SkyscraperCity Forum banner

Rotterdam: Imago

616705 Views 5215 Replies 225 Participants Last post by  Stratosphere 2020
Door verschillende threads heen komt met enige regelmaat het Imago van Rotterdam naar bovendrijven. Of het nu gaat om de het postkantoor op de Coolsingel of de Erasmusbrug of klein nieuws wat in de urbanatics thread verdwijnt.

Wat maakt Rotterdam nou Rotterdam? Waarin verschilt het en waarin heeft het zijn unieke kenmerken? Las al het bekende adagium 'niet lullen maar poetsen' en 'arbeidersstad' maar iedereen die in Rotterdam woont of er een paar keer op visite komt zal denk ik veel meer dan alleen dat ervaren.

Om deze thread een kickstart te geven hieronder wat achtergrond info o.a. van Patricia van Ulzen die haar scriptie heeft geschreven omtrent het imago van Rotterdam en waaruit ook naar voren komt dat de gewenste 'gezelligheid' (lees kleinschaligheid) de stad in de jaren 70 bijna de nek om heeft gedaan.


’Nieuw imago Rotterdam te danken aan creatieve klasse’

ROTTERDAM Rotterdam was rond 1970 nog een stad met een identiteitscrisis, die niet groot maar klein wilde zijn, en gezellig in plaats van zakelijk.
Inmiddels geldt de stad als een echte metropool, zie het etiket van het wereldse Manhattan aan de Maas dat sterker is dan ooit.

Hoe heeft die verandering van imago kunnen plaatsvinden?

Met haar morgen gepresenteerde proefschrift Dromen van een metropool, De creatieve klasse van Rotterdam 1970-2000 denkt Patricia van Ulzen een afdoend antwoord te hebben gevonden op deze vraag.

Volgens haar was er op de eerste plaats een nieuwe visie op Rotterdam, die de ontwikkeling van de stad in deze periode heeft gestimuleerd. Kunstenaars en andere culturele experts, een groep die tegenwoordig wordt aangeduid als de creatieve klasse, waren de eersten die deze grootstedelijke visie ontwikkelden.

Zo verrichtten zij het voorwerk voor het Nieuwe Rotterdam dat vanaf het einde van de jaren tachtig concreet vorm kreeg.

In haar proefschrift toont Van Ulzen aan hoe een groep van Rotterdamse architecten, vormgevers, kunstenaars, cultuurspecialisten, en horeca- en culturele ondernemers zich vanaf de jaren zeventig verzetten om van Rotterdam een kleinschalige stad te maken.

Daarbij grepen zij terug op de grootstedelijke aspiraties van Rotterdam in de negentiende eeuw, het interbellum en de wederopbouwperiode.


Het beeld van Rotterdam is in de afgelopen dertig jaar 180 graden gekanteld.

Rond de jaren zeventig verkeerde de stad in een ware identiteitscrisis. Na de afronding van de wederopbouw werd de binnenstad als leeg en ongezellig ervaren. De stad die gedurende het interbellum en de jaren vijftig/zestig nog trots de grootstedelijke predikaten zakelijk, dynamisch en modern uitdroeg, kreeg rond 1970 last van koudwatervrees. Rotterdam was opeens een kille stad zonder hart.

Tekenend voor deze houding was de grote manifestatie C70 waarmee vijfentwintig jaar wederopbouw werd gevierd. De binnenstad werd vol gezet met kraampjes, paviljoentjes, koepeltjes, cafeetjes, kortom een reeks goedbedoeld - en steevast met verkleinwoorden aangeduid - straatmeubilair, waaraan de Coolsingel nu nog te lijden heeft. Rotterdam wilde even helemaal geen grootstedelijk imago meer.

Nog geen tien jaar later begon dit beeld al weer terug te kantelen. En weer een paar decennia verder is Rotterdam trots op zijn grootstedelijke imago, zijn hoogbouw, zijn dynamiek, en zijn haven. Patricia van Ulzen vroeg zich af hoe die veranderende visie op de stad en de stedelijke cultuur tot stand is gekomen.

