SkyscraperCity Forum banner
1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #1 ·
bron: Nederlands Fotomuseum


Geen brug te ver? debat

Op dinsdag 31 mei 2005 vindt in het Kriterion, topzaal in Groothandelsgebouw, een debat plaats over de culturele wenselijkheid en invulling van de Wilhelminapier. Na zeventien jaar praten, tekenen en bouwen is eraan de 'andere' zijde van de Maas een nieuw stadshart ontstaan met de Erasmusbrug als cruciale verbinding tussen beide Maasoevers. Binnen het plan Kop van Zuid is een speciale rol weggelegd voor de Wilhelminapier.
B&W ziet, in haar voorstel Las Palmas, 'de Wilhelminiapier als een gebied waar een mix van nieuwe commerciële en stedelijke voorzieningen wordt ontwikkeld'. Verder kent zij cultuur en uitgaansmogelijkheden een belangrijke functie toe om zo een 'goed leefklimaat met grootstedelijke kwaliteiten te realiseren'. Zo zal in het voormalig pakhuis Las Palmas het Nederlands fotomuseum worden gehuisvest en tal van andere culturele organisaties. Verder staat er een grote woontoren gepland waarin Lantaren/Venster en een arthousetheater een plek zullen vinden. Een veelgehoorde vraag binnen cultureel Rotterdam is of het publiek wel de brug over zal gaan en hoe de plekken die nu leegkomen ingevuld gaan worden. Ook veel gehoord is de opvatting dat er geen culturele visie ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de Kop van Zuid; behalve die van het OBR dat cultuur voor ideeën zorgt en dus voor verblijf van mensen.

Is een dergelijk nieuw stadscentrum eigenlijk wel wenselijk en dreigt een en ander geen fiasco te worden omdat Rotterdam 'nu eenmaal geen New York, Parijs of Berlijn is' en gezien het aantal inwoners een tweede centrum verre van noodzakelijk is? Is cultuur wel 'van bovenaf te plannen' en hoe dan om te gaan met het gebrek aan broedplaatsen 'van onderop'? Kortom: een avond waarbij achterom gekeken wordt maar niet te veel, gemopperd wordt maar niet te hard, maar vooral ook vooruit gekeken wordt naar dat wat er is en wat er zou moeten zijn. Een brug te ver of bruggen slechten?

Debat met: Sandra den Hamer, directeur IFFR; Hugo Bongers, kwartiermaker Raad voor Kunst en Cultuur; Bram van Norden, projectleider Kop van Zuid, OBR; Ruud Visschedijk, directeur Nederlands fotomuseum; Riek Bakker, stedenbouwkundige en Geert ter Steeg, directeur Lantaren Venster en vele getuige-deskundigen.

Moderator: Ruben Maes, free lance journalist.

Datum: dinsdag 31 mei 2005
Plaats: Kriterion, topzaal in Groothandelsgebouw (naast Centraal Station)
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: sterk aanbevolen, (010) 4333534 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of [email protected]
Informatie: www.rks.nl of (010) 433 58 33
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Ik zal er zijn. :) Reserveren sterk aanbevolen lijkt me overdreven, er kunnen er aardig wat in in die filmzaal. Bovenin WPC was voor deze avond natuurlijk een veel betere plek geweest. :)
 

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #4 ·
bron: VVD - Rotterdam (pdf) - januari 2005
Lantaren/Venster naar Wilheminapier

