SkyscraperCity banner

1 - 20 of 3079 Posts

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
GroupA's Harbour Island Rotterdam was bekend.

een post van Breda2008 van 15 november 2007:

Ik kwam dit stedenbouwkundig plan tegen voor een deeltje Kop van Zuid. Het is van 2007 dus recent. Maar misschien oud nieuws, beschouw dit dan als niet gepost :)Het is van Lode Havermans Architecten in opdracht van TBI Bouw groep BV. Geen idee wat verder de status is. Er is ook een pdf met nog wat extra info en afbeeldingen:
http://www.lha.nl/PDF/1_5.pdf
nu deze gevonden:

bron: Renner Hainke Wirth Architekten

Wettbewerb, 2007: Rijnhaven Rotterdam

Bauherr: Stadt Rijnhaven Rotterdam,
Investorengruppe: Korteweg TBI bouw B.V., Volker Wessels Vastgoed, Johan Matser
Projekt: Masterplan für den Rijnhaven Rotterdamer Rijnhaven und Maashaven
Fläche: ca. 50 ha
Leistungen: Gutachten, Leistungsphase 1 und 2, Modellbau
Team: In Zusammenarbeit mit Kossak+Partner und Peter Koch Hamburgvorm van brug is zoals op plaatjes ECC.
en dit plan in de Duitse pers:Welt Online

13. März 2008, 15:44 Uhr Von Gisela Schütte
Städtebau
Hamburger planen für Rotterdams Hafencity
Nicht nur Hamburg baut eine Hafencity – auch Rotterdam macht aus Hafenbrachen städtische Quartiere. Dabei lassen sich sowohl Parallelen als auch Unterschiede zwischen beiden Hafenstädten beobachten. Jetzt aber bekommt die weitere Entwicklung in Rotterdam eine zusätzliche hanseatische Note.

Auch Hamburgs Hafen-Konkurrentin Rotterdam baut ihre Hafencity. Kop van Zuid – der südliche Kopf der Stadt - heißt das erste Quartier, das – wie in der Hansestadt Hafenbrachen in städtische Quartiere zurückentwickelt. Die Verbindung zur historischen City ist die Erasmusbrücke über die Nieuwe Maas, den Hauptarm des Rheindeltas. Die Brücke ist ein neues Wahrzeichen, das die neuen südlichen mit den nördlichen Quartieren verbindet. Wie in Hamburg haben sich die Planer von den Londoner Docklands inspirieren lassen. Und wie in Hamburg sind hier neue Wohnbauten und Bürohäuser entstanden, und wie in Hamburg rückt die Entwicklung den Fluss wieder ins Zentrum der Stadt. Jetzt bekommt die weitere Entwicklung in Rotterdams Hafencity eine zusätzliche hanseatische Note. Denn das Schnittmuster für die Innenstadt-Erweiterung an der Neuen Maas wird in Hamburg entworfen: Federführend sind der frühere Oberbaudirektor Professor Egbert Kossak in Zusammenarbeit mit dem Architektenbüro Renner Hainke Wirth, das unter anderem das erste Kreuzfahrtterminal und den Aussichtspunkt in der Hamburger Hafencity entwarf.
 

·
Bart van de Velde
Joined
·
1,330 Posts
Leuk gevonden!

Ziet er naar uit dat ze een heel stuk willen droogleggen.

Misschien een stomme opmerking hoor, maar het ziet er niet naar uit dat die brug open of dicht kan daar, is het dan nog wel logisch om daar een pier met boten te houden?
 

·
Registered
Joined
·
1,397 Posts
^^ Droog? hmm, waar zie jij droog?
En over de brug. Opdracht voor het ontwerp van de brug is dat tie open en dicht kan, dat er fietsen overheen kunnen en dat de hulpdiensten er overheen kunnen.
 

·
Registered
Joined
·
3,157 Posts
^^ Droog? hmm, waar zie jij droog?
En over de brug. Opdracht voor het ontwerp van de brug is dat tie open en dicht kan, dat er fietsen overheen kunnen en dat de hulpdiensten er overheen kunnen.
Dat stuk bij de Maashaven. Kijk maar goed. Je ziet gebouwen voor de metrobaan staan op die maquette, daar is zo goed als geen ruimte voor op dit moment.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,501 Posts
Vanaf de hoek in onderstaande plaatje krijg ik een Miami gevoel. Waarschijnlijk vallen diverse critici over deze opmerking, maar dat neem ik voor lief.

