SkyscraperCity banner

7261 - 7280 of 7344 Posts

·
Moderator
Joined
·
47,381 Posts
Discussion Starter #7,261
Stigle dvije ponude: Za koncesiju na Zagrebačkoj obali bore se kineski giganti i Nizozemci

Iz Lučke uprave Rijeka najavljuju da će provesti postupak evaluacije pristiglih ponuda, a nakon odluke o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, potpisati i ugovor o koncesiji

Na međunarodni natječaj Lučke uprave Rijeka za koncesiju, razvoj i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u riječkoj luci prispjele su dvije ponude, izvijestili su u ponedjeljak, nakon otvaranja ponuda, iz Lučke uprave Rijeka.

Prema podacima iz zapisnika o javnom otvaranju ponuda, ponudu je dostavila zajednica ponuditelja koju čine kineske tvrtke Ningbo Zhoushan Port Company Limited (sa 70-postotnim udjelom u konzorciju), Tianjin Port Overseas Holding Limited (20 posto) i China Road and Bridge Corporation (10 posto).

Taj je konzorcij ponudio stalni dio godišnje koncesijske naknade od 2 milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina.

Ponudu je dala i zajednica ponuditelja u kojoj su nizozemska tvrtka APM Terminal BV (51 posto udjela u konzorciju) i hrvatska tvrtka Enna Logic (49 posto), a u njoj je ponuđen stalni dio koncesijske naknade od milijun eura na godinu, uz obvezu dovršetka radova druge faze u 10 godina.

Iz Lučke uprave Rijeka najavljuju da će provesti postupak evaluacije pristiglih ponuda, a nakon odluke o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, potpisati i ugovor o koncesiji.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je, komentirajući otvaranje ponuda, da možemo biti ponosni i zadovoljni.

Podsjetio je da je lani završen kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali te da je Vlada, nakon što su osigurana sredstva za izgradnju spojne ceste od Zagrebačke obale do gradske obilaznice (D 403), dala suglasnost Lučkoj upravi da krene u natječaj za odabir koncesionara.

Početni iznos fiksne godišnje koncesijske naknade bio je 300 tisuća eura, podsjetio je Burković, ističući da su ponude veće 6 do 7 puta.

"To pokazuje da smo napravili dobar posao za riječku luku, da ju pozicioniramo uz bok svih sjevernojadranskih luka", izjavio je ministar novinarima u ponedjeljak tijekom posjete Delnicama.

Najavio je da će u četvrtak biti potpisan ugovor o tri milijarde kuna za željezničku prugu Koprivnica - Križevci - mađarska granica, da se raspisuje natječaj za prugu prema Rijeci te da sva ta priča za i oko riječke luke dobiva pozitivne konture.

Inače, prema podacima iz Lučke uprave, poziv za sudjelovanje u natjecanju za koncesiju, razvoj i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom objavljen je 4. ožujka 2019. godine, a zainteresirani su mogli do 3. svibnja 2019. dostaviti zahtjev za sudjelovanje.

Prvi krug natječaja završen je 30. lipnja prošle godine, nakon evaluacije pristiglih zahtjeva za sudjelovanje u natjecateljskom dijalogu i sastavljanjem kratke liste kandidata.

Drugi krug natječaja je počeo 1. srpnja 2019. godine, natjecateljski dijalog s kandidatima trajao je od srpnja do studenoga iste godine, a 2. prosinca 2019. Lučka uprava je kandidatima uputila obavijest o zaključenju dijaloga i poziv na dostavu konačne ponude. Rok za predaju ponuda istekao je danas u 12 sati.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep Sea je najveći kapitalni projekt koji je realiziran u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog prometnog pravca. Nalazi se na zapadnom dijelu riječkog lučkog bazena, dugačak je 400 metara, a konkurentnost mu povećava dubina mora od 20 metara.


http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Stigle-dvije-ponude-Za-koncesiju-na-Zagrebackoj-obali-bore-se-kineski-giganti-i-NizozemciPo ovome kinezi u prednosti
 

·
Registered
Joined
·
610 Posts
Ja iskreno ni nisam očekivao puno više ponuda, očekivano Kinezi i APM, eventualno je mogao u priču ući još DP world da ojača prisutnost i otvori još jedan smjer u europi,

Iz objavljenog mi se čini da Kinezi prolaze,ponudili su drugu fazu u roku 5 godina,imaju pozadinu,mogu generirati teret i definitvno imaju sposobnost voditi terminal.