Door Stefan Hulman, wethouder kunstzaken en vervoer

Lantaren/Venster verhuist naar de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. In de plint van een nieuw te ontwikkelen woon/kantoortoren komt een arthouse/filmtheater. Daarin vestigen zich zowel Lantaren/Venster als Cinerama. Voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier is het van groot belang dat er zo’n voorziening komt. Kunst en cultuur hebben een groot effect op het imago, de aantrekkelijkheid en het vestigingsklimaat van de stad. Dat wordt niet alleen duidelijk door de toenemende werkgelegenheid in en rond de kunst- en cultuursector, maar ook door de bestedingen in de stad. Het is van belang dat een internationaal georiënteerde stad als Rotterdam ervoor zorgt dat het kunstklimaat en de culturele voorzieningen een rol blijven spelen in het vestigingsbeleid. Met de bouw van de nieuwe woontorens voor
de midden en hogere inkomens is het aantrekkelijk om op deze pier ook een arthouse/filmtheater te bouwen. Het zal er voor zorgen dat er meer bedrijvigheid komt. De komst van een arthouse/filmtheater en de aanwezigheid van het Nieuwe Luxortheater zal meer mensen naar de Wilhelminapier trekken. Deze bezoekers en bewoners zullen daar ook een
hapje eten en/of een borrel drinken vooraf dan wel na afloop. Het biedt vele mogelijkheden voor ondernemers.
Naast bovengenoemde redenen voor de verhuizing spelen er nog andere zaken. Het huidige pand van Lantaren/Venster in de Gouvernestraat voldoet niet aan de arbo-eisen en de bioscoopzalen en -stoelen voldoen niet meer aan de eisen van de tegenwoordige bezoekers. Verbouwing van de Gouvernestraat kost ca. € 30 miljoen, door medeinvesteerders kost het nieuwe arthouse/filmtheater op de Wilhelminapier de gemeente € 5 miljoen. Voor Cinerama geldt dat het in 2008 van de huidige locatie weg moet vanwege sloop van het pand en nieuwbouw op die locatie. Het huidige pand van Lantaren/Venster in de Gouvernestraat moet wel zijn culturele functie blijven behouden, op welke manier is echter nog niet duidelijk.
Op de Wilhelminapier wordt ook Las Palmas opgeknapt en in gebruik genomen. Samen met bijvoorbeeld de Cruiseterminal en Hotel New York houdt het gebouw Las Palmas de herinnering aan een Rotterdams verleden levend. In Las Palmas ligt de nadruk op beeldcultuur. De helft van de ongeveer 20.000 m2 wordt gebruikt door culturele instellingen, te weten het Nederlands Fotomuseum, de BeeldFabriek (voormalige foto- en videoschool van de SKVR en Kuub 3) en de Vrije Ruimte. De Vrije Ruimte heeft verscheidene functies: auditorium, accommodatie grootschalige manifestaties
van het Fotomuseum en de BeeldFabriek en overloop van activiteiten in o.a. de Cruiseterminal. De andere helft van de oppervlakte zal gebruikt worden voor commerciële functies. Las Palmas moet laagdrempelig zijn en een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Dat kan door een gevarieerd aanbod van uitgaan, educatieve activiteiten, onderwijs en bezoek aan tentoonstellingen en voorstellingen.
De gemeente Rotterdam zal voor de culturele functie € 7,5 miljoen vrijmaken. Ik ben er van overtuigd dat door de verhuizing van Lantaren/Venster en Cinerama naar de Wilhelminapier en de investeringen in Las Palmas een nieuw bruisend uitgaanscentrum ontstaat en dat daardoor het vestigingsklimaat van Rotterdam zal verbeteren.
 

·
Banned
Joined
·
6,813 Posts
*In de plint van een nieuw te ontwikkelen woon/kantoortoren komt een arthouse/filmtheater. Daarin vestigen zich zowel Lantaren/Venster als Cinerama.*

een reden te meer dus om deze nieuw te ontwikkelen kantoor/woontorenniet af te blazen. dus de kans dat hij er komt, is groot:) vraag me wel af om welke toren het gaat.
 

·
Registered
Joined
·
311 Posts
goed nieuws dus.

