SkyscraperCity banner

61 - 80 of 505 Posts

·
Registered
Joined
·
33,697 Posts
Discussion Starter #61
maar goed ze gaan dus niet uitbreiden zoals eerder bericht naar 15.000 maar 13.500. De Ziggo Dome kan 15.600 bezoekers hebben. Hebben we het dan over dezelfde vergelijkende situatie? Dus max capaciteit bij een concert met max staanplaatsen. Zou het dan kunnen zijn dat Ahoy maar zitplaatsen krijgt? Anders begrijp ik het niet. Ik kan me niet voorstellen dat het nu ineens veel voordeliger is om een 13.500 cap mogelijk te maken als 15.000 eerst het plan was.
Volgens mij kunnen er 15.000 toeschouwers in Ahoy als er een rond middenpodium wordt gebouwd. Dit aantal is inclusief staanplaatsen. Meestal staan de podia echter aan het einde van de zaal. Daardoor is er één zijde met tribunes niet bruikbaar. Daarom wordt de capaciteit van Ahoy 13.500 (hoogstwaarschijnlijk inclusief staanplaatsen).

De Ziggo Dome krijgt aan die ene zijde geen tribunes en kan dus in die setting (ook inclusief staanplaatsen) 15.600 toeschouwers herbergen. Dus 2.100 meer dan het vergrote en vernieuwde Ahoy.

Volgens mij zou Ahoy nooit naar 15.000 toeschouwers gaan met een traditionele podiumsetting.

Het is natuurlijk wel zo dat de Ahoy waarschijnlijk een stuk goedkoper te huren zal zijn dan de Ziggo Dome ivm die zogenaamde verkapte subsidie waartegen Mojo strijdt in de rechtbank. De gemeente betaalt namelijk de volledige rennovatie zonder dat door te berekenen in de huurprijs. De Ziggo moet die dure bouwkosten natuurlijk wel in de huurprijs berekenen aangezien de gemeente in A'dam niet mee betaalt. Maar goed mag ook wel aangezien de gemeente daar ongeveer alles in leven moet houden wat zich op cultureel gebied bezig houdt.
Het lijkt mij heel erg sterk dat die kosten niet doorberekend zouden worden. Tenminste deels zal dit toch zeker gaan gebeuren? Ik weet niet de exacte redenen en achtergronden van het juridisch dispuut, maar tot aan Europa procedeert Mojo tegen Ahoy. En 1 keer hebben ze al ongelijk gekregen, net als dat ze bij alle Nederlandse rechtbanken al ongelijk hebben gekregen.

Maar ik kan mij wel voorstellen dat, juist omdat de gemeente het e.e.a. financiert, de (rente)lasten voor de exploitatie veel voordeliger zullen zijn. De Ziggo dome zal dat voordeel niet hebben, maar die heeft weer andere voordelen zoals dus meer capaciteit, speciaal en alleen voor muziek gebouwd, staat in een beter bereikbare omgeving, enz.
 

·
Registered
Joined
·
33,697 Posts
Discussion Starter #62
Van www.ad.nl van 17-03-2009:

Naar Ahoy moet ‘hele avond uit’ worden

Door GERT ONNINK EN MARCEL POTTERS

ROTTERDAM - Lange rijen buiten voor Ahoy zijn er straks niet meer bij. Bezoekers die direct na afloop van een concert, beurs of sportevenement in het Rotterdamse zalencomplex naar huis gaan, ook dat zal over een tijdje verleden tijd zijn.

Met een ingrijpende metamorfose moet sportpaleis Ahoy in de toekomst zijn gasten veel langer vast zien te houden. „Vooraf wat eten en drinken en na afloop nog even blijven hangen. Het nieuwe Ahoy moet een hele avond uitgaan worden,’’ aldus architect Rein Jansma van het Amsterdamse bureau Zwarts Jansma.

Samen met Ahoy-directeur Jos van der Vegt en de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van ruimtelijke ordening lichtte Jansma gisteren de verbouwingsplannen van Ahoys belangrijkste zaal toe.

Het sportpaleis gaat volgend jaar maart – na afloop van het ABN Amro-tennistoernooi – flink op de schop. De zaal wordt uitgebreid, de bezoekerscapaciteit stijgt naar 13.500, waarvan 8420 vaste zitplaatsen. Het dak komt hoger te liggen, de tweede toeschouwersring wordt minder steil. Ook de akoestiek en de klimaatbeheersing worden verbeterd.

