SkyscraperCity Forum banner
1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #1 ·
't is nog geen Sinterklaas, maar vol verwachting:

bron: Airfoundation / van der LeeuwkringVan der Leeuwkring: ...is een kring van Rotterdamse opdrachtgevers. Een vitale cultuur van opdrachtgeverschap is hun inzet. Zij stellen dat het tijd is dat Rotterdam niet alleen excelleert in architectuur, maar ook in de publieke ruimte. Vanuit het privaat initiatief willen zij bijdragen aan de publieke ruimte. De kring wil de verschillende dimensies van de betrokkenheid van private partijen bij de publieke ruimte verkennen, in debat brengen, en met hun praktijk verbinden.

(is al geweest...) 19 Mei 2008 Expertmeeting Binnenstadsplan 2008-2020

Van der Leeuwkring bespreekt in besloten kring, met de directie dS+V, de gemeentelijke plannen voor de binnenstad. In het concept-binnenstadsplan 2008-2020 wordt het ruimtelijk economisch beleid voor de binnenstad verwoord. Het is een uitwerking van de Stadsvisie, en de paraplu voor de buitenruimte. Het binnenstadsplan zet uitdrukkelijk in op de kwaliteit van het verblijfsklimaat. In het binnenstadsplan wordt daar een heel concrete uitwerking aan gegeven, onder andere in de keuze voor het verkeer (park & walk), stedelijkheid en buitenruimte, kwaliteit van hoogbouw op straatniveau.
Dit gesprek met de Van der Leeuwkring zal zich toespitsen op de vraag ‘hoe geven overheid en markt nu gezamenlijk inhoud aan deze kwaliteitsambities?'


bron: Rotterdam / Binnenstad

Praat mee over Binnenstadsplan
Rotterdam bouwt aan een nieuwe binnenstad! Het hart van de stad maakt de komende jaren een complete verandering door, zodat het een aantrekkelijke plek wordt om te wonen, werken en verblijven. Een stad met nóg meer uitstraling en sfeer!

Consultatieavond Binnenstadsplan 2008-2020
Om de plannen voor de binnenstad nader toe te lichten, vindt op donderdag 5 juni 2008 een consultatieavond plaats. Ontvangst is om 19.00 uur in het oude postkantoor aan de Coolsingel. Hier kunt u als eerste de unieke tentoonstelling over de toekomstige binnenstad als ‘City Lounge’ bekijken.

Aansluitend vindt om 20.00 uur de presentatie en consultatieronde plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis. Alle betrokken wethouders, zoals wethouder Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening, zijn aanwezig om vragen omtrent de thema’s: bereikbaarheid, wonen, buitenruimte, economie en cultuur & leisure te beantwoorden.

Wilt u meepraten over één van deze onderwerpen? Dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: zie bron.


bron: Rotterdam - Binnenstad

Speciale VIP-middag!
Voor alle VIP-leden die interesse tonen in de toekomst van de binnenstad, vindt op zondag 8 juni een speciale VIP-middag plaats. Tijdens deze middag kunnen de aanwezigen de schoonheid van bouwen en slopen ten volste beleven!

De VIP-middag start om 12.00 uur in het Bibliotheek Café ‘Dik t’. Om 12.30 uur geeft wethouder Karakus het startschot geeft voor de lancering van het Binnenstadsplan.

Om 13.00 uur wordt u verrast door de spectaculaire voorstelling Transports Exceptionelles. Op muziek van Maria Callas zetten een man en een graafmachine een gracieuze dans neer, een spannend spel tussen mens en machine!

Na de voorstelling kunt u, onder leiding van een gids, een zinnenprikkelende route door Rotterdam afleggen. Dit gebeurt wandelend, per fiets of per openbaar vervoer. De rondleidingen duren ongeveer 1 ½ tot 2 uur.

We sluiten deze dag af met een hapje en drankje op een hopelijk zonnig terras van het bibliotheek Café!

De VIP leden ontvangen binnenkort per post een persoonlijke uitnodiging!