Voor Cinerama geldt dat het in 2008 van de huidige locatie weg moet vanwege sloop van het pand en nieuwbouw op die locatie
Dat wist ik nog niet, wat komt er voor in de plaats? Tis een mooie plek daar aan de westblaak, mag dus wel iets flink hoogs komen :)
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Roepen dat Cinerama weg moet omdat er op termijn bouwplannen zijn lijkt me eerlijke gezegd de omgekeerde wereld. Maar goed, het is er een voor het goede doel. Een goede plint is altijd als voorwaarde gesteld om New Orleans te gaan ontwikkelen. Overigens vind ik het typisch Nederlands om een discussie (lees: zeikerds een platform te geven geven) te organiseren over het feit dat je straks op een prachtige plek een aantal prima culturele instellingen bij elkaar hebt.
 

·
Registered
Joined
·
408 Posts
Grappig ook steeds die discussie over of Rotterdam wel groot genoeg is voor een tweede centrum. Ik woon er nu 15 jaar en wat het eerste centrum zou moeten zijn is mij nog niet duidelijk. Ik zie nu winkelen rond het Lijnbaangebied, restaurants gecentreerd in het scheepvaartkwartier, musea in het museumpark, etc. Als dat bij elkaar het centrum vormt, dan kan de wilhelminapier daar gewoon wel bij. Qua afstand geen probleem.

En dan de vraag of mensen wel de brug over komen??? Op zuid is het ver zoeken naar fatsoenlijke voorzieningen momenteel en niemand die zich er zorgen over maakt dat die mensen dan allemaal de brug over moeten....
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Kees said:
Vanwege (gemeentelijke) monumentale status haakten tot dusver diverse ontwikkelaars af.
O ja joh... Zeker nog een besluit van onze vriend Herman Meijer. Nooit geweten dat soberheid, ambitieloosheid, gedateerdheid en armoede tot monument konder worden verheven hier. Zo'n Cinerama lokatie zou een mooie aanzet kunnen zijn om eens te laten zien wat er met deze plek mogelijk is.
 
Joined
·
35,447 Posts
Als niemand het wil hebben en er iets mee wil doen omdat het zo slecht is en lelijk dat gaat het toch wel een keer plat, monument of niet. In dat geval is het die status namelijk niet waard want niemand boeit het gebouw. Zou inderdaad een mooie plek zijn voor een midrise.

@ mosm

Helemaal mee eens, alleen, scheepvaartkwartier en restaurants-concentratie? Er zitten er een paar maar om dat nu een concentratie te noemen...
 

·
Captain
Joined
·
3,358 Posts
Ik denk dat, ondanks dat in steden als NY, London & Paris, de bevolkingsdichtheid hoger is dan in Rotjeknor en het centrum ruimer is, er niet getwijfeld hoeft te worden aan de wenselijkheid van een (2e (want KvZ is onderhand gewoon 'centrum')) centrum aan de linkermaasoever. Deze discussie zal dan ook ongetwijfeld gaan slaan als een tang op een varken.

KvZ (en met name Wilhelminapier) is 'hot' en wordt alleen nog maar 'hotter'. Het niveau van Rotterdam gaat er (letterlijk & figuurlijk) mee omhoog. Misschien dat er bij sommige mensen sprake is van enige vorm van 'jaloezie' jegens 'Boerenzuid' dat deze discussie gevoerd moet worden, maar ik zie het nut er niet van in.
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Nou. Als je een internet forum gewend bent is het nadeel daarvan dat je discussies en meningen die je niet interessant of inzichtelijk vind snel door kunt scrollen, plus je kunt de tijd nemen om je eigen ideëen vorm te geven zonder dat er iemand tussendoor komt met zijn mening. Elke keer als ik bij dit soort discussie avonden zit wil ik steeds sneller weg. Gisteren avond zat de zaal redelijk gevuld van wat door moest gaan voor de kunstwereld, een club die sowieso meer gericht is op uitingen dan op nuancering. De ouderwetse inbreng 'on the side' van een immer enthusiaste Riek Bakker maakte een hoop goed. Conclusie is, zoals zo vaak, dat er geen algemene conclusie is, maar je voor jezelf weer een paar conclusies wijzer bent geworden.

