SkyscraperCity banner

2281 - 2300 of 2310 Posts

·
Registered
Joined
·
1,412 Posts
Ей ама гербавата криза прави чудеса, събра дори такива петлета като дидо никол и бургас25, няма дърлене нема чудесии, чудна работа. Да организирате някое съвместно мероприятие двамата :)
Брей, ти си бил оригинален като китайски цип, на турски дънки.. Пускам сълза :lol:
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
На същото мнение съм! Не очаквам нищо позитивно от Пенчо. Онзи ден ги гледах, при обсъждането на бюджета.... ами няма как да има развитие, когато единственото перо по което си задал ръст, е социалното подпомагане. Нито дума за капиталови разходи и бъдещи проекти. Гледам го кмета преди седмица се снимал, в някакви драки, облечен с една шуба, празнично прокламирайки, че ще сложи край на незаконните сметища. Моята реакция беше.....omg, това кмет на Две Могили ли е или на една от най-големите общини в страната!? Работата му е да кани в кабинета си и да преговаря с потенциални инвеститори, да начертава дългосрочни стратегии за развитие, да бъде инициатор на нови проекти и да се бори за тяхното финансиране, да гради позитивен, модерен имидж на общината и града, а не да се занимава с битовизми.
Много добре формулирано, колега! Бих искал тези твои думи да ги разпечатам на лист с размер поне А3 с едри букви в обичания от Пенчо червен цвят, за да ги закачи пред очите си в кабинета и да му напомнят постоянно, че задачите на кмета не са да сади фиданки и да венчава младоженци, а доооста по-различни неща. Които неща за съжаление не ги виждам нито като идея, нито като план, нито като бюджет на Общината. Наистина, като се запознах в общи линии с бюджета за 2020, който в голяма степен е въплъщение на управленската програма ("каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари"), у мен остана едно тягостно чувство на разочарование и обезкураженост. Предстои една сива и безлична година в живота на града, през която няма да започне нищо мащабно, значимо, което да промени към по-добро облика на Русе и живота на жителите му. Да, ще се завърши кеят, новото осветление на улиците... но това се все проекти, започвани от предишното управление на града. Впрочем Стоилов, такъв или онакъв, но действително стартира и завърши доста обекти, които промениха облика на града в положителна посока. Някои ще кажат: "Добри идеи, но лоши изпълнения" - и ще са прави в някаква степен. Но сега ги няма даже и идеите - за мащабни проекти и промени, които да издигнат качественото ниво на Русе, да го направят град от XXI век, впечатляващ и привлекателен. Поддръжка, дреболии на битово ниво... Разбира се, това също е необходимо, но още по-важно е да се случват големите неща, които движат града напред, които го променят качествено и го правят по-перспективен и желан за живеене. И тъкмо това не виждам в намеренията на новия кметски екип. Нищо общо с гръмките думи в предизборната програма на кмета: "Време е да се превърнем от догонващ град в иновативен град, който се движи с огромни стъпки, каквито другите не могат да направят, защото не могат да ги видят". Ех, колко лесно е да се приказват големи неща и колко трудно е да се превръщат в дела - ако изобщо има такива намерения, разбира се! Засега храня плаха надеждица, че Пенчо все още навлиза в нещата, че прекалено избързвам в желанието си нещата да се случват по-скоро, че почти целият му мандат все още предстои, но... почва да ме гризе онова чувство, изразено със знаменитата фраза: "Ха дано, ама..."
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Струва ми се, че ако идеите на РУ за един своеобразен тех-парк се осъществят, това ще доведе до положителни промени. На Русе в момента основно му трябва поддръжка и освежаване, завършване на започнатите проекти, поне откъм визия. Като развитие на самия град, трябва да си повярваме, че можем много повече и да се катализира един процес на събуждане не в инфраструктурен или дори културен план, а в икономически и най-вече предприемачески. Русе постига много повече, с много по-малко ресурси, отколкото други общини. Но трябва още, трябва цялата страна да заговори за Русе като за нов център на развитие, като за град възвръщащ старата си слава. Със заводи за кабели дето са мокрия сън на Пенчо, няма да стане. Ще стане с ИТ, с университетска култура. В Румъния този процес изтъпа от прахта Яш - град с богата за техните стандарти история, но далеч от столицата, без особено добри пътни връзки с останалата част на страната.
Затова и аз лично много се надявам в РУ да се усетят и думите на ректора да не останат само големи обещания, а нещо реално и добро за града. Въпросът е, че досега положителни неща в по-голям мащаб ги организираше общината. А с Пенчо начело, тази роля очевидно ще трябва да се поеме от други. Което може и да не е лошо, но със сигурност трябва да забравим за Община Русе като катализатор на процеси.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Още една новина, свързана с развитието на града като своеобразен ИТ център. И въпреки че стъпката е малка, именно такива инициативи след количествено натрупване, ще доведат до качествена промяна. Русе няма нужда от още големи заводи, а от софтуерни специалисти и малки производства с висока добавена стойност.

