SkyscraperCity banner

41 - 60 of 1227 Posts

·
Registered
Joined
·
887 Posts
не, просто исках и тези елементи да бяха запазени
За съжаление да се променят и спестяват някой от най-красивите детайли и пластики по фасадите след повечето от така наречените 'реставрации', е по-скоро правило, а не изключение! Както някой от съфорумците бе споделил, дължи се на безхаберие, мързел и простотия.
 

·
Rousse
Joined
·
947 Posts
Кметът подписва `Реки на времето` за 427 хиляди лева

Договор за 427 хиляди лева ще попишат кметът Пламен Стоилов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова. С него започва изпълнението на проекта „Реки на времето”, който ще популяризира общият туристически продукт на Русе, Иваново и Борово. Ще се работи за привличането на румънски туристи. Русенският проект е един от 28-те одобрени за финансиране по схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”.

http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=16652
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #43 ·
Ремонтите по Сексагинта Приста продължават. Това като го гледам ще бъде входа към крепостта. Снимката е дело на vesel от Ruselive.com

 

·
Banned
Joined
·
2,533 Posts
Пред Музикалното днес доставяха много метални пръти, които приличаха на скеле.
 

·
Flying Spur
Joined
·
548 Posts
Пред Музикалното днес доставяха много метални пръти, които приличаха на скеле.
Дано има раздвижване по тази така чакана реновация:cheers:
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #46 ·
След банката, ето че по още една сграда е започнала реставрация в участъка между Балкан и м-н Русе. При първа възможност като слизам към главната ще снимам.
Linov said:
Тече ремонт на част от бившата Валентина. На инфо-табелата е написано "търговски център". Жалко само че няма да е на цялата до банката.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #47 ·
Едно интервю от края на юли с кмета, което не видях да е публикувано.

Кметът на Русе Пламен Стоилов: Фасадите шедьоври да станат общински
Няма да допусна архитектурен кич в центъра на Русе. Подготвяме се за усвояването на 200 милиона евро по програми
Градът е с добра позиция в надпреварата за Европейска столица на културата – 2019 г.
27 Юли 2012
Монитор- Г-н Стоилов, Русе е известен със забележителната си старинна архитектура, заради която в миналото са наричали града Малката Виена. Много от културните паметници обаче са частна собственост и хората нямат средства да поддържат уникалните фасади. Какво решение трябва да има в такива случаи, за да се запази красивият архитектурен ансамбъл в централната градска част?

- Едно добро решение би било само фасадите на тези уникални сгради да станат общинска или публична държавна собственост, за да могат общините или държавата да се грижат за тях. Така е в много красиви европейски градове и ние не трябва да откриваме топлата вода, а само да ползваме техния опит. В момента община Русе изготвя предписания до собствениците на такива сгради, но ако човекът не разполага с пари, няма как да извърши ремонт на фасадата, каквито и глоби да му наложим.
Смятам да поставя този въпрос на вниманието на кметовете на други големи градове и да го дискутираме на следваща среща на Националното сдружение на общините. Ако има единодушие, можем да излезем с предложение за законодателни промени. Така ще се намери кардинално решение, което да е еднакво за всички други населени места като Русе. За да станат общинска собственост фасадите на архитектурните шедьоври, които са на частни лица, са необходими нови текстове в Закона за устройство на територията. Въпросът обаче опира и до пари. Истината е, че на този етап повечето от общините не са в състояние сами да поддържат старинните сгради поради липса на средства. Трябва да има целево финансиране за ремонт на фасадите, а може да се кандидатства и за европейски средства.

- Как оценявате състоянието на архитектурните шедьоври в Русе и какви мерки предприема общината, за да спре строителството на съвременни сгради в уникалния център на града?

- Заставам зад мнението на русенци и на гилдията на архитектите, че по никакъв начин не трябва да допускаме кичът да се настанява там. В миналото са правени достатъчно грешки, за да се угоди на този или на онзи. Разбира се, че е грозно да се смесва барокова архитектура с метал и стъкло от 21 век. Това може съвсем лесно да бъде решено в градоустройствения план и всички останали нормативни документи, които регламентират строителството в градската част. През годините, за които аз ще отговарям за управлението на общината, няма да допусна архитектурен кич в уникалния център на Русе.
Необходимо е общината да има една стратегическа визия за поддържането на паметниците на културата, а не решаване на проблемите на парче. Трябва задължително да се паспортизират сградите и да се създаде план за работа в краткосрочен и дългосрочен план по отношение на тяхната поддръжка. Ще дам един конкретен пример. Виждате докъде сме стигнали с една култова за Русе сграда на ул. „Александровска” – сградата на старата полиция, в която преди повече от 100 години се е помещавало първото застрахователно дружество у нас „България”. Над 30 години уникалната архитектурна постройка е в ужасно състояние и в момента сме пред дилемата дали да я събаряме или не. Хубавото е, че поне съдебната сага за нея приключи в полза на общината. Сега вече трябва да мислим или за цялостна реконструкция, или за изграждане на една нова обслужваща сграда със запазване единствено на фасадната част.