Het lijkt mij volstrekt helder dat de Wilhelminapier een stuk centrumstad is dat zich onderscheidt door haar ruimte waardoor het plaats biedt aan instituten die uit hun jasje zijn gegroeid of grote instituten naar Rotterdam willen verhuizen. Die kwaliteit moet je niet gaan zitten vergelijken met een kwaliteit van de Nieuwe Binnenweg of de Witte de Withstraat. Ik vind het zelf volstrekt logisch dat een Nederlands Foto Instituut naar de Wilhelminapier gaat, en zo'n Galerie Mama aan de Witte de With zit.

Ook weten we inmiddels dat als New Orleans afhankelijk is van de visie en daadkracht van de directeur van Lantaarn Venster we nog lang kunnen wachten. Deze zoutzak kreeg terecht een luid en duidelijk 'onzin!' naar zijn hoofd geslingerd toen die beweerde dat het voor hem een wezenlijk verschil uitmaakte of er nu vier of vijf woningen per verdieping worden gebouwd. Terecht werd vanuit de zaal gesteld dat je met een verhuizing naar de Wilhelminapier kiest voor een cosmopolitischer Art House complex dat wezenlijk anders is dan het huidige Lantaarn Venster, maar dat had die man volgens mij niet helemaal door. Het ziet er nu inderdaad naar uit dat Cinerama niet meegaat, maar dat lijkt me geen ramp.

Overigens rekenen ze in Engels € 2,35 voor een suf getapt biertje waar je ook nog eens lang op moet wachten.
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Voorafgaand aan deze discussie nog een (pretentieus) artikel hierover in Trouw.

Culturele leegloop R'dam / Exodus naar de Kop van Zuid
door Ruud van Haastrecht
2005-05-31

Cultuurminnend Rotterdam is bezorgd. De ene na de andere culturele instelling vertrekt naar de Kop van Zuid. Valt er in de binnenstad straks nog wat te beleven?

Een heerlijke stadsstraat is de Kruiskade, met chique winkels, een sushi-bar en het Hilton. Maar tussen de weelderige etalages vallen er gaten. Drie bioscopen sloten de laatste jaren, waarvan één al twee jaar leegstaat. Om de hoek zit de voetgangers tunnel onder het Weena al tijden dicht, ooit onderdak van de coolste club. En in februari sloot het Oude Luxortheater de deuren.

'Dreigt in de hele binnenstad zo'n leegloop als op de Kruiskade?', vroeg een bezorgde raadscommissie cultuur onlangs aan wethouder Hulman. Want in het kielzog van het Luxor, dat aan de overkant van de Maas een nieuw leven is begonnen, trekken ook het Nederlands Fotomuseum en twee filmhuizen weg. Hun komst moet van de Kop van Zuid een bruisend uitgaansgebied maken. Of dat lukken zal, betwijfelt commissievoorzitter Sjef Siemons (Leefbaar Rotterdam): ,,Ik zie niet dat mensen vanuit de stad de brug overgaan om daar een filmpje te bekijken.''

,,Dat is zo'n onzin, dat het over die brug zo ver is'', reageert directeur Rob Wiegman van het Nieuwe Luxor. ,,Met de metro is het drie minuten vanaf de Coolsingel.'' Zijn theater zit nu nog in z'n eentje op de Wilhelminapier: ,,Die pier is nog te kaal en te kil en heeft te weinig.''

Wel vindt hij dat op de plek van het Oude Luxor een nieuw kleiner theater moet komen. Begin dit jaar verdween het plan voor zo'n Coolsingeltheater wegens geldgebrek in een bureaula.,,Als die middenzaal er niet komt, dan verdwijnt er in de stad nogal wat aan programmering. En je moet wel zorgen dat er wat te doen blijft in het centrum.''

