SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1929 Posts

·
Registered
Joined
·
3,632 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
В очакване на предстоящите събития свързани с асфалтирането на 1/3 от улиците в града, нека да открием нова тема за транспорта и инфраструктурата в град Русе от 2018 напред. След като старата тема натрупа над 2000 поста, вече е време за нова! :cheers:
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,269 Posts
И направо една новина като резюме на това, което предстои през 2018 г., въпреки че не е само по темата:

Най-значимите инфраструктурни проекти за Русе през 2018

30 мащабни инфраструктурни проекта ще обновят изцяло Русе през 2018 година. В града ще бъдат инвестирани над 56 милиона лева само по Оперативна програма "Региони в растеж". А очакванията са с променения облик на града да се повиши и инвестиционния интерес към него.

Безспорно, най-дългоочакваният и грандиозен проект за региона е строежът на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново. Тя ще е 133 километра, ще започва източно от Дунав мост и ще свършва след Дебелец. Новото трасе се изгражда, за да разтовари трафика по пътя – убиец Русе-Бяла и да привлече бизнеса.

Инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на АПИ: Очаквам 2018 година да стартираме с тръжните процедури за строителство, примерно на Русе-Бяла, най-тежкия участък, който е приоритет и той трябва да започне бързо строителство. В момента, който видят, че машините са на трасето, и започва строителство, бизнесът веднага ще дойде.
За да дойде наистина бизнесът отново, в града тази години предстоят мащабни проекти, които изцяло ще променят облика му. Русе ще се превърне в голяма строителна площадка, защото още през март започва основен ремонт на 150 улици и тротоари, които досега са били в окаяно състояние. Срокът за изпълнение е шест месеца. А със 17 милиона лева ще бъде променена визията на пешеходната зона, която свързва центъра с кея, който също ще бъде благоустроен. Укрепена ще бъде и кейовата стена, която се руши.

След 10 години, ремонт дочака и старата музикална гимназия, която е паметник на културата. Държавата успя да застави новите собственици да я реставрират, както е по договор. Въпреки забавянето във времето, архитектурният шедьовър на Удо Рибау е напът до края на лятото да се превърне в първия частен нумизматичен музей у нас.

Пари за спортни съоръжения също ще има през 2018 – та.Планиран е ремонт на ремонта на Градския стадион. Именно липсата на нормални условия за подготовка на футболистите доведе и до напускането на треньора на "Дунав".

Инж. Димитър Наков, зам.-кмет на община Русе по устройство на територията: "ВИП секторът може да е готов много преди края на футболния сезон. Успоредно с това ще тече и възлагане на новата поръчка за изпълнение на другите 4 козирки. "
Всички строителни дейности, особено в центъра на града, трябва да приключат до септември, тъй като тази година Русе е един от домакините на Световното първенство по волейбол за мъже.

http://news.bnt.bg/bg/a/nay-znachimite-infrastrukturni-proekti-za-ruse-prez-2018
Накратко предстои:
- да се довърши ремонтът на кея;
- да се довърши новата част на бул. "Придунавски";
- да се довърши ремонтът на няколко улици, свързващи "Придунавски" с центъра, включително на площада до Съдебната палата, както и на най-красивата русенска улица - "Славянска";
- да започне ремонтът на 150 улици из целия град;
- да започне подмяната на уличното осветление.

Освен това, извън инфраструктурата, очакваме:
- края на ремонта на бившата Музикална гимназия;
- ремонтът на бившия хотел "Севастопол";
- довършване на ремонта в Парка на младежта;
- още ремонтни дейности по Градския стадион.

Аз лично очаквам развитие и по темите с бул. "Родина", бул. "Бозвели", както и с летището.
 

·
Registered
Joined
·
1,505 Posts
Русенци с петиция срещу такса ”Дунав мост”
2 януари 2018

Петиция за отпадане на таксата за преминаване на "Дунав мост" за автомобили с русенска регистрация е организирана в социалната мрежа Фейсбук.


Досега тя е подкрепена от близо 120 души, съобщи в Русе авторът й Левен Колев, цитиран от БТА. 34-годишният млад мъж обяснява, че идеята му хрумнала по повод на румънското предложение за отпадане на таксата за автомобили с гюргевска регистрация.

