SkyscraperCity banner

1081 - 1087 of 1087 Posts

·
Registered
Joined
·
1,685 Posts
Дано не ги сменят, а да ги реставрират.

Дограмата долу е ужасна!
В Пловдив има прекрасни примери в Капана на нова дървена дограма в стила на оригиналните магазини. Тук тая пластмаса прецаква гледаката.

Дограмите няма ли да ги сменят или горните етажи ще останат необитаеми?
 

·
Registered
Joined
·
2,418 Posts
И от мен една по качествена дневна снимка на бившия хотел Сплендид от преди няколко дни. Дано някой се сети да махне скапаната реклама на Кока-Кола.

 

·
Registered
Joined
·
1,377 Posts
Прокуратурата проверява антиките на Фондация "Братя Бобокови"

Върхoвнaтa aдминиcтрaтивнa прoкурaтурa възлoжи нa миниcтърa нa културaтa прoвeркa нa прeдмeти, cтoпaниcвaни oт Фoндaция „Брaтя Бoбoкoви" („Нумизмaтичeн музeй“ - Руce).

Cлeд публикaции в мeдиитe, Върхoвнaтa aдминиcтрaтивнa прoкурaтурa (ВAП) ce caмoceзирa, пo пoвoд cпaзвaнe aдминиcтрaтивнoпрaвнитe нoрми нa Зaкoнa зa културнo нacлeдcтвo oтнocнo идeнтификaциятa и рeгиcтрaциятa нa кoлeкция aнтични прeдмeти, cтoпaниcвaни и излoжeни в „Нумизмaтичeн музeй“ - Руce oт фoндaция „Брaтя Бoбoкoви", кaктo и други aнтични прeдмeти.

Прoвeркaтa e cвързaнa c изяcнявaнe нa мнoжecтвo oбcтoятeлcтвa, cвързaни c прoизхoдa, нaчинитe нa придoбивaнe, идeнтифицирaнe и рeгиcтрирaнe нa културнитe цeннocти, пocoчвaт oт прoкурaтурaтa.

Изпълнeниeтo нa прoвeркaтa e възлoжeнa нa миниcтърa нa културaтa в кaчecтвoтo му нa aдминиcтрaтивeн oргaн, ocъщecтвявaщ кoнтрoл върху изпълнeниeтo нa Зaкoнa нa културнoтo нacлeдcтвo.


Източник: Прокуратурата проверява антиките на Фондация "Братя Бобокови"

==================================================================

Айдее, уйде коня у ряката. Дотук бяхме с Нумизматичния музей. Види се, решили са и техните исторически артефакти да прилапат, както правят с Черепа. Интересно само каква ще бъде съдбата на многострадалната сграда...
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
3,008 Posts
Пак някакви врътки в общината, свързани с финансирането на проекта за ремонт на 140 улици в града, преправен в проект за директна връзка на бул. "Потсдам" с Международното. От схемата аз разбирам, че къщата на Стефан Симеонов ще се ремонтира... друг път. А това беше един от най-впечатляващите приоритети в бюджета за новата година. Да видим:

През 1995 година за последен път е ремонтирана Симеоновата къща



През 1995 година за последен път е ремонтирана Симеоновата къща. Това сподели днес кметът на Община Русе Пенчо Милков. Информацията е споделена от служител на Община Русе с 38 – годишен стаж. Тя има нужда да се ремонтира всяка година, добави той. Кметът отбеляза, че се проверяват всички стари сгради в Русе, като ще се отделят средства за ремонт на общинските, а ще се направи така, че и другите собственици да извършат нужните поправки.

Заместник – кметът на Община Магдалина Илиева сподели, че средствата в бюджета остават за нея. Те са били предвидени като целева субсидия в капиталовата програма.

Днес бе извършена компенсирана промяна във финансирането между обект „Сграда на ул. „Иван Вазов“ №15, град Русе /Къщата на Стефан Симеонов/- СМР, СН и АН“ за 172 200 лв. планиран със средства от целевата субсидия за капиталови разходи и обект „Реконструкция на ул. „Потсдам“ и свързването и с пътен възел бул. „България“ – бул. „Липник“, гр. Русе“ планиран със собствени средства. Ремонтът на сградата на ул. „Иван Вазов“ №15 ще бъде включен за кандидатстване по процедура „Развитие на туристическите атракции“, Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ по оперативна програма „Региони в растеж“ /ОПРР/ 2014-2020.

Русеинфо
 

·
Registered
Joined
·
1,109 Posts
Ако успеят да ползват пари от програма, това е добре дошло. Дано се получи.
 

·
Registered
Joined
·
1,377 Posts
По-рано във форума е обсъждан възможният произход и история на сградата на стария Дунавски кът в Младежкия парк (това е изоставената и частично увредена шестоъгълна постройка между сегашното едноименно заведение и плувния комплекс).

Правеха се предположения и хипотези. Някои форумци споменаваха и слуха, че това е стара турска баня от османския период, на което други правилно възразяваха, че тухлите на сградата (които се виждат под опадалата на места мазилка) съвсем не са тънки, каквито са използвани в онези времена, а напълно съвременни като форма и размер. Тоест сградата не може да е по-стара от началото на XX век. Нищо по-конкретно обаче не се установи. Аз самият търсих доста в Мрежата, както и в достъпни за мен книги. Мистерията обаче си оставаше и след няколко години това ми дойде в повече. Затова най-сетне реших да задам въпроса на хората, които би трябвало да познават русенската история по-добре от всички - екипа на Регионален исторически музей - Русе.

Цитирам основната част (след личното ми представяне) от мейла, който им пратих,...

Пиша Ви в ролята на участник в два форума, свързани с Русе - Ruseonline.info и русенската секция на Skyscrapercity.com. "Русефилите" в тези форуми са в голямата си част хора интелигентни и търсещи, и между тях се получават интересни дискусии за миналото, настоящето и бъдещето на нашия град. Понякога възникват въпроси, по които информацията е оскъдна или недостъпна за форумците, и с един от тях се обръщам към Вас като хора, добре запознати с русенската и регионалната история.

Става дума за шестоъгълната сграда на стария ресторант Дунавски кът в Младежкия парк, относно която търсенията ни не дадоха резултат. Интересува ни времето на построяване на сградата, първоначалното й предназначение и евентуално някакви сведения за историята й до превръщането й в ресторант през социализма. Ще Ви бъдем благодарни за насочването към източници на информация относно този архитектурен обект.
...и получения още на следващия ден отговор.

Здравейте!

"Дунавски кът" е строен след 1925 г., когато Общината възлага на градския градинар Алоис Слезачек цялостно преустройство на парка Владикова бахча. Заслуги има и следващият - Рихард Нойвирт. В първоначалния си вид е направен за павилион, а в 1934 г. е преустроен за бюфет - бирария "Дунавски кът" и е отдаван под наем за заведение.

Хубав ден!

Кремена Тодорова,

Регионален исторически музей - Русе
 
1081 - 1087 of 1087 Posts
Top