Met de aanpak is ruim 50 miljoen euro gemoeid, al wilde wethouder Karakus dat bedrag gisteren niet bevestigen. De aanbesteding loopt immers nog en een aannemer voor de klus moet nog worden gekozen. Het werk moet in september 2010 klaar zijn.

Veel grote evenementen in Ahoy verhuizen volgend jaar tijdelijk naar hal 1, zoals de finale van het indoorkorfbal en enkele concerten. Voor het North Jazz Festival, in juli, wordt een uitzondering gemaakt. Het sportpaleis herbergt tijdens het driedaagse jazzevenement een van de dertien podia. Ook de Tour de France zal Ahoy volgend jaar zomer moeiteloos zonder sportpaleis kunnen aandoen. ,,Onze verbouwing en de Tour bijten elkaar niet,’’ zei Ahoy-directeur Jos van der Vegt.

De taptoe zou in september 2010 mogelijk een van de eerste ‘acts’ kunnen zijn ná de verbouwing. Een datum voor de officiële heropening van het sportpaleis is al geprikt: 21 januari 2011, op een paar dagen na veertig jaar na de opening door prins Claus.

Van der Vegt gaf gisteren aan dat ook het vernieuwde Ahoy een geduchte concurrent wordt voor andere zalen in Nederland en Europa. „Natuurlijk raken we evenmenten kwijt aan het nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam, maar dat maken we op een andere manier wel weer goed. In deze wereld kent iedereen de kwaliteit en de historie van Ahoy.’’

Van der Vegt beklemtoonde dat concerten bij Ahoy ‘slechts’ 25 procent van het aanbod omvatten. ,,Wij hebben jaarlijks 120 evenementen, daarvan zijn 25 tot 30 concerten. Voor ons zijn beurzen en sportevenementen ook heel belangrijk.’’
 

·
Registered
Joined
·
122 Posts
Van der Vegt beklemtoonde dat concerten bij Ahoy ‘slechts’ 25 procent van het aanbod omvatten. ,,Wij hebben jaarlijks 120 evenementen, daarvan zijn 25 tot 30 concerten. Voor ons zijn beurzen en sportevenementen ook heel belangrijk.
Is inderdaad wel het grote verschil met de ziggodome die dus specifiek voor concerten is itt ahoy.
 

·
Registered
Joined
·
132 Posts
Ingrijpende verbouwing sportpaleis Ahoy
Gepubliceerd: NRC 17 maart 2009
Sportpaleis Ahoy in Rotterdam gaat op de schop. Maar niet om te concurreren met de Ziggo Dome in Amsterdam. „Met alle respect: wij zijn veel meer dan een concertzaal.”

Rotterdam, 17 maart. Behalve slachtoffers kent de kredietcrisis ook potentiële winnaars. Neem het sportpaleis Ahoy in Rotterdam-Zuid. De gisteren aangekondigde opknapbeurt zal naar verwachting goedkoper uitvallen dan een jaar geleden was voorzien. „Aannemers zitten verlegen om mooie opdrachten”, beseft venuemanager Peter van der Veer.

Hoeveel de gemeente Rotterdam, eigenaar van het evenementencomplex, gaat investeren, liet wethouder Hamit Karakus (bouwen, PvdA) gisteren wijselijk in het midden. De aanbestedingsprocedure loopt nog. Karakus wil biedende bouwers vooral niet in de kaart spelen. Maar dat het om enkele tientallen miljoenen euro’s gaat, staat vast. Na „wat knip- en plakwerk” in het verleden is een van de weinige trekpleisters van Rotterdam-Zuid volgens algemeen directeur Jos van der Vegt van Ahoy toe aan „een grootscheepse modernisering”.

Die behelst een uitbreiding van zowel de bezoekerscapaciteit, van 10.374 naar 13.500 plaatsen, als het vloeroppervlak van de evenementenhallen, van 27.000 naar bijna 30.000 vierkante meter. Een nieuwe dakconstructie moet het complex daarnaast meer draagkracht verschaffen, zodat Ahoy – nu goed voor 1,7 miljoen bezoekers per jaar – vanaf eind 2010 grote(re) producties (muziek, theater en entertainment) kan huisvesten. „Het dak gaat er letterlijk af”, aldus Van der Vegt. Ook de akoestiek en de klimaatbeheersing worden verbeterd. Volgend jaar maart begint de renovatie, de officiële heropening is voorzien op 21 januari 2011, zes dagen na het veertigjarige jubileum.

