SkyscraperCity banner

1 - 17 of 17 Posts

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #1
Летище Русе е проект от особено значение за развитието на град Русе, общината и целия регион. Въпреки че през един дълълг период летището не функционираше, в момента е налице известен инвестиционен интерес. При всички положения, проектът за възстановяване на летищната дейност ще продължава да стои на дневен ред за русенската общественост, дори и сегашните заявени намерения да не се осъществят. Поради това е необходимо и информацията за летището да бъде събрана в отделна тема.

История
Летище Щръклево (Летище Русе) е построено през 1967 г. като военно – собственост на Министерство на отбраната. След построяването на пътническия терминал от летището са извършвани по три вътрешни граждански полета дневно от и до София. За кратък период през лятото ежедневно са осъществявани полети от Силистра през Търговище до Бургас.

През периода 1972 – 1976 г. е построена новата сграда на летище Русе с главен проектант арх. Йордан Бояджиев. Инвеститор е БГА „Балкан“, а изпълнител е „Трансстрой“ – Русе.

Гражданските полети са прекратени през 1991 г., а през 2000 г. и военните полети. Летището е служило като база на Военно-въздушното училише в Долна Митрополия. След прекратяване на полетите на ВВС, в казармите е имало новобрански център за някои родове войски.

През 2005 г. собствеността му е прехвърлена от Министерство на отбраната на Министерство на транспорта. От февруари 2015 г., летището е собственост на Община Русе, с което летището става първото общинско такова в страната.

На 21.12.2016 г. летище Русе получава лиценз за летателна площадка за малки самолети.

Технически данни

Надм. височина: 175 м.
Дължина на пистата: 2500 м.
Ширина на пистата: 50 м.
Повърхност: Бетон
Статут: Летателна площадка

Информация
Инвестиционен профил на община Русе
Брошура представяща Летище Русе
Представяне на Летище Русе на страницата на ГД "ГВА"

Моментно състояние

Общ изглед


Съществуващият пътнически терминал отвън...


... и отвътре


Летище Русе отгоре
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #2
Не знам доколко е възможно да се прместят мненията от темата за транспорт и инфрастреуктура на Русе тук, но за целите на подредбата на темата, започвам с малко предистория. В края на 2019 г. "Еонметалл България" ООД обяви, че има инвестиционно намерение за възобновяване на летищната дейност на Летище Русе и превръщането му в мултимодален логистичен терминал.
"Еонметалл България" ООД се явява дъщерно дружество на Eonmetall Berhad Group от Малайзия - дружество листнато на борсата в Куала Лумпур с основна дейност преработка на метали и изработване на метални изделия.
Към 10.02.2020 г. дружеството е внесло предложение в община Русе да закупи летището, за да го развие. Ето и малко повече инфорамция по темата:

70 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ИНВЕСТИРА ПЪРВОНАЧАЛНО ЕОНМЕТАЛЛ БЪЛГАРИЯ В "ЛОГИСТИЧЕН И ПРОИЗВОДСТВЕН ПАРК"

В понеделник общинските съветници ще гласуват предварително съгласие за продажба на терена на бившето Летище с площ от 183 хектара. Това е необходимо за започване на процедурите за сертифициране на инвеститор според Закона за насърчаване на инвестициите. Намеренията на инвеститора са да развие терена на бившето регионално летище в модерен логистично транспортен център с място за високотехнологични производства съчетан с летищен комплекс за пътници и товари .Управителят на регистрираното в България дружеството – инвеститор Еонметалл България, Антон Стайков е имал вече среща с председателския съвет на Общински съвет Русе, където всички присъстващи са имали възможност да се запознаят с проекта и да зададат своите въпроси.

