SkyscraperCity Forum banner

Rosja to nie tylko Moskwa (zdjęcia i filmy)

197454 Views 540 Replies 95 Participants Last post by  Flamming_Python
Mysle ze w Internecie jest juz dosyc Photmaterialow zeby przedstawic inne Miasta Rosji oprocz Moskwy.

Zapraszam do udzialu w dyskusjach i mam Nadzieje na Wasz aktywny udzial i Pomoc.

INWENTARYZACJA

Na przelomie roku 2007/2008 zrobilem mala Inwenture miast ktore w tym roku tu byly przedstawione.
Mysle ze w nowym roku dojda nowe miasta lub aktuallne zdjecia z tych wymienionych.

Miasta w alphabetycznem rzedzie (bledy zastrzezone:))

See less See more
1 - 20 of 541 Posts
Na Poczatek Chabarowsk

Infos o Miescie z Wikipedi:

Chabarowsk (ros. Хабаровск), miasto w Rosji, położone w południowo-wschodnim regionie azjatyckiej części tego kraju,
nad Amurem w pobliżu ujścia rzeki Ussuri.
Stolica Kraju Chabarowskiego; 606 tys. mieszkańców (2002). Koordynaty geograficzne: 48°25′ N 135°07′ E.

Chabarowsk jest największym ośrodkiem przemysłowym Rosji na Dalekim Wschodzie.
Przemysł maszynowy, elektrotechniczny, petrochemiczny, farmaceutyczny, drzewny, materiałów budowlanych, odzieżowy i spożywczy.

A teraz Paare Photos, wiekszosc Zdjec pochodzi od kharlam z rosyjskiego Forum:

Plac Lenina:)

Cetrum handlowe

Synagoga

Hala Targowa

Czy jezdza w Polsce jeszcze Wodoloty?

Pomnik japonskich poleglych:

Klinika onkologiczna

Teatr

8 Marzec
See less See more
120
Ciekawy temat

Kazań

Kazań (ros.: Казань, tatar. Qazan) - miasto w Rosji, stolica Tatarstanu.

Kazań leży przy ujściu Kazanki do Wołgi (Samarski Zbiornik Wodny). Liczy 1,165 mln mieszkańców (1996). Ważny węzeł kolejowy i wielki port rzeczny. Ośrodek przemysłu maszynowego, chemicznego (farmacja), gumowego, futrzarskiego, skórzano-obuwniczego, włókienniczego i spożywczego.

Ważny ośrodek naukowy: 11 wyższych uczelni, w tym od 1804 uniwersytet (założony jako trzeci w Rosji). Filia Rosyjskiej Akademii Nauk, liczne instytuty naukowe.

Kreml

Centrum

See less See more
44
Mysle ze w Internecie jest juz dosyc Photmaterialow zeby przedstawic inne Miasta Rosji oprocz Moskwy. Zapraszam do udzialu w dyskusjach i mam Nadzieje na Wasz aktywny udzial i Pomoc.

Infos o Miescie z Wikipedi:

Chabarowsk liegt in Ostsibirien am Fluss Amur auf 25 m NN. Das Klima ist kontinental mit Temperaturen von -26 °C im Januar und +26 °C im Juli.
Der Amur führt bei Chabarowsk 1000 m³/sec Wasser (Januar 1985) bezw. 17.300 m³/sec Wasser (Mai 1985).

Chabarowsk wurde 1858 als Militärposten an der Mündung des Ussuri in den Amur gegründet und nach dem Kosaken Jerofei Pawlowitsch Chabarow,

der im 17. Jahrhundert die Gegend erkundete, Chabarowka genannt. 1895 erhielt es seinen heutigen Namen. Im russischen Bürgerkrieg wurde Chabarowsk erst 1922 von den Bolschewiken erobert.