"Считаме, че това ще стимулира пътуването между градовете Русе и Гюргево и ще доведе до много ползи за хората и бизнеса от двата съседни региона", обяснява Колев.

По думите му петицията ще продължи около два месеца, като обмисля да не бъде само онлайн.

Към момента таксата за преминаване на Дунав мост от българска страна е 4 лева, а от румънска - 3 евро.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=26742968

-----------------------------

Е, щом има активност и на двата бряга на Дунава, току-виж стане. :) Все пак Русе и Гюргево са почти като две части на един град, и е нелепо да си плащаш, за да идеш от едната част до другата. Само да видим дали държавата ще се откаже от прихода си, защото това са немалки пари в рамките на една година, все пак, дори и да става дума само за русенски и гюргевски автомобили...
 

·
Registered
Joined
·
293 Posts
Забравихме и сарайският мост и бул.3-ти март и бул.Липник като там се започва първо със наводнението на моста при практитер.Освен това се очаква ремонт на бул.България както има и проекти за одобрение за ремонт на пантеона и художествената галерия.Очаква се и ремонт на професионалните гимназии и няколко училища и детски градини за 2018 година
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,269 Posts
Почнали са да събарят още една стара къща на кръстовището на ул. "Чипровци" и "Петрохан", която доста скриваше видимостта преди.
 

·
Registered
Joined
·
3,632 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Започваме новата година с асфалтиране на улица Босилеград в кв. Родина. Тази улица се асфалтира от комунални дейности и няма общо с ремонта за 10 млн. който предстои да започне през пролетта. Снимки и материал: Община Русe.Екип на общинското предприятие "Комунални дейности" продължава да работи активно по асфалтирането на улици в Русе. В момента изцяло се преасфалтира ул. „Босилеград“ с общо 180 тона асфалт.
Дейностите са част от програмата на Общинско предприятие „Комунални дейности“ за рехабилитация на улици, тротоари и междублокови пространства на територията на община Русе.
 

·
Registered
Forumer of the year 2003, 2004 & 2005
Joined
·
325 Posts
Те добре асфалтират,но да бяха сменили бордюрите и да оправят тротоарите,че са срамна гледка.
Ужас, някои улици така ги асфалтират все едно че са намерили асфалтовите смеси под елхата за Коледа. Тотална липса на какъвто и да бил контрол. Върху ревизионните и дъждоприемни шахти все едно е паднало някакво космическо тяло, бордюрите и тротоарните плочки са от байтошово време но иначе се асфалтира... :bash: Разбирам, че като са пари от европроекти се претупва работата но тези от "Комунални дейности" са под всякаква критика. Всичко се прави само за да се хвърли прах в очите на гражданите :eek:hno:
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,269 Posts
Съвсем бях забравил, че Община Русе бешеш пуснала за концесия пътническия терминал на пристанището или официално казано - "Пристанище Пристис". Вчера е избран концесионерът, който си е пак старото дружество, но има известни промени в концесионните условия. Надявам се още тази година да започнат да действат по одоберния план за инвестиции.

Ето и новината по темата:
„ПОРТ ПРИСТИС“ Е НОВИЯТ СТАР КОНЦЕСИОНЕР НА ПРИСТАНИЩЕ „ПРИСТИС“
„Порт Пристис“ ООД е новият стар концесионер на пристанище „Пристис“. Търговското дружество, мажоритарен акционер в което с 66 процента е „Параходство Българско речно плаване“ /БРП/, а варненското „Космос енерджи“ ЕООД и русенските „Балкантурс“ ООД и „ДД Логистика“ ЕООД имат по 15 %, ще управлява порта през следващите 35 години. Договорът за концесията беше подписан вчера.

„Порт Пристис“ ООД се задължава да управлява, поддържа и модернизира пристанище „Пристис“ със свои средства и да управлява обществената услуга, като извършва пристанищни услуги по обслужване на пътници, понтонни услуги, морско-технически услуги, за извършването на които се изисква ползване на пристанищна територия и/или пристанищни съоръжения и съпътстващи дейности.

