SkyscraperCity banner

1061 - 1080 of 1083 Posts

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Интересно дарение за историческия музей - не просто покъщнина или колекция, а цяла къща - на търговеца Янко Панов. Може би има вариант и тя да стане своеобразен музей? Прави впечатление, че за град с толкова много архитектурни паметници и с претенции за врата към Европа, в Русе има малко къщи-музеи, разкриващи градския бит:

Етнографи изследват вещите от дребнобуржоазна къщаЕтнографи от Русенския музей изследват вещи на повече от век от дарена на културната институция дребнобуржоазна къща, намираща се в широкия център на крайдунавския град, съобщи за БТА директорът на музея проф. Николай Ненов. По думите му сградата не е в добро състояние, но интересът е научен, защото у нас няма изследване, което да показва какво съдържа вещният мир на една дребно-буржоазна къща. Тя била дарена преди три години от собственика й Ангел Панов.
Етнографът на Русенския исторически музей Искра Тодорова обясни, че Ангел Панов е наследник на Янко Панов - русенски търговец, който е бил представител на германските фирми "Саламандър" и "Хермес". Имал е галантериен магазин.

"Когато получаваме дарения, обикновено са единични предмети. Тук интересното е, че виждаме цяла една къща с всичката й покъщнина - събирани предмети от три-четири поколения. Това всъщност е много представително за живота на едно семейство от средната класа от края на 19 век до средата на 20 век", обяснява Тодорова.
Предметите са от различни години. Има такива, които са от началото на 20 век, а също и от 50-те и 60-те години. Има много мебели, дрехи, както и обувки "Саламандър".
"В момента сме се концентрирали върху предметите, свързани с темата "Храна и хранене". Сред тях има сервизи за ликьор, фруктиери, вази, много красиви прибори за хранене с монограм, гравиран на тях - вилици, лъжици, ножове. Има много съдове от различен материал - стъкло, кристал, керамика, дърво. Сред тях са и красиви чаши с гравировки. Семейството е можело да си позволи да си купува вносни стоки", обяснява Тодорова. Един от предметите й направил по-голямо впечатление.
"Намерих нещо от слонова кост, като все още не можем да го разпознаем какво е - отваря се като щипка, от двете страни има маркировка с цифри, но какво означава и за какво се използва - тепърва ще разберем", обясни Тодорова.

Решението на собственика да дари къщата на музея

Проф. Ненов коментира и как собственикът е решил да дари къщата си на музея. Директорът на културната институция обяснява, че взаимоотношенията на музейните специалисти с Ангел Панов били от дълги години.

"Имаме в случая дарител, който няма други наследници. Ние се познаваме много отдавна със семейството. Знаем, че когато мъжът и жената са се оженили, отишли на сватбено пътешествие във Виена. И там са си поръчали порцелана, стъклото, среброто и то след това е дошло обратно с тях в Русе. Основна част от тези вещи те ползват цял живот. Ако сложим един телевизор и едно радио "ВЕФ", както и още някои други електрически уреди от по-ново време, те ще се окажат горе-долу единствените предмети в тази къща, които са съвременни", обясни Ненов.
Той показва стар часовник, който е предизвикал интереса му."Изненада ме. Това е симбиоза между ръчен и джобен часовник. Някой шивач на кожа ушил калъф и каишките, за да може джобният часовник да се превърне в ръчен. Ръчните часовници като цяло се появяват в началото на 20 век. Редки са докъм Първата световна война. Наричат се шофьорски часовници, за да може шофьорът, докато кара, да поглежда лесно колко е часът. Чак след Втората световна война придобиват широко разпространение", обяснява Ненов.

Сред вещите има кана "Саргюмин" и чашка за промивка на очи

Впечатление прави и размерът на приборите за хранене, които са по-големи от сегашните, но Ненов казва, че по онова време стандартът бил такъв. Сред вещите има още кана от началото на 20 век - производство на известната фирма за керамика "Саргюмин", цигаретници, луличка, както и стъклена чашка за промивка на очи.
Искра Тодорова обяснява, че предметите ще бъдат вписани в изложби, когато процедурите по закон минат и те вече са собственост на Русенския музей, получили са "марката" културна ценност. По думите й процесът по описване и изследване е бавен, а вещите са многобройни.
"Всяко нещо ти минава през ръцете поне три пъти, за да бъде снимано и оразмерено. Поставя му се специфичен номер, който след инвентирането показва към кой отдел принадлежи, коя е бройката. Когато някой от предметите ни потрябва за изложба, чрез вписаните в инвентарната книга описания се ориентираме дали ни върши работа за съответната цел", обяснява етнографът.
"Можем да кажем, че сме в началото. Тепърва ще ни изненадва още съдържанието на тази къща", казва директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов.
БТА

Арена
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Архитектурното бижу на братя Папаманоли грейва с нов блясък в Русе /ВИДЕО/

Архитектурното бижу на братя Папаманоли на ул.“Александровска“ грейва с нов блясък в центъра на Русе. Сградата, изградена по проект на арх. Едвин Пиетрицки през 1897 г., е в процес на реставрация, като вече е завършена най-важната част от възстановяването й, разказа реставраторът Ясен Янков. В момента тя е частна собственост, на хора с възможности, които могат да си позволят да върнат вида й и да се грижат за нея.