Tentoonstelling
Bent u niet in de gelegenheid de consultatieavond of de VIP middag bij te wonen? De tentoonstelling in het postkantoor is van 8 t/m 15 juni vrij toegankelijk voor publiek en geopend van woensdag t/m vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur!

en nog deze:

bron: Brief B&W R'dam

Betreft: Beantwoording vraag overtermijn hoogbouwnota binnenstad
Datum: 13 maart 2008

Het aankondigen van een nieuw hoogbouwbeleid, en het aangeven van de ambities van dit nieuwe beleid op hoofdlijnen, is onderdeel van het Binnenstadsplan.
 

·
Premium Member
Joined
·
35,806 Posts
Bedankt Kees voor het openen van dit topic. Dit lijkt er toch sterk op dat gemeente (samen met commerciele partijen) nog meer gaat doorpakken betreffende de herontwikkeling van de Rotterdamse binnenstad. Heel erg goed nieuws wat mij betreft.
 

·
robkaper.nl
Joined
·
5,969 Posts
De VIP-middag start om 12.00 uur in het Bibliotheek Café ‘Dik t’. Om 12.30 uur geeft wethouder Karakus het startschot geeft voor de lancering van het Binnenstadsplan.
Leuk, ga ik doen. Al is het alleen maar om mijn VIP-pas een keertje te kunnen gebruiken en niet voor niets dat formulier ingevuld te hebben.

Wie zijn er nog meer bij?
 

·
Registered
Joined
·
134 Posts
^^ Afgelopen herfst kregen binnenstadbewoners een informatie brochure over alle binnenstadsplannen, met daarbij een formulier om je aan te melden als VIP.

Daarmee wordt je op de hoogte gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen die in de binnenstad plaats gaan vinden.

Ik heb hem ook.
 

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #7 ·
bron: AD/RD

woensdag 04 juni 2008
Tweede wederopbouwgolf Rotterdam
Door MARCEL POTTERS EN EDWIN CORNELISSE

ROTTERDAM - Het centrum van Rotterdam staat aan de vooravond van een ‘tweede wederopbouwgolf’. De binnenstad ondergaat de komende jaren een ware metamorfose, waarbij het stadshart wordt omgetoverd tot een bruisend gebied waar het 24 uur per dag goed toeven is, zo wil het vandaag gepresenteerde Binnenstadsplan van de gemeente Rotterdam.
,,Het centrum moet hét visitekaartje en het podium worden waarop een groot deel van de stedelijke economie zich afspeelt,’’ stelt wethouder Karakus (PvdA, wonen en ruimtelijke ordening).

De auto is niet meer heilig in de binnenstad, zo blijkt uit het plan. Voetgangers krijgen daarentegen alle ruimte en bij verkeerslichten prioriteit. ,,In het hart van de binnenstad is de voetganger de dominante verkeersstroom, en niet de auto,’’ zo wordt vastgesteld.

Het centrum blijft weliswaar bereikbaar voor autoverkeer, maar er wordt alles aan gedaan om automobilisten al bij de rand van dit gebied uit de wagen te krijgen. In vijf zogenoemde ‘park en walk-garages’ kunnen bezoekers hun voertuig stallen. In de rest van de binnenstad zijn de parkeerplaatsen grotendeels bestemd voor bewoners en werknemers.

Bovendien wordt gestreefd naar een vermindering van het ‘straatparkeren’. Wie tóch met de wagen de het centrum in wil, zal merken dat de routes minder op autoverkeer zijn afgestemd dan nu het geval is.

Vlakbij de snelwegen kan ook worden geparkeerd in één van de zes ‘park en rides’, goed voor 18.000 plekken. Vanaf die punten kan met het openaar vervoer naar de binnenstad worden gereisd. Nagenoeg alle bestemmingen in het centrum bevinden zich op vijf minuten loopafstand van een halte.

Belangrijk onderdeel van het Binnenstadsplan is de bouw van vijfduizend woningen, waarmee voor 2015 wordt begonnen. ,,Dat is een toevoeging van bijna dertig procent aan de woningvoorraad,’’ meldt Karakus.

