SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1337 Posts

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Тъй като Русе е град с невероятна архитектура има страшно много западнали сгради, които се нуждаят от реставрация. Предлагам тук да бъде темата, в която да се обсъждат всички планирани и течащи реставрации, ремонти по сградите-паметници на културата (а и не само), както и проекти за консервиране на различни исторически забележителности като ремонта на Сексагинта Приста например. В следващите няколко поста ще сложа снимки с няколко реновирани сгради през изминалата година, а след това и главните новини касаещи тази тема. В последствие ще я донадграждаме. :)
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Започвам с една от най-големите реставрации правени в последно време в центъра на Русе-Операта. Тя е на стойност 1.2 млн. лв. Ремонтът продължи 2 месеца, като за това време бяха подменени ВиК, дограмата и топлоинсталациите, сградата беше напълно санирана и са отстранени всички течове. Допълнително са отпуснати около 150 000 лева за нови седалки.

Преди:
След:


 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Следващата реставрация, правена в скоро време е сграда на ул. Константин Иречек, в непосредствена близост до главната. Доста добре се е получила.

Преди:

by ystoyanov from Ruselive.com

След:

by Zihuantenejo from Ruselive.com
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
Отварят къщата на Баба Тонка за юбилея й
15 Юни 2012
StandartСлед 20 години къщата музей "Баба Тонка" в Русе отново ще отвори врати. Вече е изготвен архитектурен проект и са предвидени около 150 000 лева за ремонта, съобщиха от кметската управа в крайдунавския град. Целта е до 1 ноември музеят да заработи, за да се отбележат 200 години от рождението на родолюбивата българка Тонка Обретенова.Вече две десетилетия къщата в Русе стои затворена, а сградата се руши. Експонатите са достъпни за туристите, тъй като са преместени в съседна постройка по булевард "Придунавски".Причините за затварянето на музея през 1992 г. са реституцията на част от имота и необходимостта от ремонт през годините, обясниха пред "Стандарт" от Историческия музей в Русе. Проект за реконструкция сега е направен от архитект арх. Тончо Тончев, който е експерт по паметниците на културата. Деформации по постройката има още след земетресението през 1977 година. През последните години е пропаднало стълбище и пристройка. Сградата е без ток, а е необходимо запустялата къща отново да бъде пригодена за музей.Програмата по отбелязване на годишнината от рождението на Тонка Обретенова предвижда тържествен митинг със заря-проверка с участието на представителни армейски части. Всички мероприятия по честването на годишнината ще преминат под мотото "Русе - кандидат за европейска столица на културата 2019". Общината в крайдунавския грда предвижда поетапно реновиране и на други музеи - на градския бит, Семизовата къща и къщата на Захари Стоянов.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Рехабилитират римската крепост 'Сексагинта Приста'
19 Юни 2012
АРЕНАМакет-реплика на кораба "Пристис" и Наблюдателна кула от времето на римския лимес, ще привличат посетители в крепостта "Сексагинта Приста". Проектът „Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста” бе представен днес от доц. д-р Николай Ненов, директор на РИМ – Русе, Деяна Заркова - ръководител и арх. Боряна Хараланова - проектант. Дейностите се финансират от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бенефициент е Министерството на културата. Строителните дейности ще се извършат от русенската фирма "ПГС 96". Общата стойност е 1 293 601.92 лева.

Предвижда се основно ремонтиране и адаптиране на двете сгради на територията на крепостта. За обезпечаване на достъпа до „Сексагинта Приста” ще бъде изградена и осветена рампа, разположена над археологическите останки. Ще бъде изградено и оформено художествено осветление. Ремонтните дейности по проекта, спечелен от Министерството на културата, трябва да приключат в края на август 2012 година.

Ще бъде направена дълга рампа, минаваща над крепостните стени. Тя ще има неправилна форма, във вид на мълния, с чупки. Идеята е, минавайки по тази рампа да се придобие цялостно впечатление от останките. На места ще има обзорни площадки за наблюдение с пана, които съдържат информация за обекта. Рампата ще бъде достъпна за хора в неравностойно положение.

Дървеният макет-реплика на кораба "Пристис" ще бъде изложен в специален павилион със стъклена витрина. Ще може да се наблюдава и вечерно време, тъй като ще бъде осветен. Римската наблюдателна кула е с височина около 5 метра. Изграждането и е от лека метална конструкция с плътна дъсчена обшивка с амбразури.

Все още се бавят преписките за прехвърляне на част от имота на военното министерство към министерството на културата. Целият парцел на крепостта е от 2 дка. и е собственост на МК. На места ширината му е 5-6 метра. Доц. д-р Николай Ненов съобщи, че част от разкопките спират до оградата на чуждия имот. Създалата се ситуация е пречка най-вече с проучването и експонирането на Римска крепост "Сексагинта Приста", допълни Николай Ненов.
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
Община Иваново придобива безвъзмездно правото на управление върху Скалните църкви и Средновековен град Червен

http://www.ruseinfo.net/news_102676.html
 

·
Registered
Joined
·
1,401 Posts
Друга много успешна реставрация от изминалата година.

Преди:


След:
Предполагам ще замажат и тухлената зидария с графитите. Иначе ще изглежда странно.
Съседната сграда също е претърпяла промяна, надраскали са я с някакви надписи. Жалко, че не се пази (не охрана, а като съзнание и култура)
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Честно казано не съм се заглеждал и не знам дали е махнато, но ме съмнява! В Русе проблема с тия графити банди е много голям. По-голям е и от този в София! Тука страшно много страдаме от такива лумпенчета. Нещо хубаво да се направи и веднага се освинва.

Иначе ето я и в завършен вид.
 

·
Registered
Joined
·
2,848 Posts
Реставрация на бившето кино Москва.


Всичко хубаво, но тези рекламни табели (типично за България) изключително загрозяват сграда и се губи целия ефект от реставрацията.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Преди беше по-зле и си приличаше баш на битак. (не намерих по-хубава снимка на цялата фасада на сградата, но тази табела Елит беше 2-3 пъти по-голяма от сегашната). В интерес на истината самата сграда не представлява нещо кой знае какво и ако там няма реклами ще стои леко сива и скучна.

 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,846 Posts
Леле, мн красиви реставрации! Ръчкайте местната управа да налива още пари в реставрация на красивите и исторически сгради на Русе, които да привличат повече туристи!
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Проблема е, че от показаните картинки нагоре, единствено операта е реставрирана от общината и то по европейски проект като безвъзмездна помощ. Къщата на Баба Тонка реално е правена с пари от бюджета на общината. Всичко останало си се прави от собствениците на сградите. Тъпото е, че са много малко такива собственици, които си поддържат сградите. Най-красивата част от главната е в окаяно състояние...
 
1 - 20 of 1337 Posts
Top