SkyscraperCity banner

1041 - 1060 of 1083 Posts

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Пускат бул.“Липник“ при КАТ, има нова организация на движението

Движението в обновената част на бул. „Липник“ от ул. „Иван Ведър“ до кръговото кръстовище при КАТ ще бъде пуснато днес в 13.30 ч. Освен ремонта, има и нова организация за пешеходци и автомобили. Пред сградата на „Пътна полиция“, където досега нямаше как да се пресича, е направена повдигната пешеходна пътека, а обръщалото пред бившия сервиз на „Мототехника“ вече не съществува.

Поради по-слабия трафик в последния месец и благоприятните климатични условия, ремонтът е приключил по-рано от предвиденото. Подменени са асфалтовото покритие, отводнителните шахти и бордюрите, поставена е маркировка и вертикална пътна сигнализация

 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #1,043
Все пак е успех, че не ремонтираха локалното точно преди ремонта на ВиК - в нашите условия, това си е голямо постижение.
Другото платно на булеварда в тази част от ул. Иван Ведър до кръговото на КАТ също няма да се ремонира сега защото и там има да се копае. А иначе много се радвам на повдигнатата пешеходна пътека в участъка до КАТ, всеки който е преминавал пеша булеварда в тази част знае за какво говоря.
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Очаквано. Те ВиК от години са си оставили задниците в платното пред Хоуммакс. Тролейбусите весело подскачат там.

И така между другото, нещо чува ли се кога ще стартират ремонтите по водопроводи, улици и т.н.? Времето си върви, никакви метео пречки няма за работа, обаче зимния сън в града продължава. То пък една зима беше.
 

·
Registered
Joined
·
278 Posts
Искат да се отпусне заем от 250 000 лв. за общинския транспорт в Русе

В извънредната ситуация, породена от COVID-19, се отчита значителен спад на пътникопотока

Заради последиците от извънредното положение искат да се отпусне заем от 250 000 лева за общинския транспорт в Русе. Средствата ще бъдат осигурени от резерва на Общината.

В настоящата извънредна ситуация, породена от COVID-19, се отчита значителен спад на пътникопотока, което води до намаляване на приходите от продажба на билети и карти, съобщават от общината.

Дружеството продължава да извършва своята дейност, като отсрочва задълженията си към доставчиците и плаща само най-наложителните, които обаче са и най-значителни по своята стойност. Затова в Общината е постъпило искане за отпускане на допълнителен заем.

Предложението за отпускане на заема от 250 хиляди лева за общинския транспорт ще бъде обсъдено и гласувано на предстоящото на 21 май редовно заседание на Общинския съвет в Русе.
 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
И да отпусне няма нищо да се промени с този заем. Изпълнителният директор си няма и на представа какво прави, което е много лошо. Толкова ли няма как да се махне този човек и да се сложи подходящ на неговото място. Но нека и погледнам действията сега от негова страна от 13 март за седмица тролеите бяха на празнични графици след това ги върнаха на делнични и чак в средата на април се орязаха драстично. Използват се стари машини харчещи много ток, а нощната линия се преустанови чак към края на април.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Добре де, те нали го смениха този директор, като оня от времето на Еггед съвсем не ставаше? А и разписанието на тролеите не го ли правеха с общината за времето на извънредното положение?
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #1,048
Проблема е не толкова в директора, колкото до това че общината не субсидира достатъчно дружеството. За сметка на това се намалят цените на карти за ученици, пенсии, а после се чудим защо приходите на дружеството са намалели.
 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
Явно не познавате материята и говорите от гледната точка на пътници. Веднага давам пример защо сега се закупиха 17 тролейбуса като само 15 от тях работят при положение, че се знаеше за отпуснатите пари за изцяло нови машини? Ето по този начин щяха да се спести вземането на кредит в размер на над 600 000 лева. Но какви ги мъдри ще се разбере утре на комисията по транспорт, която започва от 14 ч. и който има интерес може да я изгледа на живо по русенската телевизия ТВН къде от този месец ще излъчват всички постоянни комисии към общински съвет Русе.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #1,050
Ако не бяха тези 17 тролея втора ръка, Русе нямаше да има тролейбусен транспорт поради липса на достатъчно изправни возила. А тези новите тролеи има да ги чакаме, не по рано от 2021 година!
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Цялата концепция на тролейусният транспорт е доста остаряля и не бива да се развива в сегашният си вид. Какъв проблем решават тролеите - сравнително евтино и екологично (спрямо дизеловите автобусите) превозват хора. Това е се извършва с изключително скъпа, изискваща постоянна подръжка и имаща съответните специфични ограничения инфраструктура. Когато е мислено това контактната мрежа е била единственият вариант да закараме ток към превозните средства.