За да бъде изцяло прозрачно инвестиционното намерение на Еонметалл България, управителят на дружеството Антон Стайков отговори на въпросите на Акцент.БГ:

Кандидатствате с дружество, което е регистрирано в България през август 2019 г. с капитал 2000 лева, в което има само имена на петима съдружници. Има въпроси относно гаранцията, че малайзийската компания Еонметалл груп стои зад това дружество?

Зам. кметът на община Русе Златомира Стефанова е отправила директно питане до Еонметалл Груп БХД - „Колко е важна Еонметалл България за Еонметалл Груп БХД АД, и каква ще бъде подкрепата за инвестиционния план”. Отговорът е, че най-голямата гаранция е персоналното участие на Гох Ченг Хуат като съдружник в Еонметалл България. По този начин се гарантира пълната подкрепа, която Еонметалл Груп БХД ще оказва по време на цялото изпълнение и опериране на проекта „Логистичен и производствен парк Русе”. Гох Хуат е основател на групата и неин изпълнителен директор. Еонметалл Груп БХД е листвана на фондовата борса компания и информацията за нейния изпълнителен директор е публична, съгласно изискванията на борсовия регулатор.

За всички е ясно, че независимо колко е записаният капитал, той не е гаранция за финансова стабилност на дружеството, особено когато става дума за проект със значителна стойност, който ще се изпълнява за период от няколко години. Важни са възможностите за финансиране, които ще бъдат осигурени на база репутацията и гаранциите на целия холдинг, на партньори и на банки, свързани с тях. С цел прозрачност и яснота за действителните собственици, каквито са изискванията на европейското законодателство, съдружници са само физически лица с безукорна финансова репутация, която не поставя под съмнение възможностите им за финансиране на дружеството. За периода от 5 месеца не сме получили нито потвърждение, нито отказ на нашето искане да получим предварителното съгласия на Община Русе за продажба на имота и засега дружеството няма реална потребност от по-голям размер на собствени средства. Когато бъде сертифицирано по Закона за насърчаване на инвестициите, увеличението на собствения капитал ще бъде естествена необходимост за започване на изпълнението на проекта.

Придобиването на терена от Еонметалл България за изграждане на логистичен и производствен парк защо трябва да стане чрез закупуване? Не е ли възможен вариант това да стане чрез концесия?

Според българското законодателство общините нямат възможност да отдават тяхна собственост чрез концесия. Придобиването на общинския терен, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, става по цени, утвърдени от държавата.

Какви средства ще бъдат вложени в изграждането на целия логистичен и производствен парк и кога ще бъде завършен, ориентировъчно?

Известно е вече, че проектът предвижда да се реализира върху два терена: единият – собственост на община Иваново, а другият – бившето летище край Щръклево, собственост на община Русе. Общата стойност на проекта по първоначални изчисления ще бъде близо 70 млн. лева. Само върху терена на летището инвестираните първоначално средства ще бъдат 30 млн. лева.

Казвате първоначално, има ли вероятност предвидените инвестиции да нараснат?

Предпочитам да говоря за сигурните неща. Имаме по-амбициозни намерения, но нека нещата се случват стъпка по стъпка. Смятам, че това, което сме предвидили на този етап, ще може да работи през 2024 година.

Общинските съветници в понеделник ще трябва да вземат решение за одобряване на Проект за Меморандум и принципно съгласие за продажба на имота. Това общинският съвет в Иваново вече направи относно бившето военно поделение. Какво всъщност представлява този документ?

Меморандумът и Предварителното съгласие са стъпка, необходимо условие за сертифициране на инвеститор по Закона за насърчаване на инвестициите, след която ще бъдат представени инвестиционните намерения в Агенцията за инвестиции и Министерството на финансите. Именно там задължително се изисква да бъдат посочени източниците за финансиране.

Сами по себе си документите, които общинските съветници трябва да одобрят, не водят до незабавна продажба на имота, преки правни последици ще настъпят едва след като инвеститора бъде сертифициран от Министерството на финансите. Това съгласие е само първа стъпка бъдещите дългосрочни отношения между инвеститора и общинската администрация, доколкото проекта ще се изпълнява на територията на Община Русе.