De komst van zo’n tienduizend nieuwe ‘centrumbewoners’ staat niet op zich. Het stadshart moet veel intensiever gebruikt gaan worden, inclusief de oevers van de Nieuwe Maas en de Rotte. De Boompjes zou kunnen veranderen in een ‘groene promenade’ en langs de Rotte wordt een recreatieve route gedacht.

Met het Binnenstadsplan hoopt Karakus ook potentiële investeerders in het centrum over de streep te trekken. ,,Op dit moment is ongeveer anderhalf miljoen vierkante meter aan nieuw en hernieuwd vastgoed in voorbereiding. Dat is grofweg 3,5 miljard euro aan mogelijke particuliere investeringen.’’

Shoppen kan in de toekomst onder andere in het oude postkantoor aan de Coolsingel, dat wordt verbouwd tot een luxe winkelwalhalla.
LEES MEER
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,211 Posts
Met dit soort daden trek je echte stadsliefhebbers naar je toe. Nimby's hebben altijd wat te klagen, dus daar moeten we niet te veel naar luisteren. Dat het verblijfsklimaat wordt opgeschroefd lijkt me zegen. Het moet alleen nog gedaan worden.

Tienduizend inwoners in het centrum erbij lijkt veel, of valt het juist wat tegen? Ik kan het moeilijk inschatten. Hoeveel wonen er nu? Ik dacht 30 000.
 

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #10 ·
bron: Gemeente Rotterdam

Binnenstad Rotterdam wordt City Lounge

Rotterdam gaat het verblijfsklimaat van de binnenstad op een hoger peil brengen. Het begrip City Lounge verwoordt deze kernopgave. ‘We willen de binnenstad ontwikkelen tot een kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak voor zowel bewoners, bedrijven als bezoekers. De binnenstad moet hét visitekaartje worden van de stad”, aldus wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening).


Vandaag (6 juni) presenteerde de gemeente Rotterdam de plannen die ze heeft om de binnenstad aan te pakken. De komende jaren zal de gemeente investeren in onder meer de buitenruimte, in stadswoningen (5.000 tot 2015), in kantoorruimte (800.000 m2), in verkeer en vervoer (o.a. 3.000 extra parkeerplaatsen), en in cultuur en leisure. (80.000 m2). Hoogtepunten zijn de verbouwing van het rijksmonumentale HUF-gebouw in de Hoogstraat, het oude postkantoor aan de Coolsingel en de Rotterdamse Schouwburg op het Doelenplein.

De gemeente heeft de afgelopen maanden met inbreng van ondernemers, ontwikkelaars, bewonersorganisaties en maatschappelijke en culturele partijen uit de binnenstad gewerkt aan het Binnenstadsplan 2008 – 2020. In dit plan zijn zes ambities geformuleerd. Allereerst een ‘slimme economie’, wat betekent dat Rotterdam een binnenstad wil realiseren die een gewilde en aantrekkelijke plek is voor kennisintensieve activiteiten. Er moet ruimte gecreëerd worden om mensen en bedrijven kennis te laten uitwisselen. Een andere ambitie is om de binnenstad een mooie plek te laten zijn om te wonen. Uit een woningbehoefteonderzoek blijkt behoefte aan 15.000 woningen in de binnenstad. De gemeente focust met nieuwe woningen op drie woonmilieus, te weten ‘city wonen’ in Centraal District Rotterdam, het Lijnbaankwartier en de Coolsingel, ‘informeel-creatief wonen’ in het Laurenskwartier, Oude Westen, Cool en Hoboken en het zogenoemde ‘waterlife-wonen’ in het Scheepvaartkwartier, Wijnhaveneiland, Oude Haven/Boompjes en Kop van Zuid.

Ontwikkeling City Lounge
Een derde ambitie van de stad is om aantrekkelijke en onderscheidende voorzieningen te treffen op het gebied van cultuur, leisure en winkelen. Er moeten grote voorzieningen komen in Centraal District Rotterdam en het Schouwburgplein, zodat hier 24 uur per dag de mogelijkheid is om te ontspannen. Hiervoor ligt onder andere een plan voor een Urban Culture Podium. Ook op de Wilhelminapier moet meer horeca en cultuur komen. Verder moet het huidige winkelgebied in de omgeving van de Lijnbaan en de Koopgoot onderscheidende winkels krijgen in de omliggende straten. Een van de ontwikkelingen hierin is de herinrichting van het oude postkantoor. “We hebben een plan gepresenteerd aan de gemeente waarin het oude postkantoor een compleet nieuwe functie krijgt, waarbij retail centraal staat. Het moet een nieuwe ontmoetingsplaats worden voor de Rotterdammer”, aldus architect Ben van Berkel van UNStudio.