В момента съществува по-евтин и по-екологичен начин това да се реализира - автобуси на газ. Те не изискват и контактна мрежа - по-малко разходи по подръжка и липсва на ограничение къде могат да се движат превозните средства.

Във връзка с това не мога да разбера какви са тези усилия на общината да поддържа тролеите в русе, да купува електрически автобуси (които предвид мащабите на Русе нямат много предимства пред газовите автобуси). Мнението ми е, че това е прахосване на средства.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Има друг аспект на проблема.
На първо място съм съгласен, че тролейбусната мрежа е скъпа и малко или повече остаряла технология. И аргументите за това биха важали напълно, ако тепърва се обмисляше изграждането на нова такава. Предвид, че тази в Русе има доста обширно покритие за размерите на града и вече е изградена, поддържането ѝ вече не изглежда толкова нелогично и нерентабилно. Все пак токът продължава да е по-екологичен, а и тролейбусите имат по-голям капацитет за превоз на пътници за час спрямо съразмерните автобуси. Наред с това, електрическите автобуси още са в сравнително ранен стадий на развитието си и едва ли в близките 10 години ще могат да заместят ефективно и достатъчно евтино тролейбусите или автобусите с ДВГ. С оглед на всичко това, поддържането и ремонтът на тролейбусната мрежа в града не се явява толкова безмислено решение, колкото би било, ако трябваше тепърва да инвестираме в изцяло нова мрежа. Може би именно това е причината, реално никой от Калчев насам, да не е повдигал темата за нови тролейбусни трасета.
На второ място трябва да гледаме и конюнктурата. В момента имаме едни пари, които се отпускат на по-големите общини за тролейбуси и електрически автобуси. Ако не искаме да купим нито едно от тях, просто няма да имаме достъп до тези пари. С други думи, общината ще трябва да търси от друго място финансиране да закупи газови автобуси. Предвид, че при европейското финансиране самоучастието е оклоло 15%, на практика, на общината ще ѝ е много по-лесно и най-вече евтино, да закупи електрически превозни средства, вместо иначе по-евтините газови. Заради параметрите на самото финансиране пък и неофициални препоръки от високи места, в поръчките ще бъдат включени и скъпите и неособено ефективни на този етап електрически автобуси.
В заключение, в един идеален свят, би било добре община Русе да поддържа в много добро до отлично състояние тролейбусната мрежа и да закупи нови тролейбуси с визия за следващите 10-12 години, след което поетапно да започне преминаване към електрически автобуси и такива на газ, които да заменят всичко друго в траспорта на града, когато технологията вече ще е много по-достъпна и много по-ефективна. Дали и как ще стане това обаче, е въпрос, на който нито русенските, нито софийските управляващи в момента имат капацитета да дадат отговор.
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Абсолютно съм съгласен с мнението ти за електрическите автобуси. От 5-6 години живея в София и когато столичният общиски съвет реши да купи 5 електрически автобуса за 5 милиона вместо да вземе 30 газови автобуса реакцията ми беше - facepalm

В действителност изглежда, че "обновяването" и развитието на градският транспорт в Русе е изцяло повлияно от отпускането на европейски и национални средства по определени програми. Ако имаше капацитети в транспортното инжинерство в общината трябваше отдавна да бъдат изхвърлени частниците, независимо дали се опитват да точат от тролейбусния или автобусния транспорт. Нямам предвид, че общинското е по-добро от частното. Просто "схемата" в Русе е, че фирмите се водят на загуба. Изпълнявайки линии от градският транспорт функцията им се води предимно социална и получават субсидия от общината. Можете да си представите в действителност дали работят на загуба извън счетоводните книги.