Какво всъщност ще закупи фирмата, казахте, терен?

За съжаление, след като територията на бившето летище след 2001 година е била освободена от реална летателна дейност, тя се е превърнала в един обикновен терен.

Тепърва ще бъде изграждана цялата необходимата инфраструктура, която се изисква за функционирането на един конкурентен логистично-транспортен център. Ще бъде построена изцяло нова писта с дължина от 3050 метра, на която ще е възможно да кацат до среден клас самолети. Това значително ще подобри достъпността и развитието на региона. Това ще допринесе за допълнителен икономически растеж на града и напълно се вписва в основните приоритети на стратегията „Европа 2020".

Не искам към този момент да коментирам сериозните проблеми, които трябваше да преодолеем, за да стане целият този терен използваем. Той не беше подготвен за продажба и не съм сигурен дали друг инвеститор при тези условия би проявил интерес.

През август миналата година областният управител Галин Григоров и председателят на парламентарната комисия по Регионално развитие обявиха в Русе, че Малайзийската компания Eonmetall Group Berhad проявява потенциален инвеститорски интерес към изграждането на втори мост над Дунав при Русе и на автомагистралата Русе – Велико Търново и има предвидени 2 млрд. лева. Какво се случва половин година по-късно?

Еонметалл груп не се е отказала от обявените си тогава инвеститорски намерения. Идеята беше – изграждане на втори Дунав мост при Русе, построяване на магистралата Русе – В. Търново, прокопаване на тунела под Шипка. Така изградената инфраструктура има инвестиционен смисъл.

В момента се водят разговори с румънската страна относно изграждането на втория мост над Дунава, макар и трудни. Колкото до магистралата Русе – В. Търново – не съм убеден, че с пари от продажбата на винетки държавата ще може да финансира строителството й.

Идеята за изграждането на „Логистичен производствен парк” Русе дойде малко по-късно. Ние вече имахме покана от друга държава за реализиране на този проект. Няма да скрия, че това да се случи в Русе има и малко патриотичен елемент.

Антон Стайков е роден в Русе през 1969 година. Завършил е Техникум по механотехника.

От 1998 до 2010 година работи като търговски директор в Капитал мас Хон Конг. Търговски директор е и на Лидер щел холдинг от 2010 до 2014 година. От 2014 до 2018 г. е търговски директор на Еонметалл груп.

Има две деца.

Акцент.бг
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Моят въпрос е, защо тази компания е решила да инвестира 70 млн. лв в тази зона? Какъв бизнес ще се развива? Какво точно се предвижда за индустриалната площадка?
 

·
Registered
Joined
·
220 Posts
Най-вероятно карго, но и това ще е голям успех. Мен ме притеснява да не дойде някой и да каже "не може, докато не дадете пари за.." както стана в Пловдив. А Русе е на такова място, че интермодален транспорт е идеален, но за това и жп терминал трябваше да има, трябваше...
 

·
dRusenec :)
Joined
·
10,326 Posts
Е това си е публично търгувана компания и информация за нея поради тази причина има доста. Първо, капитализацията й не е далеч толкова голяма и има родни (а може би все пак със собственик-кипърски гражданин) компании там в посока Мартен и Сливо Поле, които определено са "по-големи". Вярно, това е група от различни бизнеси и сигурно еонметалл (машиностроителният бизнес) е само малка част - очевидно имат и компания за стоманодобив, оборудване за складове, добив на палмово масло включително и за аутсорсинг на ИТ услуги. Никоя от тях обаче няма никаква връзка с транспорт, логистика, строителство или въздушни превози. Допълнително, всичките им инвестиции извън Източна Азия досега са в Африка....предимно по линия на минното дело и стоманодобива.

