SkyscraperCity Forum banner

Rotterdam | Hefkwartier | Nassauhaven

451014 Views 2420 Replies 216 Participants Last post by  Sky Unlimited
Nieuwe brug van Noordereiland naar Zuid

Uit het AD van 13.06.2008:

Door EDWIN CORNELISSE

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt er een brug bij. Er komt een oeververbinding tussen het Noordereiland en Rotterdam Zuid. Deze brug gaat ook ruimte bieden aan de nieuwe tramlijn over de Willemsbrug.De plek waar de nieuwe brug moet komen, evenwijdig aan de oude Hef en de Koninginnebrug.

De verbinding maakt een einde aan de slinger die automobilisten moeten maken als ze van de Willemsbrug het Noordereiland oprijden. In plaats van rechtsaf gaat het straks, parallel aan de Hef, rechtdoor naar de overkant van de Koningshaven.

De verbinding is opgenomen in de plannen die gemeente, deelgemeente en vier projectontwikkelaars vandaag presenteren voor de Kop van Feijenoord. Dit gebied dat bestaat uit de wijk Feijenoord, het Noordereiland en een deel van de Kop van Zuid, moet volgens de plannenmakers flink op de schop. De grote verbouwing en opknapbeurt moet van het gebied een tweede Kop van Zuid maken.

In de visie die nu ter inspraak is voorgelegd aan de bewoners, wordt rekening gehouden met de bouw van 1600 huizen en de sloop van 120 woningen. Het gaat bij dit laatste om een blok dat slechts 25 jaar oud is. Eigenaar corporatie de Nieuwe Unie wil het echter slopen om het Entrepotgebied beter te ontsluiten zodat er meer bezoekers komen. Tezamen met de nieuwe tramlijn moet dit nieuw leven blazen in het zieltogende Entrepotgebied.

Naast de nieuwbouw worden ook honderden gevels opgeknapt, een parkeergarage met dakpark gebouwd op de Persoonsdam en wordt het Nassauhavenpark opgeknapt. De bedoeling is dat er in dit park ook een ’waterspeeldernis’ komt.
  • Like
Reactions: LFXDN
1 - 20 of 56 Posts
Zeer goede ontwikkeling. Die kronkel die je moest maken kon eignelijk ook echt niet. Weet iemand waarom er destijds niet is besloten om die brug een rechte aanlanding te laten maken?
Hoezo, bouwt Budel te weinig goedkope woningen? ;)
^^ Grappig om te lezen dat ook Rotterdam met de randgemeenten problemen heeft hierover. Weert en Roermond kennen dit soort problemen namelijk ook. Ben benieuwd hoe dit in RR opgelost gaat worden.
^^Op dat plein is echt nooit iets te doen, er komt echt geen kip. Laatst werd ik zelfs staande gehouden door een agent omdat ik door een voetgangersgebied fietste! Ik had natuurlijk niet door dat het een voetgangersgebied was, aangezien er totaal geen voetgangers waren :lol:
Daar ben ik het ook mee eens. Een verschrikkelijk pand, wat totaal niet aansluit bij de rest van de omgeving.
De Nieuwe Unie zit daar in ieder geval niet, wel een kerkgenootschap dat ik zo weet.
^^Dit gebouw weghalen? Opknappen zul je bedoelen! Volgens mij ben je niet goed wijs man! :nuts:
Ik las deze week in het weekblad De Echo dat de verkoop van het eerste project (D'Oranjeboom) binnenkort van start gaat. Laten we het hopen :)
Toen ik naar de Jumbo ging viel het me ook al op dat er nu daar een infocentrum wordt gemaakt.
Nee het infocentrum komt in het gebouw schuin ernaast, waar de friettent zit.
Ah, het infocentrum komt dus in het Entrepotgebouw. ;) Daar moet ik dan ook maar eens langsgaan (als het eenmaal geopend is).
^^Ja, op de plek waar eerst een woonzaak zat.
In het infocentrum staat trouwens een kleine maquette van het hele plangebied. Jammer genoeg waren ze al dicht dus heb ik het niet echt kunnen bekijken (alleen door de deur heen ;) )
Ik lees net in de Cobouw dat de start voor het project d'Oranjeboom gepland staat voor juni 2010 :)
^^Misschien kun je zelf ook even wat opzoeken?

Ik heb op de vorige pagina de startdatum al aangegeven en er komt inderdaad een nieuwe brug met tramlijn.
^^Natuurlijk is er veel reclame voor Rotterdam in de Metro, aangezien je waarschijnlijk de Rotterdam editie leest...
Echt bezopen om die panden te slopen! Juist de combinatie tussen oud en nieuw maakt zo'n wijk aantrekkelijk. Het lijkt wel of er helemaal geen moeite meer wordt gedaan om zo'n panden te behouden.
Knettergek! Juist de mix van oud en nieuw kan van de Kop van Feijenoord een succes maken. Deze panden zijn toch schitterend!?
Wanneer gaan we ons vastketenen aan de panden? ;)

Schandalige reactie van Woonstad trouwens. Wanneer de binnenkant op is kan de gevel toch wel bewaard blijven? We leven toch zeker niet meer in de jaren '70!?
Ik woon trouwens in een pand van Woonstad dat gebouwd is in de jaren '20. Deze is ook helemaal op van binnen (muizen knagen door het plafond, etc.) maar mijn woning wordt gewoon door ze opgeknapt. Van binnen én van buiten! Dat terwijl mijn buitenkant er veel erger aan toe is dan die van de panden op de Oranjeboomstraat. Volgende week komt de architect bij me langs, dus dan kan ik ze daar ook nog over uithoren.

Vreemd dat ze zo'n verschillend beleid voeren bij Woonstad.
Dit zal waarschijnlijk wel het geval zijn, een trieste conclusie eigenlijk. Waarom werd er vroeger, voor mijn gevoel, vaker betere kwaliteit geleverd dan tegenwoordig?
War moet er eigenlijk voor in de plaats komen. Moet een goede architect zijn om iets met dezelfde kwaliteit terug te zetten. Gaat dus niet gebeuren dus we hebben er straks weer een bagger project bij.
Ik was vandaag in de Centrale Bibliotheek waar ik in het AD zag staan dat een deel van de sloop uitgesteld wordt. Een bewoner van de te slopen panden heeft een bouwtekening uit 1890 gevonden waarop blijkt dat zijn huis (de schoolmeesterswoning) op dezelfde fundering rust als die van het schoolgebouw zelf en die fundering is dik in orde.

Woonstad kende deze bouwtekening niet zeggen ze...
1 - 20 of 56 Posts
Top