SkyscraperCity banner

1 - 20 of 336 Posts

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Discussion Starter #1
Klinički bolnički centar Rijeka / Sveučilišna bolnica

SADAŠNJE STANJE:

 • Klinički bolnički centar Rijeka utemeljen je 1. ožujka 1982., spajanjem pet bolnica: Opće bolnice "Braće dr. Sobol", Opće bolnice "Dr. Zdravko Kučić", Dječje Bolnice Kantrida, Ortopedske bolnice Kraljevica i Kliničke bolnice za plućne bolesti Ičići.
 • Danas je jedan od 5 kliničkih bolničkih centra u Hrvatskoj i centralna je bolnička ustanova na području Istre, Primorja, Like i Gorskog Kotara.
 • Istovremeno, Klinički bolnički centar Rijeka je nastavna i znanstveno-istraživačka baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a sastoji se od: 16 klinika, 5 kliničkih zavoda i 4 centra , koji djeluju na tri lokaliteta, s ukupno 3461 zaposlenika
 • Prostorni kapaciteti

  206 000 m2 ukupne površine
  84 000 m2 korisne površine bolničkih zgrada
  1191 krevet
  60 kreveta u jedinicama intenzivnog liječenja
  28 ležajeva u hitnoj medicinskoj službi
  24 kirurške sale
  197 ambulanti

 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Discussion Starter #2
PLAN NOVE BOLNICE:

Obuhvat projekta:

 • Idejni projekt predviđa 9 građevina
 • Ukupna površina novog KBC-a je 8,4 hektara, a planirana bruto površina građenja je 240 tisuća četvornih metara
 • svoju zadaću nova bolnica bi ispunjavala kroz slijedeće funkcionalne cjeline:
  - Sektor za liječenje
  - Sektor za medicinsku opskrbu
  - Nastavni sektor
  - Znanstveno – istraživački sektor
  - Upravni sektor
  - Tehničko – gospodarski sektor
 • Planiran je smještaj 1.000 bolesničkih postelja
 • Organizacija polikliničkih, dijagnostičkih i terapijskih sadržaja
 • Predviđena dnevna kirurgija, ukupno 21 OP dvorana (12 centralni blok; 9 u okviru zasebnih funkc. cjelina)
 • Centralna jedinica intenzivnog liječenja
 • HMS
 • Sadržaji medicinske opskrbe
 • Tehnički dio (termoenergetski blok, servisni prostor…)

Vrijednost projekta: 3,9 mlrd kn (500 mil. €)
 • 100 mil. € - Državni proračun (parkiralište, izgradnja dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo)
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Discussion Starter #3

Status projekta:

FAZA 1: Zgrada hemodijalize i barokomora - dovršeno

HemodijalizaBarokomora

FAZA 2: Dječja bolnica i Klinika za ginekologiju i porodništvo; troetažno parkiralište; termoenergetski blok - u pripremi
 

·
Moderator
Joined
·
9,815 Posts
Odlično, sritno vam bilo s projektom :cheers2: Jedina je šteta šta mi se bokun sve čini nabito... da barem ima malo više prostora za zelenilo.
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Discussion Starter #8
Već je veliki korak što se kreće s izgradnjom Dječje bolnice i ginekologije. Trenutno stanje je kažu katastrofa.

Gorg ajd samo promijeni godinu u naslovu, zaboravio ažurirat ;)
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,039 Posts
Vrijednost projekta: 3,9 mlrd kn (500 mil. €)
 • 100 mil. € - Državni proračun (parkiralište, izgradnja dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo)
Za tu lovu su mogli i nešto ljepše osmisliti, bar malo uložiti u dizajn. Ovo meni izgleda katastrofa, Rebro broj 2, a ak ste ikad bili na Rebru, znati ćete da je na slici ružno, a uživo još ružnije. Da ne govorim o tome da je 90% toga sfušano i da se loše održava. A isto su utrošene stotine milijuna.
 

