3,987 Posts
W Moskwie i okolicach byłem kilkukrotnie, jest ona fascynującym miastem dla turysty i mimo że spędziłem tam łącznie parę tygodni to zdołałem jedynie zobaczyć część ciekawych miejsc, jest na pewno po co wracać. Miałem też okazję odwiedzić parę stolic obwodowych i jest to już zupełnie inny świat, też ciekawy ale na zupełnie inny sposób. Stolica to zdecydowanie światowa metropolia, obwody z drugiej strony to trochę taka podróż w przeszłość
Ostatni raz byłem tam w 2018tym, tuż przed mundialem, choć wyjazd niezwiązany z nim w żaden sposób a po prostu urlop, zacznę zatem od tego wyjazdu a potem zobaczymy co dalej 
Poranny lot z Wiednia i około południa jesteśmy na lotnisku Sheremetyevo gdzie wskakujemy w bezpośredni pociąg do centrum, Aeroexpress zabiera nas na dworzec Białoruski. Przejazd trwa pół godziny i kosztuje około 6€. Nie jest to jednak cel podróży, musimy dostać się na dworzec Kazański skąd wieczorem jedziemy dalej. Dworce są połączone oczywiście metrem linii okrężnej ale podróż nim z bagażem to istny tor przeszkód, zaczynając od masywnych drzwi wejściowych przez które trzeba się przepychać z walizką do niezliczonych podziemnych tuneli, półpięter i schodów łączących dworzec ze stacją/peronami metra, całe szczęście o tej porze było mniej ludzi, co nie znaczy że mało, ale nie trzeba było się cisnąć z torbami w wagonie jak sardynki
Na miejscu zostawiamy bagaż w przechowalni i idziemy na spacer po okolicy.
Spis treści:
2012. Moskwa Samara Penza Moskwa
2013 Brześć Nieśwież Mir Nowogródek Brześć Moskwa Penza
2014 Moskwa
2018 Moskwa Penza Moskwa
1. Zaraz przed dworcem jest zielony Plac Komsomolski z pomnikiem inżyniera P.P. Melnikowa, pioniera kolei rosyjskiej. Plac to taki trochę bastion otoczony ulicami na który można się dostać tylko przejściami podziemnymi, zresztą pozostając w konwencji wojennej sporo było na nim leżących na ławkach niedobitków jakiejś wcześniejszej libacji
Widok za to kapitalny, widać dwie z siedmiu sióstr, około 140 metrowe Hotel Leningradskaja i po lewej wieżowiec na placu Czerwonej Bramy, między nimi współczesny biurowiec, ponad 100m.

2. Sam budynek dworca jest też piękny, nawiązuje do rosyjskiego baroku i kazanskiego kremla, 1916r.

3.

4.

5.

Poranny lot z Wiednia i około południa jesteśmy na lotnisku Sheremetyevo gdzie wskakujemy w bezpośredni pociąg do centrum, Aeroexpress zabiera nas na dworzec Białoruski. Przejazd trwa pół godziny i kosztuje około 6€. Nie jest to jednak cel podróży, musimy dostać się na dworzec Kazański skąd wieczorem jedziemy dalej. Dworce są połączone oczywiście metrem linii okrężnej ale podróż nim z bagażem to istny tor przeszkód, zaczynając od masywnych drzwi wejściowych przez które trzeba się przepychać z walizką do niezliczonych podziemnych tuneli, półpięter i schodów łączących dworzec ze stacją/peronami metra, całe szczęście o tej porze było mniej ludzi, co nie znaczy że mało, ale nie trzeba było się cisnąć z torbami w wagonie jak sardynki
Spis treści:
2012. Moskwa Samara Penza Moskwa
2013 Brześć Nieśwież Mir Nowogródek Brześć Moskwa Penza
2014 Moskwa
2018 Moskwa Penza Moskwa
1. Zaraz przed dworcem jest zielony Plac Komsomolski z pomnikiem inżyniera P.P. Melnikowa, pioniera kolei rosyjskiej. Plac to taki trochę bastion otoczony ulicami na który można się dostać tylko przejściami podziemnymi, zresztą pozostając w konwencji wojennej sporo było na nim leżących na ławkach niedobitków jakiejś wcześniejszej libacji

2. Sam budynek dworca jest też piękny, nawiązuje do rosyjskiego baroku i kazanskiego kremla, 1916r.

3.

4.

5.