zemljama, tj. da moćne zapadne banke, države i crkva financiraju izgradnju crkava u Rijadu, Bengaziju, Tripoliju, Dohi i drugim gradovima.

Što mislite? :) :cheers:

Ja mislim da je prijedlog iskren, pošten i pametan! :)

U tim državama živi mnoštvo poslovnih ljudi i radnika katolika sa Zapada. Ljudi moraju negdje upražnjavati svoju vjeru, a to u jednoj snošljivoj i humano raspoloženoj i orijentiranoj sredini nije uopće nikakav problem.

Ovo zadnje boldirano!

U primorsko-goranskoj Županiji ne "živi" oko 10.000 islamskih vjernika, već je u primorsko-goransku Županiju "doseljeno i živi" 10.000 islamskih vjernika. Bošnjaci u tom kraju nisu autohtono stanovništvo, već najmlađe doseljeno stanovništvo.
 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #17
meni je neprihvatljivo da saudijska arabija financira dzamiju..

Kršćanstvo se progoni u Saudijskoj Arabiji
Saudijska Arabija ima društvo uređeno prema islamskom kodeksu i svako propovjedanje ili vjerovanje u kršćanstvo se kažnjava se smrću... Iako je teško povjerovati da i danas postoje države s tako nedemokratskim društvom u kojem su ljudi prisiljeni biti muslimani, Saudijska Arabija je poznata po rigoroznim mjerama islama... Kada tamo odete slobodno možete ostaviti svoje stvari nasred grada, nitko se ne usudi ukrasti... Nije ni čudo kada je cijena krađe, gubitak ruke... Zabranjeno je nostiti križ oko vrata, a čitam baš da nisu dopustili Francuskom predsjedniku da dođe sa svojom nevjenčanom suprugom, jer je kažu "neprimjereno" da se druže muškarac i žena koji nisu u braku ili rodu... Mislim da se ipak trebaju tolerirati barem osnovne slobode u svakom društvu, a Saudijska Arabija ih uspješno krši, kad Saudijci dođu u Europu ili Ameriku, mogu biti koje hoće vjere, a kad kršćani dođu u Arabiju nesmiju nositi križ, ili se duže zadržati, osim ako ne žele preći na islam...

http://www.krscanin.bloger.hr/post/krscanstvo-se-progoni-u-saudijskoj-arabiji/599969.aspx
doduse ovo je bloger napisao, ali nije daleko od istine...
 

·
Banned
Joined
·
571 Posts
Uspješan primjer saudijske donacije je i džamija kralja Fahda u Novom Sarajevu. U Bosni ih takvih ima još dosta. Džamija je ambijentalno odlično uklopljena u sarajevsku novogradnju, a postala je i karitativno okupljalište sarajevske sirotinje i raje (prepoznaju se po kratkim hlačama iznad članaka i po malo dužim bradama - neimaština novca za kupnju hlača i brijaćeg pribora).

 

·
rekreativac
Joined
·
11,646 Posts
Discussion Starter #19
Uspješan primjer saudijske donacije je i džamija kralja Fahda u Novom Sarajevu. U Bosni ih takvih ima još dosta. Džamija je ambijentalno odlično uklopljena u sarajevsku novogradnju, a postala je i karitativno okupljalište sarajevske sirotinje i raje (prepoznaju se po kratkim hlačama iznad članaka i po malo dužim bradama - neimaština novca za kupnju hlača i brijaćeg pribora).
:lol::lol::lol:

ma doci ce i oko nase neboderi, ne brini
 
1 - 20 of 1024 Posts
Status
Not open for further replies.
Top