- Смятате ли, че специфичната архитектура на града ще наклони везните в полза на Русе в надпреварата за Европейска столица на културата - 2019 г.?

- Визията е един от силните козове на нашия град в тази надпревара. Тук ще си позволя да коментирам нещо, което казах и на срещата на кметовете във Венеция при презентирането на Русе като град, който е кандидат за европейска столица на културата. За да се претендира за такава позиция, трябва да имаш минало, което да е дало отражение в настоящето, но цялостната визия за развитие да е насочена към бъдещето. За да бъде един град културна столица на Европа, трябва да има не само архитектурни паметници, а и политика и изяви в областта на културата. Русе има всичко това. Сравнявайки нашия град с останалите кандидати, смятам, че сме в много добра позиция, независимо че от финансова гледна точка нещата не са розови. София например има в общинския си бюджет 23 милиона лева само в сферата на културата, а Русе – едва 500 хиляди лева. Разбира се, и мащабите са различни.
Ние сме богати с история, традиции, духовност. Много неща в България са се случили за първи път в Русе, а и сме градът, през който е влязла европейската култура у нас. Русе е град с перспектива и посланията ни са отправени към бъдещето. Това не е само наша констатация. Доказателство е и последната награда, която получихме преди дни в Дъблин – отличието „Обединена Европа” и сертификат за право на ползване на запазената марка за качество „Най-добри градове” в продължение на пет години. Винаги съм казвал – който и град в България да спечели в надпреварата за европейска столица на културата, това ще е реклама за страната ни.

- Освен със сградите си шедьоври градът е известен и с деформираните си жилищни постройки – наклонения блок „Русия”, разцепения на две „Калофер”, както и много други сгради край жп гарата. Какви действия предприема общината, за да спят хората спокойно в пропадащия район?

- Този проблем не е от вчера, а от повече от 30 години. Напоследък пак се повдигна и това може би е свързано с надеждите на хората, че ще започне началото на края на дългата сага с пропадането на жилищата им. След провеждането на редица междуведомствени комисии направихме план за действие. Извършено е геодезическо проучване и има осигурени средства за изготвяне на цялостен проект за реконструкция и ремонт. Има програма с конкретни задачи – отвеждане на повърхностните и скатните води, които предизвикват преовлажняването на льосовата почва, ремонт на тротоарите, за да се премахне достъпът на вода до основите на сградите, и редица други мерки. В състояние сме за няколко години да приключим с този казус и да успокоим хората, които са засегнати.

- За да стане градът европейска столица на културата, в центъра му не трябва да се разхождат бездомни кучета. Как ще се справите с този дългогодишен проблем за Русе?

- Щом в големите европейски градове са решили проблема, значи можем и ние. А вижте и в Бургас – там също няма кучета. Истината е, че някои хора в продължение на години правеха бизнес и пари от това и имаха интерес в Русе навсякъде да се разхождат бездомни четириноги. Смятам, че сме направили първите крачки с изменение на наредбата, в която променяме регламента и усложняваме санкциите за собствениците на домашни кучета, въвеждаме и редица други ограничения и сериозни мерки. Очакваме разширение на приюта и започваме шоково извеждане на кучетата от центъра. Очевидно е, че досегашните мерки – кастрация, обезпаразитяване и връщане на същите места, не действат. Това не работи за доброто на града и за русенци – същите тези кучета продължават да хапят и да увреждат здравето и психиката на хората. Аз съм ловец и също имам кучета, но хората са ми по-мили.

- Коя идея поддържате - втори мост между Русе и Гюргево или тунел под Дунава?

- Това е въпрос на проектно решение и изчисления – кое е икономически по-изгодно. Логично е да има още едно съоръжение, тъй като с изграждането на високоскоростния път от Истанбул до Русе, а вероятно и до Букурещ, сега съществуващият мост няма да може да поеме нарасналия трафик.

- Отличиха ви в Дъблин с престижна международна награда за личен принос в евроинтеграцията. Това ласкае ли ви и какво ще направите в бъдеще, за да оправдаете високата чест?