·
Moderator
Joined
·
47,593 Posts
Dva mjeseca bez ikakvog odgovora: Rijeka strahuje da će ostati bez nove bolniceZalagao sam se da izgradnja ginekologije i pedijatrije, za koje su već izdane građevinske dozvole, započne čim prije. No, od tada su prošla dva mjeseca, a još uvijek nema nikakvog odgovora, ističe riječki gradonačelnik

Početak izgradnje novog KBC-a u Rijeci i dalje je neizvjestan, iako su zadovoljeni svi preduvjeti za gradnju prvih dvaju objekata – pedijatrije i ginekologije, upozorio je gradonačelnik Vojko Obersnel na svom redovnom obraćanju novinarima.

Obratio se, tvrdi, novom ministru zdravstva Dariu Nakiću, tražeći odgovor na pitanje kada će započeti izgradnja KBC-a.

– S ministrom sam se i sastao, početkom ožujka, kada smo razgovarali o raznim modelima izgradnje. Zalagao sam se za to da izgradnja ginekologije i pedijatrije, za koje su već izdane građevinske dozvole, riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, i općenito odrađene sve pripremne radnje, započne čim prije. No, od tad su prošla dva mjeseca, a još uvijek nema nikakvog odgovora niti naznaka što će se dalje dešavati s gradnjom KBC-a. Bolnica je Rijeci itekako potrebna, što zna svatko tko je bio u objektima KBC-a na sadašnje tri lokacije, Rijeka, Sušak i Kantrida, gdje je velika većina objekata izgrađena za druge namjene i to prije više od stotinu godina, uz svega nekoliko izuzetaka, poput ginekologije u Rijeci ili poliklinike na Sušaku koje su građene samodoprinosima, ali prije četrdesetak godina. Od Vlade, ministra Nakića, ali i novih članova Upravnog vijeća KBC-a koji su svi iz Rijeke i politički su aktivni, očekujem angažman da izgradnja KBC-a napokon iz papirnate faze prijeđe u fazu građevinskih radova, rekao je Obersnel.

Osvrnuo se i na ministrovo spominjanje Rijeke kao jednog od regionalnih bolničkih centara, kazavši kako nije jasno što Nakić pod time misli.
– Nije jasno što ministar želi poručiti kada Rijeku svrstava uz regionalne centre poput Slavonskog Broda, Varaždina ili Zadra. Nadam se da to ne znači da će bolnica izgubiti status kliničkog bolničkog centra, sposobnog i za najsloženije medicinske zahvate, kazao je gradonačelnik, dodavši kako je intencija Grada i Sveučilišta da nova bolnica ima status sveučilišne bolnice.

Obersnel je najavio i potpunu rekonstrukciju dvaju dječjih vrtića, Morčići i Đurđice, čime će se znatno povećati kapacitet jasličke skrbi.

– Kada kažem rekonstrukcija, mislim na praktički ponovnu izgradnju vrtića, za što je osigurano više od 20 milijuna kuna. U zadnjih pet godina kapacitet vrtića povećan je za 400 mjesta, no svjesni smo da i dalje postoji manjak kapaciteta. Uz to je tri milijuna kuna uloženo u radove u ostalim vrtićima, najviše u podizanje energetske učinkovitosti, rekao je Obersnel.

Neizvjesnost oko izgradnje nove riječke bolnice komentirala je Mostova saborska zastupnica i članica novoformiranog Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, Ines Strenja Linić, obećavši da će, kad je riječ o početku gradnje objekta ginekologije i pedijatrije, raditi na ujedinjenju svih saborskih zastupnika ovoga kraja, bez obzira na politički dres.

– Svi moji napori usmjereni su na činjenicu da Rijeka zaslužuje novu bolnicu i da je mora dobiti. To sam uostalom obećala u kampanji, a u tom ću se smjeru i dalje truditi i okupljati saborske zastupnike ovoga kraja. Pritom ne mislim samo na saborske zastupnike koji su liječnici, već na sve jer Rijeka zaslužuje novu bolnicu i to je neupitno – poručila je Strenja Linić.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Dva-mjeseca-bez-ikakvog-odgovora-Rijeka-strahuje-da-ce-ostati-bez-nove-bolnice
 