Холивуд идва в Русе да учи младите на дизайна в гейминга

Дългогодишният арт директор в Pixar – българинът Антони Христов, ще открие в Русе учебен център за дизайн в гейминга. Той е работил 30 години в Холивуд, като 18 от тях в едно от най-известните американски филмови студия за компютърна анимация Pixar. Заедно с Милин Джалалиев създават ARC Academy, чиято идея е да се превърне в платформа за бъдещи създатели.

Двамата предприемчиви българи представиха проекта си пред кмета на Русе Пенчо Милков, който заяви, че общината е готова да съдейства за развитието на идеята. Учебният център на ARC Academy в Русе ще бъде открит в края на март, а учениците ще бъдат обучавани в основите на гейминга и развитието на играта.

Русемедиа
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Един поглед върху бизнес средата в Русе от хора, които според мен трябва да се стремим да привличаме и задържаме, тъй като именно с тях идват новите идеи и предприемаческият дух, от които се нуждаят градът и целият регион.
 

·
Registered
Joined
·
1,412 Posts
Един поглед върху бизнес средата в Русе от хора, които според мен трябва да се стремим да привличаме и задържаме, тъй като именно с тях идват новите идеи и предприемаческият дух, от които се нуждаят градът и целият регион.
Така е, но перпективата ще има, едва когато кмета се събуди, или го сменим.. За високи доходи, трябва силна икономика с висока конкуренция.. Това се постига с работа на международно ниво с тематика бизнес и инвеатиции... Европроекти/срещи с инвеститори/с моментният бизнес/ преференции с данъците или с оокупките на терен, при гарантираана инвестиция.. А нашият с какви неща се занимава вече 5 месеца не е истина..
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Така е, но перпективата ще има, едва когато кмета се събуди, или го сменим.. За високи доходи, трябва силна икономика с висока конкуренция.. Това се постига с работа на международно ниво с тематика бизнес и инвеатиции... Европроекти/срещи с инвеститори/с моментният бизнес/ преференции с данъците или с оокупките на терен, при гарантираана инвестиция.. А нашият с какви неща се занимава вече 5 месеца не е истина..
Най-важни са хората. Русе е станал градът през който Европа влиза в България не само благодарение на русенци - даже напротив, повечето успешни бизнесмени и предприемачи от едно време не са от околните села, а прогресивни хора от цялата страна и от чужбина. Именно това е важното и ценното и към това трябва да се стремим. Това става с добра среда за живеене, с добро здравеопазване и образование - така се привличат хората, а оттам те идват с идеите, с бизнеса и оттам пък за обикновените работещи идват добрите доходи. В този смисъл общината трябва да се фокусира именно върху това - добра среда за живот, добри условия за бизнес. Няма смисъл кметът да търси инвеститори. Има смисъл обаче да е навсякъде, където Русе има конкурентни предимства, за да промотира тези възможности. Ако успеят само да създадат имидж на администрация, която работи с предприемачите, която не пречи на бизнеса, а му съдейства - това е предостатъчно. Друг е въпросът доколко им стига капацитетът за това, доколко знаят какво му трябва на бизнеса и какво могат да направят за него. Засега нещата изглеждат като застой, но все пак да се има предвид и че кметът е нов, част от екипа му също, а в общината много хора са назначения на ГЕРБ и сега, дори и да не пречат, едва ли ще се раздават много. В този смисъл при Пламен Стоилов, преди беленската гупа да му скрои шапка, имаше екип в който цареше ентусиазъм, какъвто засега не виждам.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Монтюпе и Витте спират работа от понеделник до 13 април. Перспективите започват да стават мрачни, предвид че китайците възобновяват производствата си. Дано солидарността на ниво ЕС изиграе своята роля в този толкова важен момент и предприятията у нас не пострадат твърде много. Защото каквото и да си говорим - по-добре да се борим Монтюпе да спазва закона, отколкото тепърва да се търси нов голям инвеститор, който да го замести. За Витте пък изобщо няма да коментирам, че в момента са от голямо значение за местната икономика.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Излязла е заповедта на министъра на здравеопазването, с която се определят болниците и борят легла, както и лечебните заведения, които ще лекуват тежките случаи. Интересно е, че за Русе, тежките случаи ще бъдат карани в Медика, а не в Канев, както се очаква. Толкова за лошите частни болници.
 

