SkyscraperCity banner

1221 - 1227 of 1227 Posts

·
Registered
Joined
·
882 Posts
Не е идеално, но е един приемлив опит за адаптация на сградата. За мен най-важното разбира се е запазването на фасадата и явно това ще бъде факт, съдейки по визуализациите. Дострояването е изнесено в малко по-заден план, което ще позволи на запазената фасада, да изпъкне. Аз съм се примирил, че за да бъде вдъхнат живот на много от тези къщи, трябва да се направи компромис и да се реаранжира цялото вътрешно пространство, включително дострояване и дори надграждане. Просто нуждите на един съвременен бизнес или жилищна сграда са много по-различни от това което вътрешността на една къща от края на 19ти, началото на 20ти век предлага. Дори бих допуснал, че беше приемливо надстрояването тук с мансарден етаж, стига той да беше съобразен с пропорциите и стила на зданието.

Screenshot_20210501-084239_Chrome.jpg
 

·
Registered
Joined
·
2,771 Posts
Считам че решението на проектантите за мантовата къща е напълно адекватно. Нещо което малцина тук споменават обаче е нуждата да се вдъхне живот на тези красиви сгради след толкова години. Там отново да съществува съвременна среда където да живеят хора, да има магазини или ресторанти, кафенета, където гражданите да работят или да прекарват време. Именно от това има нужда Русе!
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
3,972 Posts
Пари вече има, дано се намерят и качествени майстори и кадърен надзор:

Две емблематични сгради в Русе получиха пари за реставрация

Две емблематични русенски сгради – паметници на културата, бяха одобрени от Министерството на културата за ремонтни дейности. Това стана ясно от резултатите от сесията за извършване на специализирани консервационно – реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

Близо 108 000 лв. за консервационно-реставрационни работи е получил някогашният хотел „Тетевен“, долепен до Доходното здание. Парите са предназначени за фасадите и покрива на сградата, която е паметник от местно значение. Както е известно, тя е била построена през 1897 г. от италианския архитект Нино Росети за френския фабрикант Андрея Тюрийо. През 1902 г. той я продава на Братан Ревенски, който е родом от Тетевен. Именно връзката му с родното му място е най-вероятната причина за наименованието, което получава през следващите години красивата сграда. На приземния етаж той прави сладкарница „Тетевен“. Тя просъществува дълго – до началото на 90-те години на 20 век. На горните етажи се намирал гранд хотел „Тетевен“.

81 495 лв. са отпуснати на Доходното здание за реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпуси „А“, „К“ и „Л“ и за реконструкция на техническите инсталации. Предвидено е цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от фасадните дограми, както и ремонт на покрива заради течове.

Ще се работи и по ВиК-инсталацията, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата. Ще бъде изградена нова мълниезащита, както и ревизия на съществуващото ефектно осветление.

Всички дейности, свързани с изпълнението на проекта, трябва да приключат до 15 ноември, като общината ще поеме половината от необходимите финансови средства. Доходното здание е паметник на културата от национално значение.

Русемедиа
 
1221 - 1227 of 1227 Posts
Top