Летище....в Източна Европа защо? Очевидно нито машините, нито складовото оборудване, нито стоманата има смисъл да се транспортират по въздух. Ако биха развивали някакво производство тук, то надали ще е стоманолеярна, просто няма икономическа логика. Завод за машини....има малко повече смисъл. Но летище и карго терминали? Единствената логика е ако това е съвместно с други инвеститори, евентуално като карго летище за азиатски стоки. Ма защо пък точно тук, защо не примерно в централна Европа или направо на запад?

А иначе изглежда като да проявяват интерес - рендерите ги видяхме, пиар кампаниите, подадените документи в РИОСВ, за инвеститор клас А. Имат и регистриран домейн, макар и да нямат (още) сайт. Доста неща изглеждат несериозно, но хайде може и да е защото е на ранен етап. Домейнът е регистриран октомври месец миналата година.

Според мен е доста съмнителна работа това, освен ако не се окажат като параван за разни китайски бизнеси и прочее, в който случай всъщност дори би било добре, това би било може би единственият начин да се възстанови това летище. Но дали е така, знае ли някой. Аз към момента съм силно скептичен.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #6
Явно тези въпроси са се въртели в главите и на мъдрите ни общински съветници, след като на днешните дискусии за бюджета, темата за летището е била също силно дискутирана. В крайна сметка това, което са решили днес, ми се струва и най-разумното - даваме принципно съгласие, за да върви процедурата, като уговорката е, че ще имате определен срок за реализиране на проекта, иначе си взимаме летището. Така хем не се спират инвеститорските мераци, хем се дават някакви гаранции, че теренът няма да изчезне като такъв и да се сбогуваме окончателно с мечтата за летище. Както обикновено дяволът е в детайлите и е добре договорът да го подготвят качествени юристи, а не някои ала сделката с Еггед.
Ето и инфо за днешното заседание:

Съветниците дадоха „зелена улица“ за възраждането на летище Русе

Ако инвеститорът го купи и до определен срок не реализира намеренията, общината си взема обратно имота

Общинските съветници дадоха „зелена улица“ за възраждането на летище Русе. Намеренията на инвеститора са засега да изгради логистичен парк с летище, в който да направи първия си център за обучение на пилоти, да построи халета и да направи нова писта. Първоначалните изчисления показват, че ще се вложат около 60 млн.лв.

Съветниците подкрепиха предварителното съгласие, което ще позволи на инвеститора „ЕОНМЕТАЛ-България“ да кандидатства пред държавата за инвеститор клас А. Следващата стъпка е дружеството да се яви като купувач за общинския имот, тъй като по закон той не може да бъде отдаден на концесия. Цената обаче ще бъде определена от общината на пазарен принцип, обясни кметът Пенчо Милков.

Предложението бе гласувано след бурни дебати и много въпроси с 30 гласа „за“, 3 „против“ и 14 „въздържали се“. Най-силна опозиция бяха представителите на СДС, които подчертаха, че не са срещу конкретното дружество и искат, както всички останали съветници, летището да се възроди, но имат притеснения за капитала и дали не се изпуска възможност да се намерят и други инвеститори.

Общинският интерес ще бъде защитен, тъй като ако в определен срок дружеството не осъществи заявените инвеститорски намерения, местната власт ще има право да си поиска обратно предоставеният имот. Всички обаче се надяват инвестицията да се случи наистина и Русе отново да има летище.

От общината са извършили предварителна проверка на фирмата, като са осъществили контакт и с основното дружество в Малайзия, което е потвърдило намеренията на дъщерната компания в България.