Eind dit jaar besluit filmhuis Lantaren/Venster of het samen met concurrent Cinerama een nieuw filmtheater opent op de Kop van Zuid. ,,Voor ons is het van cruciaal belang dat de Wilhelminapier een centrumgevoel krijgt door meer horeca en beter openbaar vervoer'', zegt zakelijk directeur Geert ter Steeg. ,,Anders gaan wij niet over.'' Ook moet de nieuwbouw groter worden dan de nu begrote zes filmdoeken. ,,Anders is er ruimte om in de binnenstad een arthousje te beginnen en komen die fietsers niet de Erasmusbrug over.''

Directeur Sandra den Hamer weet nog niet of haar Rotterdams Filmfestival Artplex gaat benutten. ,,Dan zouden we met pendelbusjes moeten gaan rijden. Nu zijn we het enige festival ter wereld waar alles op loopafstand is.'' Riek Bakker, ontwerpster van de Kop van Zuid, vindt dat de raadsleden de culturele volksverhuizing moeten zien als 'kans'. ,,Bedenk dan wat anders voor die openvallende plekken.'' Maar ze ziet ook het probleem: ,,Van nature is de humuslaag, de mensen die gebruikmaken van cultuur, hier dun in vergelijking met de andere grote steden.''
 

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #15 ·
bron: RD

Woensdag 1 Juni 2005

Reddingspoging voor bioscopen

Rechter Maasoever dreigt 'betere film' kwijt te raken

Lantaren/Venster en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) praten over behoud van een arthousebioscoop in de binnenstad. Dat maakte Sandra den Hamer, directeur van het Rotterdams Filmfestival, gisteravond bekend tijdens een debat over de Wilhelminapier.

Rotterdam - Door het mogelijke vertrek van Lantaren/Venster en Cinerama naar de Kop van Zuid moet de Rechter Maasoever het straks stellen zonder zaal voor de 'betere film'. Den Hamer vindt dit onwenselijk.

De door wethouder Hulman gewenste verhuizing van de bioscopen naar het zogenoemde Artplex is nog geen beklonken zaak. Cinerama weigert vooralsnog in het project te investeren. Ook voor Lantaren/Venster is de verhuizing nog een open kwestie.

Zakelijk directeur Geert ter Steege: ,,We hebben tot oktober de tijd een beslissing te nemen. De belangrijkste vraag is wat voor gebied de Wilhelminapier wordt. Komen er alleen woningen voor mensen uit Kralingen of wordt er ook gebouwd voor minder koopkrachtig uitgaangspubliek?''

In het plaatje van Hulman krijgen Lantaren/Venster en Cinerama zes zalen in de 'plint' van de geplande woontoren New Orleans, tussen het Nieuwe Luxor en wolkenkrabber Montevideo. De gemeente wil vijf miljoen euro in het project investeren. De verhuizing leidt tot het verlies van vijf filmdoeken in de stad. Festival-directeur Den Hamer: ,,Door het verdwijnen van de bioscopen is de Kruiskade reeds verloederd. Met alle respect voor de Doelen en de Schouwburg, maar als dit plan doorgaat lopen al die duizenden treinreizigers straks een culturele woestenij in.''
 

·
Administrator
Joined
·
30,670 Posts
Riek Bakker stelde terecht dat er vaak geredeneerd wordt vanuit het verlies. Als Lantaarn Venster verhuist naar een groter en beter geoutilleerd complex op de Wilhelminapier, dan is dat voor de stad grosso modo winst. Niet alleen omdat de bioscoop er op vooruit gaat, maar omdat het oude Lantaarn Venster een nieuwe broedplaats kan worden, tijdens te discussie vaak populair aangeduidt als de humuslaag van Rotterdam. Vanuit de zaal werd net iets te luid geroepen dat men die humuslaag in stand dient te worden houden, maar volgens mij is onzin om van hogerhand die humuslaag te willen organiseren. De betekenis van het woord humus is dan ook een 'meststof, ontstaan door verrotting van planten'. Dat onstaat dus vanzelf door niks doen. Vanuit die humus kunnen weer nieuwe instituten onstaan, die wanneer ze levensvatbaal blijken naar plekken als de Wilhelminapier kunnen verhuizen. Zo is de circel weer rond.
 