Ambitie vier is om te zorgen dat door de hoogbouw ook op straat veel leven en energie is. Rotterdam heeft een prachtige skyline, maar dit wordt niet direct vertaald in een fascinerend straat- en stadsbeeld. Om een City Lounge te kunnen creëren zullen plinten in de binnenstad worden aangepakt en zal het hoogbouwbeleid op nieuwe uitgangspunten getoetst worden.

De verbonden stad
De vijfde ambitie heeft te maken met de ultieme kracht van Rotterdam als stad aan de rivieren de Maas en de Rotte. Door de rivier als recreatieve drager te ontwikkelen krijgt de link tussen de stad en de rivier een nieuwe dimensie. Als recreatieve drager vormt de rivier ook een de regionale koppeling met landschappen buiten de stad. Ambitie nummer zes is de Verbonden Stad. “Het is onze ambitie de samenhang en continuïteit tussen mooie en bijzondere plekken in de stad te verbeteren. We streven daarom naar een kwalitatief hoogwaardige en goed ingerichte buitenruimte met een goed evenwicht tussen voetganger, fietser en auto. Een goede buitenruimte is de belangrijkste voorwaarde voor alle economische ontwikkelingen in de stad. Om de gewenste verbetering van de buitenruimte te realiseren moet gedurende lange tijd, over een periode tot minimaal 2020, worden vastgehouden aan de visie verbonden stad”, aldus wethouder Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte).

Er zal meer groen komen in de stad, zoals bomen, binnenterreinen en groene daken, en er moeten meer stadsstraten en pleinen onderdeel uitmaken van de inrichting. In het Laurenskwartier wordt de kwaliteit die aan de buitenruimte wordt gesteld als eerste zichtbaar. In dit gebied zal naar verwachting eind 2011 de grootste overdekte markthal van Europa geopend worden; een mooie trekpleister voor de stad.

Ring rond het centrum
Wanneer de binnenstad intensiever gebruikt zal gaan worden, zal er een toename zijn van verkeersbewegingen in de stad. “Onze binnenstad is altijd al een voorbeeld geweest van ruimte voor wandelend en winkelend publiek. Ook in de toekomst willen we deze voorbeeldfunctie behouden en versterken”, aldus wethouder Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie). Er zullen goede looproutes en oversteekvoorzieningen komen en er wordt een Park- en Walksysteem aan de rand van de stad geïntroduceerd. Auto’s zullen meer ondergrondse plekken krijgen; een van de ontwikkelingen daarin is de bouw van de garage aan het Kruisplein. Om de bereikbaarheid van het centrum beter te kunnen garanderen, zal bovendien een ring rond het centrum gerealiseerd worden. De verkeersafwikkeling gaat in de toekomst in volgorde van belangrijkheid via de stadsboulevard, de centrumboulevard en de stadsstraten. Na de zomer wordt het Verkeersplan Binnenstad met daarin onder andere verschillende verkeersscenario's aan de gemeenteraad voorgelegd.

Consultatieavond voor Rotterdammers
Voor bewoners en ondernemers vindt vandaag een consultatieavond plaats in de Burgerzaal van het stadhuis. De aanwezigen zullen een reactie geven op het binnenstadsplan. In het oude postkantoor is tot 15 juni een tentoonstelling te bezichtigen over de binnenstad. Hier zijn o.a. maquettes te zien van de prestigieuze bouwprojecten in de stad. Op zondag 8 juni wordt een publieksdag georganiseerd met verschillende evenementen. Zo kan het publiek speciale routes volgen waarbij onder leiding van een gids een toelichting wordt gegeven op de bouwplaatsen en ontwikkelingen.

