SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 89 Posts

·
Registered
Joined
·
113 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Geen hoogbouw (net als CS), maar wel een leuk en vooral noodzakelijk project:

Bron: www.mecanoo.com

Arcades
‘De Boogjes’ is een gebouwencomplex ontworpen door architect Hammel en gebouwd in 1979. Het is gelegen in het centrum van Rotterdam aan de Nieuwe Binnenweg en bestaat uit vier bouwblokken. De blokken zijn opgebouwd uit winkels op de begane grond met daarboven drie lagen appartementen en op de kop aan het Eendrachtsplein hotel Emma. De vier blokken hebben karakteristieke arcades op de begane grond waardoor de winkels terug liggen ten opzichte van de voorgevel. Dit zijn ‘De Boogjes’ waaraan het gebouwencomplex zijn naam te danken heeft. Al snel na de bouw bleek het concept van de arcades niet te werken en zelfs (kleine) criminaliteit uit te lokken. De arcades zijn te laag en het grote aantal veel te brede kolommen zorgt ervoor dat het winkelende publiek zich niet op zijn gemak voelt.

Ontwerpopgave
In 2001 heeft de Vereniging van Eigenaren De Boogjes het initiatief genomen hier een oplossing voor te vinden. Mecanoo heeft ervoor gekozen de arcades te slopen en nieuwe winkelpuien met 2,60 meter naar voren te brengen. Hierdoor krijgen de winkels meer etalageruimte en wordt het trottoir verschoven naar de straat. De winkels krijgen een luifel, die aan de twee koppen verticaal worden omgeklapt in de vorm van boekensteunen. Hierdoor ontstaat een groepering van de vier blokken en profileert het complex zich nog meer als één geheel. De twee boekensteunen krijgen een invulling van steeds veranderende gedichten, beheerd door Poetry International Rotterdam, door middel van losse witte letters achter glas.

Materialisering
In het ontwerp van Mecanoo is gekozen voor een sterk contrasterende materialisering. Het bestaande complex is volledig opgetrokken uit metselwerk, betonnen ornamenten en houten kozijnen. Het plafond van de luifel is gemaakt van blank geperforeerde aluminium beplating. Op het opaalglas aan de voorkant van de luifel zijn de winkelnamen aangebracht.


De nieuwe en de oude situatie naast elkaar
 

·
Registered User
Joined
·
444 Posts
^^ Ik had hier inderdaad een hele tijd geleden al eens iets in de krant over gelezen (zou best eens 2001 kunnen zijn geweest :) ) Dit zijn wel de eerste beelden die ik er van zie (dank, locker14).
Betekend dit dat er ontwikkelingen zijn? Lijkt me een behoorlijke ingreep voor de bewoners en winkels. Wellicht was nieuwbouw makkelijker geweest!
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Oeps..... die had ik nog niet gezien, sorry! :wallbash:

Maar goed, ze zijn nu in elk geval druk bezig om de bekabeling en leidingen te verleggen zodat ze kunnen gaan beginnen met de daadwerkelijke bouw. Binnen een paar weken zal de hele boel wel in de steigers staan
 

·
Rotterdammer!
Joined
·
14,104 Posts
^In dat geval zou de thread uit de nieuws-sectie hier naar toe verplaatst kunnen worden en dan kan deze thread weer weg. Maar dat is aan Jan om dat te doen.
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
Discussion Starter · #7 ·
:)dorp said:
Gaat het dan eindelijk gebeuren?! Is dit niet zo'n groeibriljant-project met steun van de bewoners, lokale ondernemers en de gemeente?
Ja een deel wordt betaalt door de gemeente (de helft geloof ik). Ze zijn nu druk bezig met het volgende:

Bron: Gemeente Rotterdam

Project omschrijving:

Wat
Om een verbouwing van de winkels 'De Boogjes' mogelijk te maken zal de bestaande infrastructuur zowel onder- als bovengronds aangepast moeten worden.

De werkzaamheden die Gemeentewerken uitvoert bestaan uit:
- opbreken en weer aanbrengen van de bestrating en asfalt van de zuidelijke rijbaan;
- omleggen en verwijderen van kabels en leidingen (water, elektra, gas, cai, stadsverwarming, cameratoezicht).

Wanneer
De uitvoering van deze werkzaamheden zal starten op maandag 27 februari en zal wat betreft het omleggen van de kabels en leidingen circa acht weken duren tot eind april 2006. De werkzaamheden zullen binnen de normale werktijden worden uitgevoerd (7.00 tot 16.00 uur). Indien de (weers)omstandigheden daarvoor aanleiding geven, zijn wij genoodzaakt uit te wijken naar de weekenden of avonden/nachten. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Verkeer

Tijdens het omleggen van de kabels en leidingen zal de zuidelijke rijbaan tussen huis- nummer 2 en huisnummer 40 voor het verkeer zijn afgesloten. Onder De Boogjes zullen houten loopschotten voor de voetgangers en winkeliers worden aangebracht.
Verkeersmaatregelen tijdens het werk zullen door middel van borden worden aangegeven.
 