·
Moderator
Joined
·
47,593 Posts
Ministarstvo: Traži se najbolji model

Ministar Nakić je nakon razgovora s gradonačelnikom Obersnelom predložio dva moguća modela izgradnje KBC-a Rijeka. Slijedom toga i trenutnog procesa imenovanja ravnateljstva KBC Rijeka, slijedi predočenje tih dvaju modela ravnatelju KBC-a Rijeka. Očekujemo kako će se tijekom tog postupka, sa zajedničkim dogovorom, vodeći računa o potrebama KBC-a Rijeka pristupiti konačnoj realizaciji s jednim od dvaju ponuđenih modela financiranja.
Napominjemo da je zbog važnosti KBC-a Rijeka i njegove uloge u cjelokupnom zdravstvenom sustavu u Republici Hrvatskoj, izgradnja novog KBC-a jedan od glavnih strateških projekta Ministarstva zdravlja. Naš cilj je svakako započinjanje s izgradnjom u što kraćem roku ali uz jamstvo najboljeg modela financiranja i partnerstva za KBC Rijeka te garancije završetka radova u najkraćem mogućem roku – stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja. (LJ.B.M.)

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Dva-mjeseca-bez-ikakvog-odgovora-Rijeka-strahuje-da-ce-ostati-bez-nove-bolnice
 

·
Moderator
Joined
·
47,593 Posts
Početkom 2017. prvi građevinski radovi na novoj riječkoj bolniciVjerujem da će, nakon što se jama iskopa, krenuti radovi na izgradnji bolničkih prostora klinike za majku i dijete na Sušaku, istaknuo je Štimac

Zabrinutost riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela oko početka izgradnje dijela nove riječke bolnice na Sušaku za koji je, kako je ustvrdio, riješena sva papirologija i pripremne radnje, jučer je prilikom svog posjeta Opatiji komentirao ministar zdravlja Dario Nakić. Kazao je da je izgradnja nove riječke bolnice jedna od strateških orijentacija nove zdravstvene administracije, a eventualno kašnjenje od dva mjeseca s početkom radova, samo je garancija da će novi bolnički objekt biti pravovremeno dovršen.

– Sva dokumentacija i papirologija koja se spominje kod izgradnje nove riječke bolnice postoji već, nemojte me hvatati za riječ, ali čini mi se, oko deset godina. Mislim da se ništa nije promijenilo u ovih deset godina i morat ćemo vidjeti načine financiranja izgradnje. Jedan je dizanje kredita, a drugi je izgradnja preko javno-privatnog partnerstva, slično modelu prema kojem je napravljen zagrebački aerodrom. Rekao sam već da je izgradnja riječke bolnice, uz nacionalnu dječju bolnicu, jedna od strateških orijentacija ove zdravstvene administracije i mi želimo da se ona završi čim prije, i to na najkvalitetniji način. Ne bih želio da se dogodi nešto što u Hrvatskoj nije iznimka, a to je da počnete nešto graditi i kažete da će biti gotovo za pet godina, a ne bude gotovo ni za petnaest, nego za dvadeset. Ne bih nikako htio da se to dogodi s riječkom bolnicom i ne vidim nikakav problem u tome ako s početkom gradnje kasnimo mjesec, dva jer tražimo projekt koji nam garantira kvalitetno dovršenje nove bolnice – izjavio je Nakić. Na pitanje da precizira rokove početka i dovršetka bolnice na Sušaku, Nakić je kazao da o tome mora razgovarati s ravnateljem Davorom Štimcem.

– Stavit ćemo na stol obje opcije i onda ćemo odlučiti – dodao je Nakić.

Iskop jame

Nešto više o rokovima početka izgradnje rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac koji vjeruje da će prvi građevinski radovi na novoj bolnici na Sušaku krenuti početkom iduće godine, a prethodit će im iskop građevinske jame za koji je natječaj u tijeku.

