SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 96 Posts

·
Registered
Joined
·
827 Posts
То е ясно, че винаги ще има недоволни.
Дано да си прав, че изпълнението на пробива ще започне скоро, въпреки че като знам какви са тромави процедурите по търсене на изпълнител, евентуални обжалвания и тем подобни пречки.....
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Не следя много как е ситуацията в други градове, обаче ми се струва че при нас нещата с обжалванията на различни конкурси са излезли извън контрол. Почти всичко се обжалва, не толкова с цел търсене на справедливост, а с цел прецакай другия и накрая се изпускат сроковете и цели проекти се провалят. Накрая всички губим.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Ако ще го правят 1х1 изобщо да не го почват. Това е най-голямата глупост - през 2012 година някой да строи в голям град съоръжение, което ще е неадекватно още от самото начало. Да продават панелките и да се връщат в пещерите, като не им изнася.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Абе тя бабата е бачкала 30 години в някой комунистически завод и разбира от политика, икономика и изобщо от всичко.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
3 години са множко, но да не забравяме, че цялостната реконструкция на този път е по-трудна отколкото да се построи нов път защото трябва да се разруши първо стария, да се махнат и обезопасят старите комуникации и тепърва да се полагат нови. След това, както каза Val трябва да се повдигне нивото и тогава да се полага новия път.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Намалява и значението на Николаевска като търговска улица с магазини предлагащи предимно битови и промишлени стоки. С построяването на строителните хипермаркети като Практикер, Бриколаж, Жираф и др. предлагащи всичко на едно място и на по-ниски цени.

Както беше писано и по-горе, районът е слабо заселен и то предимно с хора в напреднала възраст. А в същото време има толкова добри терени за жилищно строителство и е толкова близо до идеалния център.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Вярно е. Преасфалтариха всички главни улици и основно ремонтираха други с облигационен заем за 10-тина млн. лв. по нейно време.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Ако не се лъжа, ремонтите започнаха през пролетта на 2004-та г. и главен изпълнител беше Автомагистрали Черно Море - Шумен. На някои улици беше поставен двоен пласт асфалт, примерно Даме Груев в Дружба. Иначе ние русенци сме си мрънкачи и никога не оценяваме какво имаме.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
^^
Нали по-голямата част от финансирането по проекта беше по някаква европейска програма? Какви са тези 11 млн. лв? Огромна сума за съфинансиране! Осъзнавам, че булеварда ще бъде преправен от кота 0, но преди 10-тина години преасфалтираха 50-тина км. улици в града за 10-тина млн. лв.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
^^
Дано да се случи най-накрая. Не мога да си представя този кален път да се превърне в модерен булевард.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Във връзка с новия път, някой знае ли дали някъде в България се строят нови пътища от бетон? Популярни са в Западна Европа и Америка и са доста по-издържливи от асфалтовите, но и значително по-скъпи. Нямаше да е зле в Русе, бул. Тутракан да е от бетон, така и така го правят наново, а и биха се избегнали и деформациите от тежкотоварния трафик.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
За Околовръстното се оплачи на държавата, защото е тяхна собственост, а ремонта "наскоро" на основните улици беше преди 11 години, и то за сумата от 10-тина млн. лв за десетки километри. Подобен ремонт би струвал поне 5 пъти повече в момента и улиците не биха издържали и 5 години. За площада - печели фирмата с най-ниската ценова оферта, това е главното изискване в закона за обществените поръчки. Всичко, което може да направи общината след това е да следи за качеството и да кара фирмата изпълнител да ремонтира дефектите.

Нямам нищо с общината обаче ми е писнало да я отъждествяват с някаква свръх естествена структура, чиято работа е да създава перфектност във вселената.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Една статия за положението на бул. България:

Булевард "България" - язвата на Русе

http://news.ruse24.bg/506771.html

Пет години след предизборното му откриване булевард "България" в Русе стои недовършен и чака още жертви или пари. Докато държавата се чудеше как да накара "Холдинг Пътища" да си свърши работата, той обяви фалит.

От общината отказват да приемат калпавия ремонт, а живеещите в района периодично заплашват да блокират шосето. Хората се надяват някой да гарантира живота им след всяка катастрофа в района. Досега има две жертви.

"Ще настоявам да се намери решение, защото булевардът още няма акт 15 и всички ремонти стават за сметка на общината", обясни областният управител на Русе Венцислав Калчев.

За последно преди две години Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) търсеше друг изпълнител, след като "Пътстрой - Ловеч" (част от "Холдинг Пътища") спря да работи по участъка. И досега не е намерена фирма, която да довърши ремонта.

По програмата "Транзитни пътища 4" за русенския булевард бяха отделени 19,6 млн. лв. Строително-монтажните работи за 6,6 км са изчислени на 4,5 млн. лв. Според АПИ са ремонтирани още над 4000 кв. м мостови съоръжения.

Положени са повече от 70 км бордюри, 18 км стоманена предпазна ограда, пешеходни парапети и над 70 хиляди тона асфалт.

На 3 юли 2009 г. бул. "България" беше открит със странната формулировка "съществено завършен". Лентата прерязаха тогавашният вицепремиер Меглена Плугчиева и градоначалникът Божидар Йотов.