In de binnenstad bevinden zich vier (Laurenskwartier, Centraal District Rotterdam, Coolsingel/Lijnbaan en EMC-Hoboken) van de dertien VIP- gebieden die de gemeente heeft aangewezen in de vorig jaar gepresenteerde Stadsvisie. In deze gebieden wordt met voorrang geïnvesteerd omdat ze het meeste bijdragen aan het versterken van de economie en het aantrekkelijker maken van Rotterdam als stad om in te wonen.

Bron: Bestuursdienst, 05-06-2008
 

·
Premium Member
Joined
·
35,806 Posts
De plannen klinken allemaal erg goed. Nu moet dit ook omgezet worden in daden, op zijn Rotterdams dus. Ik ben wel benieuwd naar de detailuitwerking van alle genoemde initiatieven. Pas als de individuele details bekend worden kunnen we echt inhoudelijk reageren.

Maar het is erg goed dat de stad een nieuw zelfbewustzijn met de daarbij behorende ambitie wil uitstralen en daartoe ook het juiste beleidskader ontwikkelt. Voor veel zeikers en negatievelingen (zie o.a. de reacties weer in het AD, daar zijn er dus veel te veel van) zal het in Rotterdam nog niet goed genoeg zijn als zelfs Dubai vergeleken bij Rotterdam er als een krottenwijk uit zal zien. Op dergelijke meningen is geen beleid te maken en gelukkig luistert men dus niet naar dit soort zeikverhalen.

Het geeft ook aan dat bijvoorbeeld de Provenierswijkbewoners de ambities van de stad niet zullen remmen. Ze kunnen misschien ontwikkelingen (helaas) vertragen, maar als deze visie consequent wordt vastgehouden (waarvoor men ook pleit, geen zig-zag koers volgen door de waan of de zeurders van de dag hun zin te geven) kan er enorme kwaliteitssprong gemaakt worden. Bijna een quantum-leap! Precies wat Rotterdam zo kei- en keihard nodig heeft. Het uitstraaleffect op de overige delen van de stad en de omliggende regio zal enorm zijn. Daar zit de nog grotere winst. Dat blijft nog wat onderbelicht, maar dat mag omdat de nota over de binnestad gaat.

De nieuwe toetsing van Hoogbouw in de binnenstad moet in ieder geval wat mij betreft tot gevolg hebben dat er geen 70 meter torentjes meer op sleutellocaties in de binnenstad mogen worden gebouwd. Alle hoogbouw op die plekken moet vanaf 100 meter zijn. Anders is het kapitaalvernietiging.

Een verbouwing van de Schouwburg en de grote voorzieningen op het Schouwburgplein is een verrassing. Misschien dan toch een integrale aanpak inclusief dat stadspodium? Met een nieuw Schouwburgplein, de Calypso, een nieuwe Pathé, een grotere parkeergarage en de sloop van de Hartsuykerflat? Van mij mag het!

Het kunnen hele mooi tijden gaan worden. En de tijden zijn momenteel helemaal niet slecht :D !
 

·
tunelion
Joined
·
3,116 Posts
het mooie is dat men nu de investeringen van gemeente direct terug ziet in gevolgen, zoals in het Laurenskwartier. Daar gaat het allemaal ontzettend snel. Dat zal dus ook steun bieden aan zo'n plan. Men kan direct het effect zien en blijkbaar werkt de aanpak goed. Verder wat betreft die zeikerds; die heb je altijd en overal ter wereld. Vaak zijn het er stiekem ook niet zoveel, maar gebruiken ze dezelfde platforms om dit duidelijk te maken waardoor het op een massa lijkt. Rotterdam heeft zulke ontwikkelingen simpelweg nodig om te overleven, gelukkig ziet de gemeente dit goed in.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,683 Posts
Mooi geïllustreerde flyer.

Dit plaatje had ik nog niet gezien van Erasmus MC, maar ik volg de topic ook niet erg prominent.


De ambities liggen hoog, de boodschap is duidelijk, een start is al gemaakt. Volhouden zo zou ik zeggen :eek:kay:
 
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top