SkyscraperCity banner

281 - 298 of 298 Posts

·
Registered
Joined
·
278 Posts
От FB групата "Велосипеден план на Русе"

Rostislav Kandilarov:
Ето какво становище внесохме днес. Зам.-кмета и проектанта не съвпаднаха поотделно в мнението си, дали са предали велосипедния план на изпълнителя да се запознае с него...
06_11.07.2017 Становище за разширение на бул. Бозвели.pdf
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #283 (Edited)
Този път май стратегията е различна, ще изграждаме велоалеи заедно с тротоари и осветление, както е редно. Дължината е около 1,5 км. Източник: РУСЕИНФО.

Планирани са нови безопасни тротоари със съоръжения за колоездене по бул. „Васил Левски“ и бул. „Гоце Делчев“

Съществуващото състояние на пешеходните тротоари по протежение на бул. „Васил Левски“ и бул. „Гоце Делчев“ в гр. Русе е лошо и незадоволително, което води до използването на уличното платно от пешеходците и велосипедистите, в разрез с изискванията на пътната безопасност. Няма изпълнена велоалея, въпреки че трасето е част от първостепенната веломрежа. Няма изградено алейно осветление. Община Русе ще възложи изготвяне на технически инвестиционен проект за осигуряване на безопасни тротоари със съоръжения за колоездене по бул. „Васил Левски“ в участъка от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Гоцев Делчев“ и по бул. „Гоце Делчев“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „България“ ж.к. Дружба, гр. Русе. Целта на проекта е създаване на безопасна инфраструктура за пешеходци и велосипедисти, която ще превърне ходенето пеш и колоезденето в по-безопасен и привлекателен начин за пътуване в квартала.

Предстои да се проектира реконструкция на съществуващи и/или изграждане на нови тротоари, и изграждане на съоръжения за колоездене по протежение на бул. „Васил Левски“ и бул. „Гоце Делчев“, като се създаде подходяща организация на движението за едновременно пешеходно и велосипедно движение. Отводняването ще бъде повърхностно.

Ситуационното решение ще бъде съобразено със съществуващите елементи на подземната инфраструктура, както и с трайните насаждения, като не се допуска премахване на годни дървесни видове.

Ще има ново алейно осветление в обхвата на разработката, където има нужда по преценка на проектанта. След съгласуване с Община Русе ще трябва да се използват алейни LED осветителни тела източник на светлина, стоманени стълбчета за алейно осветление с височина 4,5 м. над терена. Новопроектираното алейно осветление трябва да има възможност за включване, изключване и за промяна на интензивността на осветление (димиране), съгласно план за управление, с цел повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за електричество. В рамките на проекта трябва да бъде доставен, инсталиран, тестван и въведен в експлоатация централен софтуер за управление. Системата трябва да позволява въвеждане на нови планове за управление на осветителни тела и измерване на моментна консумация на осветителните тела. Комуникацията между табло за управление и осветителните тела следва да се осъществява безжично без повишаването на комуникационните разходи (без необходимостта от допълнителни SIM карти).
 

·
Registered
Joined
·
65 Posts
Имаме ли последна версия на карта на Русе показваща вече реализираните велоалеи?

Интересно ми е как стои въпроса и какъв е последния ъпдейт около тях?

На сайта на общината няма нищо ново (не е актуализиран).
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
Този постинг и снимката в него не се отнасят пряко към велоинфраструктурата, но са най-тясно свързани с използването й. Останах с добри впечатления и казвам "Браво!" на учениците в МГ Баба Тонка, които явно имат афинитет към язденето на желязното конче. Минавайки пред сградата, се зарадвах на десетките колела, "паркирани" на стойката на тротоара пред гимназията. Бяха заети всички места в металната конструкция, а още няколко бяха закопчани към решетките на приземните прозорци. (Е, има за цвят и два мотора...) Евала на тези млади хора за избора им! Ако няма някакви особени пречки, това е един добър начин да се ходи на училище по-бързо от пешеходството и по-здравословно и екологично от каквото и да е МПС. :banana:

 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Започнало е разширяване на тротоара от бул. Христо Ботев , към телевизионната кула. Предполагам, че е заради продължението на велоалеята, която свършва в нищото. Така любителите на велосипедите, ще могат, безпрепятствено да стигнат до панорамната площадка.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #287 (Edited)
^^Ето и малко снимки от изграждането на новата велоалея по бул. Васил Левски. Ако се работеше така и през 2015г. резултата щеше да е по-добър. Снимки: Ж.к. Чародейка-юг (Facebook)

Забелязвам следното:
- велоалеята е по-широка от продължението което беше предвидено преди (това е видно на една от снимките в началото на новия участък)
- работи се по друг начин от 2015г, вече се ремонтира тротоара заедно с новата велоалея
- новата алея е отделена от пешеходното трасе, където са заедно има специално поставени плочки с специална повърхност
- по трасето на велоалеята се изгражда и осветление
- има анти паркинг колчета на места които не ми харесва как са поставени, но в Дружба и повечето квартали те са задължителни! 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #288
Велоалеята на бул. Васил Левски в Дружба е една от най-добрите до момента в Русе. :) Някой знае ли докъде стигнаха с другата част по бул. Гоце Делчев?

 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
До никъде са. На самият Гоце Делчев има избрана фирма за ремонт на тротоарите и мисля и велоалея, но нищо за сега.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #290
Направих допъления към общинската карта на велоалеите в Русе. Включих останалите велоалеи по бул. Васил Левски, ул. Александровска, пл. Батенберг, ул. Славянска, ул. Баба Тонка, ул. Чипровци, както и тази на ул. Потсдам. Вече изградения участък до бившата гребна база на кея за сега не го считам. Общо в момента в Русе имаме приблизително 19 км вело трасета.

В следващата година предстои изграждането на около 4 км велоалеи на кея, бул. Гоце Делчев и бул. Трети Март.

 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
Чисто информативно питам: На кое място сме по велоалеи в държавата? и Кои градове имат по-добра веломрежа от нас?
 

·
Патрон
Forumer of the year 2003, 2004 & 2005
Joined
·
299 Posts
Чисто информативно питам: На кое място сме по велоалеи в държавата? и Кои градове имат по-добра веломрежа от нас?
Плевен:

Велоалеите в Плевен съжалявам, че линка е към Vbox 7 :(

 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Плевен е пример, че има и по-големи тъпотии от русенските.

Да не се залъгваме, че изпълненията по булевард "Тутракан", както и по "Христо Ботев" са пълноценни велотрасета. Не отговарят на нормите, нито пък се поддържат, опасни са. Локалното на "Липник" също не е велалея, а нечия безмерна глупост.
Който желае, може да заповяда вечер след 17 часа да кара колело по велоалеята, опасваща градинката на площад "Батенбрг".
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
По принцип и при нас има добри примери, и в другите градове има доста лоши. Общо взето велоалеите не са нещо, което местната власт усеща като приоритет, а това е така, защото за самото общество не са топ приоритет. Колоездачите са твърде малко и неорганизирани все още, а като добавим и че често организациите им се свързват с екология, ограничаване на коли и т.н., а не базата - да се изградят качествени алеи на първо място, става още по-трудно да си продадат идеята на обществото. Пък и в крайна сметка, когато има локви по улиците, когато тротоарите са като след бомбардировка, велоалеите не са особено ценни. В този смисъл мизерии има и в София, във Варна, в Русе, в Плевен. В Пловдив като изпълнение на самата алея, нещата изглеждат много добре. Но и там на доста места е отнето от тротоара, който остава с ширина 2-3 плочки, за да отговаря велоалеята на стандарта, което е супер тъпо, въпреки че визуално изглежда много добре.
 

·
Патрон
Forumer of the year 2003, 2004 & 2005
Joined
·
299 Posts
Малко от типа "ПРЕДИ И СЛЕД" :eek:hno:

Скъпоструващите на данъкоплатеца велоалеи:

При вида на такива маркировки ми идва да дам на всеки замесен с изпълнението по един велосипед и да го накарам да се движи в очертанията :bash:
 

·
Registered
Joined
·
1,319 Posts
Или може би там е мястото, където бай Иван трябва да слезе от велосипеда и да го бута по пешеходната пътека...
 
281 - 298 of 298 Posts
Top