De centrale stelling van Patricia van Ulzen is dat het niet zozeer een kwestie van vooropgezet beleid of van slim uitgevoerde citymarketing was, maar dat het beeld van het Nieuwe Rotterdam vooral tot stand is gekomen door het voorwerk van een beperkte groep culturele ondernemers die vanaf het einde van de jaren zeventig in Rotterdam actief was. Pas toen deze creatieve klasse met succes het beeld uitdroeg van Rotterdam als een moderne havenstad waarin de leegte en grootschaligheid geen problemen waren, maar juist typisch Rotterdamse kenmerken die uitgebuit moesten worden, haakten beleid en stadpromotors weer aan. Van Ulzen bespreekt in haar boek uitdrukkelijke de ‘visie’ op de stad en gaat daarbij uit van de representatie van de stad in relatie tot sociale en materiele ontwikkelingen. In haar voorbeelden maakt ze voornamelijk gebruik van beelden die ze analyseert op grootstedelijke iconografische kenmerken. De titel van haar proefschrift is niet voor niets Dromen van een Metropool. De ‘droom’ in beelden ging vooraf aan de daadwerkelijke, materiele realisering van het huidige grootstedelijke Rotterdam.

^^
Het lijkt me in ieder geval duidelijk dat het belangrijk is om een visie te hebben, een droom. Iets dat je najaagt. Waarbij realisme soms iets op de achtergrond mag verdwijnen. Liever hoog inzetten dan op het eind erachter komen dat je iets middelmatigs hebt voltooid.

Omtrent het imago van Rotterdam denk ik aan twee gedichten van Jules Deelder... al weet ik dat dit maar een klein aspect van Rotterdam is.

Stadsgezicht:

Tegenwoordigheid van geest
en realisme in ’t kwadraat
vieren onverstoorbaar feest
in een opgebroken straat.

Hoog en spijkerhard de hemel
met een blikkerende zon of
zwart en laag in wilde wemel
langs skeletten van beton

Doorheen geloken luxaflexen
torenhoog de wooncomplexen
stapelen den einder dicht

Posthistorisch vergezicht -
Rotterdam gehakt uit marmer
kant’lend in het tegenlicht



Rotterdam is niet te filmen

Rotterdam is niet te filmen

Rotterdam is niet te filmen
De beelden wisselen te snel
Rotterdam heeft geen verleden
en geen enkele trapgevèl

Rotterdam is niet romantisch
heeft geen tijd voor flauwekul
is niet vatbaar voor suggesties
luistert niet naar slap gelul

't Is niet camera-gevoelig
lijkt niet mooier dan het is
Het ligt vierkant hoog en hoekig
gekanteld in het tegenlicht

Rotterdam is geen illusie
door de camera gewekt
Rotterdam is niet te filmen
Rotterdam is véels te echt
See less See more
1 - 20 of 5216 Posts
Een prachtige post! Het geeft aan dat het kleinburgerlijk denken van (met name van de toen nog stijf linkse PvdA :bash: die in die tijd de absolute macht in Rotterdam had) catastrofaal voor de stad en regio is geweest. Niet alleen de Coolsingen lijdt er nog onder, maar de hele economische en sociale structuur van Rotterdam en de regio was niet voorbereid op de economische groei die we vooral vanaf de tweede helft van de jaren 80 in Nederland hebben mogen genieten.

In die tijd is de achterstand van de Rotterdamse economie qua kapitaal genererende diensten en bedrijven t.o.v. van vooral Amsterdam en Utrecht enorm gegroeid. Gewoon omdat "we" niet klaar waren om de ontstane economische kansen om te zetten in succesvolle stedelijke ontwikkelingen. Gelukkig is het tij (niet door de linkse politiek! :bash:) maar vooral door ondernemers uit vele branches en cultureel gedreven mensen gekeerd.

Rotterdam maakt gelukkig nu een enorme inhaalslag, maar het gemiddelde inkomen van de inwoners van Amsterdam en Utrecht ligt door die ontwikkelingen beduidend hoger dan dat van de gemiddelde Rotterdammer. Het devies is dan ook dat Rotterdam op de ingeslagen weg door moet blijven gaan om zich zo als stad en regio sociaal, cultureel en vooral economisch verder te blijven ontwikkelen. Dan zal Rotterdam op termijn naar de middengroep in Nederland doorgroeien en definitief afscheid nemen van de kopposities in de slechte lijstjes. Die zullen dan door andere, middelgrote steden in Nederland worden overgenomen.

