SkyscraperCity banner

21 - 40 of 1228 Posts

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #21 ·
По отношение на популярната в Русе къща на Буров /бивш пионерски дом/ на бул. "Скобелев" няма развитие, заявен интерес и закупуване въпреки обявената ниска цена - близо 300 000 лева. Това е здание с историческа стойност, но в лошо състояние, след като бе обитавано известно време от клошари. Г-н Хаджииванов сподели, че като русенец чу е мъчно да вижда архитектурни паметници в такова състояние или да изчезват постепенно.
RuseInfo
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
Жалко но факт
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
На 2 ноември откриват къщата - музей "Баба Тонка" в Русе

На 2 ноември се планира да се случи откриването на къщата - музей "Баба Тонка" в Русе. През този месец трябва да е готов проекта и в началото на август, след съгласуване, да се направи опит да се завършат строително - ремонтните работи. Това съобщи по време на пресконференция днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

http://www.ruseinfo.net/news_103047.html
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #25 ·
Спасителни разкопки на Сексагинта Приста
18 Юли 2012
АРЕНАВъв връзка с реализацията на проекта „Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста“ на Министерство на културата, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“, археолозите от Регионалния исторически музей Върбин Върбанов и Деян Драгоев проведоха спасителни разкопки в очертанията на римския кастел.В проучените три сондажа с обща площ от над 70 кв. м. бяха разкрити зидове, принадлежащи на жилищни сгради, които се отнасят към късноантичната и късноосманска епохи. Проучен е и участък от западната крепостна стена на римския кастел.

Сред находките, открити от археолозите, са фрагмент от амфора с печат на производителя от гръцкия полис Синопе, датиран в периода 228-223 г. пр. Хр., бронзова тока, желязна фибула и 37 броя римски монети, сред които малка колективна находка от 19 монети, укрити в периода на големите аварски нашествия в първата половина на V век сл. Хр.

Фото: РИМ-Русе
 

·
Registered
Joined
·
592 Posts
Хаха , кучето как си е легнало пред вратата на синагогата . Имаше един док филм с един бг евреин в САЩ относно ВСВ и спасените бг евреи. Човека обясни че има 3 степени на религиозност сред евреите в света , но българските се шегуват че имат своя четвърта група и именно тяхната нерелигиозност ги е спасила от типичната омраза срещу тях .
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,684 Posts
Жалко, че звиздътъ и купичките ги няма :nuts:
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
Русе ще е домакин на Световния лимес конгрес

Правителството отпусна 103 000 лв. по бюджетите на общините Силистра, Русе, Плевен и Свищов за подобряване на състоянието на културно-исторически обекти, включени в програмата за посещение по време на ХХІІ Световен лимес конгрес.
Средствата са за римския Дорусторум, Сексагинта Приста, крепостта Сторгозия и римския военен лагер Нове, както и за организиране на домакинството в Русе, предаде Дарик.

Световният лимес конгрес се провежда от 1948 г. насам през три години и е посветен на границите на Римската империя.

Форумът ще се проведе за първи път в България през септември т. г. На него се очакват около 400 археолози и експерти от 15 държави в Европа и света, които се занимават с римска археология.
Лимес конгресът ще популяризира възможностите за туризъм в някогашните римски територии в България.

Предвижда се откриването на пътуваща изложба с експонати от различни музеи.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=11693656
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
Останки от сгради и укрепление откриха до Бъзовец

Останки от две сгради и и част от разрушена укрепителна система бяха открити при археологическите разкопки на селищната могила, намираща се до русенското село Бъзовец, непосредствено до река Баниски Лом.
Това съобщиха от Русенския исторически музей, цитирани от БТА. Могилата представлява натрупани останки от няколко селища едно върху друго от времето на ранната каменно-медна епоха - 4800-4550 г. пр. Хр. Тя е на площ от 3,9 дка. Диаметърът й е 77 метра и е с височина от 3 метра.

Разкопките на могилата продължиха през целия месец юли. Техен научен ръководител беше археологът Димитър Чернаков, а научен консултант - доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН.

Проучванията се осъществиха с финансовата подкрепа на община Две могили. Откритата първа сграда е имала колово-плетена конструкция, обмазана от двете страни с глина. До тази постройка от северната страна е имало долепена втора такава, чийто размери на този етап не могат да бъдат установени, тъй като нейните очертания излизат извън границите на проучваната площ от 150 кв. метра. Сградата е имала същата конструкция като първата, но е била двуетажна. Върху пода на втория етаж са били открити няколко натрошени съда и находки от керамика.

И двете сгради са били унищожени от пожар. Тяхното проучване не е завършено и предстои. В района на разкрито укрепление на селището са открити и бойни принадлежности - каменни топки, костени и каменни брадви, върхове за стрели. Намереното е свидетелство за протекли тук бурни събития в началото на петото хилядолетие пр. Хр., уточняват от музея. Придошлото население на юг от Стара планина в района на днешна Североизточна България през ранната каменно-медна епоха е било принудено да изгражда първите за епохата укрепителни съоръжения с цел защита от вражески нападения от страна на местното заварено население.

Материалите, събрани до момента, могат да бъдат отнесени към раннохалколитната култура "Боян - Видра", обясниха от музея в Русе. В могилата са били открити още находки от керамика, кост, камък, мидени черупки - антропоморфни и зооморфни фигури, сечива за ежедневни нужди, накити и предмети с култово предназначение.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=11686313
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,684 Posts
Ne znam kakvo iskash da kajesh, no useshram nqkakva kritika. Ne sym kazal neshto losho, a citirah dumite na edin evrein.
не, просто исках и тези елементи да бяха запазени
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #38 ·
Ремонтират операта след... ремонт за 1,2 млн.лв.
6 Август 2012
Труд

Строители влизат отново в Русенската опера, за да отстранят дефектите в ремонта на сградата. На 27 декември м. г. лично премиерът Бойко Борисов, строителният министър Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха реновираното здание.

Едва тогава се видя, че работата е свършена през пръсти. Освен накриво залепените тапети, покривът протече след 2 месеца. Влагата плъзна във фоайето на втория етаж, на сцената и в малката балетна зала. Засега се оправя само балконът.

"Всичко, каквото има да се оправи, ще се дооправи! Иначе ще ги съсипя", закани се тогава гръмко министър Рашидов пред премиера Борисов. Стрелите на гнева му бяха насочени към изпълнителя на ремонта - "Лъки 2006" от Варна.

Рашидов поиска дефектите да се отстранят до месец, но творческият сезон на операта отложи срока чак през лятото. Ремонтът, който струва 1.187 млн. лв. беше финансиран почти изцяло от Европейския фонд за регионално развитие. От републиканския бюджет бяха прибавени само 178 124 лв.
 

·
Banned
Joined
·
2,533 Posts
^^
Какво може да се очаква от фирма с име на квартално капанче от началото на 90-те.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #40 ·
Няма да е лошо и това дръвче да се махне оттам, защото то пречи повече отколкото тентите, а не прави някаква върховна сянка, да не кажа и никаква.

в-к Утро
 
21 - 40 of 1228 Posts
Top