SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1241 - 1260 of 1271 Posts

·
Registered
Joined
·
69 Posts
Правят „Александровска“ пешеходна зона до пл. „Батенберг“
Частта от централната русенска улица „Александровска“, от площад „Свобода“ до площад „Батенберг“, ще стане пешеходна зона. Това стана ясно, след като на заседанието си вчера общинските съветници дадоха съгласие Община Русе да кандидатства за реализация на проекта по схема „Зелена и достъпна градска среда”. Кандидатстването е до 11 януари 2013 година, като могат да бъдат получени до 5 млн. лева.
Предвижда се в източната част да има подземен паркинг. Тротоарите по „Александровска“ ще се премахнат, а на пл. „Елиас Канети“ ще се премахнат сега съществуващите бараки за вестници и закуски. На тяхно място се предвижда да бъде направен сух фонтан, подобен на този пред операта, както и да бъде издигнат паметник на нобеловия лауреат, чието име носи площадът. Предвижда се също да се разшири и пространството пред Паметника на загиналите в сръбско - българска война, с оглед честванията на официални празници, които се правят там. Предвижда се и укрепване на фасадата и след това ще се извърши „опаковане“ на сградата на бившето МВР.
http://ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=46065&mode=thread&order=0&thold=0
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter #1,242
Много хубави неща се предвиждат да се правят на Елиас Канети. Определено предвидените неща ще дадат живец на най-хубавата част от главната! За жалост обаче за старата полиция нищо съществено не се мисли. :eek:hno: Много ми е интересно какво имат в предвид под укрепване само на фасадата на сграда в състояние като тази. Ако има някой разбиращ моля да обясни.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Площад "Елиас Канети" няма ли да стане малко претрупан с фонтан и паметник - все пак не е толкова голям.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter #1,244
Според мен пространството е достатъчно, просто паркиралите 24/7 автомобили заемат огромно пространство и изглежда малък. От целия тоя проект ми е адски интересно да видя как ще решат преминаването на автомобилите и на Елиас Канети, и при Балкан.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter #1,245
Проблемът с довършването на Доходното здание е много сериозен
14 Декември 2012Недостроената част на Доходното здание в Русе е на кота нула. Намерението ни е до края на мандата да бъде намерено разрешаване на въпроса за довършването на комплекса. Това каза кметът Пламен Стоилов по повод питане на общинския съветник от ВМРО Искрен Веселинов какво се случва около съборените корпуси на зданието.

Около 8 милиона лева ще бъдат необходими по сметки на администрацията за завършването на комплекса. В момента се проучвали няколко възможности за финансиране, включително по оперативна програма "Регионално развитие". Ако все пак средства не бъдат намерени в близко време, площадката щяла да бъде подходящо оформена.

"Проблемът с довършването на Доходното здание е много сериозен. През годините са взимани серия неуместни решения за харчене на пари. Не е нормално да дадеш сума, за да изградиш нещо, а след това да го събориш. Това е все едно да ги хвърляш в кошчето. В момента търпим негативи, защото изплащаме заем, който не е отишъл за довършването на сградата. На този етап обаче ние не сме съгласни да се тегли нов кредит за дострояването", коментира пред съветниците Пламен Стоилов. Той подчерта, че с реализацията на предстоящия проект за обновяването на улица "Александровска" най-малкото ще се търси вариант да се прикрие неприятната гледка към незавършения строеж.
 

·
Registered
Joined
·
1,656 Posts
"Варекс" ООД започва строителството на свой търговски и сервизен комплекс в Русе утре
11 Декември 2012"Варекс" ООД започва строителството на свой търговски и сервизен комплекс в Русе утре по обед. За първата копка в района на СЕТ АД са поканени множество гости и бизнеспартньори. /на снимката - как ще изглежда комплексът/