Като резултат от тяхната "социална" и счетоводна игра какво се получава - автобуси които са използвани за отстъплението на германците през втората световна война, тройлеи изхвърление от южна Италия (тези оранжевите) като чак на 3тата зима се сетиха, че нямат печки, защото там от където идват няма зима. И маршрутки, които се надцакват със всички останали.

От друга гледна точка не съм много съгласен, че подръжката на контактната мрежа е евтина. Допреди прословитите 25 млн с които смениха жиците единственото което беше наред бяха стълбовете. Състоянието и на подвижен състав, и на стрелки, постанции беше покъртително. Сега не е много по-добро, просто имаме нова боя, стрелки и жици.
 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
Защо сте против електробусите. Всички имаме интернет и виждат как те се развиват. Ако правите паралел само със София, то просто забравете. Там модела е сбъркан. В Русе се мисли закупуването на 20 електробуса, които ще можат да издържат работа по 24 часа. Ако погледнем батерията на електробуса може да изкара поне 10 години, а зарядната станция 15 и повече. Така, че те са икономични и почти никакни разходи няма да трябват. Що се отнася до тролейбусите и тяхната зависимост само от мрежа и това не е вярно. От доста години има тролейбуси хибриди при нас имаше двата съчленени мерцедеса, които може да обслужват безпроблемно на ток и алтернативно гориво било дизел или вече батерии.
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
При нас бяло сините автобуси са с бензинови двигатели. Необпланите бяха качествени тролеи - но им разказахме играта. В сервиза на ЕГГЕД решиха да ремонтират климатиите от които определено не разбираха. Резултата беше, че климатиците така и не заработиха :)

Не съм против електробусите - просто споделям мнението на русе_секшън, че технологията е в начален етап на развитие и съотношението цена към това, което предлага не е по-добро от алтернативите (поне засега). Подобна беше ситуацията и със соларните електрически панели допреди 15тина години. След 10 години може това ratio да е категорично в полза на електоробусите.
 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
Първо на бяло сините тролейбуси набор 1984 по времето на ремонта на кръговото бензиновите им слаби агрегати се развалиха и еггед не ги поправиха. Що се отнася до неопланите скоро излезе информация, че Еггед предварително е знаел, че са бутикови бройки с проблеми и без части, но са ги купили да се тупат в гърдите. За климатиците имаше работещи и да в сервиза само едно лице има компетенцията да ремонтира сегашните шкоди.
За електробусите не мога да се съглася. На много места купуват електробуси от 100+ броя, а от доста време има и туристически автобуси изцяло на ток.
 

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Много хора си купуват и майбах. Това не означава, че е правилно икономическо решение. Един електробус е 700 000 - 900 000 лв, автобус на газ е 100-200 000.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Въпросът е, че нов хубав електроавтобус, а не китайско менте, с изграждане на зарядни станции, с обучение на персонала да работи с една сравнително нова технология, закупуване на оборудване и т.н., в настоящия момент може би няма да е най-изгодното като съотношение цена/качество. Аз лично вижда ситуацията малко като последните електрически пишещи машини и първите лаптопи. Всички занят, че бъдещето е в лаптопа, но към определен момент не е давал почти никакви предимства, а е бил осезаемо по-скъп. И предполагам, че след няколко години, един електрически автобус ще има пробег, съизмерим с този на ДВГ, което вече би било едно разумно решение за целия градски транспорт.
Междудругото, някакво инфо за обществената поръчка за новите тролеи и електроавтобуси - нали беше в КЗК последно, но дали се е развила след това?
 

·
Registered
Joined
·
176 Posts
Всичко от КЗК премина към ВАС от където няма решение. Що се отнася до финансовото състояние да фирмата след шзслушване на 2 комисии от ОБС Русе фирмата се води към фалит. Дефицита от 30 март до 31 декември според управителя е била над милион, но са успяли с общината да го намалят до около 700 хил лв. Сега с този заем ще се плащат само разходи.
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
За какво Ви е градски транспорт, когато може да си купите кола за 2000 лева и да си я наглеждате в зелената площ под балкона? А когато слизате на центъра - тротоари, спирки и кръстовища има бол за паркиране. Със собствен автомобил децата се стоварват директно на стълбите на детската градина / училището. Жалко, че нямат драйв ин нашите образователни институции.
 
1041 - 1060 of 1083 Posts
Top