·
Registered
Joined
·
113 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Mijn goede camera is dood en die in mijn mobieltje heeft zoveel stof verzameld dat je op die foto niet zal zien of het nou Las Palmas is of de Boogjes.... dus bedankt Marin dat je foto's wil maken :)
 

·
Used Register
Joined
·
168 Posts
Het heeft een tijdje geduurd voordat de winkeliers een akkoord konden sluiten over de nieuwbouw. Van een van deze ondernemers weet ik dat het aanvankelijke plan was om over de gehele lengte van de boogjes de gevel te vervangen. Op de renders zie je dat nu alleen Hotel Emma een nieuwe gevel krijgt (alhoewel ook dit nog onder voorbehoud is). De rest behoudt de oude stijl. De plint wordt een ± een meter naar voren geschoven, zodat de boogjes kunnen verdwijnen. Als het goed is wordt deze zomer begonnen met de verbouwing van de boogjes.
 

·
Gewoon Blijdorup weet je
Joined
·
897 Posts
Nieuws uit het AD:

De Nieuwe Binnenweg blijft bont
Door TOM TATES

ROTTERDAM - Crescendo Uno’. Vrij vertaald vanuit het Italiaans: het dynamischer maken van deel een.

ARCHIEFFOTO NIELS VAN DER HOEVEN

Deze toepasselijke titel draagt een project dat het eerste gedeelte van de Nieuwe Binnenweg - tussen het Eendrachtsplein en de ’s-Gravendijkwal - nieuw leven in moet blazen. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) en de Centrumraad stelden vorig jaar geld beschikbaar voor het project dat vooral draait om het krachtiger maken van de ondernemersvereniging. Achterliggende gedachte daarbij: uit een geoliede samenwerking tussen winkeliers ontstaan eerder goede initiatieven die uiteindelijk gunstig zullen uitpakken voor het imago en, niet minder belangrijk, de omzetten van de straat.

De eerste resultaten zijn reeds geboekt. De Boogjes wordt compleet gerenoveerd, de straat in het eerste stuk is aangepakt en tal van cultureel getinte initiatieven staan als publiekstrekkers op stapel. Dat laatste omdat de straat zich voortaan wil profileren als ’kunststraat met een knipoog’.

Lukt het project, dan wordt het doorgetrokken naar andere delen van de Nieuwe Binnenweg: het stuk vanaf de ’s-Gravendijkwal tot de Heemraadssingel en deel drie, dat eindigt bij de Lage Erfbrug in Delfshaven.

Staat het eerste stuk bekend als trendy straatdeel met speciaalzaken en cultuuruitingen, deel twee en drie hebben een ander karakter. Daar zit een bonte mix van vooral allochtone ondernemers en verder veel coffeeshops en belhuizen. Deel twee en drie tesamen, zo valt te beluisteren op straat, lijken wel een ’stukje buitenland in Rotterdam’ en neigen zelfs naar ’een vijandig gettosfeertje’.

Bestuurslid van de Ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg Anke Griffioen, eigenaar van de firma Calandschoen (gevestigd in De Boogjes vlakbij het Eendrachtsplein) heeft veel verwachtingen van ’Crescendo Uno’. Ze betwijfelt of deel twee en drie ooit de kans zullen krijgen goed tot ontwikkeling te komen. „De deelgemeente Delfshaven heeft geen geld beschikbaar gesteld voor verbetering en de vraag is of dat er ooit komt. Ander probleem is dat het stuk tussen de ’s-Gravendijkwal en de Lage Erfbrug veel allochtone ondernemers zitten die vooralsnog niet echt geïnteresseerd lijken in vernieuwing.’’

De geografische driedeling van de Nieuwe Binnenweg heeft, aldus Griffioen, de ondernemersvereniging altijd parten gespeeld. „Omdat vooral ondernemers uit het eerste deel lid zijn, is het nemen van besluiten voor de gehele straat lastig. Er zijn ondernemers in straatdeel drie die onze brieven geeneens kunnen lezen. Laat staan dat die ooit meedenken of -werken aan verbetering.’’

Griffioen stapte onlangs uit het bestuur van de ondernemersclub en is weer ’gewoon lid’. Reden? „Iets voor de hele Nieuwe Binnenweg realiseren is hetzelfde als trekken aan een dood paard. Zeker als Delfshaven en bepaalde ondernemers consequent niet willen meewerken.’’ Zij zet zich nu als betaalde kracht in voor ’Crescendo Uno’ en is hoopvol over de uitbreiding van het project de komende jaren. „Het nieuwe college pleit voor het versterken van de corridor van het centrum naar historisch Delfshaven. Wordt die wens daadwerkelijk in de praktijk gebracht, dan zal de Nieuwe Binnenweg over een paar jaar in positieve zin onherkenbaar zijn veranderd.’’
 
Joined
·
35,447 Posts
Toch vind ik het eigenlijk een matig project. Het blijft een lange horizontale massa, terwijl een straat juist sfeer krijgt door meer individuele panden, zoals aan de overkant. Daar zitten dan ook veel meer leuke winkeltjes en kroegen.

Verder zitten op de nieuwe binnenweg veel van mijn favoriete winkels van Rdam, als ik in rdam kleding koop is dat bijna altijd hier.

Over deel 2 en 3 kan ik kort zijn, reed er net nog overheen en er is weinig mis mee, er levendig, beetje shabby maar ook erg sfeervol. Buitenruimte is ook niet erg slecht, heemraadsplein is zelfs erg mooi. Voorlopig lekker niks aan doen dus, loop je alleen maar kans dat je de dynamiek kapot maakt.
 
1 - 20 of 89 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top