Bezoekers hoeven niet te vrezen volgend jaar voor dichte deuren te staan, benadrukte Van der Vegt gisteren. Zowel het North Sea Jazz Festival als de start van de Tour de France, pal voor de deur van Ahoy, zullen geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Ook de nu nog wat desolate omgeving van Ahoy (1971) krijgt van de gemeente een facelift. Karakus: „Zodat bezoekers hier ’s avonds niet meer lopen te twijfelen: ga ik wel of ga ik niet naar binnen?” Onderzoek heeft uitgewezen dat Ahoy de stad jaarlijks een economische meerwaarde oplevert van ruim 300 miljoen euro, en indirect goed is voor bijna duizend arbeidsplaatsen.

De gisteren afgekondigde renovatie is een afspraak, die dateert uit 2006. Toen besloot de gemeente Rotterdam de bedrijfsvoering van Ahoy af te stoten en te verkopen aan het managementteam onder leiding van Van der Vegt. Onderdeel van de buy out was een toegezegde renovatie ter waarde van 42 miljoen euro. Die belofte past in het streven van het stadsbestuur om het grotendeels verloederde Rotterdam-Zuid te ‘revitaliseren’, zoals dat heet op het stadhuis.

De aankondiging wekte echter de woede van een partij die drie jaar geleden ook graag de exploitatierechten had willen kopen: Mojo Concerts. Volgens Nederlands grootste concertorganisator, mede-eigenaar van de in 2011 te openen concerthal Ziggo Dome (capaciteit 15.600) in Amsterdam, is sprake van ongeoorloofde staatssteun. Maar zowel de rechter als Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) wees die claim van de hand. Mojo heeft bij monde van moederbedrijf Live Nation aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen die laatste uitspraak.

In Rotterdam wordt gelaten gereageerd op de verontwaardiging vanuit Amsterdam. „Met alle respect: maar wij zijn veel meer dan een concertzaal”, stelt Van der Veer. Ahoy haalt slechts een bescheiden deel van de jaaromzet (40 miljoen euro) uit concerten. Beurzen, congressen en andere publieksevenementen vormen de hoofdmoot van de activiteiten. „Onze kracht zit in het multifunctionele karakter van ons gebouw: evenementenhallen in combinatie met een centrale indoorarena en congres- en vergaderruimtes”, zegt Van der Veer. Ahoy is daarnaast bovendien actief op de buitenlandse markt, als organisator van vakbeurzen.

In navolging van Van der Vegt zegt Van der Veer vooral uit te gaan van eigen kracht, en zijn hoofd niet te willen verliezen in de klassieke tegenstelling tussen ‘010’ en ‘020’. „Engeland is weliswaar groter, maar dat land alleen al telt zeventien Ahoy’s, die moeiteloos naast elkaar bestaan.” Toch ontkomt ook hij niet aan de conclusie dat Ahoy met de renovatie de eigen (inter)nationale concurrentiepositie hoopt te kunnen verbeteren. „We spelen in op een toenemende vraag vanuit de markt. Het aantal evenementen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Bovendien moeten we wat met dat sportpaleis. Daar is veertig jaar vrijwel niets aan gebeurd; het is simpelweg ingehaald door de tijd.”
 

·
Registered
Joined
·
3,157 Posts
@EPA001. Hoe groot is de capaciteit voor sporten zoals o.a. het Tennistoernooi?
Ook het gebied rondom Ahoy moet verbeteren. Gelukkig is het park mooi opgeknapt.
 

·
Registered
Joined
·
33,697 Posts
Discussion Starter #67
^^ Nu zitten er bij een vol Ahoy in tennis-modus zo'n 8.500 toeschouwers. In tennis-modus zal Ahoy volgens mij straks ongeveer 11.000-11.500 toeschouwers toeschouwers kunnen herbergen.

Dit jaar waren vanaf donderdmiddag alle sessies van het ABN-AMRO tennistoernooi uitverkocht. Het toernooi is nu al het best bezochte indoor-tennistoernooi van de wereld. Met de uitbreiding kan dit aantal bezoekers nog verder worden verhoogd en wordt de status van dit tenistoernooi alleen maar bevestigd en verstevigd. Sowieso hebben ze de afgelopen 3 jaar de prijs voor het best georganiseerd indoor ATP-toernooi gewonnen. Daar mogen we best heel trots op zijn.

Nu straks de faciliteiten in en om Ahoy nog een flinke boost gaan krijgen, kan het alleen maar beter worden! Zo te zien blijft de specifieke sfeer van Ahoy sowieso intact, sterker nog, die lijkt alleen maar te worden versterkt.
 