Osobno bi volio vidjeti kineze kao izabrane,u slučaju da se stvari razviju kako treba oni imaju potencijala i mogućnosti razvijati terminal
 

·
Registered
Joined
·
104 Posts
Prvo moram priznati da sam osobno razočaran, jer sam očekivao više interesa.
I ima veze koliko se firmi javilo jer se pričalo da je puno renomiranih firmi zainteresirano. Ako su samo dvije firme zainteresirane onda očigledno da taj terminal nije nešto ludo privlačan kako se pričalo.
Drago je i meni da su se te dvije firme javile i navijam da terminal bude uspješan, i da se razvija sam terminal kao i prateća infrastruktura (željeznica i cesta). Ali mi užasno smeta megalomanija, precjenjivanje projekata i političko muljanje (prvenstveno od strane političara).
Te dvije koje su se javile su apsolutno top kad je riječ o transportu kontejnera. Na kraju krajeva, iza kulisa se puno toga zna i ne bi bilo prvi put da se (neki) ponuđači međusobno dogovaraju. Dakle, ne bi bilo iznenađujuće da su neki od onih 7 inicijalnih interesenata odustali kad im je, recimo to tako, postalo jasno da će APM i Kinezi dati ponude. Kod ovakvih natječaja se i inače stvar obično svodi na 2-3 imena.
 

·
Registered
Joined
·
584 Posts
Za mene je ovo super vijest, APM i Kinezi, ne zna se tko je veći i bolji. Nekako vjerujem da će Kinezi onda sve povući i usmjeriti teret na svoj terminal, uložiti u infrastrukturu.
 

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Išao sam malo istraživati koje su to kineske kompanije dale ponudu, i evo slučajno sam naišao na nešto zanimljivo. Nakon šta sam ovo vidio pitam se zašto samo 5 godina za drugu fazu ?nakon 3 godine i cca 24 km kvadratna više za DAYUSHAN ISLAND REFINERYi Ningbo-Zhoushan luka je najveća svjetska luka po prometu. :hmm:
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
Zbog nekih ispravka u dokumentaciji novi datum za dostavu ponuda za izvođenje radova na projektu Rekonstrukcija prometnih površina i kolosijeka na području teretne luke – Bazen Rijeka je 20.03.2020.
 

·
Registered
Joined
·
298 Posts
Pristigle su tri ponude za Izvođenje radova na projektu Rekonstrukcija prometnih površina i kolosijeka na području teretne luke – Bazen Rijeka

SŽ-Želesniško gradbeno podjetje Ljubljana d.o.o., Pružne građevine d.o.o. - 243.618.676,17
Colas Rail Hrvatska d.o.o., Colas Rail S.A.S. i GP KRK d.d. - 228.962.698,28
Kolektor Koling d.o.o. - 214.179.131,26

(ponude su bez PDV-a)

https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=3145210
 

·
Moderator
Joined
·
47,381 Posts
Discussion Starter #7,273
Posao od 200 milijuna: Stigle tri jake ponude za prometnu obnovu riječkog lučkog bazena
Od tri pristigle ponude cijenom je najniža ona tvrtke Kolektor Koling d.o.o., u iznosu od 214,17 milijuna kuna, bez PDV-a. Srednju ponudu dala je zajednica ponuditelja koju čine Colas Rail Hrvatska d.o.o., Colas Rail S.A.S. i GP Krk, s iznosom od 228,96 milijuna kuna, dok je najskuplja ponuda bila ona zajednice ponuditelja SŽ Železniško gradbeno podjetje Ljubljana i Pružne građevine d.o.o., u vrijednosti od 243,61 milijun kuna, sve bez PDV-a.
- U tijeku je evaluacija pristiglih ponuda i očekuje se da će postupak odabira ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja biti završen do kraja ovog mjeseca, a nakon toga započinju i građevinski radovi na projektu, istaknuto je iz Lučke uprave.