Русемедиа
 

·
Registered
Joined
·
66 Posts
Момчета, би било страхотно отново да има летище в Русе.
Навремето съм летял по маршрута София-Русе. Готино беше.
Знаете ли, че някои американски градове имат по три летища.
В световните столици, летищата са не само за пътуване, но също така са превърнати в големи търговски комплекси. Хората ходят на летището за да си пият кафето, не само за да летят. А каква архитектура имат световните летища, какви покриви и тавани... бога ми... На светлинни години сме назад от другите държави, по отношение на летищата. Дано да се възстанови летището в Русе, и даже да стане международно летище. За да имат русенци самочувствие, и заплати, и всички предимства на космополитните градове.
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
Предварително съгласие за продажба на летището край Русе

Общинският съвет в Русе даде предварително съгласие общината да продаде без търг или конкурс летището край града на фирмата "Еонметалл България" ООД, в която основният капитал е малайзийски.

Какво свързва Русе с азиатската държава, разказва Ася Пенчева от БНР. (На страницата, към която води линкът, има и аудиоматериал, а плейърът е под снимката в началото на статията.)

Някога, допреди 30 години, от летището в Щръклево, което е само на 17 км от Русе, излитаха и кацаха самолети от гражданската авиация.

Макар и със съветските Ил-14 или Ан-24, хората пътуваха до столицата само за 45 минути. След 1991 г. по пистата кацат само машини от селскостопанската авиация, хеликоптерът на премиера и някой и друг частен лек самолет.

Този романтичен спомен за пътуване до София за по-малко от час накара хиляди русенци отново да помечтаят, че ще избягват черната отсечка Русе-Бяла, а по центъра на града отново ще ходят стройни стюардеси.

Повод за този сън в зимна нощ стана желанието на компанията с малайзийско участие да купи летището, което е общинско вече пет години, без да има никакво развитие - само харчове.

Всъщност Община Русе е първата българска община със собствено летище, след като държавата ѝ го предостави. Преговорите за това прехвърляне бяха започнати от кмета Елеонора Николова през 2003 година.

Тя проведе и първите срещи с представители на авиобизнеса от Централна Европа. Това е причината тя да има аргументирано становище и сега, когато се появиха потенциални инвеститори.

“Става въпрос за структурата на капитала, за размера на капитала, защото ние говорим за едно дружество-българско, създадено на територията на Република България с пренебрежително малък капитал, дори не е дъщерно. Какви възможности има, дали е малайзийско, дали е китайско, дали е коронавирус – аз и досега не знам“, посочи тя.

Понеже никой не знае точно, ето какво обясни Антон Стайков, българският представител в това дружество:

“Де факто летището ще бъде използвано за нуждите на авиационен център, който е създаден за обучение на пилоти, наземен персонал, механици и техници. Във времето ще се опитаме, ще направим всичко възможно да стане едно модерно летище, което да се ползва от всички хора. Разбира се, не е лек процес, предвид това, че Летище Отопени е само на 70 км от нас. Трудно можем да се конкурираме с Бургас, с Пловдив, Варна, но надяваме се да успеем и ще направим всичко възможно летището ни след 21 години да се възроди“, посочи той.

Като спомена Летище Отопени, г-н Стайков пропусна да допълни, че точно в румънската столица Букурещ, която е двойно по-голяма от София, затвориха летище Бънеаса, където кацаха нискотарифните компании и прехвърлиха целия трафик към летище "Хенри Коанда". Просто интересът към тази част на света не е като към Франкфурт, например.

Сделката ще е с един сигурен участник - община Русе, но отсреща? По време на обсъждането дали да се даде съгласие за сделка, в Общинския съвет ясно пролича кой с кого играе. Така и гласуваха - БСП и ВМРО изразиха пълна подкрепа, а ГЕРБ и демократите - пасуваха.

Все пак какво знаем за дружеството "Еонметалл България"?

По официални регистри е следното - регистрирано на 7 август миналата година със собственици Гох Ченг Хуан от Малайзия, член на борда на директорите на Еonmetall Group - малайзийска компания за машини и оборудване за стоманената индустрия, както и основател на малайзийския производител на стомана Leader Steel Holdings, Тан Киан Чуан, също малайзийски гражданин, и русенецът Антон Стайков. През есента на миналата година към тази група се присъединяват американските граждани Надер Бадри Шахин, генерален директор на Six Forks Investment, и Азиз Седер, изпълнителен директор нa Tameer Steel Company.