·
Патрон
Forumer of the year 2003, 2004 & 2005
Joined
·
299 Posts


Чудя се кое е по-лошо - че може да е причинено от вандализъм или че може качеството да е толкова ниско и парапета да се разпада за толкова кратко време :(

Ако е от вандализъм - дано общината си свърши работата и да накаже виновниците, а ако е от некачествено изпълнение - отново топката е в общинската администрация ;)
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Въпреки че моментът не е за туризъм, добре е, че Русе участва активно в разните кампании, каталози и т.н. из немскоезичния свят. Защото рано или късно, нещата ще се оправят, а животът ще се върне в нормалното си русло. И тогава ще е важно да сме подготвени.

Излезе от печат каталогът на изложбата „Дунав – хора, съкровища, култури“


Излезе от печат Каталогът на изложбата „Дунав – хора, съкровища, култури“, която бе открита в замъка Шалабург в Австрия. От март до октомври там са показани експонати от почти всички дунавски страни, а артефактите от Русе описват процесите на проникване на Модерността по Дунав. Експозицията е представена като пътуване от Черно море към Шалабург, което има десет етапа, белязани от големи градове и техните километри от устието. Вторият етап –преминава през Галац и Браила, Кълъраш и Силистра, спира се край праскови и кайсии „на улица от римско време в Тутракан“ и акостира в Русе до 496 км. Корицата на списание „Венити феър“ от 1877 г. показва образа на Мидхат паша, с когото се свързва устойчивото влияние на европейските модели на всекидневен начин на живот в Османската империя. Оттук насетне следват познати на поколения русенци експонати и теми от историята на Русе, които вече десетилетия се представят в Къщата на Калиопа. Русенското присъствие в каталога се допълва и с името на Елиас Канети, за когото разказва проф. Пенка Ангелова, а също и от капитан Иван Иванов от Пристанищния комплекс, който говори за любовта си към Дунава.

Изложбата представя крепостни съоръжения от различни периоди – като Баба Вида и Петроварадин, уникални места като проломът Железни врата и потопеният остров Ада кале. От този остров, фортпост на Османската империя, в музея на Турну Северин се пазят около 1000 експоната, част от които са изложени в Шалабург, тъй като разкриват мултикултурната среда по голямата европейска река. Според авторите на изложбата истинското откриване на Дунав за европейците се случва едва след средата на 19 век, когато Хабсбургската империя превръща корабоплаването по реката в свой приоритет. Появява се бум от публикации, карти, книги и множество изображения, които за пръв път показват единството на реката. По този начин реката от граница и военна зона се превръща в път и мост между култури.

Праисторията и римското време, войните между Кайзера и Султана са съществена част от живота по Дунав, които изложбата интегрира във визиите си за развитие на региона, чрез плановете на Дунавската стратегия на Европейския съюз. В Каталога има и текст на известния политически деец Ерхард Бусек, почетен доктор на Русенския университет от 2000 г.