Met de actuele ontwikkelingen in het Centraal District met CS en HSL, de Coolsingel, Laurenskwartier, Wijnhaveneiland, Zalmhaven, Kop van Zuid, Hart van Zuid (Zuidplein e.o.), Parkstad en Stadionpark (en op de iets langere termijn de rest van Zuid en de Stadshavens) is Rotterdam nu heel goed bezig.

Vandaar dat het zo enorm belangrijk is dat dergelijke ontwikkelingen met volle vaart doorgezet en uitgebouwd gaan worden. Het proefschrift toont dit heel duidelijk aan. Het daarom des te onbegrijpelijker dat er t.o.v. een aantal projecten zoveel weerstand is. En helaas komt die weerstand weer voornamelijk uit de linkse politieke hoek die juist verantwoordelijk is voor de sociale en economische achterstand van de regio, met alle nadelige alledaagse gevolgen van dien.

Dus moeten we dergelijke negatieve opvattingen vanuit die hoek, met krachtige en goed onderbouwde argumenten proberen te bestrijden. Als het gezond verstand preveleert kunnen we de goede ontwikkelingen die nu in de Rotterdamse regio gaande zijn, o.m. daarmee doorzetten. Het blijft nog steeds keihard nodig om dit zeker te stellen! En uiteindelijk worden we daar allemaal veel beter van, zelfs de tegenstanders! Al hebben die dat nog steeds niet begrepen! :eek:hno:
See less See more
Leuk topic! Ik ben hier zelf ook over aan het nadenken. Leuk om de stad Rotterdam te beschrijven.

Voor mij is dat:
'keiharde actie' idd niet te veel lullen maar doen, en ook wel rotterdams slap ouwehoeren. ik werkte afgelopen twee jaar bij de fietstaxi en dat was zo'n beetje mijn motto
'durven' voor bijzonder projecten durven gaan, bijv. rotterdam city racing en de markthal
'creatief' inwoners zijn opvallend en stijlvol gekleed en ook gebouwen zijn opvallend en stijlvol!
'vibevol' woord verzin ik terplekke om de energie te beschrijven die vanaf de stad straalt bij grote concerten, zoals de marathon en Rotterdam city racing
'multiculti' ik was gister bij musica republica en het was daar heel gemengd publiek, en er was hele goede positieve sfeer en dat vind ik ook bij Rotterdam horen!