„ВАРЕКС" е дружество с ограничена отговорност със 100% частен капитал. Образувано е през април 1993 година. Съдружници са Елисавета Маркова, Иван Масларов и Георги Панков. Специализира се в доставка и реализация на селскостопанска техника и осигуряване на резервни части и сервизна поддръжка на доставените продукти. Основен приоритет в развитието на фирмената дейност е професионалното отношение към специфичните нужди на отделния клиент. Предлага се не просто техника, а комплексно решение за неговото стопанство. Машините, които се доставят са с висок стандарт и отговарят на последните тенденции в развитието на земеделската техника. Изцяло съобразени с изискванията за екологично земеделие -защита на почвата по отношение на подобряване на структурата и състава й, премахване на ерозията и запазване на влагата. Основните партньори на ВАРЕКС са световноизвестните фирми: CHALLENGER - САЩ - гуменоверижни трактори, зърнокомбайни, самоходни пръскачки, тороразпръскващи машини, балировачки и сеялки;
VALTRA - Финландия - колесни трактори от 74 до 370 к.с.
SIMBA - Великобритания - комбинирани многооперационни почвообработващи машини,
SEPPI-M - Италия - надробители за селското и горското стопанство и ландшафтното строителство,
CAPELLO - Италия - комбинирани адаптери за жътва на царевица и слънчоглед.
GOIZIN - Франция - плугове и други почвообработващи машини.
Къде точно се намира този център знаеш ли? Да не би да е пред СЕТ АД на булеварда?
 

·
Flying Spur
Joined
·
542 Posts
^^

Новата база на Варекс ще бъде изградена на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“ (до автосалона на Тойота) в кв.Чародейка в крайдунавския град. Очаква се да бъде завършен в края на месец юни 2013 г. 

·
Flying Spur
Joined
·
542 Posts
Правят първа копка на Речно-информационния център в Русе

Началото на строителството на сградата на Център за речни и информационни услуги в Русе ще бъде дадено на 18 декември в Русе. Новата сграда ще бъде вдигната на ул. "Пристанищна" 20 по проект на архитектурно бюро "Вамос" с ръководител на колектива арх. Николай Симеонов. Строителството на обекта се финансира по ОП "Транспорт" по проект "Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав-БУЛРИС". Изпълнението е поверено на ДЗЗД "Консорциум Дунав", включващ фирмите "Крис груп" ЕООД, "ВТ инженеринг" ООД и БСА ООД. Бенефициент по проекта е ДП "Пристанищна инфраструктура".
 

·
Registered
Joined
·
359 Posts
Ще строят нещо на ъгъла до Тойота. Още като ученик гледах табелата, че имота се продава, и се чудех кой ли ще се излъже да купи този терен...Явно се намери :))
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter #1,252
Двама министри правят първа копка в Русе
18 Декември 2012
Днес от 14:00 часа в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Ивайло Московски, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" Мирослав Петров в присъствието на народни представители, дипломати и гости ще направят първа копка на сградата на Център за речно-информационни услуги - Русе (River Information Services - RIS).

Церемонията ще се състои в района на пристанище Русе-център, в непосредствена близост до сградата на ИА "Морска администрация", (Русе, ул. "Пристанищна" 20).

Изграждането на центъра е част от дейностите, попадащи в обхвата на фаза 2, лот 1 от проект BG 161 PO 004-4.0.01-0003 "Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС". Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 "Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Бенефициент е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Новата сграда ще бъде издигната на самия бряг на река Дунав и в нея ще се помещава първият по рода си у нас Център за речни информационни услуги, в който ще бъде съсредоточен целият контрол на корабния трафик по реката. Концепцията и проекта на уникалната сграда са дело на екип на архитектурно студио "ВАМОС" и са разработени под ръководството на арх. Николай Симеонов. Изграждането е възложено на Консорциум "Дунав" с водещ партньор "Крис Груп" ООД.

Общата стойност на инвестицията е 5 986 752,89 лв. (без ДДС), от които 5 088 739,96 лв. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие и 898 012,93 лв. - от националния бюджет. Строителните дейности, организация на движението в района, осигуряване на подходите към сградата, изграждане на нов железопътен прелез и реконструкция на кейовата стена се планира да приключат в началото на месец април 2014 г.

До момента в рамките на изпълнението на първата фаза на проекта "БУЛРИС" успешно са приключили тестовете на подсистемите в района на Североизточна България. Проведени са изпитания на пълната функционалност на интегрираната система, която обхваща 6 обекта в Русе, Силистра, Тутракан и Варна. Цялата система ще обхваща българската част на река Дунав с мрежа от 16 комуникационни съоръжения, които ще изпращат актуална информация за трафика към центъра за речно-информационни услуги в Русе.