Съвременността е важен елемент в изложбата, поради което съвременното изкуство и фестивалите присъстват често. Но изложбата всъщност няма край – тя се вписва във всекидневието на хората по Дунав, като показва рибен гулаш, както и кармаци – големите куки, с които в миналото са ловени моруни, а днес са забранени за всички. Тъкмо екологията и бъдещите проекти са показани като своеобразен финал, който обединява всички по Дунав – с мисъл за бъдещето.

Русеинфо
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Тъй като националните компании си действат като софийски и се надпреварват да даряват на болничните заведения само в столицата, за областните болници остава надеждата за помощ от местния, регионален бизнес. В този смисъл е добре, че в кампаниите по даряване се включват и компании от града, които до скоро не са били в полезрението на активните в обществения живот. В случая става дума за "М газ".

Компания дарява 20 000 лева на община Русе в борбата срещу коронавируса

Русенска компания, оперираща в сферата на продажбата на компресиран природен газ в България, дарява 20 000 лева на община Русе с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус. Това съобщиха от дружеството.

Идеята е със средствата да се покрият възникналите извънредни медицински нужди.

„Вярвам, че най-добрият начин за справяне със ситуацията е да се обединим и да се погрижим за здравето на русенци и като цяло на българските граждани“, казва управителят на компанията инж. Стоян Манолов.

/Източник – БТА/

Русеинфо
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
По принцип рядко свързваме дейността на общината, още по-малко на КООРС, с нещо положително и затова в случая си заслужава да го отбележим. Всъщност така трябва да действа администрацията - в помощ на хората, а не само да ни третира всички като потенциални престъпници:

Екипи на КООРС раздават предпазни маски

Екипи на Специализираното звено за контрол, охрана на обществения ред и сигурност (КООРС) следят за спазване на противоепидемичните мерки в Русе. Всекидневно те правят обходи в града и предупреждават хората да избягват струпвания на обществени места и да използват лични предпазни средства. На гражданите, които нямат маски в момента на проверката, служителите от КООРС дават лично предпазно средство и правят инструкция за използването му. Защитните маски са осигурени от Община Русе. Така администрацията съдейства за изпълнението на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителна употреба на лични предпазни средства на обществени места.
АРЕНА
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Хачик Лебикян с нова книга за Русе, този път с илюстрации от строежа на Телевизионната кула:

Русенски истории в Импресии на паметта на Хачик ЛебикянИзлезе от печат книга със спомени на Хачик Лебикян – „Импресии на паметта“. За част от русенските истории, на които се спира, авторът вече има публикувани изследвания, но тук той се опитва да намери нова гледна точка, от която да разказва. Неговите елементи от паметта на града са парчета от пъзела на историята, която той ни поднася, за да успеем да наредим в пълнота образа на Русе.

Промени и случки от централния площад, строежът на подлеза пред Централната ж.п. гара, трите поредни първи копки за възстановяването на църквата „Вси Светии“ и други събития в града са проследени от първо лице. Особено важен е неговият поглед към строежа на уникалното съоръжение Телевизионна кула в Русе. Снимките той прави с телеобектив „Таир-3“ с фокусно разстояние 300 мм за фотоапарат „Зенит-3М“ от 1200 метра до обекта – от едно и също място на терасата на апартамента в продължение на години.
Личните преживявания на автора може да усетите като разгърнете страниците на книгата – надяваме се скоро, в по-добри времена.

Книгата е с посвещение в памет на Стоян Йорданов, дългогодишен археолог в Русенския музей.

АРЕНА
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Съграждани, колеги, русенци по душа, нека си честитим днешния празник на града и да си пожелаем по-добро бъдеще за Русе и за нас. Пожелавам ви само незабравими преживявания и прекрасни спомени от Града на свободния дух! И честит имен ден на всички празнуващи :)
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Отново се подвига въпросът за редовна автобусна линия между Гюргево и Русе. Според мен, ако може да се измисли схема с приоритетно преминаване на автобуса, и ако е възможно да се уреди предварителното плащане на такса мост или освобождаването от такава, може да си стане дори като градска линия, а не като международен автобусен превоз. Раазбира се, това означава някой в София и някой в Букурещ да свърши работа за 2 часа, да направят едно изключение от действащите правила за Русе и Видин примерно, а това както знаем е малко вероятно да се случи. Но надеждата умира последна. Това е доста по-вероятно, отколкото да ни освободят от такса мост.