ben benieuwd naar jullie reacties
See less See more
heilig in de toekomst geloven en altijd voor het beste aimen.
Dat imago van 'niet poetsen, maar met opgestroopte mouwen lullen' (o.i.d.) heb ik vanaf dat ik hier kwam wonen niks van gemerkt. Misschien ga ik met de verkeerde mensen om. Het baanbrekende, overtuigende, zieltjeswinnende imago van Rotterdam is voor mij dat van ruwe, ongepoetse diamant. Je ontdekt zelf je schoonheden in deze stad, ze worden niet voor je bedacht. Dit geldt ook voor je persoonlijke zaken. Je kunt alles doen en worden wat je maar wilt, maar gebakken lucht is 'not done'. Het overdreven, neppe randje wat in Amsterdam getolereerd wordt (mede door de creatieve sector) is hier een reden om iemand te negeren. Heeft niets te maken met harder werken dan elders in het land, maar louter met de directheid die mensen alleen respect gunt als ze ook echt iets bereikt hebben (aantoonbaar), niet als ze zéggen dat ze iets bereikt hebben.
See less See more
En ja hoor, Amsterdam zal er weer eens niet bijgehaald worden....
Misschien wel veelzeggend.
Als je wilt weten wat het imago van een stad is (in dit geval Rotterdam), dan zijn de mensen van buitenaf je belangrijkste bron. Toeristen, dagjesmensen uit de provincies, studenten etc. Zij bezoeken de stad en slaan een beeld op. Hetzij positief of negatief.
Zelf heb ik ook in meerdere plaatsen gewoond (Maastricht en Amsterdam), voordat ik in Rotterdam beland ben. Ik was aanvankelijk behoorlijk negatief over de stad, momenteel verandert mijn beeld wel meer richting het positieve. De wederopbouw die er momenteel plaatsvindt is indrukwekkend.Het imago van hoogbouwstad van nederland krijgt een stevige impuls. Godzijdank gaan ze het centrum steeds meer verdichten, en worden de rampzalige buitenruimtes aangepakt. Positief.
Eerlijk gezegd is mijn beeld omtrent deze stad voor de rest nog vrijwel het zelfde
Prima stad om in te wonen, alle faciliteiten (winkels etc) in de directe nabijheid., vrij schoon als je het vergelijkt met sommige andere steden. En ja , een werkstad, `s weekends is het gezellig in het centrum, de rest van de dagen dodelijk saai. Sorry kan het niet helpen. het is zeker geen 24/7 stad.
Ik ben ook niet onder de indruk van de , door sommige geprezen, creatieve sector in deze stad. Zeker niet in vergelijking tot A`dam. Omdat ik zelf in deze sector werkzaam ben weet ik waarover ik praat. Men kiest globaal gezien voor een behoudend, veilig concept. Jammer. Hetzelfde geld ook voor bv het winkelaanbod.
De bouwaktiviteiten zijn indrukwekkend (en dus ook zeer passend bij het imago v.d. stad),
Maar of dit alles leidt tot een echt bruisende stad betwijfel ik vooralsnog. Ik hoop het uiteraard wel, laat Rotterdam geen decor van torens zijn met weinig straatleven, want dat is het beeld wat velen nu nog hebben.
See less See more
Geloof ook niet echt in die creative klasse, die het imago van de stad zou hebben bepaald. Vind het ook erg makkelijk om de politieke daadkracht van de jaren 70 als laf of conservatief te bestempelen. De stad is in die periode uitgegroeid tot de grootste haven ter wereld en werd daarmee de motor van de Nederlandse wederopbouw. Hier komt het imago vandaan, en nergens anders.

Rotterdam is en blijft een werkstad, er wordt relatief weing 'uitgegaan'. Mensen werken en blijven door de weeks thuis. Dat heeft alles te maken met de bevolkingsopbouw, in vergelijking met bv Amsterdam of studentensteden.

Het bruisen van een stad, wordt mijn inziens altijd gekoppeld aan het avond leven, of het uitgaan. Is dit nu echt zo? Ga eens op zondagmiddag naar de Kralingse plas om te voetballen, wandelen, whatever, en je komt tot de conclusie dat deze stad wel bruist,. enorm zelfs. Tis maar net wat je bruisen noemt en waar je het zoekt.

Daarom: hamers en sikkels :)banana:) en mouwen opstropen. Eerst werken, daarna verder zien. Mooi principe en imago. Niets aan veranderen.
See less See more
Het ligt er natuurlijk ook aan in welke cirkels je je begeeft. Vier jaar geleden vond ik de stad net als Motu en Kireb ook saai, en zou ik echt niet weten wat ik bijvoorbeeld op een dinsdagavond moest doen. Het lijkt wel of alles in Rotterdam uit het zicht onttrokken wordt. Want reken maar dat de stad ook doordeweeks in de avond bruist, en dat je gemakkelijk om 8u 's ochtends thuis komt :)

Ook de creatieve sector beleef ik blijkbaar anders. De muziekwereld (iig wat betreft elektronische muziek) is hier namelijk toch echt een stuk degelijker dan in Amsterdam en Utrecht. Ik twijfel alleen bij het noemen van Den Haag, daar is van oudsher ook een enorme underground scene van muzikanten.

