SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 50 Posts

·
Banned
Joined
·
2,775 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ruan (Rouen) je lučki grad na severozapadu Francuske. Grad leži na reci Seni (Seine) stotinak kilometara nizvodno od Pariza (Paris).
Sedište je departmana Primorska Sena (Seine-Maritime), regiona Gornja Normandija (Haute-Normandie) i istorijskog regiona Normandija (Normandie).

Ruan ima zvanično u okviru svojih granica iz 19. veka oko 100.000 stanovnika dok nezvanična urbana zona grada ima preko 500.000 stanovnika.

Ruan je tokom srednjeg veka bio sedište vojvodstva Normandije (Duché de Normandie) i jedan od najvećih i najbogatijih gradova zapadne Evrope
kada je sagrađen veliki broj značajnih građevina koje su očuvane do današnjih dana.

Vojvoda Normandije Vilijam II koji je vladao iz Ruana izvršio je u 11. veku invaziju na Englesku i postao kralj Engleske kao Vilijam I Osvajač.
Njegovi potomci su bili istovremeno kraljevi Engleske i vojvode Normandije a kasnije ukidanjem vojvodstva Normandije samo kraljevi Engleske.
Stvaranjem Britanije postali su vladari Britanije i to ostali do današnjih dana. Normani vojvodstva Normandije su u 12. veku osvojili veliki deo
južne Italije i osnovali kraljevstvo Sicilije. Osvajanjem islamskog emirata Sicilije od muslimana, Normani su kombinovanjem romanske i islamske
arhitekture stvorili gotsku arhitekturu koja se preko Ruana i Normandije proširila severozapadnom Francuskom i Engleskom a potom čitavom Evropom.

Ruan nosi epitet - Atina gotske arhitekture.


By www.cityzeum.com


By nic( o )


By nic( o )
 

·
Banned
Joined
·
2,775 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)

·
Banned
Joined
·
2,775 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)
Nekadašnji Parlament Normandije (Parlement de Normandie) sada Palata pravde (Palais de Justice) je jedna od najznačajnijih građevina sekularne srednjevekovne gotsko-renesansne arhitekture u Evropi.


By www.panoram-art.com

Katedrala Ruana koja neprikosnoveno dominira gradom


By JPG76


By JPG76
 
1 - 20 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top