Русе се обединява с Гюргево за комарите, автобусна линия и такса мост

Русенска област ще работи съвместно с префектура Гюргево в борбата с комарите, за разкриване на автобусна линия между Русе и Гюргево и за отпадане на такса мост. Това ще стане с участието на институциите и Асоциация „Еврорегион Данубиус“, която на 9 май отбеляза 18 години от създаването си.
Областният управител Галин Григоров е поискал от префекта на окръг Гюргево Анета Матей информация относно графика за провеждане на наземни и авио пръскания срещу комари на териториите, които са срещу общините от област Русе. Целта е да се синхронизират действията между двете страни. Фирмата, която по договор с Министерството на здравеопазването обработва срещу комари в Русенско, има готовност да се съобрази с румънските си колеги.

За момента подобни мероприятия в района на окръг Гюргево се предвиждат през месеците май, юни, юли и август, като ще се пръска в продължение на 2-3 дни.
Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и изпълнителният й директор Лили Ганчева, която работи съвместно с администрациите на Русе и Гюргево, си е поставила още две важни задачи за жителите на трансграничния регион – създаването на редовна автобусна линия между Русе и Гюргево и свалянето на таксите за жителите на двата града при преминаването на гранично контролно-пропускателния пункт.

Русемедия
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Нещо за което е ставало дума и преди - чрез вдигането на реномето на университета и привличането на талантливи млади хора, може да започне нова вълна на развитие за града. Очевидно е, че в последно време университетът се стреми да подобри имиджа си много сериозно, основно в техническите и компютърните специалности. Резултат от това е явно и подобреното представяне в онлайн средата, от където пък следва и класирането на РУ на 4 място у нас и на 3 сред държавните университети в класацията UniRank, която е неакадемична, но оценя на практика онлайн присъствието на университетите. Дано скоро резултатите и в академичните класации са подобни, защото както РУ, така и Русе имат нужда от това.

Русенският университет на трето място сред държавните университети в България

Независимата рейтингова система “UniRank” отреди трето място на Русенският университет сред българските държавни университети, съобщават от висшето училище;

В рейтинга са включени само акредитирани висши училища, които предлагат обучение в степените бакалавър, магистър и доктор. Ранкирането е направено на базата на независими източници в интернет пространството и не включва данни, подадени от самите университети.

В класацията сред българските държавни университети висшето училище в Русе е след Софийския университет и Техническия университет-София. В пълната листа от 48 участващи университета Русенският университет се нарежда на четвърто място, след Нов български университет.

“Високият международен рейтинг на русенското висше училище е резултат от непрекъснатия стремеж на академичната общност да бъде източник на добри новини за постижения в образователната и изследователската дейност, за иницииране на събития в национален и международен мащаб, за иновативни практики във взаимодействието с регионалната екосистема. Календарът на събитията в Русенския университет е още по-наситен през тази година, когато на 11-ти, 12-ти и 13-ти ноември ще бъде тържествено отбелязана 75-годишнината от неговото създаване”, информират от висшето училище.

От Русенския университет цитират бившия министър на образованието и науката проф. Сергей Игнатов, който сега е ректор на Европейския университет по хуманитарни науки във Вилнюс, Литва. Той е посочил Русенския университет като единственото висше училище от Източна Европа, избрано да се включи с добри практики в западно изследване за третото поколение университети.

От висшето училище в Русе обясняват, че най-важните характеристики от профила на един университет от трето поколение са трансферът на иновации към бизнеса и обществото, предприемачеството и глобалното измерение в дейността му. Висшето училище в Русе отдавна работи активно в тези три направления. В момента участва като единствен университет от Източна Европа в проекта с паневропейска насоченост “Beyond Scale” за засилване на организационния капацитет за управление в предприемаческа среда чрез инструмента “HEInnovate”.

ТВН
 
2281 - 2300 of 2310 Posts
Top