Точно по време на предизборната кампания в подкрепа на кандидата на ВМРО Галин Григоров, настоящ областен управител, същите тези малайзийци обявиха, че за Русе предвиждат втори мост над Дунав, магистрала до Търново и възстановяване на летището. Това са трите големи мазола, по които не бива да настъпваме нито един русенец, но когато предстоят избори, влизат в употреба всякакви похвати.

Сега топката е в полето на Министерството на икономиката, което трябва да проучи кандидата и да прецени дали да му издаде сертификат за инвеститор клас А. Колко ще бъдат прецизни, ще стане ясно след години, когато поредният главен прокурор реши да се занимава с приватизацията. Иначе из града се чу, че ирландска нискотарифна авиокомпания, която изпълнява полети до България, е проявила интерес, но незнайно защо се отказали.


Източник: https://www.dunavmost.com/novini/predvaritelno-saglasie-za-prodazhba-na-letishteto-krai-ruse
 

·
Registered
Joined
·
645 Posts
Малайзийски полет към село Щръклево

"Новината, че малайзийци искат да развиват летището и да строят логистичен парк там за 57 млн. лв., логично предизвика известна доза скептицизъм, въпроси защо това ще се случи без състезателна процедура като концесия или търг, но и надежда, че маргиналната аерогара и районът около нея може да се оживят."

 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #10
Kато цяло и, лично според мен, с право, има доста скептицизъм към това начинание. Все пак ми се иска да съм "умерен оптимист" - в крайна сметка никой не е стигал толкова далеч. За държавното летище Горна Оряхоица се шумя много по-малко, хем имаше публична процедура. В крайна сметка единственото негативно в сегашната ситуация е, че се говори за продажба на терени и ако договорите не се разпишат правилно, може да доведе до големи главоболия за общината.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #11
След като СДС реши да се противопостави на развитието с продажбата на летището... след като гласуването мина и решението беше взето, а не когато беше времето - преди това, сега едва ли не щели да сезират прокуратурата... При положение, че то престъпление няма, няма как и да има, а за опит е толкова тъпо да се говори, предвид, че в момента са задействани няколко законосъобразни процедури, които си вървят по каналния административен ред. Та да, след като явно са решили малко да вдигнат шум покрай себе си, Нетуоркс излязоха с позиция по темата, която е интересна, вдъхновяваща и леко романтична:

Позицията на „Нетуоркс-България“ относно продажбата на летище Русе

През месец август 2019 г. „Нетуоркс-България“ също внесе инвестиционно намерение спрямо летище Русе. С него фирмата иска да помогне за опазването на аеропорта, докато се появи голям инвеститор. След вчерашното изявление на СДС-Русе, че ще алармират националните институции заради съмнения за непрозрачни намерения от страна на „Еонметалл“, от телекомуникационния оператор призовават да не се започва с атаките от самото начало.

„Като граждани на Русе и като част от русенския бизнес, се обръщаме с молба към политиците и управниците – пред нас стои златен шанс за една добра инвестиция и икономически подем на града ни. Но с разочарование разбираме от новините, че този така важен за нас казус започва леко да се политизира. Естествено СДС са в правото си да проверяват и да се съмняват. Но нека го направим професионално, без политическо говорене.“

Припомняме, че общинския съвет в Русе „благослови“ намеренията на Малайзийската компания Eonmetall Group Berhad, чрез българското си дружество „Еонметалл България“ да инвестира и развива летище Русе, като първоначалните намерения са в размер на 50 млн.лв.

От Нетуоркс коментират, че ако сделката бъде завършена това ще „съживи“ Русе.

