SkyscraperCity Forum banner

[RKS] (R6b) Autoudha Kijevë - Zahaq | Kijevë - Zahaq Motorway

12597 Views 28 Replies 12 Participants Last post by  ntom
Kostoja: 200 milion EUR
Gjatësia: 32 km
Kohëzgjatja e punimeve: 2019 -


Shtrirja e rrugës:


1 - 12 of 12 Posts
Burimi: Kosovapress
Autostrada Kijevë-Zahaq nis sivjet me kredi

Vazhdimi i ndërtimit të autostradës Prishtinë – Pejë, përkatësisht nga Kijeva deri në Zahaq pritet të bëhet në qershor dhe shumicën e mjeteve prej 200 milionë eurove, Qeveria e Kosova i ka siguruar nga partnerët e saj ndërkombëtarë me hua.

Kështu tha sot ministri i Financave Bedri Hamza para Komisionit për Buxhet dhe Financa, gjatë arsyetimit të Projektligjit për ratifikimin e marrëveshjes për hua ndërmjet Kosovës dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, për projektin e autostradës Kijevë-Zahaq.

Ministri Hamza tha se për këtë projekt madhor prej rreth 33 kilometrash punimet mund të fillojnë në fund të pranverës.

Kryetari i Komisionit Lumir Abdixhku, duke vlerësuar lart këtë marrëveshje ndërkombëtare, tha se kjo është pikërisht ajo çfarë po kërkojnë, që pjesa më e madhe e investimeve kapitale të financohen prej kredive të tilla afatgjate.

Sipas tij, edhe kushtet e kredisë janë të ulëta dhe kostoja e ndërtimit del më e lirë krahasuar me ndërtimin e autostradave në të kaluarën.

Abdixhiku shtoi se me këto mjete prej 200 milionë euro, del se projekti Kijevë-Zahaq prej 33 kilometrash do të ketë një çmim për një kilometër rrugë në vlerë prej afër 6. 5 milionë euro.

Anëtarja e Komisionit, Safete Hadërgjonaj, duke përgëzuar gjetjen e mjeteve për ndërtimin e rrugës Prishtinë-Pejë, ka thënë se shumë marrëveshje të ratifikuara në kuvend të kësi lloj nuk janë zbatuar në tërësi.

Marrëveshja në fjalë do të zbatohet nga Ministria e Infrastrukturës, e cila do të fillojë të realizohet nga viti 2018, kohëzgjatja e marrëveshjes financiare është 15 vjet.

Ndryshe, të gjithë anëtarët e këtij Komisioni kanë votuar pro projektligjit për autostradën Kijevë-Zahaq
  • Like
Reactions: Plisat and Dardania
Në Studimin e Ndikimit në Mjedis është paraqitë kjo figurë më poshtë, megjithëse nuk besoj të jetë e saktë dhe duhet me u prit projekti final. Por, gjithsesi autostradë me 2 shirita për drejtim e 1 shirit emergjence e me tabelë jeshil.

  • Like
Reactions: JMBasquiat
^^ Vetë projekti edhe huamarrja ka nisë para shumë viteve, veç vendimmarrja ka zgatë prej bankave. Ky palaço nuk ka nisë asni projekt edhe nuk besoj që ka me pasë atë nafakë me nisë najnja. Ky bashkë me atë llungjën e madh thjeshtë i kanë ekipet e mira të PR-it edhe ta reklamojnë çdo gjysë takimi, çdo largim t'gurëve. Qeveria ma e keqe që ka mu majtë men me siguri.
  • Like
Reactions: Dardania
Gabim.
^^ Asht pjesë e N9, jo e autostradës. Autostrada do të shtrihet prej aty ku ka përfundu ky projekt deri në Kijevë, aty ku u nal projekti i mahershëm.
Financimi u siguru për këtë projekt. 38 milion janë prej qeverisë, 200 milion tjera grante edhe hua. Vet kjo bankë i ka dhanë edhe 70 milion hua kshtu që 'bereqat versum' për grantin.
Paj, me pas ngu Dr. Palin kjo ish dashtë vitin e kalum me u kan e nistë. Po, besoj që deri në verë hapet tenderi.
Ky po thotë që deri javën e ardhshme çelet tenderi, hajde te kqyrmi. Mrekullia asht që u nda në 3 pjesë edhe nuk ka Bechtel :).

MIT
Projekti final për autostradën Kijevë – Zahaq është gati për implementimPrishtinë, 28 shkurt 2019

Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Pal Lekaj, të enjten njoftoi për përfundimin e projektit final të autostradës Kijevë- Zahaq.

Me këtë rast, Lekaj tha se për këtë projekt gjigant të përmbledhur në 240 dosje që përmbajnë të dhënat e detajuara për këtë autostradë, elaboratet shpronësuese e lejen mjedisore, brenda dy ditësh do të hapet edhe tenderi për përzgjedhjen e punëkryesit e saj.

Me përfundim të procedurave tenderuese, punët në teren për realizimin e autostradës Kijevë – Zahaq, sipas kreut të MIT, pritet të fillojnë brenda dy muajsh.

Në këtë paraqitje për medie, sekretari permanent të MIT, Betim Reçica, njësitet mbikëqyrëse dhe ai i konsulencës se Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhanë edhe detajet e projektit.

Punët në autostradën rreth 32 kilometërshe do të kryhen të ndara në 3 Lote dhe ajo do të përmbajë të gjitha paramasat e sigurisë, ndriçimin dhe elementet e tjera të autostradave të niveleve evropiane.

Kosto e saj është rreth 238 milionë euro dhe mjetet për realizimin e saj janë siguruar me kredinë e BERZH-it.

Është paraparë të përfundoj për 36 muaj, por kjo varet nga plani dinamik që do të paraqes kompania për kryerjen e punimeve pas përzgjedhjes në procedurat tenderuese.
Ky po flet për "zgjerim dhe rehabilitim". Po i bjen që projekti origjinal për autostradë në trase të re ka ra poshtë apo se ka fort idenë çka po flet ky? Si duket e para. Shpresoj që jo.
  • Like
Reactions: Art R.
Arsyeja kryesore që kish ba që projekti i autostradës me u anulu menoj janë shpronësimet që po kushtojnë ma shtrejtë se projekti. Gjeometria e rrugës nuk asht e keqe me u zgjanu veçse koha zgatet për minimum 7-8 minuta, nëse në pjesën ma të madhe të rrugës munet me u apliku kufizimi 80 km/h.
  • Like
Reactions: Prishtina123
Përfundimisht po i bjen me ja ndrru emrin kësaj teme si duket.
  • Like
Reactions: lol1456 and ast
1 - 12 of 12 Posts
Top