- Много пъти съм казвал, че искам да получавам ръкопляскания, когато прережем лентите на инфраструктурни проекти, които русенци чакат с години. Като този договор например, който подписахме с румънски партньори неотдавна - закъснелия с две години проект за подобряване достъпа на еврорегион Русе – Гюргево на стойност 6 790 000 евро.
В момента никакви похвали и награди не могат да ме удовлетворят. Ще бъда доволен, ако успеем да реализираме подписването на подготвяни проекти за 200 милиона евро. А усвояването на тези пари означава 4-5 години активна работа на бизнеса в региона. Ненапразно често давам примери с Бургас - за един мандат бургазлии вкараха в града си 240 милиона евро. Ние вървим няколко години след този град. В момента Русе наваксва това, в което превъзхождахме в пъти останалите през 80-те години на миналия век.
 

·
Flying Spur
Joined
·
548 Posts
Римска кула пази северната граница

Петметров древен кораб привлича туристи в Русе

Римска наблюдателна кула ще краси руините на древния град Сексагинта Приста край Русе. Триетажната постройка вече е готова и е част от европейския проект за реставрация на античната русенска крепост на стойност 1,2 милиона лева.

Кулата е във вид на фар и е направена по модела на древните наблюдателници, които са пазели северната граница на Римската империя по река Дунав. В нея има дори и реплика на фар отпреди 18 века, както и стая, в която е показан битът на римския войник.

Посетителите на античния град ще могат да го разглеждат по дълга рампа, която минава над крепостната стена. Нейният наклон е малък и тя е достъпна и за инвалиди.

В древния град е поставен и макет на антично грънчарско колело, на което посетителите могат да се научат как се прави керамика по римски маниер.

Сред атракциите в русенската крепост е и макетът на кораба Пристис. Той е дълъг 5 метра и широк 1 метър. Оригиналните размери на древния плавателен съд са били 10-12 м и той се е задвижвал с гребци и платна. Служел е на римската армия подобно на днешните катери.
Ето и малко снимков материал:

 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #49 ·
От снимките изглежда направено страхотно. Най-накрая и тука да видим някоя забележителност разработена като хората. Обикновено все нещо липсва.
 

·
dRusenec :)
Joined
·
10,578 Posts
Това и аз го видях, но за съжаление няма да огрее страната откъм Балкан, която е много западнала (и се продава апропо).
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #52 ·
То тоя трансперант стои там минимум от година и нещо. Някой може ли да ми обясни г/д кой участък е окачен със скелета, защото аз все още дори не съм минавал оттам.
 

·
Registered
Joined
·
284 Posts
"Старата поща" е собственост на известния тото-милионер и понастоящем бизнесмен Иван Добре. Негова идея е сградата да се превърне в модерен хотел с обслужващи сгради. Той планира да осъществи проекта съвместно с русенската фирма „Строител” ООД. Според инвестиционното предложение комплексът ще бъде за 300 места и с обща застроена площ 2 418 кв. м. Съществуващата сграда, която е паметник на културата, ще остане в този вид, като се предвижда само доизграждане на допълнителни помещения. Там ще има търговска част, заведения, рехабилитационен център с фитнес зала, басейн и физиотерапевтични кабинети. Ще има и подземен гараж за 140 автомобила. Иван Добрев потвърди информацията, но поясни, че строителството едва ли ще започне скоро, тъй като в момента за сградата има сключен договор за ползване под наем с бившия и собственик „Виваком”. Той изтича през 2015 година и макар да има голяма вероятност телекомът да го прекрати по-рано и се пренесе в други помещения, това едва ли ще стане в близките 1 – 2 години. Добрев обаче започва процедурата по-рано, тъй като за доизграждане на сграда паметник на културата се изискват доста разрешителни от министерства и ведомства, получаването, на които ще отнеме поне година. Известният русенски бизнесмен вече има опит с подобни проекти. Преди време той направи хотел „Ана Палас” от друг културен паметник, а после преустрои по същия модел и сграда на улица „Калоян”.

Източник
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,352 Posts
Ето и малко снимков материал:

О-о-о, това определено изглежда много приятно! Иначе се зачудих защо са искани/спечелени толкова пари, може би малко в сравнение с други проекти за развитие на туристически атракции по ОПРР. Всъщност тука не се споменава нищо за изграждането на довеждащи пътища, укрепване на свлачища, и други такива дейности, които глътват немалко средства. Така или иначе Русе ще има още един коз като туристическа дестинация, при това с помощта на ЕС. За мене това я прави два пъти по-ценна. :):cheers:
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,352 Posts
^^ Разкопки на крепостта ли се извършват в горния десен ъгъл на първата снимка, и какво е приблизително площта, която обхваща проектът?
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter · #60 ·
В момента не съм запознат дали има разкопки. За историята на Сексагинта Приста и разкопките информация има в линка. Не съм я сложил, защото е твърде обемиста за форума. Пише, че последните разкопки са били между 2005 и 2009, когато при строителство на хотел в двора на военния клуб са открити останки.
За площта нямам идея.
 
41 - 60 of 1227 Posts
Top