SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 60 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,580 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ropotamo Plaza will have:
Floors: 30 (+/- 2 or 3)
Floor space: 32 000 square meters
Height: 104 meters/338 feet
Materials: Steel, Concrete, Glass, "precious stones"
Building price: 30 million euro (estimated)
 

·
Moderator
Joined
·
19,580 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Небостъргачът "Ропотамо плаза" ще бъде все пак построен

Софийският административен съд прекрати делото за спирана на строежа на небостъргач на мястото на съборения ресторант “Ропотамо” на бул. “Цариградско шосе”.

На заседание в петък съдия Татяна Жилова постанови, че гражданските сдружения “Спасение 2000” и “Бели брези”, макар и представяни от архитекти, нямат правен интерес да се месят в сделка между съсобствениците на имота - Столична община и инвеститора на небостъргача - “Интернешънъл кепитъл груп” (ИКГ). Третият протестиращ - Румен Григоров, жител на съседния блок № 73, също не бе допуснат поради документни неуредици.

Затова съдията обяви, че прекратява делото срещу решение на Столична община от 29 януари т. г., с което според жалбоподателите се ощетявала общината със 7,12 млн. лв. в изгода на инвеститора на небостъргача. И препоръча на гражданските сдружения, ако имат съмнения делбата на имота да е в ущърб на софиянци, да сигнализират прокуратурата. Отхвърлените ще обжалват решението.

Инвеститорите от ИКГ отхвърлят обвиненията, като обясняват, че са платили 6 млн. лв. на общината за 2851 кв. м, което било по съвсем пазарни цени.

Небостъргачът “Ропотамо плаза” е проектиран с височина 104 м и ще се изгражда по авангардна испанска технология.

Фасадата ще е двупластна, а между двете стени ще циркулира въздух. Тя е проектирана за суперлуксозен хотел плюс крило с офиси и трето - за жилища. Ще има 4-етажен подземен паркинг за 260 коли, като подходът към него ще е откъм бул. “Михай Еминеску” по специален тунел.
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
It's kinda outdated design and the glassy bollocks sidelong are kinda disturbing. I think they should consider new look before starting works.
 

·
Moderator
Joined
·
19,580 Posts
Discussion Starter · #4 ·
It's kinda outdated design and the glassy bollocks sidelong are kinda disturbing. I think they should consider new look before starting works.
IF they start works, I'm pretty sure the design will be changed. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,372 Posts
И досега не мога да си представя как ще се побере цял небостъргач (барабар с всичките му там обслужващи територии и отстояния) на онова местенце "колкото човешка длан".
 

·
Moderator
Joined
·
19,580 Posts

·
Registered
Joined
·
13,833 Posts
А няма ли всъщност да е от другата страна на булеварда... Михай Еминеску... егати и булеварда, без нито един номер на адрес на него май ;) Това ще е номер първи и последен :) Не знам как решават за да се подмажат на някоя държава да кръстят отделни парчета от булеварди на някоя знаменитост и в резултат докато пътуваш по един и същи булевард се оказва, че си минал 3-4 различни... Извинете за лирическото отклонение от темата. :)
 

·
.
Joined
·
1,810 Posts
Дано сменят дизайна,освен,че ми прилича на една мъжка гениталия,прилича и на джасното от Космоса гигантска геометрична фигура...
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Я, ще го строят,good.Найстина ще е хубаво, да пооправят дизайна, а и мястото е малко.Дано го направят добре. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,412 Posts
"Интернешънъл кепитъл груп" все още не е внесъл проект на небостъргач на мястото на съборения ресторант "Ропотамо"

Все още е под въпрос строежът на небостъргач на мястото на съборения ресторант "Ропотамо" на "Цариградско шосе".

Причината за това е, че инвеститорът "Интернешънъл кепитъл груп" все още не е внесъл проект на сградата на петзвезден хотел за одобрение в Столичната община. Това потвърди и главният архитект на София Петър Диков, който

отказа да заеме категорична позиция дали трябва да има 100-метрова сграда на "Цариградско шосе" или НЕ.

По думите на Петър Диков истински небостъргачи са доста по-високи сгради като Empire State Building, която е 358 метра.


"Не съм особен привърженик на небостъргача. За мое огромно съжаление топката е в моето поле. Оттук нататък ще преценяваме в зависимост от това какъв проект ще се внесе. Ако проектът съответства на нормите, е ОК. Ако не - няма да има одобрение", каза арх. Диков.


Както вече информирахме, още през февруари Столичната община продаде част от терена за бъдещия небостъргач на компанията "Интернешънъл кепитъл груп", в която собственост има фирмата "Сигма кепитъл мениджмънт", свързана с Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев.
 

·
Registered
Joined
·
2,922 Posts
Не съм очарован от дизайна и не мисля, че би се вписал в архитектурния стил на тази част от града, даже и с друга фасада.
 

·
Registered
Joined
·
5,350 Posts
ВМРО;39838280 said:
Не съм очарован от дизайна и не мисля, че би се вписал в архитектурния стил на тази част от града, даже и с друга фасада.
Prav si.. Spored men bi se vpisal samo ako stila e podoben na visokata sgrada kojato veche e tam..
 

·
Registered
Joined
·
16,522 Posts
Каква висока сграда има там, че нещо аз не знам :)
 
1 - 20 of 60 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top