„Характерното за тази сграда е, че е уникална като пластика с пластични елементи и скулптурни декорации по цялата фасада. Те са много красиви, много сложни, много натрупани, правени от уникални майстори, каквито сега вече няма. Под главните корнизи има много красиви парапети с колонки, а в ъглите едни херувими. Навремето всяка сграда е имала дух- пазител на домашното огнище и те изпълняват тази роля. Направени са били от ламарина, сега ги реставрирахме от чист цинк с много хубав цвят и ги върнахме на мястото им. Надолу има много флорални мотиви, които са с такива орнаменти и с такава изработка, на каквато не съм попадал досега“, обяснява Ясен Янков.

Голяма помощ при работата на реставратора и архитект Венцислав Илиев са оказали архивните снимки, включително и такава от 1908 г., изпратена от гражданин. „По нея установихме много детайли, които ги възстановихме както са били, защото е важно е да се възстановят в оригиналния вид“, казва още Ясен Янков. Предстои да се реставрират фреските в прохода, където ще има и галерия.

Най-големият проблем се оказва боядисването на камъка, от които е направена сградата. Това е станало по времето на социализма и важи както за този паметник на културата, така и за много други. „Тази сграда беше с 3-4 пласта боя върху нея, и то с едни постни бои, фасагени, латекси. Всичко, каквото се намира на пазара, беше напластено върху каменната пластика. А тя е уникална, всеки орнамент е правен ръчно от каменоделец, по проекти на тогавашните архитекти“, споделя Ясен Янков.

Затова реставраторът ще внесе предложение до Общинския съвет да се забрани боядисването на камъка по паметниците на културата в града. „Трябва да може само да се прави почистване, реставриране и да се вземат мерки против влага и температурни промени. Останалото коства много средства, време и трудно се почиства. Това са своеволия, тъй като не са съгласувани с „Паметници на културата“, нито са по проекти на архитекти, нито е взето становище“, коментира той.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Бих искал да допълня темата с още 2 неща.

1. Братята Папа Маноли са се занимавали с търговия на жито от Русенско и от Добруджа. Години по-късно когато Добруджа е загубена от България, това заедно с загубата на първата световна война от страната води до огромни загуби за града и е от огромна важност. Тогава напускат и много от консулствата.

2. През комунистическия период сградата на братя Папа Маноли е отдадена на Жилфонд. Всички знаем каква е съдбата на сградите които са отдавани на Жилфонд. Именно, пълна разруха и безхаберие.

Макар и една от най-северните точки на България, Русе все пак е привлякъл и гръцко присъствие. Сградата на братята Папа Маноли, заможни търговци на жито, е построена през 1897 г., а автор отново е полският арх. Едвин Пиетрицки. През XX век е собственост на евреинът Шоев, а Жилфонд я получава след национализацията през 1947 г. КАПИТАЛ
 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Чудесно се получава! По всичко изглежда, че ще върнат оригиналните каменни балкони. А, защо се работи само по 2/3 от зданието? Да не се окаже, че източното крило има друг собственик?!
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts

Ето и видеото към материала на Русемедия - има малко повече кадри и от вътрешния двор. Очертава се една наистина качествена реставрация и ново място за посещения на русенци.
Ако не живеехме в някаква свръхцентрализирана държава, в Русе отдавна щеше да има институт по паметниците на културата, а реставрацията и поддръжката на стари сгради щеше да е характерен бизнес за града.
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Изчетох цялата тема и останах много впечатлен от възраждането на старата красота на Русе. Нашите предци са имали вкус за изтънчената архитектура, а ние трябва да се погрижим днес за нейното опазване. А вие в Русе се справяте чудесно! Надявам се скоро да мога да посетя отново вашия град и да се полюбувам на реновираните сгради! Поздрави
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Още една сграда вече е в процес на ремонт и ще се използва за помещение на центрове за социални услуги. Не знам дали сградата има някакъв статут, но ето част от нейната история.

След Първата световна война, Министерство на войната с Акт за собственост No. 821 предоставя конюшните на Русенския гарнизон за построяване на сиропиталище за децата сираци на загиналите във войната български войни. Започва реконструкция, строителство през трудните военни години и през 1921 год. е открито сиропиталището под името "Пансион за пострадалите от войните". Пансионът приема под грижите на няколко бивши офицери и самарянки своите първи питомци.
От 11 до 29 юни 1944 г. домът преживява няколко тежки бомбардировки, в които е една от най-пострадалите сгради. Русенската общественост започва възстановяването му. До 1948 г. съществува под името "Георги Димитров".

От 1948 г. до 1991 г. е известен под името "Млада гвардия" и в продължение на 43 години е известен с това име в града и страната. От 1991 г. до 1992 г. се нарича "Стоян Михайловски", а от тогава носи името на светеца Св. Димитрий Басарбовски. Закрит е официално през 2015 година.