 

·
tunelion
Joined
·
3,116 Posts
WOW zo krijg je nou echt een tweede deel van het centrum aan de linkeroever. met alleen de pier lukt dat niet echt. SUPER! En inderdaad iets vergelijkbaars met Darling Harbour zou erg mooi zijn.
 

·
Registered
Joined
·
132 Posts
Erg mooie plannen zo, lijkt inderdaad dat er wel een stuk wordt droog gelegd. Achter het Luxor theater is nu nog water en volgens deze plannen niet meer. Dat is btw Rijnhaven en niet Maashaven.

Heeft iemand toevallig een afbeelding van de oude situatie van de Maashaven, want dat is nu vooral braakliggend terein (volgens mij) ben benieuwd hoe dat er eerst uit heeft gezien.
 

·
Rotterdammer!
Joined
·
14,104 Posts
Zowel Maas- als Rijnhaven zijn aan de metrozijde deels drooggelegd, (de witte bebouwing op de maquette). En ik zie ook eilandjes in de Maashaven.
 

·
Crooswijkert
Joined
·
5,638 Posts
Dit ziet er gaaf uit. Ben benieuwd wat ervan terecht komt.
 

·
Registered
Joined
·
14,148 Posts
Vanaf de hoek in onderstaande plaatje krijg ik een Miami gevoel. Waarschijnlijk vallen diverse critici over deze opmerking, maar dat neem ik voor lief.
Wat bedoel je daarmee? Miami is een fantastische stad. Ik kom er dan ook graag. Als Rotterdam wat meer op Miami gaat lijken, is dat alleen maar een pluspunt. Ik denk dat velen dat vinden.

Overigens leuke ideeen!
 
Joined
·
34,531 Posts
Ik snap die brug in een bocht niet. Rechtdoor is sneller, (elke meter is belangrijk bij langzaam verkeer), en rechtdoor is leuker omdat je dan pal op Montevideo afloopt.

Dat bureau had wel wat beter de plannen kunnen bekijken, Maastoren ontbreekt en de plannen op de pier zijn te laag. :)
 

·
Registered
Joined
·
4,357 Posts
ik ben het met je eens sky

zo een brug kan veel beter rechtdoor, nu is die zeer onlogisch vanuit de kop van Katendrecht te betreden. De brug sluit de kop van katendrecht al het ware af. Ik vind het verder wel zeer goed dat ze bouwen op een gedeelte van dat water van beide havens. Er wordt hierdoor meer levendigheid rond het water gecrieerd en dat is misschien ook een vereiste voor een leuke jachthaven. Ook is het een goede zaak dat de pier in tact blijft.
 

·
Highrise Runner
Joined
·
2,171 Posts
Deze plannen zien er goed uit. De rechterhelft van de Kop van Zuid (Landtong & Stadstuinen) integreert hiermee ook beter met de linker, Wilhelminapier/Rijnhaven.
En met de brug betrekken we ook de innovatieve ontwikkeling met de SS Rotterdam
er beter bij, kortom: It's good to live in this area! Hopelijk wordt er vooruitstrevend gedacht voor fietsers/voetgangers in het gebied, dan wordt het goed toeven!
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,501 Posts
Die brug rechtdoor of in een bocht maakt m.i. niet heel veel uit. Het ziet er speelser uit wanneer deze in een bocht loopt.
 

·
Rotterdammer!
Joined
·
14,104 Posts
Een rechte brug zou ongeveer 150m lang worden en deze kromme variant ongeveer 175m. Gemiddeld loop je 6km per uur, dus doe je er 15 seconden langer over om naar de overkant te lopen.
 

·
Registered (m)user
Joined
·
2,900 Posts
Die brug zou wel aardig zijn. Je hebt een open uitzicht richting de gehele pier volgens de plaatjes. Als je recht op Montevideo af zou lopen dan zie je daar juist niet zo veel van vanwege het dakje wat er op zit.

Verder zou het wel heavy zijn als ze zo'n flink stuk van de Rijnhaven dicht zouden gooien. Geeft wel de mogelijkheid tot een geweldige nieuwe stadstraat op zuid die recht vanaf de Erasmusbrug komt.

Vroeg me nog wel af wat ze dan met de bestaande bovengrondse metro van plan waren daar.
 

·
Registered
Joined
·
14,148 Posts
Een gebogen brug is inderdaad veel speelser. Dat kan het rechthoekige Rotterdam wel gebruiken. Bovendien heb je zo een mooier uitzicht.
 
1 - 20 of 3079 Posts
Top