SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 2421 Posts

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Nieuwe brug van Noordereiland naar Zuid

Uit het AD van 13.06.2008:

Door EDWIN CORNELISSE

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt er een brug bij. Er komt een oeververbinding tussen het Noordereiland en Rotterdam Zuid. Deze brug gaat ook ruimte bieden aan de nieuwe tramlijn over de Willemsbrug.De plek waar de nieuwe brug moet komen, evenwijdig aan de oude Hef en de Koninginnebrug.

De verbinding maakt een einde aan de slinger die automobilisten moeten maken als ze van de Willemsbrug het Noordereiland oprijden. In plaats van rechtsaf gaat het straks, parallel aan de Hef, rechtdoor naar de overkant van de Koningshaven.

De verbinding is opgenomen in de plannen die gemeente, deelgemeente en vier projectontwikkelaars vandaag presenteren voor de Kop van Feijenoord. Dit gebied dat bestaat uit de wijk Feijenoord, het Noordereiland en een deel van de Kop van Zuid, moet volgens de plannenmakers flink op de schop. De grote verbouwing en opknapbeurt moet van het gebied een tweede Kop van Zuid maken.

In de visie die nu ter inspraak is voorgelegd aan de bewoners, wordt rekening gehouden met de bouw van 1600 huizen en de sloop van 120 woningen. Het gaat bij dit laatste om een blok dat slechts 25 jaar oud is. Eigenaar corporatie de Nieuwe Unie wil het echter slopen om het Entrepotgebied beter te ontsluiten zodat er meer bezoekers komen. Tezamen met de nieuwe tramlijn moet dit nieuw leven blazen in het zieltogende Entrepotgebied.

Naast de nieuwbouw worden ook honderden gevels opgeknapt, een parkeergarage met dakpark gebouwd op de Persoonsdam en wordt het Nassauhavenpark opgeknapt. De bedoeling is dat er in dit park ook een ’waterspeeldernis’ komt.
 
  • Like
Reactions: LFXDN

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Deze brug had er eigenlijk al veel eerder moeten liggen. Die rare kronkels die we sinds 1981 moeten maken om van en op die brug te kunnen komen waren altijd al erg ongelukkig. De aanlandingen zijn dan ook niet het sterkste punt van de Willemsbrug. Nu kan er op de Noordkant niet zoveel meer aan veranderd worden, maar aan de zuidkant lag er altijd al het potentieel om dit veel beter vorm te geven. Het is goed om te zien dat ook dit nu gaat gebeuren door een extra brug over de Koningshaven aan te leggen.

Op de ware hausse van plannen die nu gepresenteerd worden en (gelukkig) ook ontwikkeld worden in Rotterdam, is dit de logische volgende stap. Na de Willemsbrug dus in 1981, de Erasmusbrug in 1996 krijgen we binnen 10 jaar weer een aantal bruggen (grote en kleinere) bij met als belangrijkste (hoogstwaarschijnlijk) de derde grote stadsbrug voor de Nieuwe Kuip, de kleine brug in de Rijnhaven naar Katendrecht, en nu weer deze middelgrote brug als spil in een ontwikkelingsproject rondom de Kop van Feijenoord en het Noordereiland.

De stad wordt er steeds en steeds meer geïntegreerder en mooier en leefbaarder door. Goed ook dat de tram (lijn naar de Nieuwe Kuip en door naar Ridderkerk) hier een nieuwe Noord-Zuid verbinding over de rivier erbij krijgt. Het geeft het OV weer een impuls en geeft ook een omleidingsalternatief voor trams als er op de drukke Laan op Zuid een ongeluk o.i.d. gebeurt. En de Erasmusbrug wordt qua verkeersdruk (vooral betreffende de trams) ontlast door deze extra verbinding.

Dit is het zoveelste goede bericht voor Rotterdam in een hele korte tijd. Binnen 5-10 jaar van nu is Rotterdam voor diegenen die er weinig of niet komen, en misschien de stad alleen van TV beelden e.d. kennen, echt bijna onherkenbaar veranderd! Niet alleen qua gebouwen, maar ook qua beleving en sfeer. De grootschalige aanpak van de buitenruimte is daar ook een goed voorbeeld van. Net als het groeiende culturele en culinaire klimaat wat er momenteel in de stad heerst. Je moet het gewoon heel close volgen om het echt bij te kunnen houden. En helaas, ook mij lukt dat niet (ik moet ook nog werken :) ).