Започна изграждането на два центъра за социални услуги в РусеС първа копка започна изграждането на Център за грижа за лица с психични разстройства и на Център за грижа за лица с различни форми на деменция. Те ще бъдат създадени по проект „Осигуряване на инфраструктура за социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания /съгласно Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността/ на територията на Община Русе“, който се реализира чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Договорът е подписан между Община Русе и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В церемонията участваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, заместниците му – Енчо Енчев и Магдалина Илиева, екипът на проекта, както и представители на фирмите-изпълнители.

Целта на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура на територията на Община Русе, допринасяща за предоставяне на нови качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Изграждането на двата центъра създава условия за предоставянето на социални услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания съгласно Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, а именно:
– един център за грижа за лица с психични разстройства на територията на Община Русе, с капацитет 15 лица;
– един център за грижа за лица с различни форми на деменция на територията на Община Русе, с капацитет 15 лица.

Бюджетът на проекта е в размер на от 1 150 900,00 лв., от които 1 125 000,00 лв. 100% безвъзмездна финансова помощ и 25 900,00 лв. собствен принос на Община Русе. Срокът за неговата реализация е 24 месеца. Двата центъра ще се намират на адрес: ул. „Доростол“ № 108 в Русе. Още за проекта може да прочетете тук.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Снимка от нумизматичния музей.Реставрирана!

Текст (2017). Това е единствената запазена във времето готическа арка в сградата на музея. За жалост силното земетресение през 1986, както и липсата на поддръжка през годините, са оказали своето пагубно влияние.Ние ще запазим всичко, което е останало от бляскавото минало на тази прекрасна сграда. С всеки изминал ден, тя ще се доближава към това да стане един от най-значимите културни центрове не само в Русе, но и в България.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Реставрациите по едни от най-красивите сгради по "Александровска" продължават и придават съвсем нов облик на частта между Доходното и пл. "Хан Кубрат".
Продължава работата по цялата фасада на зданието на братята Папа Маноли:
,Малко по-нататък, реставрацията на Еконт потвърждава мнението, че там винаги се пипа с финес и с визия за нещата, сградата изглежда прекрасно:


 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Балконите така ли ще ги оставят?
За съжаление да! Ремонтът вече е на финална права и е наивно да се мисли, че тепърва ще се захванат с възтановяването им в оригинал. Мен това лично ме изненада неприятно, предвид сериозните първоначални намерения, да се изпълни детайлна реставрация. Явно ще гледаме какво е било само на стари снимки.
Беше много приятно преди, когато закачаха саксии с цветя върху балконите. Това създаваше атмосфера. 

·
Flying Spur
Joined
·
542 Posts
Не мисля, че ще останат така балконите. Ако беше друг може би, но при Събев нещата не седят по този начин. Не е завършила реставрацията на сградата, мисля че тепърва се работи по тунела към двора.

Дано не бъркам с преценката.
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
Дано наистина не бъркаш, защото ако се оставят "новите" балкони, ще е много разочароващо и ще компрометира иначе хубавата реставрация!
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Явно реставрацията на къщата на братя Папаманоли е разбунила духовете в общността на русенските архитекти. Тук има още един материал по темата.
От една страна е тъпо, че се правят реставрации които не отговарят на проектите, въпреки че аз лично до сега не съм виждал нито на снимки, нито на живо да се ползва фибран. Включително самите русемедиа, наскоро пуснха обширно интервю с реставриращия сградата. Малко странно е обаче как се сетиха едва ли не на приключване на външната фасада.
Иначе е хубаво, че тези неща не минават незабелязано, че има хора на които им пука, и които обръщат внимание на съдбата на старите ценни сгради в града.
От материала на русемедия излиза, че инспекторатът на МК по темата е в Търново, явно там е приоритетно да следи на Людмила Живкова визуализациите на крепост и да контролира падането на старите им сгради... тия търновски тъпотии са навсякъде из администрацията.

И самото видео от материала на Русемедиа:

 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Става въпрос за старата сграда на хотел Сплендид, а не за сградата на братя Папаманоли.
 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Според мен арх. Венцислав Илиев е можело да каже две думи и за балконите на сградата реставрирана по негов проект в съседство, щом така или иначе дава интервю (или журналиста да го беше попитал).

Колкото до това, че дирекцията отговаряща за паметниците на културата е в Търново......има ли изненадани? Нищо ново! В темата за регионално развитие имаше таблица с данни включваща процентите на хората заети в публичната администрация по градове. Процента за Русе бе най-малък. Тоест градът, бива издържан от частния бизнес със символично участие на държавата. Нека изместят и администрацията на Община Русе, в Търговище и областната администрация в Горна Оряховица и да се приключи.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Реставрация на къща на ул. Буров в центъра. Макар и ярко жълтата боя да не ми допада, като цяло е много по-добре от това което беше преди. Голям плюс за това, че намалиха ужасната дограма долу и вкараха нещата под контрол. :)

 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
Прилагам малко лош вечерен кадър от вчера на къщата по улица Александровска до магазин Теленор срещу старата полиция. Доста добре става района с ремонтираните къщи дано всички се направят и намерят пари и за освежаване сградата на инспекцията по труда
177718
 
1061 - 1080 of 1083 Posts
Top