SkyscraperCity banner

1 - 20 of 748 Posts

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Opet nalateih na nešto što prije nisam skužio:

Novi riječki toranj
Kvež, Mario, Autor

Opis

Arhitektonski fakultet Zagreb Radionica arhitektonskog projektiranja 1 2011. grupa prof. Jošić / pred. Korlaet Mario Kvež: idejno rješenje preobrazbe riječke četvrti Školjić Nagrada prof. Kincla, pohvala Vijeća godišta

Iz obrazloženja: Nakon provedene ankete sa građanima grada Rijeke, došao sam do zaključka da im nedostaje zelenih površina i "čiste" industrije. Za razliku od ostalih većih gradova u Hrvatskoj, Rijeka ima vrlo malo zelenih površina, samo pet metara kvadratnih zelenila po stanovniku, što je manje ne samo od europskog, već i od hrvatskog prosjeka. Cilj ovog projekta je urbana preobrazba gradske četvrti uz Rječinu. Projekt se temelji na scenariju uzgoja ljekovitog bilja, proizvodnje čajeva i eteričnih ulja. Kako u Rijeci već postoji tradicija ubiranja ljekovitog bilja u planinskom dijelu toka Rječine, namjera mi je bila spojiti tu tradiciju sa riječkom industrijom koja time postaje ekološka, prihvatljiva za građane, koji su se i u anketi izjasnili za "čišću" industriju koja bi osigurala željena nova radna mjesta. Prema scenariju investitor uz tvornicu za proizvodnju čajeva i eteričnih ulja gradi i stanove namijenjene zaposlenicima, te ostalim građanima. Kako se Školjić nalazi u kotlini, želio sam ga istaknuti, učiniti atraktivnijim. Budući da su neboderi karakterističan imidž grada Rijeke, njihovom izgradnjom prostor Školjića postaje zanimljiviji. Zbog nedostatka zelenih površina ideja je bila okružiti prostor stanovanja zelenim površinama na kojima bi se uzgajalo ljekovito bilje, koje bi se upotrijebilo za djelomični kapacitet tvornice. Matičnjak je od davnina poznat kao magična trava, kao biljka koja opušta, vraća čovjeku osmijeh. Intenzivnog je mirisa po limunu. Zbog tih karakteristika pogodan je za uzgoj u neboderima, jer pozitivno utječe na kvalitetu stanovanja, donoseći ljepše okruženje, čišći zrak, osjećaj ponosa građanima koji bi tamo stanovali. Time prostor Školjića postaje atraktivniji za stanovanje i svojim sadržajima privlači turiste i građane iz drugih dijelova grada kojima je šetnicom između tvornice i Rječine omogućeno razgledavanje cijelog proizvodnog procesa, a potom kupnja čajeva i eteričnih ulja u specijaliziranim trgovinama. Uz šetnicu se nalaze i platforme koje služe kao mjesta za odmor i druženje. Šetnica vodi do prenamijenjenog kompleksa mesokombinata u kojem je smještena uprava tvornice i laboratoriji u kojima se kontrolira uzgoj biljaka u neboderima. Ovim projektom prostor Školjića postaje ekonomski i ekološki održiva četvrt grada Rijeke.
Tip projekta Stanovanje
Status projekta Projekt
Godina projektiranja 2011
Lokacija Rijeka
Školjići

Heh, da bar:|
 

·
Moderator
Joined
·
10,393 Posts
vidiš, meni i nije baš nešto guranje nebodera u taj kanjon, a i sami neboderi su tako-tako.

bar rijeka ima mista za gurati nebodere, ovdje bi više pasale neke manje ali lude zgrade da tvore suživot sa industrijskim objektima (zaštičenim, naravno) :cheers2:
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
^^ Mislim da bi ipak bila očuvana ako dobro vidim na renderu ;) mislim da nitko naravno ne bi dozvolio rušenje. U principu se slažem s Dasom, iako me neboderi uvijek malo izbace iz takta :D. Svakako mi je zanimljiva ova ideja čiste industrije koja bi dobro sjela u to područje..

Sve u svemu ionako je planu obnova bazena i i još kakva nadogradnja i revitalizacija mada mi je cijeli taj projekt i plan još uvijek nepoznanica..
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Objekte poput klaonice, Hartere, Metropolisa obavezno treba zaštiti i sanirati tj obnoviti no očito se postavlja pitanje namjene tih objekata.. neke društvene namjene jedanput dvaput godišnje nisu nikakvo riješenje i te objekte definitivno treba nanovo staviti u funkciju a nažalost zapravo ne postoje nikakvi konkretni planovi već samo ovakve vizije..