Gelukkig gebeurt er ook in vele andere steden in Nederland en daarbuiten ook genoeg. Dat houdt dit forum elke dag weer interressant om het weer op nieuwjes en voortgang van lopende projecten na te speuren!
 

· Registered
Joined
·
2,927 Posts
EPA001, allereerst proficiat met je gave om over elke ontwikkeling in Rotterdam een bericht van minstens vier alinea's met zinnige opmerkingen te plaatsen (geen sarcasme). :)

Ten tweede inderdaad een goede en logische ontwikkeling, maar ik denk dat het effect van deze brug niet zo heel groot zal zijn. Alleen de nieuwe tramlijn en de directe omgeving heeft hier echt baat bij. Ik vind het ook onjuist dat men in het nieuwsbericht en passant even de tweede Kop van Zuid introduceert. Ja hallo...
 

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Ik vind het ook onjuist dat men in het nieuwsbericht en passent even de tweede Kop van Zuid introduceert. Ja hallo...
Dank voor het compliment. De uitdrukking "een tweede Kop van Zuid" is uiteraard een overdrijving van het AD. Dit gebied is gewoon onderdeel van de Kop van Zuid. Het ligt alleen een stukje oostwaarts van dat deel van de Kop van Zuid waar het zwaartepunt van de ontwikkelingen ligt.

Het is wel heel goed dat er nu een soort "olievlek-achtige" werking betreffende de ontwikkelingen plaatsvindt. De Kop van Zuid wordt daardoor breder en een aantrekkelijker stedelijk gebied. Er moet met name in Feijenoord nog veel gebeuren, daar moeten we de ogen zeker niet voor sluiten, maar dit vervolgproject op de Kop van Zuid is daarvoor in elk geval de juiste stimulans.
 

· Crooswijkert
Joined
·
6,500 Posts
Zeer goede ontwikkeling. Die kronkel die je moest maken kon eignelijk ook echt niet. Weet iemand waarom er destijds niet is besloten om die brug een rechte aanlanding te laten maken?
 

· der Niederländer
Joined
·
7,451 Posts
Goed nieuws dat dit gebied wordt aangepakt, incl. nieuwe brug en tramverbinding. Mooi ook dat (als ik het plaatje mag geloven) het Stieltjesplein e.o. ook wordt aangepakt.

Overigens staat er voor wie interesse heeft deze dagen een informatietent in het park bij de Nassauhaven, waar de globale plannen door de gemeente worden toegelicht.
 

· Registered
Joined
·
246 Posts
goed plan!
Ook een mooi gebied om te ontwikkelen!
Logisitiek is de nieuwe brug zowieso een grote verbetering (zeker voor de leefbaarheid rondom de koninginnebrug), maar ik zie wel een verschuiving van de uitdaging naar de kruising Roentgenstraat-Oranjeboomstraat. Misschien een idee om schuin (evt verlaagd) door te trekken over het parkeerterrein naar de Rosestraat?

anyway ik ga zeker even kijken op vrijdag 13 juni van 11.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 14 juni van 11.00 tot 15.00 uur in een grote tent in het Nassauhavenpark.
zie: http://feijenoord.videodemo.nl/nieuws/publish/news_282.html
 

· Illustrateur
Joined
·
13,812 Posts
Goede ontwikkeling! Ik ben benieuwd hoe een tramlijn op een bestaande brug te integreren is (Willemsbrug). Ik neem aan dat de Koningsbrug nog wel in functie blijft, want het is een mooie brug. Vooral voor het doorgaande verkeer zal de nieuwe brug een welkome aanvulling zijn in het verkeer van Noord naar Zuid en vica versa. Door de aansluiting zal de band tussen de stadsdelen verder versterkt worden, zoals dat van voor de Erasmusbrug nog helemaal niet het geval was. De Koningsbrug zal nu denk ik vooral een brug voor de eilanders worden, en bovenal voor fietsers en voetgangers. Hopelijk is de ontwikkeling ook een aanzet om de oostpunt van het Noordereiland op te knappen, want op die prominente plek staan een aantal gebouwen waar ik geen 'u' tegen zeg. Het mooiste zouden gesloten bouwblokken a 4-8 lagen hoog zijn in mijn ogen. Ik verwacht overigens niet een heel speciaal vormgegeven brug. En misschien hoeft dat ook niet. Als het maar robuust en toch ingetogen, functioneel en ook passende brug bij het gebied is.
 

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #10 ·
^^ De Koningshaven krijgt gewoon een derde brug als overspanning, naast de Hef (buiten gebruik) en de gewone verkeersbrug over de Koningshaven. Volgens mij is dat de Koninginnebrug?