“Дори само с 400-500 работни места – това означава заплати от половин до един милион лева. Всеки месец. Да оставим преките ползи от данъци, осигуровки и т.н. Нека се фокусираме върху това, което се вижда малко по-трудно, а именно – когато тези пари се завъртят в Русе това може да е началото на възраждането и замогването на нашия град. Ако фирмата „Еонметалл“ е подозрителна – моля проверете я! И когато имате конкретни факти – уведомете прокуратурата. Те би трябвало да знаят какво да правят. И ако не го правят – чак тогава е ред да алармирате нас гражданите, обществеността. Не започвайте с атаките още от самото начало!“

В случай, че бъде доказано, че „Еонметалл“ не може да изпълни инвестиционните си намерения, от „Нетуоркс“ заявяват, че предложението им да поддържат съоръжението до намирането на подходящ стратегически инвеститор-остава.

Няма да се откажем от думите си. Най-малкото, защото сме русенска фирма и винаги ще работим в интерес на града.

ТВН
Болднатото накрая, ако го имаше в повече фирми из цялата страна, ми се струва, че доста неща щяха да са много по-различни. Хубавото е, че в Русе има и такива бизнесмени.
 

·
Registered
Joined
·
1,412 Posts
След като СДС реши да се противопостави на развитието с продажбата на летището... след като гласуването мина и решението беше взето, а не когато беше времето - преди това, сега едва ли не щели да сезират прокуратурата... При положение, че то престъпление няма, няма как и да има, а за опит е толкова тъпо да се говори, предвид, че в момента са задействани няколко законосъобразни процедури, които си вървят по каналния административен ред. Та да, след като явно са решили малко да вдигнат шум покрай себе си, Нетуоркс излязоха с позиция по темата, която е интересна, вдъхновяваща и леко романтична:Болднатото накрая, ако го имаше в повече фирми из цялата страна, ми се струва, че доста неща щяха да са много по-различни. Хубавото е, че в Русе има и такива бизнесмени.
Нетуоркс имат изгода това летище да се развие, и не случайно отделят средства.. Тост отупкват почвата, за да може именно те, при голямо инфраструктърно развитие, да лапнат поръчката за безжични мрежи, комуникация, окабеляване.. Тоест, не толкова родолюбие, колкото бъдеща изгода за лапане на големи поръчки и манги.. Защото реално ресурсът който отделят сега уж за някаква поддръжка, какво точно поддържа? Носещите колони на адм сграда ли, или на кулата!?
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #13
Ама то това е естествено и се подразбира. Все пак са бизнес. Освен това са близки до ГЕРБ или поне досега демонстрираха такова поведение. Но за разлика от Бобокови, дето хем искат да са местни феодали, хем всяко нещо, което са правили за Русе досега ни е излизало "през носа" по един или друг начин, тук има някаква ангажираност с местната общественост. Това го има в немските компании - тя може да е най-голямата в света, но първо централата си стои там, откъдето компанията е тръгнала, и второ - винаги се участва в местния културен и спортен живот, дават се пари за обществени каузи именно там, откъдето компанията е тръгнала. Сигурно и там не е само щото са родолюбиви хора собствениците, но се прави. И смятам, че трябва да се прави от всички бизнеси.
 

·
Registered
Joined
·
1,412 Posts
Ама то това е естествено и се подразбира. Все пак са бизнес. Освен това са близки до ГЕРБ или поне досега демонстрираха такова поведение. Но за разлика от Бобокови, дето хем искат да са местни феодали, хем всяко нещо, което са правили за Русе досега ни е излизало "през носа" по един или друг начин, тук има някаква ангажираност с местната общественост. Това го има в немските компании - тя може да е най-голямата в света, но първо централата си стои там, откъдето компанията е тръгнала, и второ - винаги се участва в местния културен и спортен живот, дават се пари за обществени каузи именно там, откъдето компанията е тръгнала. Сигурно и там не е само щото са родолюбиви хора собствениците, но се прави. И смятам, че трябва да се прави от всички бизнеси.
Подкрепям тези аргументи.. Така е.
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
Препубликувам материал от тема за Горна Оряховица, защото мисля, че това е напълно възможно да се случи и с русенското летище.