·
Registered
Joined
·
33,697 Posts
Discussion Starter #70
^^ Huh? :nuts::nuts::nuts:
 

·
Registered
Joined
·
8,657 Posts
Ahoy Rotterdam gaat samenwerken met Anschutz Entertainment Group

Gebaseerd op: Feestelijk Zakendoen (15-6-2009)

Ahoy Rotterdam en de Anschutz Entertainment Group (AEG) zijn een strategische alliantie voor meerdere jaren overeengekomen. De overeenkomst heeft betrekking op de bezetting en marketing-, sponsoring- en operationele services van het Sportpaleis, de indoorarena van Ahoy.

Jos van der Vegt, ceo Ahoy Rotterdam, noemt de samenwerking een positieve ontwikkeling voor Ahoy in de zich snel ontwikkelende internationale sport- en entertainmentbranche. AEG is volgens eigen zeggen zeer vereerd om te mogen samenwerken met Ahoy en zo de positie van de pop- en sporttempel als marktleider te verstevigen. Bob Newman, coo van AEG Facilities, heeft Rotterdam altijd als een van de meest prestigieuze steden gezien en als een belangrijke locatie voor internationale concerttours.

De totale accommodatie van Ahoy omvat het Sportpaleis waar 10.500 mensen terecht kunnen, zes grote evenementenhallen en een congres- en vergadercentrum. De indoorarena trekt zo`n 1,1 miljoen bezoekers op jaarbasis. Het plan is om het Sportpaleis in 2010 te moderniseren, waarna het ruimte biedt aan 13.500 mensen. Ook worden akoestiek en bezoekerscomfort verbeterd. AEG Facilities stuurt vanaf de thuisbasis Los Angeles diverse internationale prominente arena`s aan, zoals de O2 Arena in Londen, O2 World Arena in Berlijn en Globen Arenas in Stockholm.

Bron:www.mdweekly.nl
 

·
tunelion
Joined
·
3,116 Posts
zo en in een klap heeft Mojo er een hele grote concurrent bij, AEG is echt een hele grote jongen niet alleen in de exploitatie van zulke zalen, maar dus ook in het organiseren van evenementen en concerten. Erg goede zet van Ahoy.
 

·
tunelion
Joined
·
3,116 Posts
huh? Mojo moet zeker niet kapot gaan. Weet je hoeveel artiesten zij in al die jaren naar de Ahoy hebben gehaald? De Ziggo Dome van hen is gezond voor Nederland, het was al absurd dat A'dam geen zaal had van dat formaat. Alleen is het nu wel goed dat er serieuze concurrentie vanuit de Ahoy blijft zo niet toeneemt. Ik vind wel dat Mojo een praktische monopolie positie heeft in NL. Uit de rechtzaak was gebleken dat het niet het geval is, maar daar is waarschijnlijk gekeken naar het totale aantal concerten in NL terwijl je eigenlijk moet kijken naar welke artiesten zij vertegenwoordigen. Dan zie je ineens dat zij de concerten van vrijwel alle populaire artiesten verzorgen. Dat is niet gezond.
 

·
Registered
Joined
·
33,697 Posts
Discussion Starter #79
^^ Inderdaad, Live Nation - Mojo Concerts doet ook nog steeds zaken met Ahoy, en wil dat in de toekomst ook voortzetten. Maar de top-artiesten (en ik bedoel hier NIET de Toppers ;)) zullen steeds vaker naar de "eigen zaal" in Amsterdam gelootst gaan worden.

Zelf een soort organisatie als Mojo beginnen is in NL bijna onbegonnen werk. Maar door met een dergelijk groot bedrijf in zee te gaan doet Ahoy een hele goede zet om vele (mogelijk) andere topartiesten naar Nederland te halen. Om die dan vervolgens te laten optreden in de vernieuwde en verbeterde tophal die Ahoy straks zal zijn. :)
 

·
Registered
Joined
·
3,157 Posts
Je zet Rotterdam en Ahoy niet op plan B. Het was een enorme belediging van Mojo en die ook nog eens het lef hadden om een rechtzaak aan te spannen. Eigenlijk is de Ziggo Dome overbodig. Ahoy is het toonbeeld van een toporganisatie en Mojo de concertenannuleerder is dat duidelijk niet.
Ik ken de streken die ze leveren. Kaarten verkopen voor een concert in Ahoy en op het laatste moment bepalen dat het concert in de Arena plaats zal vinden. Veel van mijn kennissen hebben daar last van gehad en moesten hun kaarten op marktplaats verkopen. Dank je wel, Mojo.
 
61 - 80 of 505 Posts
Top