В инвестиционната програма, включваща инвестиции за модернизиране на пристанище „Пристис“ през целия срок на концесията, е предвидено и оборудване на седем от корабните места със собствени на концесионера понтони, както и разполагане на плаващ басейн на 7-мо или 8-мо корабно място. Предвидени са инвестиции за рехабилитация на кейови стени, открити площи, тротоари, пътища, ел. мрежи, външно осветление, водопровод и канализация, и за възстановяване на дълбочините пред корабните места в зоната на оперативната акватория.

От общинската администрация уверяват, че с предоставяне на общинското пристанище на концесията ще се създадат условия за увеличаване на обема корабите и пътниците, повишаване на използвания потенциален капацитет на пристанище „Пристис“, въвеждане на нови услуги, рехабилитация и подобряване на пристанищната инфраструктура и създаване на предпоставки за развитие на водния транспорт като най-евтин и екологично чист. Сред съпътстващите условия по концесионния договор е и възстановяване на плаващия басейн. Басейнът ще бъде монтиран на старото му място – сегашният понтон №8, като това трябва да стане не по-късно от петата година на договора. Така русенци, които от години са лишени от възможността да плажуват край Дунав, отново през горещите летни месеци отново ще имат тази възможност.

Сред другите клаузи в договора с „Порт Пристис“ ООД са закупуване на 11 понтона за оборудването на 7 корабни места, рехабилитация на кейовите стени, открити площи и др..

Фиксираната част на годишните концесионни плащания е в размер на 48 900 лева без ДДС.

ТВН
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,269 Posts
Те добре асфалтират,но да бяха сменили бордюрите и да оправят тротоарите,че са срамна гледка.
На тази улица това ѝ е най-малкият проблем. Шахтите са поне 10 см. под нивото на асфалта. Иначе поне ясно се вижда, че не са пестили асфалт, ама файда.
 

·
Registered
Joined
·
1,505 Posts
Не е съвсем по темата, но има много общо И при това е един наболял от десетилетия въпрос, отразяващ една недопустима реалност, често дискутирана във виртуалното пространство, но така и не променяща се към по-нормално състояние. Явно защото някои среди искат да е именно така... :eek:hno:


Зеленогорски: Северът се превърна в икономическа пустиня

22 януари 2018

Северът се превърна в икономическа пустиня поради пренебрегването на проблемите от страна на държавата през годините.


Различното "третиране" на Северна и Южна България продължава вече 28 години.

Това заяви пред БИТ Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Многократно сме поставяли темата, но много правителства не осъзнаха грешката си. Докато на север от Стара планина 40 години не може да се довърши една магистрала, да се направи тунела под Шипка, нито обещаваните скоростни пътища, проектите в Южна България вървяха с пълна сила. В първото правителство на Борисов дори бяха отклонени средства от Е-79 до Видин, за да се довърши магистрала Тракия. Сега при Видин има мост към Румъния, но не и път до него, каза Зеленогорски.

Вече 25 години настояваме да има децентрализация на общините и повече пари да остават там, където се произвеждат, за да могат общините да се конкурират и да се развиват. Вместо това правителствата централизират средствата и затягат хватката на местните власти, каза той. На дневен ред трябва да се постави и темата за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление чрез промяна в Конституцията, добави Зеленогорски.

Време няма. Хората бягат от бедните региони, защото в София получават в пъти по-високи заплати. Ако не искаме части от България да станат истинска пустиня, трябва да се обърне сериозно внимание и на инфраструктурата, и да се намерят начини за задържане на младите хора там, категоричен бе той.

Дир.бг припомня, че изграждането на магистрален път Видин-София единодушно обедини видинчани, които внесоха подписка в НС за изграждане на тунел под Петрохан.


Източник: http://dnes.dir.bg/news/pustinja-niden-zelenogorski-ikonomicheska-sever-26800771?nt=10
 

·
Registered
РУСЕфил
Joined
·
5,269 Posts
Зеленогроски малко е объркал годините, ама иначе е прав. Щото по времето на Костов се строи Тракия до Оризово, но са пуснати и тунелите на Правец, направени са първи стъпки за Струма, изобщо - малко, но за всички. Дисбалансите почват по времето на Дедо Мони и отрочетата на ДС, които много искаха да харижат Тракия на едни португалски измекяри и затова подготвиха проектите. После Съсела построи 5 км Люлин. И Тиквата взе готовите проекти за Тракия, за Марица от преди това и действа. Междувременно на никого не му се занимаваше тепърва с проектиране и отчуждаване на север, щото там няма рязане на лентички. И така - 17 години.
 