Het doorgaande verkeer belast dan die verbinding niet meer, net Noordereiland krijgt een betere ontsluiting en de nieuwe brug geeft weer mooie nieuwe blikvelden op dat deel van de stad.

Op de Willemsbrug is ruimte genoeg voor een tramspoor. Sinds de Erasmusbrug open is, is deze brug niet erg druk meer. Hij is bij het grote publiek bijna in de vergetelheid geraakt door het doorslaande succes van de Erasmusbrug en de ontwikkelingen op de Kop van Zuid en bij de Zalmhaven.

En inderdaad, de stad zal door deze brug weer een stuk verder geïntegreerd worden. Zeker de stedelijke samenhang in dit gebied zal een grote sprong voorwaarts maken.

Uiteraard zal de derde stadsbrug naar de nieuwe Kuip een nog veel grotere impact op dat gebied gaan krijgen, want daarmee worden Kralingen en Feijenoord (met Parkstad) ook direct met elkaar verbonden stadsdelen. Het zal het stedelijke gevoel van Rotterdam enorm versterken.

De geïsoleerheid van die stadsdelen bemoeilijkt daar nu de ontwikkelingen die o zo nodig zijn, terwijl het waterrijke, dus in principe heel kansrijke gebieden zijn. Die nieuwe verbindingen (met OV) zullen die barrièrres wegnemen en weer vele nieuwe ontwikkelingen op gang gaan brengen. Dat is een hele goed zaak wat mij betreft.
 

· der Niederländer
Joined
·
7,451 Posts
KvF conceptvisie

1.


2.


3.


4.


5.


KvF maquette

1.


2.


3.


4.


5.


KvF in beeld

1. Nassauhavenpark met informatietent KvF


2. Idem


3. Idem met lokale hangwandeljeugd


4. Unilever


5. Roentgenstraat, de oude gevels worden gerenoveerd


6. Idem


7. Bouwlokatie naast Unilever, gezien vanaf Roentgenstraat richting centrum


8. Wederom Roentgenstraat


9. Idem


10. Bouwlokatie boven het spoor naar Dordrecht


11. Idem, nu P-plaats Jumbo/Entrepot


12. Rosestraat, gedeelte tussen Entrepot en Koninginnebrug


13. Idem, te slopen bebouwing


14. Idem, te slopen bebouwing


15. Entrepotstraat (idd, de straat achter het Entrepotgebouw), te slopen bebouwing


16. Idem, te slopen bebouwingps: wellicht kan de topictitel worden aangepast in: Kop van Feijenoord? Dekt naar mijn idee beter de lading.
 

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
^^ Bedankt voor de uitgebreide update Oh?!. Het wordt dus een flinke aanpak van het hele gebied. Precies zoals het zou moeten. En wederom geeft een infrastructurele verbetering de impuls hiervoor. Bruggen doen wonderen, dat is inmiddels wel duidelijk.
Als deze plannen zijn uitgevoerd zullen de overige oudere panden vanzelf wel volgen. En er is aan de Feijenoordkade al het e.e.a. bijna klaar. Dat mogen we ook niet vergeten.

Ik hoop alleen dat die paperclip van Carel Weeber ooit nog eens een bezoekje van een sloopkogel krijgt. Dat blok was altijd al een verschrikking in mijn ogen, maar het past nu helemaal niet meer in de gewijzigde stedebouwkundige opzet van de wijk. Dat ding haalt het hele niveau van dat gebied zo ver naar beneden! Van mij mag die vandaag nog gesloopt worden!

T.a.v. de titel van de thread: Ik ben het met je eens dat de titel nu niet meer de lading dekt, maar ik weet niet hoe ik de titel van een thread kan aanpassen. Misschien kan een moderator van SSC.com hier ons een pleziertje doen? Of heeft er iemand een tip?
 

· der Niederländer
Joined
·
7,451 Posts
^^ tot eind juli kan men meepraten over de visie (zeg maar je visie op de visie geven...). Uiteraard heb ik van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en één van de zwakke punten die ik over de visie heb genoemd is het achterwege laten van de aanpak/sloop van de peperklip. Wat mij betreft mag dat ding (de meest positieve benaming die in me op komt) vandaag nog tegen te vlakte.

Wat betreft het aanpassen van de titel: lukt dat niet via de editknop? Anders misschien een pm naar een moderator?
 

