SkyscraperCity banner

2301 - 2310 of 2310 Posts

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Нови паркоместа по „Алеи Възраждане“

275 паркоместа са изградени по ул. „Алеи Възраждане“ в нова обособена зона за паркиране, 16 от тях са предвидени за хора с увреждания. Местата са съобразени с градоустройствения план и са разположени извън пътното платно. Изградени са с бетонови паркинг елементи, съобразени са със съществуващата дървесна растителност, като около дърветата са оформени островчета. В зоните на пешеходните подходи към Парка на младежта е осигурена достъпна архитектурна среда.

Паркоместата за хора с увреждания са обозначени със съответната пътна сигнализация. Предстои поставянето на хоризонтална пътна маркировка, с цел улеснение на шофьорите при бъдещата им експлоатация и намаляване на случаите на недобросъвестно заемане на повече от едно паркомясто.
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Добре подбрани снимки от общинската "рекламна агенция". Обаче, в другия край на парка, щото не го виждат много хора, може и така:

20200510_195518re.jpg 20200510_195753re.jpg
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Oбщинa Pyce тъpcи идeи зa визyaлнa ĸoнцeпция нa вxoднo-изxoднитe тoчĸи нa гpaдaΠpeдлoжeния мoгaт дa ce пoдaвaт дo 17 юли

Oбщинa Pyce нaбиpa идeйни ĸoнцeпции зa изгpaждaнe и oфopмянe изглeдa нa вxoднo-изxoднитe тoчĸи нa гpaд Pyce.

Πpeдлoжeниятa мoгaт дa бъдaт пpeдcтaвeни във вcяĸaĸъв вид гpaфични и визyaлни oфopмлeния, ĸaĸтo и в дpyги пpeзeнтaциoнни фopми дo 17 юли.

Cлeд зaпoзнaвaнe c вcичĸи пpeдлoжeния, щe бъдe нaпpaвeнa eĸcпepтнa пpeцeнĸa oтнocнo тexничecĸaтa и иĸoнoмичecĸaтa възмoжнocт зa peaлизaциятa им. Πeт oт избpaнитe oт eĸcпepтитe пpeдлoжeния щe бъдaт пpeдcтaвeни нa caйтa нa Oбщинa Pyce и зa тяx щe мoжe дa ce глacyвa.

Жeлaeщитe дa cпoдeлят визиятa cи зa изглeдa нa вxoднo-изxoднитe тoчĸи мoгaт дa изпpaщaт идeитe cи нa имeйл: vіѕіоn.ruѕе@ruѕе-bg.еuили нa aдpec: гp. Pyce, yл. Oлимпи Πaнoв N6.

 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Общината явно е узряла за идеята да използва по-активно видеонаблюдение, в борбата с графитаджиите и вандалите. Наред с това се предвиждало и място, където драскачите да се развихрят.
Аз лично не разбирам нещо друго - още от времето на Йотов имаме уж център за видеонаблюдение на площада. Имаме проект за камери по кръстовищата, които също са свързани с единен център. Камери има и по повечето реконструирани и новоизградени съоръжения, като напр. кръговото, пробива при Кауфланд и т.н. Всички тия камери кой ги следи, работят ли въобще и къде се помещават т.нар. центрове за наблюдение, колко са? Само за камерите по площад "Свобода" беше ясно, че центърът ще е в сградата на общината, а след като един човек се запали, разкриха щат към КООРС за видеонаблюдение. Очевидно е, че поне част от камерите работят, защото се пускаха клипчета с вандали от различни места в града, които бяха особено ефективни. Изобщо - какво правим с тия камери генерално?

Ето и материала по темата:

Общината бори вандализма със софтуер за бягащи хора и крадци /ВИДЕО/

Общината изгражда единен център за видеонаблюдение, който ще бъде оборудван със софтуер, разпознаващ струпване, бягащи хора и крадци. Камерите на общината се използват вече в реално време от органите на МВР, като се водят и разговори с частните охранителни фирми да свържат обектите си със системата. Видеонаблюдението се ползва и за борба с вандализма, който възмущава гражданите.

„Искам Русе да е спокоен град, красив и да използва модерните технологии. За мен вандализмът е чума, създава грозна среда на живот и не можем да го приемаме тихо. Хората свикват с тази грозна среда, а отделно се създава чувство за липса на наказуемост на тези деяния“, коментира кметът Пенчо Милков.

Всяка година общината дава над 100 000 лв. за поправяне на щетите, нанесени от вандали. От началото на годината до април сумата е почти 40 000 лв. Само 15 000 лв. струва ремонтът на сухия фонтан пред Операта, чиито гранитни плочи бяха разрушени от деца и младежи, които карат тротинетки и скейтборд върху тях.

Всекидневно се отчитат разрушени детски, фитнес и спортни площадки, паркова мебел, съдове за отпадъци, които също се ремонтират и обезопасяват.

Сериозна част от средствата за покриване на щети, отиват за обновяване на предпазни огради, мантинели, стълбове за осветление и стълбове от контактната мрежа на тролеите, които биват разрушавани при пътно-транспортни произшествия. Когато нарушителите са известни, Общината завежда искове за възстановяване на средствата за ремонт. С години щетите от тези ПТП не са търсени от Община Русе, но сега вече има предявени редица искове в съда.