Nogmaals, het is maar net hoe je je leven inricht. Wellicht bruist de stad nog te weinig voor studenten die zich in het studentenleven willen storten, maar voor de rest is dat allang niet meer zo.
See less See more
Mijn beeld van Rotterdam is positief. Ook in 1985 was dat het geval. Rotterdam vergelijken met andere Nederlandse steden gaat niet op. Rotterdam is orgineel en anders. Dat mensen uit andere steden een negatief beeld hebben van Rotterdam doet me niet veel. Wat weten die nou over stedenbouw en stedelijkheid als je naar hun dorpse steden kijkt. Rotterdam lijkt daar gelukkig niet op. Hier kan alles gedaan worden. Grootse dingen. :)

Ik geniet van de dynamische rit die Rotterdam heet. Elk jaar een andere stad, spannend.
See less See more
bron: Stadswonen





ook nog EUR, Coolhaveneiland en omgeving Westblaak. illustraties en heel de mikmak in het Boek KennisAs
Interresant pdf-je over hoe stadwonen o.a. het imago van Rotterdam als studentenstad wil aanpakken!
See less See more
Dat boek van Van Ulzen is hier al een paar keer voorbij gekomen. Daarin passeren een handjevol personen de revue die met name in de jaren 80 actief zijn geweest, daarbij gebruik makend van de leegte die de stad toen bood. Dat daaraan het hele nieuwe imago opgehangen wordt lijkt mij echter te veel eer voor die paar lui. Wel klopt het dat leegte in de stad ruimte biedt aan het experiment wat een mooie basis is geweest voor hernieuwde ontwikkelingen. Voor wie meer dan een paar jaar vooruit kon kijken was dat een mooie tijd. Vandaag de dag lijkt het echter een beetje gesetteld. Een slechte naam heeft de stad niet meer, de meesten zullen Rotterdam niet echt meer zien als een saaie havenstad, maar als een moderne architectuurstad met een echte skyline en waar veel georganiseerd wordt. Maar als je ook nu weer verder kijkt, dan zie je ook een stad waarbij het allemaal niet meer zo hoeft en de meesten het wel best vinden. Het lijkt vooral swungloze automatische piloot werk. Rotterdam anno 2008 is vooral een stad die bestuurt wordt door managers en middelmaat, wat vooral opvalt wanneer je kijkt wat er in het buitenland allemaal gebeurt. Het is allemaal prima wat hier gebeurt, maar voor spannende, nieuwe en experimentele dingen hoef je niet meer naar Rotterdam te komen. Die discussie hier over het Postkantoor en Van Egeraat vind ik hierbij nogal veelzeggend.
See less See more
Volgens mij geldt dat voor het hele land, niet specifiek voor Rotterdam. De politiek, de woningmarkt, het klimaat, de immigratiediscussie - mensen hebben er gewoon geen zin meer in :)
@ Kireb

"Rotterdam is en blijft een werkstad, er wordt relatief weing 'uitgegaan'. Mensen werken en blijven door de weeks thuis. Dat heeft alles te maken met de bevolkingsopbouw, in vergelijking met bv Amsterdam of studentensteden."

Ik woon hier nu 2 jaar en mijn beleving is toch heel anders. Weet je zeker dat je beeld niet rust op de situatie van 10 jaar geleden?

Met de hoogste werkloosheid vind ik het knap om vol te houden een werkstad te zijn...
See less See more
^^

Een stad met zo'n enorme haven geen werkstad noemen is ook knap. De haven zelf is verantwoordelijk voor pak hem weg 10% van het landelijk GDP (directe spin off, indirect buitenwege gehouden).
Tevens groeit de Rotterdamse Economie iets harder dan het landelijke gemiddelde op het ogenblik (Bron: Economische Verkenning Rotterdam 2007). Gaat dus goed met de werkstad Rotterdam.

En je wilt de binnenstad van Rotterdam op een doordeweekse avond toch niet gaan vergelijken met die van Amsterdam, Utrecht of Maastricht? Je kunt op menig plek nog steeds een kanon afschieten.

In Amsterdam wonen meer studenten en meer hoogopgeleide jongere mensen. Deze 'yuppen' :)))hebben nu eenmaal wat meer te besteden en eten dus vaker buiten de deur, of pakken eens een kroegje, museum, theater of wat dan ook. Uitgaan is duur in Nederland!
See less See more
Het probleem met een imago heeft te maken dat het te voet komt en te paard verdwijnt. Stigma's blijven nou eenmaal wat langer plakken. Dat merk ik ook als ik met mensen spreek buiten de regio. Die zijn in de jaren 80 een keertje in Rotterdam geweest en hebben daarop hun beeld van de stad gevestigd.
Daarnaast zijn Rotterdammers er zeer goed in om nogal af te geven op hun stad. Alsof klagen in hun bloed zit. En dan met name de oudere autochtone Rotterdammer, die naast zijn geliefde binnenstad zag verdwijnen ook grote groepen allochtonen in hun arbeiderswijk zag vestigen. De hang naar valse sentimenten (vroeger was alles beter) neemt dan toe. Alsof er in de jaren 20 geen criminaliteit bestond (ja was er wel maar toen werd je hoofd ingeslagen door een blanke Nederlander en nu heb je de kans dat het een turk, marokkaan of antilliaan is)