– Postupak oko izgradnje nove bolnice na Sušaku trenutno je u fazi da su svi objekti na terenu gdje bi se trebala graditi zgrada ginekologije i pedijatrije porušeni, te smo u tijeku natječaja za radove na iskopu građevinske jame. Natječaj je u postupku ocjene natječajne dokumentacije, a nakon toga očekujemo da bi radovi na iskopu započeli krajem lipnja, a u međuvremenu projektni zadatak vezan uz sadržaje koji će biti uključeni u ovoj fazi bolnice, treba revidirati zbog ideje da novi prostor bude racionalniji. Drugim riječima, namjera je da se u njega uključe još neki dodatni sadržaji, prvenstveno laboratorijskog tipa, koji nisu bili prvotno zamišljeni u tom prostoru. Ako se sve nastavi planiranim tijekom, vjerujem da će nakon što se jama iskopa, a to će biti početkom iduće godine, krenuti radovi na izgradnji bolničkih prostora klinike za majku i dijete na Sušaku, istaknuo je Štimac.

Podrška oporbe

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i članica novog Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, mostovka Ines Strenja Linić, već je ranije poručila da će ustrajati na konsenzusu svih saborskih zastupnika s ovog područja oko što skorije izgradnje nove riječke bolnice, bez obzira na njihovu političku opciju. Ako je suditi prema riječima oporbenog Željka Jovanovića, podršku oporbenih zastupnika oko ovog projekta ima.

– Ako postoji projekt oko kojeg ne smije postojati nikakva neizvjesnost, onda je to početak izgradnje novog KBC-a Rijeka. Rijeka, Primorsko-goranska županija, ali i Istra i Lika koji gravitiraju riječkom KBC-u, zaslužuju da bez ijednog dana odgode krene realizacija projekta i to na način kako je već zamišljeno i za što postoje svi potrebni preduvjeti – a to je izgradnja ginekologije i pedijatrije.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Pocetkom-2017.-prvi-gradevinski-radovi-na-novoj-rijeckoj-bolnici
 

·
Moderator
Joined
·
47,593 Posts
Nova sveučilišna bolnica

„To nije sve. Ovoj Vladi, koju možemo nazvati „tetrapak“ Vlada, jer je trajala manje od pasteriziranog mlijeka u tetrapaku, ni šest mjeseci nije bilo dovoljno da se nešto napravi po pitanju nastavka izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra, iako smo od prethodne Vlade dobili sve potrebne odluke i jamstva prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Jedino što je ova Vlada u tih šest mjeseci trebala učiniti jeste dati suglasnost KBC-u Rijeka da može započeti radove na izgradnji tzv. građevinske jame, odnosno izgradnje temelja novog dijela KBC-a koji je namijenjen za majke i djecu“, rekao je Obersnel i dodao da je nakon prethodne konferencije dobio obećanja i najave da će radovi započeti do kraja lipnja, no to se nije dogodilo.

„Radova nema na vidiku. Niti je Vlada donijela bilo kakvu odluku, niti su za tu aktivnost osigurana sredstva u Proračunu. Kako smatram da su građani Rijeke predugo čekali na izgradnju novog KBC-a, jer je to dugogodišnja saga, nakon slanja razglednica u Hrvatske ceste i Vladu RH, odlučio sam svaku daljnju tiskovnu konferenciju iskoristiti da uvijek i ponovno govorim o KBC-u, dok ne vidim pomaka i dok ne vidim strojeve na Trsatu“, zaključio je gradonačelnik.

Ponovno je podsjetio na sve što je Grad Rijeka napravio da ta gradnja i započne, od otkupa i prepuštanja zemljišta Sveučilištu preko sređivanja dokumentacije do osiguranja novca za izgradnju nove energane koja bi trebala snabdijevati i cijeli Vojak, Sveučilište i novi KBC.

„Energana se također nije počela graditi jer još nemamo naznaka što će biti s KBC-om i hoće li bolnica koristiti usluge toplane ili neće. Ima puno otvorenih pitanja o kojima želim govoriti, bez obzira trebam li odgovore dobiti od ove „tretrapak“ Vlade u ostavci ili neke druge vlade, ali ja ću od danas na svakoj budućoj konferenciji postaviti ovo isto pitanje dok ne dobijem jasan i jednoznačan odgovor, a on može biti isključivo buka strojeva na gradilištu novog bolničkog centra na Trsatu“, zaključio je Obersnel.

http://www.rijeka.hr/SljedecegMjesecaIsplata
 
1 - 20 of 336 Posts
Top