Готви се смяна на концесионера на летище Горна Оряховица

Причината - изтича срокът за инвестиране на 22.4 млн. лв. и гратисният период за концесионни такси
Готви се смяна на концесионера на международното летище в Горна Оряховица. Това научи Economic.bg от свои източници в авиационните среди в България. Официална заявка за смяната все още не е внесена, но усилено текат консултации за това, обясниха те.

Концесионер на аеропорта сега е консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица”, в който 95% държи фирма „Кристална вода”, индиректно свързана с бизнесмена Румен Гайтански. В консорциума за кратко участваше и известният столичен кардиохирург Генчо Начев, който преди доста години беше консултант на Гайтански и автор на проекта му за създаване на здравен фонд и здравноосигурителната компания.

Според влезлия в сила на 8 юли 2016 г. договор концесионерът трябва да инвестира 32.1 млн. лв. за целия 35-годишен срок на концесията, 22.4 млн. лв. от които (70%) – през първите четири години от стопанисване на летището. Поради това през тези 4 години концесионерът е освободен от плащането на концесионни такси, а от 8 юли 2020 г. ще дължи 10% от общия размер на нетните приходи, или 70 хил. лв. без ДДС годишно.

Тъй като гратисният период изтича след 4 месеца, а дейността на международното летище Горна Оряховица е повече от недоходоносна, явно концесионерът търси варианти да излезе от концесията. Според запознати той провежда срещи и преговори с цел продажба на консорциума на друг собственик, който да поеме условията по договора. Представители на различни фирми вече дори са посетили летището, за да извършат огледи.

Според появили се публично информации до края на 2018 г. концесионерът е инвестирал 5.42 млн. лева, а данни за вложенията през 2019 г. все още няма.

Основният проблем на летище Горна Оряховица е късата писта – 2450 м. Да са привлекат по-големи карго самолети, които да обслужват индустрията на региона, а също и чартърни полети с туристи за старата ни столица, пистата трябва да бъде удължена с около 600 м, смятат експерти. За целта отдавна има изготвен и дори одобрен проект, като проблемът за реализацията му си остава единствено и само инвестицията на концесионера.


Източник: https://www.economic.bg/bg/news/12/gotvi-se-smyana-na-kontsesionera-na-letishte-gorna-oryahovitsa.html
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Discussion Starter #16
За целта първо трябва да имаме концесия. Имайте предвид, че реално концесията на летище ГО беше скандална. Нали се сещате, че правителството за Русе не намери концесионер, а за ГО е още по-абсурдно. Щото чуждите инвеститори гледат потенциал, доходи и т.н., а не че Търголяс е 100 000 д. и Търново е "Велико". Затова се намеси г-н Гайтански, известен още като Вълка, на когото сега благодарят футболните фенове в Кърджали. Като едната фирма е държавният оператор - т.е. държавата очевидно иска да работи с Гайтански, а другата е собственост на един столичен хирург и е правила... водния цикъл на Кърджали. Няма как с такива хора да се случи читава концесия. Никой не е очаквал г-н Вълка да извади собствени пари. Ако изобщо се инвестира, ще е рециклирани пари от държавния бюджет.
При нас идеите са други, надявам се с договорите да се не прецакаме сами, и тогава може да има и по-добри перспективи. Освен това чувам, че има и още от едно място интерес за нашето летище. Ще видим.
 

·
Registered
Joined
·
66 Posts
Колеги, ето вижте това видео, за да се вдъхновите.
Руснаците са построили нов терминал на летище Ш.....во.
Само че не е Щръклево, а Шереметиево 😍
 
1 - 17 of 17 Posts
Top