От предоставяните информационни услуги пряко ще се възползват компании и институции от транспортния сектор - корабни и пристанищни оператори, товародатели и получатели, транспортни компании и спедитори, административни структури, отговорни за контрола и координацията на транспорта по водните пътища, корабоводители, оператори на пристанищни терминали, институции, свързани с опазване на околната среда и водите, митнически служби, гранична полиция от двата бряга на реката. С увеличаването на ефективността на корабния трафик и неговата безопасност, се прогнозира и значително увеличение на трафика на хора и товари по реката, каквато е и съвременната визия на ЕС за развитие на екологична транспортна система.

Стойността на целия проект "БУЛРИС" е в размер на 35 378 913,72 лева, като 85% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - от републиканския бюджет. Проектът трябва да бъде окончателно завършен в средата на 2014 г.
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,698 Posts
Discussion Starter #1,253
Министър Московски с първа копка на Речно информационна система БУЛРИС
18 Декември 2012Министърът на транспорта Ивайло Московски направи първа копка на Центъра за речно-информационни услуги в Русе. Изграждането му е част от дейностите по проекта „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС”. Проектът стартира на 16 юни 2010 година и предвижда изграждане на поредица центрове за услуги.


Постройката ще бъде на три нива и със застроена площ от 245 кв. метра.

Сградата ще бъде построена непосредствено до централата на ИА „Морска администрация“ в Русе и в нея ще се помещава първият по рода си у нас Център за речни информационни услуги, в който ще бъде съсредоточен целият контрол на корабния трафик по реката. Общата стойност на инвестицията е близо 6 милиона лева без ДДС.

Предвижда се строителните дейности, организация на движението в района, осигуряване на подходите към сградата, изграждане на нов железопътен прелез и реконструкция на кейовата стена да приключат през април 2014 г.


Избраният изпълнител е „Консорциум Дунав” с водещ партньор „Крис Груп” ЕООД и „ВТ Инженеринг” ООД и „БСА” ООД.
Проектирането и изграждането се финансира в рамките на проект: „Създаване на речна информационна система в българската част на р. Дунав – БУЛРИС” – Фаза 2, Лот 1: „Изграждане на РИС ЦЕНТЪР РУСЕ и строителен надзор”, финансиран по Приоритетна ос 4 „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешно-водни пътища” на Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г.
 

·
Registered
Joined
·
66 Posts
Магазин затваря

За съжаление, магазин "БИЛЛА" в квартал "Здравец-изток", срещу подстанцията, ще затвори на 31.12.2012 г. Този магазин ми беше любим. Тъжен съм...
 

·
Registered
Joined
·
15,210 Posts
В Русе Билла не върви ли? Странно...
 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Проблемът с довършването на Доходното здание е много сериозен
14 Декември 2012

" През годините са взимани серия неуместни решения за харчене на пари. Не е нормално да дадеш сума, за да изградиш нещо, а след това да го събориш. Това е все едно да ги хвърляш в кошчето. В момента търпим негативи, защото изплащаме заем, който не е отишъл за довършването на сградата. Той подчерта, че с реализацията на предстоящия проект за обновяването на улица "Александровска" най-малкото ще се търси вариант да се прикрие неприятната гледка към незавършения строеж.
Тук трябва да се съглася с кмета! Начинът по който администрацията на Йотов "реши" проблема с дострояването на театъра е безумен (най-меката и безобидна дума която ми минава през главата)!
Нека обобщя ситуацията за членовете на форума които не са от Русе и не са запознати :)
Преди година и нещо, общината тегли заем над 2мил. лева (ако не се лъжа) тоест решава да инвестира пари които няма във забележете....... разрушаването на корпус от театралния комплекс.
Мотивът е, изграждането на напълно нов корпус с търговски помещения и паркинг! Ако към днешна дата можем да си дадем сметка, че не са имали каквато и да било идея от къде да намерят пари за строежа, то логичният въпрос е защо бързаха с разрушаването на съществуващия корпус....... Не просто, проблема не беше решен, а бе дори усложнен! Без да съм напълно убеден, бих изказал мнение, че с добър проект и не много пари старият незавършен корпус днес можеше вече да е функциониращ такъв, като единствения недостатък за който се досещам би било липсата на подземен паркинг!

П.П. Приятно посрещане на празниците пожелавам на всички с лека завист :) заради бялата коледа в България. Тук в Чикаго няма дори снежинка......
 
1241 - 1260 of 1271 Posts
Status
Not open for further replies.
Top