Zo zijn de gevoelens van onveiligheid nog steeds hoog. Zelf overkomt ze niks, maar ze horen van anderen dat die iemand kennen die is lastiggevallen/bedreigd etc etc. Of ze lezen het in de krant. En dat bevestigd hun gevoelens weer.

Het beeld wat ik van Rotterdam heb. Nuchter, direct, multi cultureel, uitdagend, anders en eigenwijs.

Ik denk dat Rotterdam zich niet moet meten met Amsterdam. Denk dat Rotterdam zichzelf tekort mee doet, omdat je dan Amsterdam als benchmark neemt. Rotterdam moet zijn eigen weg gaan, niet links niet rechts maar recht door zee (hoe kom ik daar nou op? ;) )
See less See more
^^

En je wilt de binnenstad van Rotterdam op een doordeweekse avond toch niet gaan vergelijken met die van Amsterdam, Utrecht of Maastricht? Je kunt op menig plek nog steeds een kanon afschieten.
Dat heeft meer te maken met de uitgestrektheid van het uitgaansleven en de inrichting van de binnenstad. Zo gek veel minder mensen zijn er écht niet op de been hoor - op zéker meer dan Utrecht of Maastricht. Ik woon zo'n beetje in het uitgaansleven hier, en heb 2 jaar in Utrecht gestudeerd dus kan die vergelijking echt wel trekken. Als je als stad 4 clubs en 30 kroegen hebt en die zitten allemaal op een kluitje, ja logisch dat het dan drukker is op straat 's nachts. Zegt echter niets over de beleving van de mensen die uitgaan.
See less See more
In Breda is het uitgaansgebied ook levendiger op donderdag en zaterdag (andere dagen niet eens). Maar met dat ene cluster heb je het inderdaad gehad, daar moet je het maar mee doen.

@ Kireb

"En je wilt de binnenstad van Rotterdam op een doordeweekse avond toch niet gaan vergelijken met die van Amsterdam, Utrecht of Maastricht?"

Nee dat wil ik, dat vergelijken doe jij. Ik oordeel op wat ikzelf waarneem. Dat andere steden dan anders zijn doet er niet toe, jouw stelling dat Rotterdam geen uitgaanscultuur zou hebben klopt niet (meer).
See less See more
Leuke thread, ik kan op dit moment niet oordelen over de situatie in de binnenstad maar mijn beeld van Rotterdam is toch zeer positief, een van de grootste havens ter wereld, mooie hoogbouw, mooie voetbalclub Feyenoord (mening) met een schitterend stadion en fantastisch publiek (feit) en heel multi cultureel.
Ik ben nu bijna 17 dus hoe het vroeger was weet ik niet maar gezien alle ontwikkelingen wordt er veel verbeterd. Hoop zelf over anderhalf jaar in Rotterdam te kunnen gaan studeren dus dan kan ik het uitgaansleven zelf gaan bekijken.

Grtz Bas

Off topic, neem aan dat ik dan nu zo'n beetje wel voor een appartementje moet gaan kijken iemand tips voor sites waar ik dat kan doen?
See less See more
^^

Als student is Stadswonen geniaal. Op sommige locaties heb je een fenomenaal uitzicht. Onderhoud schijnt erg goed geregeld te zijn. Wachtlijsten vallen mee geloof ik maar voor de mooiere plekken moet je langer wachten natuurlijk. Jaar van tevoren inschrijven moet voldoende zijn, maar je kan het ook nu al doen natuurlijk.
See less See more
Bedankt, ik wil er in ieder geval over niet al te lange tijd achteraan gaan.
Krijg ik misschien nog mooi uitzicht ook:)
1 - 20 of 5216 Posts
Top