·
Registered
Joined
·
292 Posts
Новият граничен пункт на Дунав мост отваря 20 години след първата копка
в линка има видео репортаж

Приключи ремонтът на граничен пункт „Изток“ на Дунав мост, откъдето влизат автомобилите от Румъния. С откриването му се очаква огромните опашки от тежкотоварни камиони да намалеят двойно и да се сложи край на задръстванията по границата.

Семейството на Станка Рукева редовно пътува от Русе за Букурещ. Признават, че са свикнали да чакат в километрични задръствания на Дунав мост. Имали са и фрапиращи случаи.

- Станка Рукева: „Имали сме случаи и по цял ден.

- БНТ: По цял ден сте чакали?

- Да, защото аз пътувам с микробус, отивам и се връщам, и цял ден.“


Затова и шофьорите имат надежда новият пункт да облекчи трафика. Той е изграден преди повече от 20 години, но дълго време нямаше нужда от него заради слабото движение по Дунав мост. Когато България влезе в Европейския съюз, картината се промени коренно и сега пунктът „Изток“ е готов да заработи, вече е с подменено осветление, има и модерни кабинки за служителите.

Галин Григоров – областен управител на Русе: „Всичко по пункта е готово да функционира, като изключим изходът, който се намира под моста. Предстои при оправянето на времето Агенция „Пътна инфраструктура“ да завърши ремонтните дейности и да направи най-накрая очаквания пробив.“

За да няма задръстване на Дунав мост, е нужно и Румъния да отвори втори втори пункт в Гюргево.

Галин Григоров – областен управител на Русе: „До момента, докато се изгради нов Дунав мост при Русе – Гюргево, дотогава проблемите винаги ще ги има.“

Галин Григоров прогнозира, че до 2 месеца пунктът ще отвори и най-сетне пустеещото с години съоръжение ще заработи.
 

·
Registered
Joined
·
1,505 Posts
Чехия дава за тест на Русе електрически автобус
29 януари 2018

Експериментален електрически автобус тръгва по линиите на обществения транспорт в Русе от утре, 30 януари.


Той се предоставя на „Общински транспорт Русе“ за тестов период от два месеца със съдействието на посолството на Чехия, съобщава твн.бг.

Возилото ще се движи по всички линии, в различни времеви диапазони с цел да се да се тества в различни условия. Първи ще имат възможността да се возят на новия електробус русенците, ползващи линия №2 на обществения транспорт. На всеки 2 дни бусът ще преминава на друга линия.

Предоставеният за тестване в Русе електробус е от най-малката модификация, с дължина 9 метра. В него има 18 седящи места. С едно зареждане може да измине 250-270 километра – горе-долу толкова, колко се „навъртат“ за една смяна. В Русе бусът е пристигнал от Сливен на собствен ход, като за изминаването на разстоянието е изразходвал едва 2/3 от капацитета на батериите.

Зареждането продължава 4-5 часа, което дава възможност зареждането да се извършва на по-евтината нощна енергия.

Оборудван е с всички необходими „екстри“ – климатик, платформа за детски и инвалидни колички и др.

„Освен, че e екологичен, използването му ще доведе до значително намаляване на разходите“, подчерта зам.-кметът на Русе Наталия Кръстева.

Според нея след двумесечния тестов период ще бъде направен анализ на всички данни - експлоятационни, амортизационни и др. разходи и ще бъде взето решение дали да се премине към обновяване на парка на общинското предприятие с подобен тип возила.


Източник: http://ruse.dir.bg/news/ruse-avtobus-elektricheski-26827749?nt=10
 

·
Registered
Joined
·
1,505 Posts
Все още е само тестване. Като свърши тестовият период, от Общината ше решават оправдано ли е да се закупува или ще търсят нещо друго.
 
1 - 20 of 1929 Posts
Top