· Registered
Joined
·
843 Posts
Zo dan! Het (spoorbrug) Park op het Noordereiland wordt bebouwd? Daar was toch ook het zogenaamde 'illegale park van de Noordereilanders'? Eigenlijk wel een beetje zonde, is een prachtige plek (waar veel meer uit te halen valt dan dat er nu wordt gedaan).

Uiteindelijk wel een goede zaak dat Feyenoord wordt aangepakt. Ik erger me alleen altijd enorm aan die fabriek die daar aan de Nieuwe Maas ligt (en nog steeds niet wordt aangepakt) is dat de Hunter Douglas? Is i.i.g. een prachtlocatie, daar aan het water. Kan je een mooie wijk situeren.
 

· Illustrateur
Joined
·
13,812 Posts
Schitterende plannen en die brug was inderdaad een inkoppertje. Ik ben benieuwd wanneer hij er ligt. Het zou ook mooi zijn als er een tweede LoZ zou komen met een statige bomenlaan.

Zonde dat die historische panden door verloedering en verpaupering door goedkope opbouw dan maar worden gesloopt. Het is net als een persoon aanrijden, en na het zien van de verwondingen in plaats van een ambulance bellen er nog maar een keer overheen rijden om zeker te weten dat de persoon in kwestie dood is.
 

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #17 ·
^^ Een tweede LoZ zal de Rosestraat niet worden. Dat past stedebouwkundig nu niet. Grootste boosdoener :bash: hiervoor is die vreselijke paperclip van Carel Weeber.

Als die gesloopt is kan de weg mooier ingericht worden, en ook wat ruimer van opzet worden. Dat zou de Laan op Zuid qua autoverkeer verder ontlasten. Hoewel dit laatste relatief is omdat de Laan op Zuid met alle ontwikkelingen die daar nu plaatsvinden, en nog moeten gaan plaatsvinden, drukker en drukker zal worden.

Dus ook vanuit dat oogpunt (naast de tram-plus) is de opwaardering van de Willemsbrug belangrijk. Daar is nu capaciteit over. Die rare kuil in de noordelijke aanlanding voor het verkeer zou er vanwege de tram-plus ook nog wel eens uit kunnen gaan. Die kuil was destijds nodig om onder de oude spoorbruggen door te kunnen rijden, maar is nu helemaal overbodig. Dat kan de noorderlijke aanlanding van de Willemsbrug nog wat meer allure geven. Dit mogelijke ontwikkelingetje (op de noordoever van de Maas) blijft nu nog even onbelicht in dit plan. Logisch, want dit plan gaat hoofdzakelijk over de Kop van Feijenoord met een nieuwe brug over de Koningshaven.

Ik denk overigens dat als gevolg van dit plan alleen de mooiste of mooiere gevels van oude panden in dit gebied gerenoveerd zullen worden (en de woningen achter de gevels misschien herbouwd zoals aan de Feijenoordkade) en dat de panden waar we weinig of niets aan missen als die plat zouden gaan, ook daadwerkelijk worden gesloopt. Ik denk dat de foto's van Oh?! dit goed documenteren. Dus ik ben daar niet rouwig over.

Ik ben nu erg benieuwd naar een mogelijk tijdspad voor deze ontwikkelingen. Als het een beetje vlot gaat kunnen de plannen in 2009-2010 vastgelegd zijn en kan men in 2011 beginnen met de bouw. Ik doel dan met name op de brug en de tram-plus lijn omdat de woningen via aparte procedures al eerder ontwikkeld kunnen gaan worden.
 

· Registered
Joined
·
3,155 Posts
Goede en uitgebreide post Oh?!, bedankt!

Wordt nu de Oranjeboomstraat of de Rosestraat als doorgaande route gedacht?

Rotterdam krijgt nu wel iets weg van Simcity, blokjes die er amper 20 jaar staan gaan alweer tegen de vlakte.
 

· Premium Member
Joined
·
41,337 Posts
Discussion Starter · #20 ·
^^ De Rosestraat wordt de doorgaande route. Als onderdeel van de Parkstad plannen wordt deze direct aangesloten op de West-Vareknoordseweg. Dan kan je de drukke kruising met de drukke Laan op Zuid vermijden als je daar niet zijn moet. En maakt direct weer een aardige stadsas die aansluit op de Pascalweg in Lombardijen. Dat zal die kruising met de Bierens de Haanweg-Spinozaweg (nu al aardig druk) nog grukker maken. Dat zal dan ook wel weer tot een herontwikkeling gaan leiden.
 
1 - 20 of 2421 Posts
Top