Сега соцдепутатката е посланик на България в Швейцария и Люксембург, а екскметът е общински лидер на БСП и работи в "Приста ойл".

Официалните гости си затварят очите, че фанфарите звучат на недовършен път. И загърбват набързо поставените градински бордюри, липсващи предпазни огради и мантинели, засипани отводнителни канали, неасфалтирани тротоари и нетрамбовани банкети. При ремонта са унищожени държавни репери, не са повдигнати елкабели, не са подменени дефектирали бордюри и капаци на шахти. След броени месеци асфалтът започна да се рони.

Щетите са още по-големи, защото премахнатият дренаж при строителството на булеварда наводнява целия район около централна жп гара и сградите започват да потъват бавно. От "Холдинг Пътища" навремето се оправдаваха, че са изпълнили проекта. А проектантите - че са спазили заданието. Подлезите също стоят недовършени и пешеходците са принудени да прескачат мантинели.

Скандалът предизвиква кръгла маса в крайдунавския град с представители на ресорните институции. Само общината изпълни исканията на сформиралия се Граждански комитет.

Подлезите бяха почистени и осветени, но за кратко, а платната около Основното училище "Алеко Константинов" и спирките бяха обезопасени с мантинели и огради. Монтирани са видеокамери и предупредителни табели. Обезшумителните стени край булеварда и светофарите отпадат от проекта заради неясната му съдба.

"Сега мястото е денонощно свърталище на проститутки. Направи се нещо, но после всичко тръгна постарому", разказва председателят на гражданския комитет Пламен Митев. Булевардът още е строителна площадка, но след фалита на "Холдинг Пътища" отговорността на практика се оказа ничия.

Размита отговорност

Строителят вече не носи отговорност за булеварда. Макар че АПИ е задържала 10% от парите като гаранция за качество, тя ще се задейства едва след издаването на акт 16, а то още няма акт 15.

Според лабораторния анализ на настилката, направен в Централния институт по пътни технологии, в асфалта са вложени високотемпературни смеси. Заради тях той се руши, има лошо сцепление между инертните материали и битума. Бързо се износват и бордюрите.

По Закона за задълженията и договорите строителят трябва да плати неустойки. В договора с "Холдинг Пътища" обаче пише, че подизпълнителите не могат да бъдат санкционирани за некачествено строителство или недовършен ремонт. А главният изпълнител е във фалит.

Дори да се отстранят всички дефекти, булевардът остава отворена язва за крайдунавския град. При проектирането му като високоскоростен път от републиканската мрежа никой не е съобразил, че околните квартали ще се разрастват и не може да има интензивен международен трафик покрай автобусни спирки, училища и детски градини.
Бул. "България" поема над 40% от транзитния поток на товари в страната.

Всъщност този натоварен булевард е вътрешна улица за Русе. Пътни експерти предлагат международният трафик да се изнесе извън града. За т.нар. Южна дъга се говори от 25 години. От АПИ е поискано прединвестиционно проучване, ще се търсят и европари през новия програмен период 2014-2020 г.

Дотогава русенци ще стискат палци още някой да не стане жертва на трупаното с години безхаберие.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Кусурите са много:
-не са подменени всички мантинели
-сложени са градински бордюри, които се разпадат
-асфалтът е с дефекти и се образуваха дупки още след първата зима
-при ремонта е повреден дренаж, в района на Централна ЖП гара, и се получават наводнения.
Допълнително държавата не извършва никаква поддръжка нито за зелените площи, нито почистване, нито осветление. Доколкото знам общината със собствени средства се мъчи да изпълни чуждите отговорности, но естествено парите не стигат.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
^^ Мисля че има възможности бул. България да се подобри сравнително и нуждата от нов околовръстен път южно от Русе да отпадне. Едно евентуално трасе на юг ще трябва да преудолее много труден терен който ще изисква много насипи/изкопи и други съоражения. Има места където сегашния бул. България може да се разшири, на много места могат да се положат шумозащитни огради, и много други подобрения които да направят ново трасе около Русе ненужно.

След време да се направи един нов мост/тунел до Румъния на запад от Русе и всичко ще е добре.
Не сме доживели още бул. България да стане вътрешно-градска магистрала. По протежението му няма достатъчно пътни възли и пешеходни съоръжения, които да свързват кварталите. В момента е като разделителна ивица и спира развитието на града на юг.
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Някой има ли представа какво става с великия транспортен проект - пробива при Кауфланд, подлеза при Кръговото? Всички ли проекти с европейско финансиране са толкова мудни? За бул. Тутракан се заговори преди 5-6 години и едва сега се реализира. Още толкова ли ще чакаме да започне и транспортния проект?
 

·
Registered
Joined
·
827 Posts
Голяма излагация засега със скосяването на бордюрите и велоалеята, която се заформя. Дано в края нещата изглеждат различно.
Като гледам снимките ми се струва, че това не е последния слой асфалт. Така, че би трябвало да се подобри донякъде скосяването. А за велоалеята смятам, че изобщо не трябва да е върху тротоара, а да е отделена по някакъв начин.
 
1 - 20 of 96 Posts
Status
Not open for further replies.
Top