Umjesto toga i konkretni planovi za jedan objekt padaju u vodu.. riječ je naravno o Rikardu Benčiću :eek:hno:
 

·
MAZINGER ZETA
Joined
·
2,810 Posts
Ovaj render jos nisam vidio ovdje iako je iz 2009 g. pa evo neka se i tu nade


http://www.arhitektura.hr/Projekti/Urbanizam/Civitas-novae-i-Porto-Baros-Demetrova-ulica-Rijeka
Urbanistička studija ispituje mogućnost nove izgradnje na dijelu ex Civitas Novae i području Porto Baroš u Rijeci.

Područje šireg prostora prostire se od Ulice Ivana Zajca i Mrtvog kanala sve do lučkih postrojenja na Tršćanskoj obali. Navedena površina nastala je u povijesnom razvoju umjetnim nasipavanjem mora tijekom prve polovine 19. stoljeća kako bi se omogućio logičan nastavak širenja grada izvan stare srednjevjekovne utvrde iz 18. stoljeća.

Urbana matrica riječke Civitas Novae najvećim se dijelom realizirala već u drugoj polovini 19. stoljeća i to primjenom ortogonalnog koncepta uličnih poteza stambeno – poslovne i blokovske izgradnje prema ugarskom planu „Fiume Varosa Fekves-Terve“ kojeg je zacrtao Josef Bainville.

Područje Civitas Novae i Porto Baroš-a danas karakterizira urbana struktura sa sadržajima mješovite namjene. Urbani sadržaji su heterogeni obzirom na postojanje međusobno povezanih stambenih, trgovačkih, uslužnih i lučkih sadržaja uz prisustvo vrlo intezivnog cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa. Morfološki sklad narušava kvaliteta građevina koje se nalaze upravo u obalnoj zoni luke gdje je smještena slobodna carinska zona sa skladišnim i lučkim manipulativnim prostorima.

Novijim gradskim planovima predviđa se temeljita rekonstrukcija luke i otvaranje tog dijela grada prema moru. Urbanistička studija ukazuje na prostornu mogućnost svojevrsnog dovršetka povijesne izgradnje obalnog dijela Civitas Novae i Porto Baroš-a uz nastavak urbane osi „Palača Modello - paviljon tržnice – paviljon ribarnice – more“ koja je još u 19. stoljeću bila planirana kao važan gradski potez javnih, kulturnih i trgovačkih sadržaja.

Studijom se predlaže dovršetak izgradnje opisane gradske osi sve do morske obale uz prijedlog smještaja novog landmark_a koji bi poput svojevrsnog svjetionika trebao naglašavati ulaz u povijesnu luku.
Želim čestit Božić i sretnu Novu godinu svima
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Ne znam dal sam se razmazio arhitekturom al meni je ovo, meeh. No ok. Više mi nekako upada u oko da se ne uklapa u cijeli taj blok, tj više ga razrušava nego nadopunjava. Da se cijeli taj objekt pomakne skroz na obalu s odvojenim pojasom između već je druga priča..

Čudno da ovo nije prije izašlo, thnx acy!
 

·
Banned
Joined
·
5,768 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Meni ovo ne dijeluje kao preavi projekt već kao istraživanje mogućnosti.
Moje osobno mišljenje je da nova zgrada na tom prostoru cijelom svojom površinom mora biti na stupovima tj podignuta da se opet ulica ne amputira od mora,tj da se u ulici 20 m od mora ne stvori osjećaj da je do mora još milja.
 

·
Registered Enjoyer
Joined
·
1,583 Posts
Meni ovo ne dijeluje kao preavi projekt već kao istraživanje mogućnosti.
Moje osobno mišljenje je da nova zgrada na tom prostoru cijelom svojom površinom mora biti na stupovima tj podignuta da se opet ulica ne amputira od mora,tj da se u ulici 20 m od mora ne stvori osjećaj da je do mora još milja.
Istina, ili tako ili je podijeliti u više objekata, ovako je stvarno zid.. cijela logika otvaranja grada prema moru pada u vodu..

a i jednostavno ovo je prevrijedna lokacija za ovako nešto jednostavno , ideja sa tim nekim svijetionikom i nije loša..bolje ju razraditi i moglo bi nešto izaći iz toga.

Kada bi se izgradila Delta u nekom visokom modelu,onda bi ovo možda imalo nekoga smisla..mada bi pogled s vrha bio bolestan :lol:
Gorg:lol:
 
1 - 20 of 748 Posts
Top