Ovaj iznimno važan projekt rekonstrukcije prometnih površina i kolosijeka, službenog naziva »Unapređenje infrastrukture luke Rijeka - bazen Rijeka«, odnosi se na lučko područje u samom Gradu Rijeci, a obuhvaća rekonstrukciju postojećih kolničkih i skladišnih površina, kolosijeka, staza dizalica i prateće komunalne infrastrukture - vodoopskrbe, sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda - u bazenu Rijeka.

Rasuti tereti


Ovog tjedna potpisan je i Sporazum za usluge tehničke i administrativne podrške u upravljanju i promidžbi projekta »Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – Bazen Rijeka« te »Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasuti teret – Bazen Bakar«, još jednog zajedničkog projekta Luke Rijeka d.d. i Lučke uprave sufinanciranog iz CEF-a, s 85 posto sredstava.
Sporazum za usluge tehničke i administrativne podrške u upravljanju i promidžbi projekata ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kuna potpisan je s tvrtkom Civil Engineering Consultancy d.o.o.. U ime Lučke uprave Rijeka Sporazum je potpisao ravnatelj Denis Vukorepa, u ime Luke Rijeka d.d. zamjenik predsjednika Uprave Duško Grabovac i član uprave Bartolomej Pastva, dok je u ime izabrane tvrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o. potpisala članica uprave Jasminka Ćoza.

Za projekt unapređenja infrastrukture terminala za rasute terete u Bakru Lučka uprava i Luka Rijeka d.d. potpisale su prije mjesec i pol dana ugovor vrijedan 48,5 milijuna kuna, sa zajednicom ponuđača GP Krk, Colas Rail Hrvatska i Colas Rail S.A.S., a koja se javila i na natječaj za izvođenje radova u riječkom lučkom bazenu.
U idućih tjedan do dva, Lučka uprava, kako neslužbeno saznajemo, trebala bi objaviti i odluku o odabiru koncesionara za novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali. Na taj natječaj stigle su dvije ponude. Jedna je zajednice ponuđača koju čine kineske Ningbo Zhoushan Port Company Limited, tvrtka koja upravlja najvećom lukom u svijetu, sa 70-postotnim udjelom u konzorciju, Tianjin Port Overseas Holding Limited, s 20 posto udjela te China Road and Bridge Corporation, tvrtka koja gradi Pelješki most, s deset postotnim udjelom.
Drugu ponudu dala je zajednica ponuđača APM Terminals, u većinskom vlasništvu Maerska, jednog od najvećih svjetskih brodara, s 51 posto udjela i Enna Logic, domaća tvrtka koja posluje u sastavu konzorcija Enna koji se bavi poslovima iz područja energetike i logistike.
Završetak terminala


Kineski konzorcij pritom je ponudio dva milijuna eura godišnje naknade, uz obavezu izgradnje druge faze, odnosno dodatnih 280 metara kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u roku od pet godina od potpisivanja ugovora. Ponuda APM-a i Enna Logica je milijun eura godišnje i izgradnja druge faze terminala u roku od deset godina.
Ponude su otvorene prije dvadesetak dana, kada je okončan postupak javnog natječaja, a obje daleko premašuju početni fiksni iznos koncesije od 300 tisuća eura godišnje te predviđaju izgradnju druge faze kontejnerskog terminala, što nije bilo obavezno prema natječajnoj dokumentaciji, no uz prihvaćanje obaveze izgradnje druge faze, koncesija se izdaje na pedeset godina, dok bi, u suprotnom, ugovor mogao biti potpisan na maksimalno 29 godina i 11 mjeseci.

Izdašna pomoć Europske unije

Radovi će se izvoditi na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu. Ukupna vrijednost projekta bila je procijenjena na 33,66 milijuna eura, od čega je čak osamdeset pet posto prihvatljivih troškova, odnosno 28,6 milijuna eura osigurano iz Instrumenta za povezivanje europe (CEF).
Riječ je o opsežnom projektu, kojim će biti obnovljene praktički cjelokupne prometne površine u riječkom lučkom bazenu koje su trenutačno u prilično lošem stanju na dobrom dijelu područja. Radovi će trajati dvije i pol godine, odnosno do kraja listopada 2022. godine.

 
7261 - 7280 of 7344 Posts
Top