Die Stadt ist heute auf dem 25. Platz in der Rangliste der größten Städte Russlands. Chabarowsk war Hauptstützpunkt für die russische Fernostarmee.
Czy to jakiś żart? To jest forum w języku polskim. Może wżucisz jescze jakieś informacje po mandaryńsku. :sleepy:
A poza tym przy takiej ilości zdjęć na stronie, to większość ludzi straci cierpliwość, zanim im się to wszystko załaduje...
See less See more
mimo wszystko foty bardzo ciekawe, ja nie mam nic przeciwko żeby dodać jeszcze więcej.
fakt jakieś opisy pl albo chociaz eng by sie przydaly ;)
Czy to jakiś żart? To jest forum w języku polskim. Może wżucisz jescze jakieś informacje po mandaryńsku. :sleepy:
A poza tym przy takiej ilości zdjęć na stronie, to większość ludzi straci cierpliwość, zanim im się to wszystko załaduje...
mea culpa

Diesiaj troche pechowy Dzien dla mnie.

• Pomylilem Wikipedie (dlatego po niemiecku):nuts:
  • pomylilem Button zamiast Preview nacislem na Submit... i bylo za pozno. Wstyd.

Czy ktos moze mi powiedziec jak moge ten Thread poprawic,
to znaczy gdie mozna ograniczyc ilosc Zdjec na Stronie.
Pomocy!!!
See less See more
Chyba już te fotki, a przynajmniej część, na rosyjskim SSC widziałem :)
Ale metro w Kazaniu bardzo fajne, ta stacja z pierwszej fotki to z meczetem mi się jakoś kojarzy :)
no kazań naprawde ładne miasto:)trzeba się wybrać w te rejony kiedyś:)
Bardzo ciekawy wątek! Nie wiedziałem że w Rosji są tak ciekawe miasta!
(Kliknij na edit w prawyn dolnym rogu ;))
Bardzo ciekawy wątek! Nie wiedziałem że w Rosji są tak ciekawe miasta!
(Kliknij na edit w prawyn dolnym rogu ;))
Z tym Niemieckim Textem to juz poprawilem.
Tylko Opcji do ograniczenia ilosci Zdjec na Stronie nie moge znalesc.:bash:
Ale nie ma takiej opcji...
A w Chabarowsku niemal na kazdej fotce identyczna kostka jak u nas. Juz wiem skad do nas ta epidemia dotarla ;)
Tylko Opcji do ograniczenia ilosci Zdjec na Stronie nie moge znalesc.:bash:
eee tam, nie ograniczaj się ;)
fajny zestaw.
Ale nie ma takiej opcji...
Dzieki, bylem juz bliski zalamania (nawet do Moderatora napisalem):nuts:

Teraz dla odmiany troche dzikiej Azji (okolice Chabarowska):

Przyroda:

Amurske Tygrysy (Janek Kos podobno takiego zastrzelil)...

... i ich Ofiary
See less See more
14
strasznie długo ładująsię te zdjęcia, ale warto czekać. Jestem pozytywnie zaskoczony - może i Azja, niektóre kamienice wyglądają jak piętrowy torty z nadmiarem lukrowanych ozdób, nowe budynki kiełkują zwyrodniałym nadmiarem ozdobników, ale takie kazańskie metro zwyczajnie miażdży. Może siepodobać lub nie, ale robi wrażenie.
A to:

to prawie jak we Frisko! ;)
See less See more
Wrzuć jakieś zdjęcia z Norylska :D:D
Chyba już te fotki, a przynajmniej część, na rosyjskim SSC widziałem :)
Ale metro w Kazaniu bardzo fajne, ta stacja z pierwszej fotki to z meczetem mi się jakoś kojarzy :)
Nic dziwnego, w końcu Kazań jest muzułmańską stolicą Rosji.
Chabarowsk nieźle wygląda, takie połączenie architektry europejskiej z azjatycką (wg mnie widać to nawet w blokach).
Rosja to duże imperium, te miasta są oddzielone od siebie po kilka (naście) tysięcy km, wszystkie się bardzo dobrze prezentują (chociaż i tak pewnie ktoś powie że to kicz i w ogole ble ;) ).
W przyszlosci wschod bedzie jednym z czestszych miejsc moich wypadow ;)
See less See more
1 - 20 of 541 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.