Сериозни суми се влагат и за почистването на графитите върху сгради и обществени пространства. От началото на годината за премахването на графити са платени 16 800 лв. Затова общината ще закупи машини, с които ще приоритетно ще бъдат почиствани графитите върху сградите, общинска собственост. Отделно машините ще бъдат отдавани под наем на фирми и граждани, които искат да премахнат нелицеприятните надписи от стените на сградите, в които работят и живеят.

Отделно на младите хора ще се осигури пространство, където да могат свободно да рисуват графити.

Русемедиа
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Видеонаблюдението на кръговото не обхваща достатъчно голяма част от съоръжението. По графитите може да се ориентира човек, къде са мъртвите зони.
Пасарелката до заведението "Понтона" вече е изрисувана. Там единствените камери са на стълб по "Придунавски" и отново има мъртва зона, точно където е най-удобно за рисуване.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Краят на сагата със замърсяванията от "Монтюпе"? А ако наистина чисто технологично вече не могат да са виновни за замърсявания, ще открием ли истинския замърсител?

„Монтюпе“ ЕООД започва производство на цилиндрови глави от алуминиева сплав с използване на сърца, произведени по неорганична технология

„Монтюпе“ ЕООД започва производство на цилиндрови глави от алуминиева сплав с използване на сърца, произведени по неорганична технология в завода си за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав в Русе.

Двете сърцарни машини ще се използват при оптимално натоварване /81 тона готова продукция/ 7 200 части за доставяне, около 50 тона пясък на ден в пиковата година. Сърцата, произведени по тази неорганична технология не генерират емисии от летливи органични съединения при всички етапи от производството – от сърцарната машина, от зоните за съхранение на готови сърца, при леене в карусела.

Употребата на амин като катализатор в сегашната прилагана технология за производство на сърца ще бъде заменена с употребата на горещ въздух. Същият ще бъде обхванат и ще се подава в биофилтър 3 чрез изградената вътрешна газоходна мрежа в хале 3.

Очакваното количество отпадък е около 50 тона на ден с код „Минерали“ – например пясък, камъни. Засега се предвижда отпадъкът да се депонира на депо за инертни материали и ТВО или да се предлага на пазара като строителен материал.

Русеинфо
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Топлофикация Русе: Реализирането на двете огромни инвестиции в една и съща календарна година ще направи подобряването на качеството въздуха на русенци осезаемо

Русенската топлофикация отдавна анонсира своите планове за подобряване на екологичните си параметри. До 2020 година тези планове изглеждаха някак далечни и предназначени за бъдещи поколения. Затова и изненадващо дойде новината, че тази година Топлофикация Русе ще среже не една, а цели три ленти на чисто нови инвестиции, направени точно за подобряване на въздуха в Русе.

Първо

За новия отоплителен сезон в Топлофикация ще заработи модерна сероочистваща инсталация. На човешки език това означава, че съоръжението ще улавя както 97% от вредните въглеродни емисии, така и финните прахови частици. Пушекът, който ще излиза от най – големия комин в града ще бъде като състав близък до този на водната пара. Отделно от това въведената нова горивна смес като комбинация на въглища и биомаса допълнително ще подобри екологичните параметри

Второ

Предстоящата зима в Топлофикация Русе ще заработят и три газови когенератори, които ще произвеждат 100% чиста и екологична енергия.

Остава въпросът защо едновременно се изгражда и сероочистваща инсталация и газова алтернатива.

Експерти твърдят, че това не е просто опит за превръщане на топлофикация в зелено дружество, а инвестиция с далновидност. Причината е, че на този етап цената на синьото гориво е рекордно ниска за България, но тъй като ние не можем свободно да се договаряме за нея, възможностите за ползване на комбинирано гориво може да регулира цената за крайния потребител.

Отделно от това се решава един подценяван проблем, като резултат от дейността на земеделските производители. Само до преди няколко години гледката на запалени стърнища, с цел изгаряне на остатъците от земеделските култури, които не участват в процеса на преработка беше съвсем характерна гледка. Гъст черен пушек, който като вреди надминава и най неекологичното производство. Такъв е примерът със слънчогледовите,царевичните и житните насаждения – замисляли ли сме се какво става с огромните стебла… Участието на този остатък в производството на топлинна и електро енергия е стъпка не само към използване на екологични горива, но и решение на проблема на земеделска страна като нашата.

Резултатът

Реализирането на двете огромни инвестиции в една и съща календарна година ще направи подобряването на качеството въздуха на русенци осезаемо. Гъвкавите решения на русенското парно ще гарантират и приемлива цена за абонатите и, а това е добра новина именно днес, когато безработицата в следствие на пандемията е застрашаващ проблем.

 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Най-фрапантна е разликата в кварталите. Също и в частите по "Придунавски" и Жабешкото, където старите бараки отстъпиха място на нови кокетни (в повечетро случаи) кооперации.
А дори в клипчето не присъстват всички благоустроени паркинги и детски площадки около блоковете там. А липсва стадион "Дунав", пространството около Градския, паркът. Изобщо - в последните десетина години Русе претърпя редица качествени подобрения и това е много добре илюстрирано от клипа. Виждаме и промяна в отношението към нещата - винаги в града се е говорело за ценността на архитектурата, но толкова много реставрации за толкова кратко време, едва ли е имало. За мен това говори и за промяна в самите обществени нагласи, което може само да ни радва. Русе се връща в правия път. Да си пожелаем тази тенденция да продължи и в следващите години.
 
2301 - 2310 of 2310 Posts
Top