·
Registered
Joined
·
311 Posts
Laten we de rol die arthouse-bioscopen spelen niet overschatten, de c/d welstandstandsklasse gaat niet naar een dergelijke bioscoop maar naar de Pathé. Het is de VPRO in bioscopen land waarbij de Pathe SBS6 vertegenwoordigd. Feit blijft wel dat er weer meer cultuur uit de binnenstad verdwijnt waardoor je zo ongeveer een kanonkunt afschieten op straat na sluitingstijd van de winkels.
 

·
Registered
Joined
·
2,616 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Oplossing voor verslonsende Kruiskade is natuurlijk duidelijk: bouwen die CST!

bron: CDA - Rotterdam

CDA Vandaag


2 juni 2005
CDA: cultureel centrum Rotterdam wordt aanzienlijk groter

In Trouw van dinsdag 31 mei was een artikel te lezen over de bezorgdheid van cultuurminded Rotterdam over het vertrek van de ene na de andere culturele instelling naar de Kop van Zuid. In dit artikel is volgens Frans Jozef van der Heijden (CDA) niet geheel het visionaire verhaal dat Rotterdammers op de stad hebben tot zijn recht gekomen.

In het Kriterion heeft deze week een grote discussie van de nieuwe Rotterdamse
Raad voor kunst en cultuur plaatsgevonden over “een brug te ver”. Een belangrijke uitspraak van de ontwerpster van de “kop van zuid”, Riek Bakker, Een planologe uit de internationale top in dit veld: “die journalist heeft er toch echt niets van begrepen”!

Nu de feiten zoals ze in de raad voor ons liggen:
Er is een plan om cinerama en lantaren/venster samen te voegen en in een uniek op maat gemaakte (voor zes bioscoopzalen) complex onder te brengen, met verder expo-voorzieningen en op zijn minst een kroeg. De gemeente wil hier in mede investeren, maar cinerama wil dit echter niet. De eis van de meerderheid van de Raad is dat Lantaren/venster op zijn minst in enige vorm beschikbaar blijft voor andere culturele activiteiten.

Las palmas zal zowel het internationaal beeldmusem (waar de raad al mee accoord is) als een zogenaamde vrije ruimte voor producties van welke aard ook. Daarmee wordt het foto
Museum in de Witte de Withstraat opgeheven, maar er komt dus veel en veel meer voor terug.

De bezorgheid van de directeur van het filmfestival is begrijpelijk, want zij denkt in bioscoopdoeken waarop films vertoond kunnen worden. Zij heeft gelijk – en zal door mij gesteund worden – dat het niet mag gaan om verplaatsing van bioscoopdoeken maar uitbreiding. Dat geeft perspectief, maar daar moeten wel Investeerders voor gevonden worden. Gemeentelijke bioscopen, dat gaat natuurlijk niet.

De kern van de zaak is, dat we met de kop van zuid een uitbreiding van het (cultureel)
centrum van de stad willen bereiken. Dit kost zeker 2 generaties, de culturele centra
van de wereldsteden zijn ook niet in korte tijd ontstaan. De kansen zijn goed. Met het nieuwe Luxor (400.000 bezoekers per jaar) met Hotel New York (idem), met de cruise terminal die beurzen en manifestaties omvat, met drie nieuwe culturele centra er bij en met een groeiend perspectief voor horecavoorzieningen. Er is natuurlijk van alles mogelijk, gaat dat af van het centrum aan de Coolsingelkant? Nee, daar moet echt een middenzaal komen. Er moet zeker iets gebeuren met de kruiskade, die inderdaad verslonst, maar nog altijd een uitgaanspotentie heeft. Dat alles onder de rook van een geheel nieuw superstation zal weer zijn eigen kansen creëren.
 
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top